Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Video: Duitsland test stoplichten voor smartphonegebruikers

Erwin Vogelaar
30 april 2016, 19:20
2 min leestijd

Duitsland test nieuwe stoplichten speciaal voor smartphonegebruikers die vooral naar beneden kijken tijdens het lopen.

Lees verder na de advertentie.

Stoplichten smartphonegebruikers

De ‘smombie’ is een nieuw begrip in Duitsland. Met de term worden mensen aangeduid die al lopend naar hun smartphones staren en dus net op zombies lijken. Wij herkennen dat gedrag bij onszelf wel en jullie vast ook. Wij lopen hierdoor extra gevaar, omdat we vaak niet doorhebben wat er om ons heen in het verkeer gebeurt. Tevens ziet de smombie soms stoplichten niet, omdat ze vaak hoog hangen. Daarom draait er nu een test om stoplichten in de grond te verwerken, zodat iedereen ze ziet.

smartphone

De test wordt uitgevoerd in Augsburg, vlakbij München. Op die plek hebben smombies diverse ongelukken veroorzaakt door over de trambaan te lopen zonder goed te kijken of er geen tram aan kwam. De nieuwe stoplicht bestaat uit een serie leds op grondniveau. Het lijkt sowieso op een duidelijkere manier van aangeven of het veilig is om over te steken, dan een paal met een licht aan de andere zijde van de straat.

Volgens een recente studie waarin 14.000 voetgangers in Amsterdam, Berlijn, Brussel, Parijs, Rome en Stockholm onderzocht zijn, blijkt dat maar liefst 17 procent van de mensen hun smartphones gebruiken tijdens het lopen. De zwaarste groep gebruikers zit tussen de 25 en 35 jaar in.

Andere landen

Ook in andere landen wordt creatief met deze smombies omgegaan. In München wordt er bij gevaarlijke kruispunten een signaal uitgestuurd naar smartphones die de app Watch Out! geïnstalleerd hebben. In Rexburg in de Verenigde Staten krijgen mensen een boete als ze lopend tekstberichtjes sturen. In een pretpark in de Chinese stad Chongqing is er zelfs heel gedeelte van de stoep gereserveerd voor smartphonegebruikers.

In Augsburg loopt er nu een test met de nieuwe stoplichten. Na de testperiode zullen trambestuurders en passagiers bevraagd worden over hoe de stoplichten zijn bevallen, waarna besloten wordt of de nieuwe stoplichten daadwerkelijk ingevoerd worden.

Bron: The Guardian
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu