De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Android Smartphones

Een Android-telefoon kopen is niet simpel. Iedere week komen nieuwe telefoons op de markt, in allerlei soorten en maten. Hierdoor kun je al snel het overzicht verliezen. Daarom zetten wij regelmatig de beste toestellen op een rijtje, zodat jij weet welke smartphone je het best kunt kopen. We maken hierbij onderscheid tussen goedkope, gemiddelde en dure telefoons. Verder leggen we op deze pagina uit waar je op moet letten voordat je een telefoon bestelt. Welkom bij hét startpunt van jouw Android-zoektocht.

Android smartphones vergelijken

Een nieuwe Android smartphone kopen? In onze smartphone reviews vergelijken we de beste Android smartphones met elkaar, om jou te helpen in je zoektocht naar een nieuw toestel. Een nieuwe smartphone bestellen, begint dus hier.

Populaire smartphone deals

Bekijk alle smartphones van jouw merk

Laatste reviews

Laatste nieuws

Haal alles uit je Android Smartphones

De beste tips van de Android Planet-redactie. Bekijk alle Android Smartphones tips.

Android-tips: dit zijn 6 handige functies uit het ontwikkelaarsmenu
Tim Ligterink

Android-tips: dit zijn 6 handige functies uit het ontwikkelaarsmenu

Tim Ligterink — 3 juni 2023
Oude telefoon inleveren? Hier staan ze om je toestel te springen
Michel van 't Klaphek

Oude telefoon inleveren? Hier staan ze om je toestel te springen

Michel van 't Klaphek — 30 mei 2023
Android-tips: Tv kijken via een telefoon werkt zo
Michel van 't Klaphek

Android-tips: Tv kijken via een telefoon werkt zo

Michel van 't Klaphek — 13 mei 2023

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox? Schrijf je in voor de Android Planet-nieuwsbrief.

Android

Android

Zeg je vrijheid, dan zeg je Android. De grote tegenhanger van iOS, waar Apple iPhones op draaien, is namelijk heel erg aanpasbaar. Van icoontjes, lettertypen tot aan hele thema’s: je kunt je smartphone helemaal eigen maken. Daarover gesproken: er zijn verschillende ‘smaakjes’ van Android. Samsung- en Xiaomi-smartphones draaien bijvoorbeeld allebei op hun eigen Android-versie. De basis is echter hetzelfde. Daar zorgt Google voor, de ontwikkelaar van het platform. Google voegt jaarlijks nieuwe functies toe aan Android en zorgt er bijvoorbeeld voor dat de beveiliging op orde is. De nieuwste versie is Android 12, dat in de zomer van 2021 uitkwam.

Alle Android Smartphones met prijzen

Android mobiele telefoon kopen: waar moet je op letten?

Een Android-smartphone kopen is niet gemakkelijk. Ieder jaar komen er tientallen nieuwe telefoons op de markt. Het kan daarom lastig zijn om precies te bepalen welke smartphone je wil kopen. Daarom helpen we jou in deze koopgids een eindje op weg door aan te geven waar je op moet letten. We lopen alle punten stapsgewijs na.

Budget: hoeveel wil je uitgeven aan een nieuwe Android-smartphone?

Laten we met geld beginnen: wat is je budget? Er bestaat namelijk niet één beste smartphone, maar wel zoiets als dé beste smartphone voor jouw budget. We onderscheiden drie prijsklassen.

Budget-telefoons kosten maximaal 250 euro en zijn razendpopulair. Dat is ook heel begrijpelijk, want de meeste telefoons in deze prijsklasse doen wat ze moeten doen, zonder de hoofdprijs te kosten. Een beetje Android budget-smartphone is snel genoeg voor alledaagse taken, heeft goede camera’s en kan nog jaren mee.

Een trede daarboven komen we de midrangers tegen. Deze Android-telefoons kosten tussen de 250 en 500 euro en zijn net wat completer dan hun collega’s uit de budgetreeks. Een midrange-smartphone krijgt bijvoorbeeld langer software-updates en is daardoor duurzamer. Ook zijn middenklasse-telefoons vaak van net iets hoogwaardiger materiaal gemaakt, waardoor ze minder goedkoop aanvoelen.

Helemaal aan de bovenkant van de markt vinden we de high-end telefoons terug. Deze Android-smartphones bieden, zoals je mag verwachten, het beste van het beste. High-end smartphones zijn ontzettend compleet, uitgerust met de beste camera’s en hardware én zijn voorzien van de nieuwste snufjes. Voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding kun je echter beter bij budget- of midrange-telefoons zijn: high-end smartphones starten bij 500 euro.

Verwar formaat niet met scherm

Ook belangrijk: formaat. Een kleine Android-telefoon past makkelijk in je broekzak en is met één hand te bedienen. Dit compacte formaat heeft echter ook nadelen, want films kijken en games spelen is geen pretje. Ook wanneer je veel met fotografie in de weer bent kies je liever een wat groter model uit.

Daarover gesproken: de schermen van Android-smartphones zijn afgelopen jaren steeds beter geworden. Let tijdens het kopen van een mobiele telefoon daarom niet zozeer op het schermformaat, maar liever op de afmetingen. Een telefoon met 6,1 inch-scherm en dunne schermranden kan namelijk alsnog compacter zijn dan een 5,7 inch-scherm met forse randen.

Opslag: Hoeveel heb jij nodig?

Alle Android-smartphones hebben opslag. Wel verschilt de hoeveelheid opslag per toestel en hoeveel ruimte jij nodig hebt, is heel erg persoonlijk.

32GB is bijvoorbeeld prima voor mensen die wat apps op hun telefoon installeren en zo nu dan een kiekje maken, maar veel te weinig voor fanatieke fotografen. Wanneer je veel met fotografie in de weer bent en bijvoorbeeld Netflix-films en Spotify-muziek op je telefoon wil downloaden, kun je beter voor 64 of 128GB gaan. Je hoeft dan niet telkens oude bestanden, foto’s, films en/of muziek te verwijderen om ruimte te maken voor nieuwe bestanden.

Let tijdens het kopen van een nieuwe Android-telefoon ook of ‘ie een sd-slot heeft. Is dit het geval, dan kun je de opslagcapaciteit uitbreiden met een micro-sd-kaartje. Deze kaartjes zijn verkrijgbaar in allerlei capaciteiten (zoals 64 en 128GB) en kosten een paar tientjes. Met een sd-kaartje vergroot je de opslagruimte van je Android-telefoon dus heel simpel en relatief goedkoop.

Camera: scherpstellen op megapixels en meer

Het woord is gevallen. Voor veel mensen is de camera een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone. Omdat er zoveel onderdelen zijn waar je rekening mee moet houden, geven we hierbij een korte uitleg.

Aantal camera’s

De meeste Android-telefoons van tegenwoordig hebben meerdere camera’s. Je hebt bijvoorbeeld één camera voorop, die we ook wel de selfiecamera noemen, en meerdere camera’s achterop.
Op hun beurt verdelen deze camera’s de onderlinge taken weer. Heel belangrijk is de primaire camera, ook wel hoofdcamera. Dit is de ‘standaardcamera’ die je gebruikt op het moment dat je een kiekje wil maken.

Groothoekcamera

Veel Android-smartphones hebben daarnaast een groothoekcamera die, zoals je zou verwachten, een hele grote kijkhoek heeft. Deze lens gebruik je daarom tijdens het maken van bijvoorbeeld een landschapsfoto, of wanneer je een gezellige groepsfoto gaat maken. De groothoekcamera wordt ook wel wijdhoeklens genoemd.

Ultragroothoekcamera

Daarnaast hebben sommige Android-telefoons een ultragroothoekcamera die, jawel, een nog bredere kijkhoek heeft. Zo’n camera is ideaal voor bijvoorbeeld panorama’s, vergezichten of wanneer je een heel groots object op de gevoelige plaat wil vastleggen.

Zoomcamera

Minder veelvoorkomend is de zoomcamera (ook telelens genoemd). Zo’n camera is in staat om het beeld op foto’s dichterbij te halen, zonder dat jij daarvoor hoeft te bewegen. Hoe vaak dit mogelijk is, wordt aangegeven door een cijfer. Een telefoon met 5 x zoom kan dus 5 x inzoomen.

Belangrijk onderscheid hierbij is het verschil tussen optische en ‘gewone’ zoom. Bij optische zoom haal je het beeld namelijk dichterbij zonder kwaliteitsverlies, terwijl bij gewone zoom het beeld vaak korreliger wordt.

Tot slot hebben sommige Android-smartphones een macrocamera. Zo’n lens gebruik je juist voor close-up foto’s, bijvoorbeeld als je een bloem wil fotograferen.

Hoe zit het met megapixels?

Het is een hardnekkig fabeltje dat meer megapixels staat voor betere fotokwaliteit. Dat is niet zo. Een camera met 24 megapixel is niet per se beter dan eentje met 12 megapixel.

De kwaliteit van een foto hangt namelijk van heel, heel veel factoren af. Hoeveel licht heb je? Wat is de sluitertijd van je telefoon? Heeft je toestel een nachtmodus? Hoe stabiel houd je het toestel tijdens het fotografen. En ga zo maar door.

Laat je niet afschrikken door al deze termen. Wat we willen zeggen is: staar je niet blind op de hoeveelheid megapixels. Fabrikanten maken graag de blits door hun camera’s zoveel mogelijk megapixels mee te geven, maar dit is veelal marketingpraat.

Het klopt dat een 48 megapixel-camera meer detail vastlegt dan een 12 megapixel-variant, maar in werkelijkheid zie je dit verschil alleen als je het op heel groot formaat gaat printen. Ga je de foto’s op een telefoon- of computerscherm bekijken? Dan is het verschil nauwelijks zichtbaar.

Extra camera-opties

Megapixels zijn dus minder belangrijk dan je misschien zou denken. Wat wel belangrijk is tijdens het kopen van een nieuwe mobiele telefoon: welke extra’s heeft de camera? Sommige telefoons hebben bijvoorbeeld een speciale nachtmodus.

Deze stand zet je aan in de camera-app als het begint te schemeren of als het pikkedonker is. Maak je vervolgens een foto, dan blijft de sluiter extra lang open zodat er meer licht binnengelaten wordt. Het gevolg? Een redelijk goed verlichte foto, zelfs als het buiten heel donker is.

Let bij het kopen van een telefoon bijvoorbeeld ook op de eventuele aanwezigheid van een scherptediepte-effect, ook wel bokeh-effect genoemd. Zet je deze speciale camerastand aan, dan wordt er scherpgesteld op het onderwerp van je foto – zoals iemand anders of een object – terwijl de achtergrond juist vervaagt. Dit spelen met scherptediepte levert een heel geinig contrast op.

Tot slot is het de moeite waard om te checken of optische beeldstabilisatie aanwezig is op de camera van een telefoon. Deze zorgt er namelijk voor dat het beeld minder beweeg. Plaatjes zien er daardoor minder snel bewogen en korrelig uit.

Internet: 4G of 5G?

Bij het kopen van een Android-smartphone kun je soms kiezen tussen 4G en 5G. Hiermee wordt bedoeld met welke generatie mobiel internet de telefoon overweg kan. 5G is de opvolger van 4G en dus logischerwijs sneller en beter.

Kijk je onderweg veel films of series en luister je veel muziek? Dan kun je misschien beter voor 5G gaan. Dit mobiele netwerk wordt de komende jaren breed uitgerold in Nederland en je bent dus alvast klaar voor de toekomst. Internet je meestal via je eigen wifi-netwerk en ben je onderweg zelden in de weer met je telefoon, dan heb je hoogstwaarschijnlijk genoeg aan 4G. Meer weten? Lees dan ons artikel over de verschillen tussen 4G en 5G.

De verschillende merken die Android-smartphones maken

We zeiden het al aan het begin van deze pagina: het kopen van een Android-telefoon is zo makkelijk nog niet. Daar waar je bij de iPhone maar uit één partij kunt kiezen, Apple, heb je bij Android tientallen fabrikanten die om jouw centen staan te springen.

Het is wel belangrijk om een goede, geïnformeerde keuze te maken, want er zijn wezenlijke verschillen tussen de verschillende partijen. We beperken ons in deze koopgids tot de grootste Android-smartphonemakers, want anders wordt het te onoverzichtelijk. We bespreken kort de belangrijkste kenmerken en voor- en nadelen van iedere fabrikant.

Samsung

Samsung is de onbetwiste koning in Android-land. Het merk maakt in de regel goede telefoons tegen een prima prijs. Een groot voordeel van Samsung is het uitgebreide assortiment. Je kunt namelijk kiezen uit goedkope instaptoestellen, degelijke midrangers als high-end smartphones inclusief alle toeters en bellen.

Ook is Samsung heel goed in het regelmatig uitbrengen van updates. Deze updates voegen niet alleen nieuwe functies toe aan je Android-telefoon, maar dichten bijvoorbeeld ook ‘gaten’ in de software. Een goed updatebeleid is wat ons betreft heel belangrijk, want het rekt de levensduur van je Android-telefoon op.

Lees meer over Samsung-smartphones

Huawei

Huawei maakt telefoons met een ijzersterke prijs-kwaliteitsverhouding. Net als bij Samsung kun je bij Huawei terecht voor telefoons in alle prijsklassen, soorten en maten. Het van oorsprong Chinese merk straat trouwens ook bekend om haar innovatiedrang. Huawei-telefoons lopen regelmatig voorop met de nieuwste ontwikkelingen, bijvoorbeeld op cameragebied.

Ga je een Huawei-smartphone kopen? Lees je dan vooraf wel goed in. Het softwarebeleid is namelijk een groot aandachtspunt. De fabrikant gebruikt een niet-legitieme versie van Android waardoor mogelijk niet al jouw apps goed werken op een Huawei-telefoon.

Lees meer over Huawei-smartphones

Google

Google is geen grote speler in het Android-landschap, maar wel een hele belangrijke. Het bedrijf is namelijk de ontwikkelaar van het Android-besturingssysteem en maakt daarnaast ook zelf telefoons.

Dat is dan ook direct een van de grootste redenen om een Google-smartphone te kopen: je krijgt Android-updates direct van de bron. Je bent hierdoor altijd verzekerd van snelle updates en kunt jarenlang rekenen op patches.

Verder staan Pixel-telefoons, zoals de Google-toestellen heten, bekend om hun goede camera’s. Het bedrijf voegt allerlei slimme softwaretrucjes toe om fotografen in de watten te leggen.

Lees meer over Google-smartphones

Motorola

Motorola stond aan de basis van de eerste mobiele telefoon en is niet uit het veld te slaan. Anno nu is Motorola een van de populairste fabrikanten van Android-telefoons. Deze toestellen staan vooral bekend om hun degelijke bouwkwaliteit en bijpassende prijs-kwaliteitsverhouding. Motorola-telefoons zakken eigenlijk nooit door het ijs, maar brengen altijd een constante kwaliteit.

Het updatebeleid van de fabrikant is wel een aandachtspunt. Motorola heeft er een handje van om telefoons slechts sporadisch te updaten. Dat is jammer, want hierdoor grijp je naast nieuwe functies en veroudert je Android-telefoon relatief snel.

Lees verder over Motorola-smartphones

Nokia

Nog zo’n bekende naam uit het telefoonwereldje. Nokia maakt tegenwoordig zelf geen telefoons meer, maar heeft haar merknaam uitgeleend aan een ander bedrijf: HDM Global. Deze eveneens Finse fabrikant maakt telefoons onder de Nokia-merknaam en doet doorgaans heel keurig.

HMD voegt bijvoorbeeld geen onnodige poespas toe aan de software. Nokia-smartphones draaien hierdoor op een softwareversie die heel erg dichtbij de originele versie van Google staat. Ook de kwaliteit van Nokia-smartphones is doorgaans prima tot zelfs goed te noemen.

Lees verder over Nokia-smartphones

OnePlus

OnePlus is een relatief jong smartphonemerk. Het bedrijf maakte naam door telefoons met een ongekende prijs-kwaliteitsverhouding op de markt te brengen, maar inmiddels liggen de prijzen aardig in lijn met die van de concurrenten.

Het Chinese bedrijf focust zich dan ook op het combineren van uitstekende specificaties met allerlei handige functies, zoals razendsnel (draadloos) opladen. Op cameragebied moeten OnePlus-telefoons daarentegen regelmatig hun meerdere erkennen in telefoons van bijvoorbeeld Samsung of Huawei.

Lees verder over OnePlus-smartphones

Oppo

Zo gevestigd als Samsung en Nokia zijn, zo ‘groen’ is Oppo. Tenminste, als we naar de Europese situatie kijken. Op het Aziatisch continent is Oppo namelijk een van de grote jongens.

Net als andere Chinese fabrikanten staat Oppo bekend om haar smartphones met degelijke prijs-kwaliteitverhouding. Qua design en functies ‘kijkt’ de fabrikant regelmatig af bij OnePlus. Dat is ook niet zo gek, want beiden vallen onder hetzelfde moederbedrijf.

Lees verder over Oppo-smartphones

Xiaomi

Vroeger hadden Nederlanders nog moeite met het uitspreken van de naam, maar inmiddels kan vrijwel iedereen Xiaomi zonder problemen uitspreken. Je komt de telefoons dan ook overal tegen. In razendsnel tempo weet de Chinese fabrikant de rest van de wereld te veroveren met smartphones, slimme horloges, stepjes, lampen en vrijwel alles dat op elektriciteit werkt.

Xiaomi-smartphones hebben vrijwel altijd een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en een gelikt design. De software is de afgelopen jaren een stuk rustiger geworden (meer in Europese stijl), maar het moet wel je ding zijn. Op de kwaliteit van de hardware valt bij Xiaomi in ieder geval weinig af te dingen.

Lees verder over Xiaomi-smartphones

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu