De A in de Galaxy A56 staat voor allemansvriend. Het is een toestel dat vrijwel iedereen moet kunnen bekoren voor niet al te veel geld. Slaagt hij daarin? Je leest het in onze review van de Samsung Galaxy A56.
Lees verder na de advertentie.
Samsung Galaxy A56 review
De Galaxy A56 is misschien wel de meest gemiddelde smartphone van Samsung. Hij heeft een goed scherm, dat niet tot de top behoort. De chip is niet langzaam, maar ook niet erg snel. De camera’s zijn oké. De batterij is met 5000 mAh precies zo groot als je verwacht. Hij heeft een beetje AI, maar minder dan duurdere telefoons.
Met 479 euro is ook de adviesprijs van de Galaxy A56 gemiddeld. Daarvoor krijg je 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte. Voor vijf tientjes extra verdubbel je dat naar 256GB. Nogal doorsnee allemaal… Of het toestel ons toch kan bekoren, lees je in deze review van de Samsung Galaxy A56!
Het reviewexemplaar van de Galaxy A56 is beschikbaar gesteld door Samsung.
Dit lees je in onze Samsung Galaxy A56 review
We hebben weinig aan te merken op de Samsung Galaxy A56. Het is een smartphone met amper grote minpunten. Tegelijk blinkt hij, op het updatebeleid na, ook nergens in uit. Het toestel is simpelweg een beetje saai en de adviesprijs aan de hoge kant. Gelukkig haal je hem al goedkoper in huis.
Pluspunten
Minpunten
Bekende camera’s met weinig verrassingen
We schreven het ook al in onze review van de Galaxy S25: Samsung houdt er niet zo van om nieuwe camera’s in zijn smartphones te stoppen. De Galaxy A56 heeft precies dezelfde hardware als de Galaxy A55 én de Galaxy A54. Het gaat om een 50 megapixel-hoofdcamera, een 12 megapixel-groothoeklens en een armzalige 5 megapixel-macrocamera voor close-ups.
Om met het goede nieuws te beginnen: die hoofdcamera is nog steeds prima in deze prijsklasse. Hij lijkt vrijwel identiek aan het exemplaar in de Galaxy S25. Er zit een redelijk grote sensor achter die heldere foto’s aflevert. De kleuren zijn aan de verzadigde kant, zoals we van Samsung gewend zijn. ’s Avonds zijn er minder details zichtbaar en de camera heeft moeite met heldere lichten.




Een telelens om mee in te zoomen ontbreekt op deze smartphone. Je kunt in de app wel kiezen voor 2x zoom, maar dan crop je vanaf de hoofdcamera. Overdag zijn de resultaten heel behoorlijk, zeker als je ze alleen op de smartphone zelf bekijkt.




We hebben het even nagezocht: de 12 megapixel-groothoeklens was ook al te vinden op de Galaxy A52 uit 2021. Een oud beestje dus, dat alleen goed meekomt bij voldoende licht. In de eerste foto hieronder zie je dat het dynamisch bereik beperkt is. Het rechterdeel is veel te donker en bevat weinig details.



De avondfoto’s lijken op het eerste gezicht misschien nog aardig, maar kijk naar de randen en je ziet een wazige bende. De macrolens is wat ons betreft zelfs helemaal overbodig. Je moet op een heel precieze afstand (3 tot 5 centimeter) van je object fotograferen om een beetje een scherpe foto te krijgen. Dat is niet gemakkelijk en de resultaten zijn die moeite amper waard.



Met de hoofdcamera is dus weinig mis, maar wat zou het fijn zijn als Samsung bij de A57 die macrolens vervangt door een bescheiden telecamera. Of eindelijk voor een betere groothoeklens kiest.
Groter, maar slanker ontwerp
Samsung heeft het scherm van de Galaxy A5x-serie de laatste jaren in stappen vergroot. Van 6,4 inch op de Galaxy A54 naar 6,6 inch op de Galaxy A55 naar nu 6,7 inch op de Galaxy A56. Het is daarom een vrij log apparaat. De randen rond het scherm zijn, zeker aan de onderkant, namelijk ook nog eens behoorlijk dik.
De A56 is bijna vier millimeter langer en twee millimeter breder dan de Galaxy S25 Plus, die eveneens een 6,7 inch-scherm heeft. Hij is zelfs bijna net zo groot als de Galaxy S25 Ultra. Iets om rekening mee te houden als je kleine handen hebt. Samsung wist het toestel overigens wel dunner te maken dan zijn voorganger: 7,4 in plaats van 8,2 millimeter.
Het ontwerp voelt verder premium aan, dankzij het aluminium frame en het glas op de voor- en achterzijde. De aan-uitknop en de volumeknoppen aan de zijkant zijn weer verwerkt in een kleine uitstulping. Dat is handig, want die kun je op de tast gemakkelijk vinden. Met een IP67-certificering hoef je je geen zorgen te maken over stof of water, want daar kan het toestel goed tegen.
De enige grote ontwerpwijziging zien we aan de achterkant. Daar steken de camera’s niet meer rechtstreeks uit het toestel, zoals op de A55. Ze zitten nu in een slank eiland dat net boven de behuizing lijkt te zweven. Het ziet er prima uit, maar er kan wel makkelijk vuil tussen blijven hangen.
Iets feller scherm
Het scherm zelf is zoals je van Samsung mag verwachten gewoon prima. De resolutie van 2340 bij 1080 pixels zorgt voor scherp beeld en dankzij de verversingssnelheid van 120Hz ziet alles er doorgaans soepel uit. Tenzij de chip het even niet kan bijbenen, maar daar komen we nog op terug. Helaas is het geen ltpo-scherm dat terug kan schakelen naar 1Hz wanneer je statische content bekijkt. Daarmee zou je de accu sparen.
Samsung verhoogde de helderheid van 1000 naar 1200 nits. De piekhelderheid, die maar een paar seconden vastgehouden kan worden, ligt op 1900 nits. Dat is nog steeds lager dan veel andere smartphones, de Poco X7 Pro haalt bijvoorbeeld 3200 nits, maar in de praktijk is het scherm fel zat.

Snellere chip is nog steeds vrij traag
Samsung stopt steevast een nieuwe Exynos-chip in zijn Galaxy A5x-telefoons. Ditmaal gaat het om de Exynos 1580. Die belooft weer enkele tientallen procenten sneller te zijn dan zijn voorganger. Toch blijft dit type chip vrij beperkt. We hebben enkele games geprobeerd te spelen en hoewel dat lukt, zie je de framerate vrij snel dalen als het toestel warm wordt.
Helaas merk je ook in het dagelijks gebruik dat je hier niet met een high-end processor te maken hebt. Animaties stotteren regelmatig, vooral als je de Galaxy A56 net hebt ontgrendeld. De telefoon is op zich niet heel traag, maar dat frustreert wel.
De vingerafdrukscanner onder het scherm is een optisch exemplaar. Die heeft net iets meer tijd nodig om je telefoon te ontgrendelen dan de ultrasonische variant op de Galaxy S25. Hij werkt verder gelukkig prima. Er zijn uiteraard ook stereospeakers aanwezig en die halen een flink volume. Veel bass zit er helaas niet bij, waardoor muziek nogal schel klinkt.

Veel updates, weinig AI
We zeiden het al: met het updatebeleid van de Galaxy A56 is niets mis. Uit de doos draait het toestel op Android 15 en je krijgt zes grote updates van het besturingssysteem. Uiteraard mag je ook zes jaar rekenen op beveiligingspatches. Dat is in iedere prijsklasse prima en zeker in deze. Overigens ontvangt de nog veel goedkopere Galaxy A16 net zo lang updates.
Samsung legt One UI 7 over Android heen. Deze softwareschil ziet er modern uit en is een flinke verandering ten opzichte van One UI 6. Zo zijn de notificaties en snelle instellingen gesplitst, al kun je dat eventueel terugdraaien als je er niet aan kunt wennen.
Natuurlijk heeft de Galaxy A56 ook AI-functies aan boord, maar het zijn er wel veel minder dan op de duurdere Galaxy S25-telefoons. Zo ontbreekt Now Brief, waarmee je driemaal daags een overzicht krijgt met voor jou belangrijke informatie. Ook zul je tevergeefs zoeken naar Audio Eraser, waarmee je achtergrondgeluiden uit je video’s filtert.



Wat je dan wel kunt verwachten? Circle to search uiteraard, waarmee je op objecten zoekt door ze met je vinger te omcirkelen. Natuurlijk is het ook mogelijk om Google Gemini te gebruiken. Daarnaast geeft Samsung je een hele rits mogelijkheden om foto’s te bewerken. Met ‘Beste gezicht’ maak je bovendien meerdere groepsfoto’s (tot vijf personen), waarna je de gezichten uit de ene naar de andere foto kunt plakken. Zo krijg je uiteindelijk een kiekje waar iedereen mooi op staat.
Geen zin om te lezen? Dan kan AI artikelen aan je voorlezen, waardoor je een soort podcasts creëert.
Redelijke batterijduur, sneller opladen
Samsung doet soms gekke dingen. Terwijl de dure Galaxy S25 nog altijd met maar 25 watt oplaadt, haalt deze Galaxy A56 (en zelfs de nog goedkopere Galaxy A36) 45 watt. Dat is net zo snel als de Galaxy S25 Ultra. ‘Snel’ is in dit geval overigens een relatief begrip, want veel Chinese smartphones laden een stuk rapper op. In een halfuur vul je de accu van de Galaxy A56, die een capaciteit heeft van 5000 mAh, tot zo’n 65 procent. Volledig opladen duurt helaas nog steeds dik een uur.
De batterijduur dan. Die past volledig bij hoe we dit toestel introduceerden: hij is gemiddeld. Een volle dag zul je meestal wel halen, tenzij je TikTok-verslaving gierend uit de hand loopt. Veel meer dan dat zit er echter niet in. Sommige concurrenten van de Galaxy A56 bieden een betere accuduur. Onderaan dit artikel zetten we er een paar voor je op een rijtje.

Conclusie Samsung Galaxy A56 review
Is gemiddeld goed genoeg? Dat ligt aan je eisen. Wil je per se een Samsung, hoef je niet de snelste chip en zit je ook niet 24/7 aan je telefoon vastgeplakt? Dan is de Galaxy A56 een prima keuze. Door het uitstekende updatebeleid zul je er jaren plezier van hebben. Bovendien is de prijs al snel na de introductie met tientallen procenten gedaald.
Hoef je niet per se een Samsung? Dan koop je voor hetzelfde geld een smartphone met een snellere processor, betere camera’s of een langere accuduur. Vaak worden die wel minder lang ondersteund dan de Galaxy A56.
Kopen
De adviesprijs van deze smartphone is met 479 euro behoorlijk hoog. Wil je de Samsung Galaxy A56 na het lezen van onze review kopen? Dan heb je geluk, want je haalt hem nu al een stuk goedkoper in huis. Hieronder vind je de beste deals van dit moment. Uiteraard kun je het toestel ook in combinatie met een abonnement aanschaffen.

Samsung Galaxy A56 prijzen vergelijken
Bekijk productAlternatieven voor de Samsung Galaxy A56
Zoals beloofd kijken we ook nog even naar de concurrentie. Wat koop je bij andere merken voor ongeveer evenveel geld?
OnePlus Nord 4
De OnePlus Nord 4 is een stuk sneller dan de Galaxy A56, heeft een tien procent grotere accu en laadt veel rapper op. Voor € 349,- koop je een smartphone die in veel opzichten simpelweg superieur is aan de Galaxy A56. De camera’s zijn min of meer vergelijkbaar. Samsung biedt een beter updatebeleid, maar groot is het verschil niet. OnePlus geeft je vier nieuwe versies van Android en zes jaar beveiligingspatches.
Nothing Phone (3a)
De Nothing Phone (3a) biedt ongeveer dezelfde prestaties als de Galaxy A56. Wel zit er een bescheiden telelens op het toestel, waarmee je 2x inzoomt. Ook het scherm kan nog net iets feller en de accu laadt een fractie rapper op. We vinden het ontwerp van Nothing bovendien een stuk spannender. Daar staat tegenover dat je slechts drie grote nieuwe versies van Android krijgt. Wel ontvang je zes jaar lang beveiligingspatches. Net zo lang als bij Samsung dus. Je koopt dit toestel voor € 299,-.
→ Lees onze review van de Nothing Phone (3a)
Poco X7 Pro
Voor slechts € 270,62 word je de eigenaar van een Poco X7 Pro. Ook die is veel sneller dan de Galaxy A56 en heeft een prima oled-scherm. De accu van 6000 mAh laadt met 90 watt bovendien een stuk rapper op. De camera’s zijn minder bijzonder en qua software legt Poco het dik af tegen Samsung. Gezien de prijs en het ontwerp is het niettemin een interessante optie.
→ Lees onze review van de Poco X7 Pro

Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij heeft zien komen – én dus heeft getest. We beschikken over de nodige ervaring.
De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.
In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.
Lees meer reviews:
- OnePlus Pad 3 review: krachtpatser met weinig concessies (5 jun)
- Motorola Razr 60 Ultra review: de beste flip-telefoon op de markt (3 jun)
- Motorola Edge 60 Pro review: een stap terug, twee stappen vooruit (29 mei)
- Samsung Galaxy S25 Edge review: lekker dun, vervelend duur (28 mei)
- Samsung Galaxy A26 review: budgettelefoon valt tussen wal en schip (24 apr)