Veel fabrikanten leveren hun smartphones mee met eigen software, maar de meeste gebruikers vinden een kale versie van Android het fijnst. In deze tipvideo laten we je zien hoe je van je eigen Android-telefoon een Pixel-toestel maakt. Kijk je mee?
Tover je smartphone om tot een Pixel
Een kale Android-versie is doorgaans het fijnst in gebruik en veel gebruikers zoeken dan ook naar manieren om hun toestel op een Pixel-smartphone – die door Google zelf worden gemaakt – te laten lijken. Tegenwoordig hoef je daar niet heel veel moeite voor te doen, want toestellen van bijvoorbeeld Nokia, OnePlus en Sony hebben al een (vrijwel) kale versie van Android. Toch zijn er altijd wat trucjes om je Android-ervaring te verbeteren.
In onze nieuwste video bespreken we een aantal tips om je smartphone om te toveren tot een soort Pixel-telefoon. We gebruiken de Samsung Galaxy S9 als voorbeeld, omdat dit toestel een flinke softwarelaag over Android heen legt. De tips hieronder zijn echter op elke smartphone toe te passen, dus doe er je voordeel mee!
1. Installeer een andere launcher
De belangrijkste stap om je Android-telefoon een Pixel-look te geven, is door een andere Launcher te installeren. Hiermee pas je het beginscherm van je toestel aan, en krijg je een handiger app-overzicht en een wat simpeler uiterlijk. Goede launchers zijn Lawnchair Launcher, Rootless Pixel Launcher en Nova Launcher. Die hebben elk hun eigen functies, maar een vergelijkbare look. Hieronder vind je de downloadlinks van de launchers.
Ook kun je ervoor kiezen om de Pixel-launcher van Google te gebruiken. Die kun je via een omweggetje hier als apk-bestand downloaden en installeren. Instructies vind je in onze tip over het downloaden en installeren van apk-bestanden.
→ Download Lawnchair Launcher in de Play Store (gratis)
→ Download Rootless Pixel Launcher in de Play Store (gratis)
→ Download Nova Launcher in de Play Store (gratis)
2. Kies een toffe Google-achtergrond
De tweede stap is het uitkiezen van een fraaie wallpaper. Hiervoor kun je de Achtergronden-app van Google gebruiken, waarin de zoekgigant allerlei fraaie en simpele plaatjes verzamelt. De Achtergronden-app is helemaal gratis en zit tjokvol toffe wallappers, dus er zit altijd wel iets voor je bij.
→ Download de Google Achtergronden-app in de Play Store (gratis)
Wil je nog iets extra’s? Dan kun je de live (bewegende) achtergronden van de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL gebruiken? Ook die kun je als apk-bestand downloaden (check daarvoor deze link) en gebruiken. Heb je het apk-bestand geĂŻnstalleerd, dan vind je de live wallpapers in de Achtergronden-app, dus zorg dat je die sowieso op je toestel hebt staan.
3. Gebruik Google-apps
De derde stap: gebruik de apps van Google en niet de meegeleverde applicaties van de fabrikant. Bedrijven als Samsung en Huawei hebben bijvoorbeeld hun eigen mail-app, agenda-app en bestandsbeheerder, maar die zijn vaak lang niet zo goed als de alternatieven van Google. Verwijder ze daarom, schakel ze uit (als je telefoon dat toestaat) of verstop ze in een mapje op je toestel, zodat je ze makkelijker negeert.
Op elke Android-telefoon vind je al de nodige Google-apps – denk aan Gmail, YouTube en Google Maps – maar via deze link kun je in de Play Store nog meer Google-apps downloaden. Handige apps zijn bijvoorbeeld Google Keep voor je notities en Gboard als je toetsenbord-app.
4. Stel de Google Assistent goed in
De Pixel-telefoons draaien ook voor een groot gedeelte om de Google Assistent, en dus is het belangrijk dat je ‘m een belangrijke plek geeft op je toestel. Goed om te weten is dat de Assistent op vrijwel elk Android-telefoon werkt en je kunt activeren door de homeknop even ingedrukt te houden. Volg het instelproces en je hebt het slimme hulpje zo werkende.
Het is ook mogelijk om de Google Assistent aan te spreken met het ‘OK Google’-stemcommando. Om deze optie in te schakelen, ga je naar de Google-app op je toestel. Kies vervolgens voor ‘Meer’ en ‘Instellingen’. Onder het kopje ‘Google Assistent’ zie je opnieuw ‘Instellingen’ staan, en als je hier op tikt zie je onder ‘Assistent’ de functie ‘Voice Match’-functie staan. Als je deze feature aanzet en de stappen doorloopt, werkt het stemcommando ook.
Abonneer je op onze video’s!
Op het YouTube-kanaal van Android Planet vind je reviews van de nieuwste smartphones, tips voor je toestel en verslag van alle grote evenementen. Abonneer je nu op, en blijf op de hoogte van onze video’s.
Bekijk meer video’s van Android Planet
- Videoreview: Google Pixel 7a is veel beter, maar ook duurder (16-5)
- Videoreview: Samsung Galaxy A54 is een verbeterde verkoopknaller (10-5)
- Video: aan de slag met de Chromecast met Google TV (HD) (30-9-2022)
- Video: maak kennis met de flitsende Nothing Phone (1) (15-7-2022)
- Videoreview: Motorola Moto G52 is degelijk, maar onopvallend (17-6-2022)