Dit moet je weten over de Xiaomi Mi Max 3
De Xiaomi Mi Max 3 is een reusachtige smartphone met een scherm van maar liefst 6,9 inch. Hiermee valt de telefoon bijna in de categorie ’tablet’ en is hij fors groter dan de gemiddelde smartphone. Ook de accu is bijna twee keer zo groot als gebruikelijk, waardoor de Mi Max 3 langer meegaat. Andere specificaties van de Mi Max 3 lijken veel op die van de Redmi Note 5, een goedkoper Xiaomi-toestel dat al langer in Nederland te koop is.
Lees verder na de advertentie.
Onderscheidend: enorm beeldscherm en gigantische accu
De meeste smartphones hebben een beeldscherm van 5,5 tot 6 inch. Zogeheten phablets als de Samsung Galaxy Note-modellen (tot 6,4 inch) en OnePlus 6 (6,3 inch) behoren tot de grootste toestellen die je kunt kopen, al laat de Xiaomi Mi Max 3 zien dat het nóg groter kan. De telefoon is uitgerust met een scherm van maar liefst 6,9 inch. Hoe groot dat is, zie je op onderstaande afbeelding. De Mi Max 3 wordt hier vergeleken met de iPhone 8 (4,7 inch).
Het beeldscherm van de Mi Max 3 is een lcd-paneel met een lange 18:9-verhouding en vrij smalle randen rond het scherm. Door de full-hd-resolutie oogt het beeldscherm minder scherp dan de (kleinere) schermen van telefoons met een hogeresolutie qhd-scherm, al is de scherpte met 350 pixels per inch alsnog in orde.

Omdat een groot beeldscherm meer stroom verbruikt, beschikt de Mi Max 3 ook over een grotere accu dan gebruikelijk. Xiaomi heeft een 5500 mAh accu in het toestel gestopt, bijna twee keer zo groot als de gemiddelde smartphoneaccu. Je hoeft je met de Mi Max 3 dan ook geen zorgen te maken of je de avond wel redt: de telefoon gaat zonder problemen twee tot drie dagen mee. Opladen gaat bovendien snel via de usb-c-aansluiting. Xiaomi belooft dat de accu binnen een uur 70 procent oplaadt.
Veel opslagruimte
Niet alleen het beeldscherm en de accucapaciteit zijn enorm, ook het opslaggeheugen valt in positieve zin op. De Mi Max 3 is voorzien van 64GB opslagruimte, waarvan zo’n 53GB beschikbaar is voor foto’s, video’s, applicaties en andere media. De smartphone draait verder op een Snapdragon 636-processor, een chip met acht kernen die ook in andere middenklasse Android-telefoons gebruikt wordt. Bij de Xiaomi-telefoon werkt hij samen met 4GB werkgeheugen.
Voorop de Mi Max 3 zit een 8 megapixel frontcamera voor selfies en videogesprekken. Achterop is een dubbele camera geplaatst (12 en 5 megapixel), waarbij de tweede sensor gebruikt wordt om de achtergrond van je foto te vervagen. Zo springt de persoon, het (huis)dier of het object op de voorgrond er nog meer uit. Deze portretfunctie zit ook op smartphones als de iPhone X en LG G7 ThinQ.
In tegenstelling tot diverse andere Xiaomi-smartphones ondersteunt de Mi Max 3 alle Nederlandse mobiele frequenties. Ook biedt hij ruimte voor twee simkaarten zodat je werk en privé gescheiden kunt houden op één telefoon.

De Xiaomi Mi Max 3 draaide bij zijn release in de zomer van 2018 op Android 8.1 (Oreo) met de MIUI-softwareschil van Xiaomi. Deze software oogt en werkt anders dan de standaard Android-versie die je vindt op smartphones van onder andere Google, Motorola en Nokia. MIUI bevat meer instellingen, meer vooraf geïnstalleerde applicaties en gebruikt andere kleuren en pictogrammen. Dat is niet per sé een minpunt, wel een aandachtspunt voor wie MIUI niet kent.
Xiaomi rolt over het algemeen minder vaak en minder snel belangrijke Android-updates uit dan fabrikanten als Nokia en Samsung, al is de periode van softwareondersteuning over het algemeen wel langer.
Deze smartphone koop je als… je een betaalbare smartphone met een reusachtig beeldscherm en een lange accuduur zoekt.