De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Android Auto: het complete overzicht

Colin Baak
7 min leestijd
Android Auto

Android Auto is Googles speciale besturingssysteem voor infotainmentsystemen in auto’s. Je verbindt je smartphone met de auto, waarbij het Android Auto-scherm wordt getoond op een groter scherm. Vervolgens kun je met Google Maps navigeren, muziek luisteren met Spotify of inkomende telefoontjes en sms’jes beantwoorden.

Het laatste nieuws over Android Auto

Lees verder na de advertentie.

Hoe werkt Android Auto en wat kun je ermee?

Android Auto is simpel gezegd de ondersteuning die boordcomputers in de auto kunnen hebben voor jouw Android-toestel. Alle apps draaien op je smartphone, waardoor ze sneller up-to-date kunnen worden gehouden. Android Auto bestaat in de basis uit het homescreen, met snelkoppelingen naar verschillende apps. Dat thuisscherm kun je aanpassen, waardoor je alleen de voor jou handige apps, snelkoppelingen en informatie ziet.

Google laat de informatie zien die je op dat moment nodig hebt. Direct navigeren naar jouw volgende afspraak in Google Agenda? Android Auto toont het. Mocht je vertraging oplopen, kun je direct vanaf het Android Auto-scherm een e-mail of sms naar degene van jouw afspraak sturen. Ook kun je bijvoorbeeld berichten van WhatsApp ontvangen en laten voorlezen door de Google Assistent.

Android Auto in 2021 review: dit kun je met het besturingssysteem voor onderweg

Android Auto review anno 2021

Android Auto is inmiddels al jaren op de markt en de software wordt regelmatig voorzien van updates. Maar hoe werkt dat nou precies, wat kun je er wel en niet mee, hoe ziet het eruit en wat zouden we graag willen zien in de toekomst? Onze meest recente ervaringen met het speciale besturingssysteem voor in de auto check je dan ook in de Android Auto 2021-review.

Android Auto heeft in 2021 al veel te bieden en een stabiele basis is er inmiddels allang. De software is te gebruiken in nagenoeg elke auto en zorgt voor een fijne en veiligere manier van autorijden, navigeren en het consumeren van media.

Het kan echter natuurlijk altijd beter. Zo wachten we nog steeds op officiële ondersteuning in Nederland en meer apps die ermee kunnen werken. Net als met Android op je smartphone verschijnen wel regelmatig updates die het systeem nog aantrekkelijker maken.

Ondanks dat Android Automotive als opvolger van Android Auto klaarstaat, is de toegankelijkheid van Android Auto een groot voordeel. De verkrijgbaarheid en betaalbaarheid zorgt er wat ons betreft voor dat het systeem nog jaren op de markt zal blijven, en daar zijn we blij mee.

Interface Android Auto en donkere modus

Het uiterlijk van Android Auto heeft verschillende veranderingen ondergaan, grotere en kleinere. Zo is er inmiddels ook al een tijd een donkere modus aanwezig, waardoor de gehele interface van Android Auto er een stuk donkerder uitziet. Onder in beeld bevindt zich een balk met snelkoppelingen naar Google Maps, de telefoonfunctie, het overzicht met apps (die op je telefoon staan geïnstalleerd en zijn geoptimaliseerd voor Android Auto),  de muziekspeler en meer.

De gebruikersinterface is zo simpel mogelijk gehouden, met grote knoppen en minimale mogelijkheden om de indeling aan te passen. Google wil namelijk dat Android Auto minimaal afleidt tijdens het rijden. Android Auto heeft ook een SDK, waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen gaan om hun apps voor de nieuwe dienst  te optimaliseren. Onder andere TuneIn, PocketCasts en Spotify hebben hun apps voor Android Auto geoptimaliseerd.

Ontvangen berichten van bijvoorbeeld WhatsApp worden voorgelezen. Je kunt vervolgens middels een spraakcommando op een bericht reageren, waarna jouw gesproken bericht wordt verzonden. De spraakbesturing is grotendeels hetzelfde als de spraakbesturing van Wear OS. Daarnaast speelt multimedia een grote rol: je kunt probleemloos je favoriete muziek afspelen.

Rechtsboven in de interface wordt zie je constant hoe het staat met de batterij en de verbinding  met je telefoon. Ook is hier een microfoontje te vinden die je kunt indrukken om gesproken commando`s uit te voeren. De interface wordt donker of licht afhankelijk van het uur van de dag en biedt, zoals je hieronder ziet, de nodige mediafuncties.

Android Auto donkere modus (4)

Navigeren met Android Auto

Navigatie is het belangrijkste element in Android Auto. Alles binnen de navigatie werkt ook met spraakbesturing. Zo kun je vragen tot hoe laat een museum open is, waarna je kunt zeggen dat je ernaartoe wilt navigeren. Vervolgens begint het systeem met het navigeren naar de desbetreffende locatie. Uiteraard kun je wel het virtuele toetsenbord gebruiken om een locatie op te zoeken, maar tijdens het rijden is dat natuurlijk niet de bedoeling.

Je kunt ook Waze gebruiken in combinatie met Android Auto om te navigeren. Niet geheel verrassend is die applicatie ook van Google. Waar Google het systeem de eerste jaren gesloten hield voor andere navigatie-apps is dat gelukkig niet meer het geval. Wil je Android Auto gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld Sygic of TomTom dan is dat inmiddels ook mogelijk. Datzelfde geldt voor Flitsmeister, dat ook prima werkt. Al met al ben je dus niet meer verplicht om Google Maps te gebruiken zoals in het begin moest.

Android Auto in Nederland gebruiken

In 2015 zijn de eerste autofabrikanten begonnen met het ondersteunen van Android Auto. Tientallen fabrikanten hebben zich bij Android Auto aangesloten, waaronder Renault, Audio, Volkswagen, Suzuki en Chevrolet. Daarnaast bieden partijen als Pioneer, JVC of Sony inbouwsystemen aan die zowel met Android Auto als met Apple CarPlay werken.

In 2021 werd Android Auto eindelijk officieel beschikbaar in Nederland. Heb je een telefoon met minstens Android 10? Dan staat Android Auto standaard op je toestel geïnstalleerd. Draai je een oudere versie? Via onderstaande link kun je de app downloaden en installeren. Wie meer instructies nodig heeft, kan terecht in ons artikel over het downloaden van Android Auto.

Android Auto

Google LLC

Gratis via Google Play
Android Auto review 2021

Android Auto-app voor smartphones gestopt in 2022

Geen systeem in de auto wat overweg kan met Android Auto? Tot juni 2022 kon je dan een speciale app downloaden in de Play Store. Deze Android Auto for smartphonescreens-app toverde de bekende interface gewoon op je mobiele telefoon.

Zo kon je makkelijk navigeren en media gebruiken dankzij de grote knoppen, mits je het toestel natuurlijk in een veilige houder plaatste. Google vond het begin juli van dat jaar wel welletjes en schakelde de applicatie volledig uit. Voor veel Android Auto-gebruikers een drama, want die konden de software niet meer volledig gebruiken.

Wat is Android Auto Wireless?

Ook bestaat er een draadloze variant van de software, bekend als Android Auto Wireless. Die versie rolt inmiddels ook uit naar Europa, maar is ook nog niet officieel in Nederland te gebruiken. Om gebruik te kunnen maken van Android Auto Wireless moet je wel aan een paar specifieke eisen voldoen.

Zo heb je een wifi direct-verbinding nodig, maar ook een toestel dat gebruik kan maken van de draadloze variant. Tot slot moet ook het infotainmentsysteem van de auto compatibel zijn. Alles over het gebruik van Android Auto Wireless lees je hier.

Is Android Auto hetzelfde als Android Automotive?

Android Automotive is niet hetzelfde als Android Auto. In tegenstelling tot Android Auto, waarvoor je een telefoon nodig hebt, draait Automotive direct op de auto zelf. Je kunt het zien als een aangepaste smartphoneversie van Android met een fijne en duidelijke interface. Ook met Automotive kun je gebruikmaken van verschillende navigatie- en mediadiensten.

Android Automotive review

Daarnaast is er ook integratie te vinden met Google Assistent net zoals bij Android Auto. Automotive OS is echter een stuk uitgebreider en kun je dan ook zien als de opvolger van Android Auto. Omdat het echt geïntegreerd is in de auto zelf, kun je er ook allerlei sensoren mee uitlezen. Handig om bijvoorbeeld een oplaadstation in de buurt te vinden als de auto aangeeft dat de accu’s bijna leeg zijn.

De Polestar 2 was de eerste commercieel verkrijgbare auto met ondersteuning voor Android Automotive. Meer weten over dat specifieke model? Lees dan ons artikel waarin we 7 vragen en antwoorden over de Polestar 2 voor je op een rij hebben gezet. Check natuurlijk ook onze uitgebreide ervaringen met Android Automotive in onze review.

Android Automotive is wat ons betreft echt de toekomst. De software biedt op veel gebieden veel meer dan het ‘simpele’ Android Auto. Qua apps is dat momenteel nog niet het geval en dat is jammer, want het kan Automotive maken of breken.

Daarbij is Automotive op dit moment nog lang niet toegankelijk voor evenveel mensen als Android Auto dat wel is. Het is slechts geïntegreerd in twee voertuigen, waarvoor je ook nog een flinke smak geld moet neerleggen en ‘even achteraf inbouwen’ is er ook niet bij.

Wie de aankomende jaren de leider wordt van deze slimme auto-wedstrijd is nog de vraag. Als Android Automotive zich op verschillende vlakken goed ontwikkelt, kan het zeker een grote speler worden. We kunnen daarom niet wachten om over een aantal jaren de balans nog eens op te maken.

Android Automotive review: Android Auto-opvolger staat in de startblokken
Heeft dit artikel je geholpen?

Android Auto archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu