Teardown: ‘Samsung Galaxy Note 8 zeer moeilijk te repareren’

Thomas Haenen
11 september 2017, 11:11
2 min leestijd

Eind deze week ligt de Samsung Galaxy Note 8 officieel in de winkels. Voor het zover is hebben de mannen van iFixit het toestel uit elkaar gehaald, en dat bleek nog niet makkelijk.

Lees verder na de advertentie.

Galaxy Note 8 repareren

Smartphones worden steeds moeilijk om te repareren. Nog niet zo heel lang geleden kon je met een klein beetje gepriegel nog zelf een gebarsten touchscreen vervangen. Dat zit er tegenwoordig echter nog maar zelden in. Met alsmaar dunnere smartphones en steeds grotere schermen zitten onderdelen steeds dichter op elkaar. Dat beperkt de repareerbaarheid aanzienlijk. Zo ook bij de Samsung Galaxy Note 8, blijkt uit een teardown van iFixit.

Het team van iFixit haalt smartphones uit elkaar om te zien hoe goed ze te repareren zijn. Over de Note 8 zijn ze niet echt te spreken: de nieuwe phablet scoort een 4 uit 10 voor repareerbaarheid. Dat is dezelfde score als de Samsung Galaxy S8, die qua design natuurlijk grote overeenkomsten heeft. Vooral de glazen behuizing krijgt veel kritiek. Zowel de voorkant als achterkant zijn van glas gemaakt en met ontzettend veel lijm aan elkaar geplakt. Dat maakt het een kriem om deze los te peuteren. Doe je het verkeerd, dan heb je bovendien het risico dat het glas barst.

Samsung Galaxy Note 8 repareren

Vervangbare onderdelen

Krijg je de achterkant er toch afgewrikt, dan loop je weer tegen andere problemen aan. Ook de accu is namelijk met flink wat lijm vastgeplakt. Vervolgens zijn echter alle onderdelen relatief makkelijk bereikbaar. Zo blijkt uit een inspectie van de cameramodule (met voor het eerst in een Samsung-smartphone dubbele lenzen) dat deze inderdaad over optische beeldstabilisatie beschikt. Onderdelen als de usb-c-poort en selfiecamera zijn niet aan het moederbord of andere onderdelen vastgesoldeerd, en dus vrij makkelijk los te krijgen.

Zelf de Galaxy Note 8 repareren wordt dus flink afgeraden. Het glas aan de voor- en achterkant zit te vastgelijmd, en is te kwetsbaar. Mocht het je lukken om dat toch los te krijgen, dan valt het allemaal nog reuze mee. Bij een kapotte aansluiting of defecte camera hoeft slechts dat ene onderdeel vervangen te worden, en niet de volledige hardware. Dat houdt de reparatiekosten weer iets lager.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Bron: iFixit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu