Ben je op zoek naar de beste smartphones tot 500 euro? We hebben de best geteste smartphones onder 500 euro uitgebreid voor je getest en met elkaar vergeleken. Onze bevindingen vind je samen met de scherpste aanbiedingen in onze koopgids. Dit zijn de beste smartphones onder 500 euro.
Lees verder na de advertentie.
Beste Android-smartphones onder 500 euro
Als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone, kunnen de grote hoeveelheid merken en toestellen het nog best lastig maken. Meestal begint de zoektocht met een budget dat je in gedachten hebt. Daarom heeft Android Planet koopgidsen samengesteld met veelvoorkomende budgetten. Dit is de koopgids die je erbij pakt als je op zoek bent naar de beste Android-smartphone onder 500 euro die bij jou past.
Heb je een ander budget om je aan te houden? Lees dan ook onze koopgids met smartphones onder 200 euro of rond 300 euro. Of misschien heb je geen budget en wil je de beste Android-telefoon van dit moment.
Laatste update: donderdag 2 november 2023 10:00
Beste smartphones tot 500 euro in het kort
In onderstaande lijst zie je in een oogopslag welke smartphones wij als de beste onder 500 euro beschouwen. Benieuwd naar de uitgebreide specificaties en reviews? Klik op de toestellen, gebruik de inhoudsopgave of scroll lekker verder!
- Google Pixel 7
- OnePlus Nord 3
- Google Pixel 7a
- Xiaomi 12
- Samsung Galaxy A54
- Nothing Phone (1)
- Samsung Galaxy A53
Beste smartphones tot 500 euro gedetailleerd
#1 – Google Pixel 7
Dit vinden we goed
Dit vinden we minder goed
Wil je de beste smartphone van Google, maar dan voor een iets scherpere prijs? Kies dan voor de Google Pixel 7 in plaats van de Google Pixel 7 Pro.
Dit toestel van Google heeft een premium ontwerp en is water- en stofdicht. Een groot 6,3 inch-AMOLED-scherm oogt soepel en haarscherp dankzij de hoge resolutie.
Onder de motorkap zit 8GB werkgeheugen, minimaal 128GB opslaggeheugen en een door Google ontwikkelde Tensor G2 chip. Die is vliegensvlug. De accuduur is ook een pluspunt. Opladen gaat vlot, mits je zelf de juiste oplader regelt. Die wordt uit milieuoverwegingen namelijk niet meegeleverd.
De camera’s van de smartphone zijn indrukwekkend, met name in het donker. Google levert de Pixel 7 Pro met Android 13 en belooft drie versie- updates tot en met Android 16. Net als Samsung garandeert Google vijf jaar beveiligingspatches. Wil je weten wat redacteur Colin Baak van de Pixel 7 vind? Check dan deze Pixel 7 en Pixel 7 Pro combinatiereview.
#2 – OnePlus Nord 3
Dit vinden we goed
Dit vinden we minder goed
Voor de Nord 3 heeft OnePlus gekozen voor een rappe MediaTek-chip. De Dimensity 9000 zorgt voor krachtige prestaties en moeiteloos multitasken. Dat kan de OnePlus Nord 3 dan ook als de beste, want samen met 16GB werkgeheugen kan de smartphone tot wel 44 apps tegelijk draaien.
Ook mobiele games draaien uitstekend en die zien er fraai uit op het amoled-scherm. Dat komt door de hoge resolutie en de hoge maximale ververssnelheid. Het toestel kiest uit de doos zelf de beste ververssnelheid voor de taak en heeft een bereik tot 120 Hz. Normaal zorgt dat voor een betere accuduur. Het probleem met de Nord 3 is echter dat hij vaak terugschakelt naar 60 Hz, wat flink af doet aan de soepelheid van je scherm.
Een leuke functie is de alert slider die weer van de partij is. Daarmee schakel je eenvoudig tussen de stille modus of trillen. Met een afmeting van 6,74 inch is het wel een flink beestje. Met de IP54-certificatie kan hij wel tegen wat stof en een kleine plensbui, maar helemaal waterdicht is hij helaas niet.

Verder heeft OnePlus de camera’s aangepakt. De 50 megapixel-hoofdcamera heeft dezelfde sensor als de high-end OnePlus 11 en beschikt over optische beeldstabilisatie. Het toestel is bovendien uitgerust met een 8 megapixel-groothoeklens, 2 megapixel-macrocamera en 16 megapixel-selfiecamera.
De grote accu gaat makkelijk een volle dag mee en laadt daarna razendsnel op. De 80 Watt-snellader zorgt ervoor dat de Nord 3 in een kwartiertje weer voor 60 procent vol zit. Volledig opladen duurt net iets meer dan een half uur. In de doos vind je trouwens ook gewoon een oplader.
Over de Android 13-software ligt de Oxygen-schil van OnePlus. Die stond jaren bekend als minimalistisch en zat bomvol handige functies. Tegenwoordig is het uiterlijk een stuk drukker. De komende drie Android-updates worden naar het toestel uitgezet en je blijft ook vier jaar lang veilig met de beveiligingsupdates.
OnePlus Nord 3 deals
#3 – Google Pixel 7a
Dit vinden we goed
Dit vinden we minder goed
De Google Pixel 7a is de betaalbare variant van de Pixel 7 en Pixel 7 Pro. Er is vooral bezuinigd op de afwerking, want die is van plastic. Verder heeft Google dezelfde Tensor 2-chip in de Pixel 7a gebruikt als in zijn grotere broers. Daardoor is ‘ie dus net zo krachtig.
Ook het ontwerp is hetzelfde, maar in een kleiner jasje. De Pixel 7a is namelijk 6,1 inch. Ten opzichte van de voorganger, de Google Pixel 6a, is het scherm een tikkeltje soepeler: de pixels verversen 90 keer per seconde in plaats van 60 keer. Samen met het amoled scherm met full-hd-resolutie ziet dat er dus goed uit.
Verder is de batterij net zo groot als die van de Pixel 7: 4385 mAh. Het opladen daarvan gaat helaas nog wat langzaam met maximaal 18 Watt. Andere merken zijn op dat vlak al een stuk verder. Wel kan een Pixel a-smartphone voor het eerst ook draadloos opladen, maar dat gaat nog een stuk langzamer.

Uit de doos draait het toestel op Android 13. De komende drie Android-updates komen naar de telefoon. Doordat Google ook ontwikkelaar van Android is, ben jij met je Google Pixel 7a één van de eerste die nieuwe updates krijgt. Verder wordt de smartphone vijf jaar lang voorzien van beveiligingspatches.
Over de foto’s die het toestel maakt is niet te klagen. Hoewel je in de resultaten ziet dat het om een betaalbaardere variant in de Pixel 7-serie gaat, zijn de foto’s nog altijd van hoge kwaliteit. De Pixel 7a maakt daarvoor gebruik van zijn 64 megapixel-hoofdcamera en groothoeklens. Verder maak je gebruik van functies als de magische gum om het geheel naar een hoger niveau te tillen.
Hij is alleen verkrijgbaar met 8GB RAM en 128GB opslaggeheugen onder de motorkap. Helaas is dat ook niet uitbreidbaar met een geheugenkaartje, dus verwacht je meer opslag nodig te hebben dan is een andere smartphone een betere optie. Wel heb je de keuze uit fleurige kleurtjes als blauw en oranje, maar ook wit en grijs.
#4 – Xiaomi 12
Dit vinden we goed
Dit vinden we minder goed
De voorganger van de Xiaomi 13, die in onze lijst met beste smartphones van dit moment staat, is flink in prijs gedaald en daardoor nu in te delen bij de beste smartphones onder 500 euro. Hij valt op door zijn compacte formaat van 6,28 inch, waardoor hij met één hand te bedienen valt. Wel is ‘ie door zijn glazen achterkant redelijk glad. Een hoesje is dus een goed idee. Het amoled-paneel heeft een hoge resolutie en het scherm ziet er daardoor goed uit.
Onder de motorkap vind je de Snapdragon 8 Gen 1-chip. Je vliegt door de software en zelfs de zwaarste taken voert ‘ie met twee vingers in de neus uit. Opvallend is dat Xiaomi de IP-certificering achterwege heeft gelaten. In de buurt van water is dus het opletten geblazen. Verder is de smartphone uitgerust met 5G-ondersteuning.
De accuduur is wel een knelpunt, want de intensieve gebruiker haalt met de 4500 mAh-batterij niet het einde van de dag. Gelukkig maakt de oplaadsnelheid dit een stuk beter, want dat gaat als een trein. Je hebt namelijk dankzij 67 Watt maar veertig minuten nodig om de Xiaomi 12 weer 100 procent opgeladen te krijgen. Laad je je smartphone liever draadloos op, dan doe je dat met 50 Watt nog altijd rap.
Voor je videogesprekken maak je gebruik van de voorcamera met een resolutie van 32 megapixel. Op de achterkant zijn drie lenzen te vinden die altijd zorgen voor een goed eindresultaat. De primaire camera heeft een resolutie van 50 megapixel en de 13 megapixel-groothoeklens zet je in voor kiekjes met een wijde hoek. Verder is er een macrolens van 5 megapixel voor close-ups en hiermee zoom je ook tot 2 keer optisch in.

De Xiaomi 12 draait op het moment dat je de doos opent op Android 12. In de toekomst zal ‘ie nog tot en met Android 15 geüpdate worden en hij krijgt vier jaar lang beveiligingsupdates om hackers buiten de deur te houden. Over het besturingssysteem heeft Xiaomi weer hun vrij drukke MIUI-schil gelegd. Daardoor is hij onoverzichtelijk, maar staat je nieuwe smartphone ook bomvol apps van derden. Gelukkig zijn deze makkelijk te verwijderen.
Je koopt de Xiaomi 12 met 8GB RAM en 256GB opslag op het moment in het zwart vanaf € 399,-. Is zwart niet jouw kleur, dan is ‘ie er ook nog in het blauw of paars. Ook als je geen 256GB nodig hebt, is er een variant voor jou. Dan haal je namelijk het toestel met 8GB werkgeheugen en 128GB opslag in huis. Die kost nu € 489,95.
#5 – Samsung Galaxy A54
Dit vinden we goed
Dit vinden we minder goed
De opvolger van Android Planet’s meest populaire smartphone is – tegelijk met de budgetvriendelijke A14 en degelijke middenklasser A34 – uit en op een aantal aspecten verbeterd. Daardoor is ‘ie onmisbaar in deze lijst met beste smartphones onder 500 euro. Met de Samsung Galaxy A54 haal je een telefoon met een kleurrijk 6,4 inch-amoled-scherm in huis. Door de 120Hz-verversingssnelheid ziet het er ook nog eens soepel en natuurlijk uit.
Voor foto’s van jezelf gebruik je de 32 megapixel-voorcamera. Andere hoogtepunten leg je vast met de primaire lens. Die levert kiekjes op met een maximale resolutie van 50 megapixel. Verder heb je de beschikking over een groothoeklens en een macrolens voor close-ups. Deze hebben een resolutie van respectievelijk 12 en 5 megapixel.
De Galaxy A54 draait vanuit de doos op Android 13. Daarnaast krijg je in de toekomst updates tot en met Android 17. Ook ben je veilig voor kwaadwillenden met de beveiligingsupdates gedurende 5 jaar. Over het besturingssysteem ligt overigens de OneUI-schil van Samsung. Die past aanpassingen aan het uiterlijk toe en is vrij druk.

Goed om rekening mee te houden is dat er geen oplader meegeleverd wordt. Dat opladen gaat trouwens ook niet heel snel met 25 Watt. Gelukkig doe je met een volle accu met gemak een hele dag. Die is namelijk met 5000mAh best flink. Draadloos opladen heeft Samsung helaas gereserveerd voor hun high-end smartphones.
Waar de A53 niet de snelste smartphone was, heeft Samsung dat bij de A54 verbeterd. Daarin ligt namelijk de snellere Exynos 1380-chip. Ook maak je gebruik van snel internet, want het toestel is standaard uitgerust met 5G-ondersteuning. Voor stof en water hoef je niet bang te zijn, want met de IP67-certificering is ‘ie daar bestand tegen.
Ben je geïnteresseerd in de Samsung Galaxy A54, dan hoef je alleen nog een keuze te maken tussen zwart, wit, groen en paars. Ook stopt Samsung bij de 8GB aan werkgeheugen 128GB of 256GB opslagruimte. De beste deal vind je via onze prijsvergelijker hieronder.
Samsung Galaxy A54 deals
#6 – Nothing Phone (1)
Dit vinden we goed
Dit vinden we minder goed
In de lijst met beste smartphones onder 500 euro moet de Nothing Phone (1) ook genoemd worden. Deze telefoon valt op door zijn unieke, transparante achterkant met Gorilla Glass eroverheen. Zo kun je de binnenkant zien, maar er zijn ook 900 led lampjes in verwerkt. Deze lichten op in verschillende patronen als er een bericht binnenkomt of tijdens het opladen.
Dat opladen doe je met 33 Watt aan een snoertje, maar draadloos is ook mogelijk. Dat gaat wel wat langzamer met 15 Watt. Voor de oplader moet je wel zelf zorgen, want die wordt niet door Nothing meegeleverd. Zit die 4500 mAh-accu eenmaal vol, dan kom je met gemak een dag met intensief gebruik door. Een leuke functie is dat je ook andere apparaten, zoals oortjes of de smartphone van een vriend, van stroom kunt voorzien door ze op de achterkant van je Nothing Phone (1) te leggen.
De telefoon draait op de Snapdragon 778 Plus-chip waar Qualcomm aanpassingen aan gemaakt heeft, zodat het toestel onder andere draadloos kan opladen. De Nothing Phone (1) kan met deze chip elke taak die je ‘m toewijst aan. Verder maak je ook gebruik van het 5G-netwerk, mits dat bij je abonnement zit inbegrepen.
Het besturingssysteem dat je op de Nothing Phone (1) zult zien is Android 12 met daaroverheen het eigen sausje van Nothing. In tegenstelling tot andere grote merken, zit dat sausje dicht bij stock-Android. Dat betekent geen bloatware, maar wel het eigen lettertype dat uit stipjes bestaat en een aantal widgets. De smartphone zal de komende drie Android-updates krijgen en vier jaar aan beveiligingsupdates.

Foto’s maken doe je met één van de drie camera’s. De primaire camera heeft een resolutie van 50 megapixel en door middel van optische beeldstabilisatie, zie je trillingen van je hand niet terug in foto’s of video’s. Verder is er voor de wijde hoek en close-ups een groothoeklens met dezelfde resolutie. Ga je een videogesprek met iemand aan of wil je jezelf op de gevoelige plaat vastleggen, dan gebruik je de selfiecamera van 16 megapixel.
Verder meet het scherm 6,55 inch en dat ziet er prachtig uit dankzij het amoled-display. De resolutie van 2400 bij 1080 pixels zorgt ervoor dat alles scherp oogt. De verversingssnelheid is 120Hz, waardoor overgangen soepel gaan. Dit past zich helaas niet automatisch aan aan de taak, wat bij zou dragen aan de accuduur. Wel is ‘ie handmatig in te stellen op 60Hz.
Je kiest uit de zwarte of witte variant en koopt hem alleen via de eigen website van Nothing, Amazon of Belsimpel. De adviesprijs daarbij voor het model met 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte is € 349,-. Heb je meer bestanden om op te slaan, dan schaf je het model met 256GB opslag en 8GB RAM aan voor € 366,-.
Nothing Phone (1) deals
#7 – Samsung Galaxy A53
Dit vinden we goed
Dit vinden we minder goed
De voorganger van de Samsung Galaxy A54 is ook nog altijd een fantastische telefoon en hoort dus ook in dit rijtje thuis. Hoewel het toestel al een jaartje oud is, zit je de komende tijd nog steeds goed dankzij het updatebeleid dat Samsung hanteert. Vanuit de doos draait de A53 namelijk op Android 12, maar dat is meteen te updaten naar Android 13. Daarna krijg je nog twee Android-updates en in totaal voorziet het merk de A53 vijf jaar van beveiligingsupdates. Schaf je hem nu aan, dan zijn dat er nog vier.
Met de camera’s waarmee de Samsung Galaxy A53 uitgerust is, is een mooie foto maken kinderspel. De primaire lens heeft een resolutie van 64 megapixel, waardoor de uiteindelijke foto dankzij pixel binning 16 megapixel wordt boordevol scherpte en detail. Verder is er een groothoekcamera van 12 megapixel voor wijde shots en een 5 megapixel-macrolens voor close-ups. Voor de nodige selfies gebruik je de selfiecamera die foto’s levert van maximaal 32 megapixel.
Het toestel is uitgerust met een flinke accu van 5000mAh. Daar doet de gemiddelde gebruiker ongeveer twee dagen mee. Als intensieve gebruiker haal je ook met gemak het einde van de dag en misschien nog een beetje meer. Opladen gaat helaas wel wat trager met 25 Watt. Ook laat Samsung helaas een oplader uit de doos. Het wel bijgeleverde usb-c-snoertje is te gebruiken met een oplader die nog in je lade ligt.

In de A53 ligt de Exynos 1280-chip die door Samsung zelf geproduceerd is. Die levert goede prestaties, maar is wel een kleine stap terug ten opzichte van de processor die nog in de A52(s) lag. Hij is namelijk een fractie minder snel en ook zul je wat haperingen ervaren bij het snel schakelen tussen apps. Wat wel een pluspunt is, is dat de smartphone standaard 5G-internet ondersteunt.
Verder hoef je je ook geen zorgen te maken om stof en water, want daar kan ‘ie dankzij de IP67-certificering gewoon tegen. Bovendien is het 6,5 inch-amoled-scherm lekker helder en ook in de felle zon is het scherm aflezen geen probleem. De pixels verversen zo’n 120 keer per seconde, waardoor beelden lekker snel en soepel over je scherm vloeien. De full-hd-resolutie zorgt ervoor dat zwart écht zwart is.
Standaard is de Galaxy A53 uitgerust met 6GB RAM en daarbij heb je de keuze tussen 128GB of 256GB opslagruimte. Daarnaast zijn er vier kleuren om uit te kiezen: zwart, wit, blauw en peach. Laatstgenoemde is een oranje, gelige kleur. De adviesprijs lag bij uitkomen op 449 euro voor de variant met 128GB opslag (nu nog € 314,-) en 509 euro voor die met 256GB opslagruimte (nu nog € 434,95).
Samsung Galaxy A53 deals
Meer Android smartphones vergelijken
Benieuwd naar smartphones in andere prijsklassen? Check dan onze andere smartphone koopgidsen:
Op zoek naar een totaaloverzicht van de meest populaire Android toestellen, premium tot budget? Dan kun je het best terecht op onze complete smartphones pagina.

Sim only of abonnement?
Steeds meer mensen die in de markt zijn voor een nieuwe smartphone, kiezen niet langer voor een ‘traditioneel’ abonnement maar voor een los toestel met een sim only abonnement.
Wil je nu een overzicht van de op dit moment beste sim only-prijzen en -aanbiedingen, dan kun je daarvoor terecht in onze eigen onafhankelijke sim only-prijsvergelijker. Je bent daarin vrij om te filteren op de hoeveelheid data en belminuten die je wilt.