Android Auto Review: dit kun je ermee in Nederland

Gijs Ettes
23 september 2015, 21:00
6 min leestijd
Android Auto Review: dit kun je ermee in Nederland

Sinds dit jaar zijn de eerste systemen met Android Auto verkrijgbaar. Enkele auto’s zijn er al standaard mee uitgerust, maar er zijn ook systemen met Googles besturingssysteem die je achteraf kunt inbouwen. De AVIC-F77DAB van Pioneer is er zo eentje en wij hebben ‘m getest.

Lees verder na de advertentie.

Android Auto review met de Pioneer AVIC-F77DAB

De AVIC-F77DAB is het vlaggenschip onder de infotainmentsystemen van Pioneer en daar zijn de prijs en mogelijkheden  dan ook naar. Het systeem is met een adviesprijs van 1179 euro zeker niet goedkoop, maar wel voorzien van alle functies die je nodig hebt in de auto. Zo heeft het apparaat een 7 inch-tft-scherm met een wvga-resolutie (800 bij 480 pixels) dat scherp genoeg oogt, desgewenst kantelbaar is en snel toegang geeft tot veelgebruikte functies.

android auto review

De bediening is eenvoudig dankzij de grote knoppen en eenvoudige interface: je kunt in een handomdraai routes plannen, je favoriete radiostations vinden en talloze instellingen tweaken. Het enige nadeel van het scherm is dat het overdag met directe lichtinval wat lastiger afleesbaar is, zeker als het vol zit met vingervlekken. Wel is het display enorm responsief  dankzij  het capacitieve touchpaneel.

De autoradio is voorzien van gps en ingebouwde navigatie voor 45 Europese landen. Wil je een roadtrip plannen, dan heb je dus geen apps of mobiele internetverbinding nodig. Bovendien is de  navigatie erg gebruiksvriendelijk en voorzien van veel  opties, zoals de mogelijkheid om je op de hoogte te stellen van flitsers en problemen op de weg. Stembegeleiding is er in 18 talen (waaronder het Nederlands, Vlaams en Frans) en belangrijke locaties of bezienswaardigheden worden overzichtelijk op de kaart getoond. Je kunt er vervolgens  op drukken voor meer informatie.

De ingebouwde navigatie van Pioneer werkt uitstekend

Uitgebreide ondersteuning

Ook prettig is dat de AVIC-F77DAB overweg kan met vrijwel alle gangbare mediaformaten. Je kunt cd’s of dvd’s met muziek of video’s invoeren, maar ook een sd-kaart of ubs-stick worden herkend. Daarnaast koppel je gemakkelijk een muziekspeler of telefoon via bluetooth om zo draadloos bijvoorbeeld mp3’s, wav- of flac-bestanden af te spelen. Op deze pagina vind je een compleet overzicht van ondersteunde bestandsformaten.  Overige muziekbronnen zijn via de aux-aansluiting te koppelen. Luister je liever naar de radio, dan kun je een DAB+-antenne verbinden en bevestigen aan je autoruit om zonder gekraak te luisteren.

android auto review 3

Tot slot is de AVIC-F77DAB compatibel met achteruitrijcamera’s, Pioneers eigen en niet bijster goede AppRadio-applicatie en Mirrorlink. Daarnaast is er ondersteuning voor zowel Android Auto als Apple CarPlay, waardoor je ook iPhones (5 en nieuwer) gemakkelijk kunt koppelen. Meer over CarPlay lees je op onze zustersite iPhoned.nl.

Zo werkt Android Auto

Laten we maar met de deur in huis vallen: Android Auto  kent op het moment van schrijven  geen officiële ondersteuning in Nederland en België,  waardoor je de Android Auto-app  nog niet in Google Play kunt vinden. Gelukkig is het desbetreffende apk-bestand handmatig te downloaden via APKmirror.

android auto pioneer

Is de installatie gelukt, dan kun je je smartphone met een usb-kabel aan de  AVIC-F77DAB koppelen.  Om er vervolgens voor te zorgen dat je toestel ook daadwerkelijk wordt herkend, moet je in de meeste gevallen op de AVIC-F77DAB naar ‘Instellingen > In- en uitvoer > Smartphone Setup’ gaan en de modus ‘Android Auto’ aanvinken. Daarna schakelt de bediening over naar het navigatiesysteem. Je telefoon toont alleen het Android Auto-logo en wordt vergrendeld; wel zo veilig in de auto.

Prettige interface, haperende spraakondersteuning

De interface van Android Auto zit erg eenvoudig in elkaar. Op het startscherm zie je de weersvoorspelling en eventuele notificaties en inkomende oproepen. Rechtsboven vind je de status van de telefoonverbinding, accu en de tijd. Ernaast is een microfoon te vinden voor het uitvoeren van spraakopdrachten via Google Now.  Tijdens onze tests werkte dat helaas niet vlekkeloos: spraakcommando’s als ‘Bel Anne’ of ‘Stuur een sms naar Daniël’ worden gewoonweg niet herkend.

android auto whatsapp

Ook is het niet mogelijk om inkomende WhatsApps of sms’jes te beantwoorden met je stem; het systeem leest ze wel in het Nederland op, maar vervolgens kan alleen met een Engels standaardbericht worden geantwoord. Een Nederlandse reply sturen is er niet bij. Telefoontjes aannemen gaat wel probleemloos en gesprekken  klinken net zo helder en duidelijk als wanneer je gebruik zou maken van een carkit.

android auto telefoon

Het is jammer dat de spraakbesturing vooralsnog niet werkt, zeker omdat er al diverse systemen met Android Auto – waaronder die van Pioneer – in Nederland verkrijgbaar zijn.  Wanneer hier verandering in komt, kan de fabrikant  niet zeggen.

Afgezien hiervan  werkt het in-car-systeem vlekkeloos: via de knoppen onderin schakel je gemakkelijk tussen navigatie (via Google Maps op je smartphone), bellen en muziek. Android Auto kan  momenteel met slechts een handjevol apps overweg, waaronder Spotify, Google Play Music en Soundcloud. Die werken gelukkig goed. Zo heb je met Spotify en Play Music direct toegang tot je favoriete tracks en afspeellijsten. Ook de gratis, met advertenties ondersteunde versie van Spotify is te gebruiken met Android Auto.

Muziek-apps werken probleemloos, maar de spraakondersteuning hapert

Android Auto nog niet essentieel

Op een geavanceerd systeem als de AVIC-F77DAB voelt de toevoeging van Android Auto echter  niet essentieel. Zo is de ingebouwde navigatie van Pioneer stukken uitgebreider dan Google Maps en heb je geen dataverbinding nodig om routes te plannen. Ook kun je vrijwel iedere denkbare contentbron aansluiten om je favoriete (streaming) muziek te luisteren; daarvoor heb je niet per se je smartphone nodig.

android auto

Android Auto is momenteel nog  veel te beperkt en door de haperende spraakbesturing weinig functioneel. Bovendien zijn er nauwelijks apps die met het systeem werken.  Zou zouden we graag een app als Flitsmeister geoptimaliseerd zien worden voor Android Auto, maar volgens het team achter de file- en flits-app zitten er daarvoor nog te veel haken en ogen aan Googles platform. App-ontwikkelaars kunnen immers alleen nog muziek- en chat-apps maken en moeten zich houden aan de interface en richtlijnen van Google.

Conclusie Pioneer AVIC-F77DAB en Android Auto review

Van de inbouwsystemen die momenteel verkrijgbaar zijn, is de Pioneer AVIC-F77DAB ongetwijfeld een van de beste. Het systeem is prettig te bedienen, ondersteunt vrijwel alle gangbare audio- en videoformaten, is eenvoudig te koppelen aan je smartphone en volledig naar wens in te stellen. Bovendien kan de AVIC-F77DAB overweg met zowel Apple CarPlay als Android Auto, hoewel laatstgenoemde – door de ontbrekende ondersteuning – in Nederland nog niet zo functioneel is. Afgezien van de spraakbesturing werkt Android Auto goed, maar er zijn nog weinig apps die er ook daadwerkelijk mee samenwerken. Pas wanneer daar verandering in komt, wordt Android Auto de moeite waard om in je auto te gebruiken.

Het testmodel voor dit artikel is ter beschikking gesteld door Pioneer. Daarnaast bedanken we Autoshop De Tunnel uit Nijmegen voor de inbouw van het systeem.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu