De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Alles over wifi 6: sneller internet voor al je apparaten

Michel van 't Klaphek
9 april 2019, 19:14
3 min leestijd
Alles over wifi 6: sneller internet voor al je apparaten

Duurt het bufferen van YouTube-video’s altijd lang bij jou? En heb je vaak last van wegvallend internet? Met wifi 6 niet meer. Deze nieuwe internetstandaard komt naar steeds meer apparaten en dit moet je erover weten.

Lees verder na de advertentie.

Alles over wifi 6

Wifi 6 is de nieuwste versie van draadloos internet. Het ligt voor de hand dat je hierdoor sneller kunt internetten. Daar waar wifi 5 blijft steken op 3.5 Gbps, behaal je met de opvolger maximumsnelheden van wel 9.6 Gbps, oftewel 1200 MB per seconde. Staar je hier echter niet blind op, want het gaat hier om een maximumsnelheid die je in de praktijk nooit gaat halen.

De echte verbetering van wifi 6 zit hem dan ook in het sneller maken van al je apparaten. Dit is fijn, want een Nederlands huishouden heeft gemiddeld negen draadloze apparaten in huis, die allemaal verbonden zijn met het netwerk. In 2014, toen wifi 5 uitkwam, was dit aantal slechts vijf.

Wifi 6 uitleg

Inmiddels hebben veel mensen naast een computer, laptop, telefoon en tablet ook bijvoorbeeld een Google Home, andere slimme speaker, draadloze printer, smart tv, Chromecast of zelfs een koelkast met internet. Kortom: je thuisnetwerk heeft het de afgelopen jaren steeds drukker gekregen.

Lees ook: 5G in Nederland: de 5 belangrijkste vragen beantwoord

De voordelen

Hier houdt wifi 6 rekening mee. Routers kunnen voortaan acht apparaten aansturen, in plaats van vier. Dit is niet alleen handig voor thuis, maar ook bijvoorbeeld op drukke plekken als een hotel, vliegveld of station. Je internet valt in de toekomst dus minder snel weg, en verbinden gaat makkelijker.

Daarnaast verdeelt wifi 6 de ‘lading’ beter, zodat de internetsnelheid constant blijft. Je kunt het vergelijken met een bezorgdienst. Waar wifi 5 haar bezorgbusje rommelig indeelt en zo maar tien pakketjes tegelijkertijd kwijt kan, gebruikt de opvolger een sorteersysteem om zo wel twintig dozen te vervoeren.

Zo kan wifi 6 meer data verzenden. Dit is handig, want we hebben tegenwoordig niet alleen meer slimme apparaten in huis, we gebruiken ze ook intensiever. Zo speelt een Chromecast zonder moeite Netflix-films in 4K-kwaliteit af, terwijl je smartphone grote software-updates binnenhaalt.

netflix gids android

Tot slot is wifi 6 veiliger. Voorheen was WPA3, een beveiligingstechniek waardoor het moeilijker is voor hackers om wachtwoorden te raden, optioneel. Vanaf de zesde generatie draadloos internet moeten fabrikanten dit in hun apparaat inbouwen, en is het dus niet meer vrijblijvend.

Deze smartphones hebben wifi 6

Om wifi 6 te gebruiken moet je nieuwe hardware aanschaffen: het is dus geen kwestie van alleen software updaten. De eerste routers die overweg kunnen met de nieuwe standaard zijn inmiddels verschenen. Maar, voordat je de deur uitgaat om er één in huis te halen, moet je het volgende weten. Er zijn nog maar weinig Android-smartphones die wifi 6 ondersteunen.

Sterker nog, momenteel is de Galaxy S10 de enige. De Snapdragon 855, de processor die onder meer in de Xiaomi Mi 9 zit, kan in theorie overweg met sneller internet. Voorlopig kijken de meeste fabrikanten echter de kat uit de boom, waardoor de internetsnelheid waarschijnlijk pas in 2020 gemeengoed wordt, zodra meer toestellen het gaan ondersteunen.

Samenvattend is wifi 6 klaar voor Internet of Things (IoT), waarbij steeds meer apparaten met het internet verbonden zijn. Het is voorlopig nog niet nodig om direct andere hardware in huis te halen. Wifi 6 is voornamelijk een evolutie, maar geen revolutie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of download de Android Planet-app om op de hoogte te blijven van wifi 6!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu