De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Wiko

Wiko

Wiko is een smartphonemerk dat jarenlang actief was in Nederland, maar in 2020 ons land heeft verlaten vanwege een verloren juridisch gevecht over patentvergoedingen. Wiko verkocht vooral budgetsmartphones in Nederland en probeerde zich te onderscheiden met extra features die de telefoons beter moesten maken dan de concurrentie. Het marktaandeel van het merk is altijd bescheiden gebleven. Wiko-smartphones kregen twee jaar twee updates en zijn middels niet tot nauwelijks meer te koop. Wiko zelf is overigens niet gestopt: het bedrijf verkoopt zijn toestellen gewoon in andere landen en brengt daar geregeld nieuwe modellen uit. Lees verder

Wiko nieuws

Wiko: goedkoop is duurkoop?

Wiko: goedkoop is duurkoop?

Fabrikant Wiko bracht ook regelmatig smartphones uit voorzien van Android, maar het updatebeleid was (voor die tijd) gemiddeld tot ondergemiddeld. Kocht je een toestel van de fabrikant dan kreeg je met geluk nog een Androidupdate. Dat was echter geen vast gegeven, waardoor je een Wiko niet kocht voor de fijne ondersteuning. Wel rolden ze twee jaar beveiligingsupdates uit, simpelweg omdat dat een eis was van Google. Tot slot bevatten de toestellen van de producent een eigen schil, die visueel flink wat veranderingen biedt. Ook vind je op een toestel van Wiko verschillende eigen applicaties die alvast op het toestel zijn geïnstalleerd.

Frans merk ook actief geweest in Nederland

Grote kans dat Wiko geen belletje bij je doet rinkelen. Het merk is nooit heel bekend geworden in Nederland en is hier begin 2020 gestopt na het verliezen van een patentrechtszaak tegen Philips. Wiko mocht daarom geen toestellen meer in Nederland aanbieden. Sinds de verloren rechtszaak kun je hier geen Wiko-toestellen meer kopen. De fabrikant is wel in andere landen actief en boekt onder andere in thuisland Frankrijk relatief groot succes. Met name omdat Wiko-toestellen scherp geprijsd zijn en prima specificaties bieden. 

Wiko is al jaren actief op de smartphonemarkt en was ook jaren in Nederland te koop. Het merk verkocht zijn spotgoedkope telefoons onder andere via de Kruidvat en Kijkshop. Duurdere modellen werden aangeboden via elektronica(web)winkels. Bijna alle Wiko-toestellen dragen hippe en herkenbare namen, in plaats van de modelnummers die veel concurrenten hanteren. Bij Wiko koop je smartphones die Harry, Lenny en Sunny heten. 

Experimenteren met nieuwe features

Het bedrijf experimenteerde ook graag met nieuwe features. Zo verschenen er smartphones met een glow-in-the-dark lichtstrip op de achterkant voor een tof effect en gebruik als nachtlampje. Het updatebeleid van Wiko-smartphones in Nederland was gemiddeld tot ondergemiddeld. De fabrikant beloofde geen of één Android-versie-update en twee jaar af en toe beveiligingsupdates.

Omdat Wiko als gezegd niet meer in Nederland opereert, kun je beter kijken naar een ander merk. Zo verkopen onder meer Oppo, OnePlus en Xiaomi scherp geprijsde smartphones met goede specificaties. Samsung en Nokia zijn de merken met het beste updatebeleid, ook voor goedkope smartphones.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu