OnePlus 13R review: goedkoper alternatief is een aanrader

10 januari 2025, 14:00
9 min leestijd
OnePlus 13R review: goedkoper alternatief is een aanrader

Reviewscore

8

De OnePlus 13R is 250 euro goedkoper dan het échte toptoestel van OnePlus. Maakt dat de smartphone ook direct veel minder goed? Je leest het in deze uitgebreide review.

Lees verder na de advertentie.

Dit is de OnePlus 13R review

OnePlus introduceerde vorig jaar voor het eerst een R-smartphone in Nederland, in de vorm van de OnePlus 12R. Inmiddels is zijn opvolger er. De OnePlus 13R heeft een adviesprijs van 749 euro en is daarmee 50 euro duurder dan zijn voorganger, maar tegelijk maar liefst 250 euro goedkoper dan de OnePlus 13.

Dat is best een fors verschil. Je moet dan wel kunnen leven met de concessies die OnePlus heeft gedaan om tot de lagere prijs te komen. Op welke onderdelen is er beknibbeld en maken die de 13R een minder goed toestel? Tijd voor de review.

OnePlus 13 vs OnePlus 13R: de 6 grootste verschillen

Het reviewexemplaar van de OnePlus 13R is beschikbaar gesteld door OnePlus.

OnePlus 13R review in het kort

De OnePlus 13R valt als goedkoper alternatief voor de OnePlus 13 in de smaak. Het is bovendien een beduidend betere smartphone dan zijn directe voorganger, de 12R. Je krijgt een telefoon met een mooi design, snelle hardware, prima updatebeleid en accu die twee dagen meegaat. Toch verklappen de camera’s dat de 13R niet een échte toptelefoon is.

Dit is waarop je bespaart bij de OnePlus 13R! 📸 #oneplus #newphone #oneplus13r #unboxing #review

Pluspunten

  • Uitstekend scherm
  • Snelle hardware
  • Erg lange accuduur

Minpunten

  • Camera’s zijn niet geweldig
  • OxygenOS is druk

Camera’s

Om de 13R goedkoper te maken, heeft OnePlus de smartphone uitgerust met minder goede camera’s. Op papier klinkt het echter heel aardig: het toestel heeft een 50 megapixel-hoofdcamera, 8 megapixel-groothoeklens en een 50 megapixel-telelens om mee te zoomen.

In de praktijk ligt het net even anders. We beginnen positief: de hoofdcamera maakt goede foto’s en levert ook bij minder licht prima plaatjes af. Er is genoeg detail, het dynamisch bereik is prima en de OnePlus 13R blijft qua kleuren dicht bij de werkelijkheid. De lucht is bijvoorbeeld niet overdreven blauw en gras is niet knalgroen.

OnePlus 13R review

De groothoeklens is op zich handig, maar het probleem is dat dit simpelweg niet zo’n goede camera is. De resolutie van 8 megapixel is relatief laag, waardoor er minder detail aanwezig is – zeker als je het vergelijkt met de hoofdcamera. Dat valt met name op als je iets inzoomt, en dan merk je ook meteen dat de randen nogal soft zijn.

Dan de 50 megapixel-telelens. Deze camera is nieuw voor de R-smartphone van OnePlus en ‘vervangt’ de 2 megapixel-macrolens van de OnePlus 12R. Dat is positief, maar heel veel heb je helaas niet aan de telelens. Het is weliswaar handig om zonder kwaliteitsverlies in te zoomen, maar de lens biedt maar 2x optische zoom.

Je haalt het beeld niet veel dichterbij en vaak is het ook prima om met de hoofdcamera 2x in te zoomen. Daar komt bij dat de telelens niet zo lichtsterk is en daarom mindere plaatjes in het donker aflevert. In die situaties kun je daarom beter de hoofdcamera gebruiken om iets in te zoomen.

Slank en fraai design

We zijn gecharmeerd van het design van de OnePlus 13R. De telefoon heeft platte zijkanten, gecombineerd met een aluminium frame en glazen achterkant. De voorkant wordt beschermd door een laagje Gorilla Glass 7i, zodat je (hopelijk) niet zo snel krasjes ziet.

OnePlus 13R review

De OnePlus 13R is ongeveer even groot als zijn voorganger, maar wel een stukje slanker. De telefoon heeft een dikte van 8 millimeter, waarmee ‘ie dunner is dan de meeste high-end smartphones. Het geheel oogt sjiek, waarbij we vooral de kleur en afwerking van de achterkant kunnen waarderen.

Het toestel is nogal aan de zware kant en behoorlijk glad, waardoor het handig is om een hoesje aan te schaffen. Goed om te weten is dat aan de linker zijkant weer de alert slider aanwezig is. Zo kun je de 13R simpel en snel op geluid, stil of trillen zetten.

Lees verder na de advertentie.

Hardware nog steeds razendsnel

Waar de OnePlus 13 is voorzien van de gloednieuwe en razendsnelle Snapdragon 8 Elite, moet de 13R het doen met de Snapdragon 8 Gen 3. Dit is de beste processor van vorig jaar en die levert nog steeds uitstekende prestaties af. De OnePlus 13R voelt dan ook razendsnel aan en draait apps en games als een zonnetje.

OnePlus 13R review

Onder de motorkap zien we daarnaast een ruime hoeveelheid werkgeheugen (12GB), waardoor multitasken natuurlijk geen enkel probleem is. Ook is er 256GB aan opslagruimte, wat voor de meeste gebruikers meer dan genoeg moet zijn. Het is immers niet mogelijk om de opslag uit te breiden met een micro-sd-kaartje.

De vingerafdrukscanner onder het scherm doet zijn werk goed en weet je vinger altijd in één keer te registreren. De 13R heeft geen nieuwe, ultrasonische scanner zoals de OnePlus 13, maar moet het doen met een optische variant. Die is iets minder snel, maar daar merk je niet heel veel van.

Scherm met een paar trucjes

Het scherm van de OnePlus 13R is met 6,78 inch behoorlijk groot. Hierdoor is het onmogelijk om de telefoon comfortabel met één hand te bedienen, al maakt de beeldkwaliteit veel goed. Het scherm ziet er simpelweg uitstekend uit en heeft een ververssnelheid van 120Hz, zodat alles vloeiend oogt.

OnePlus 13R review

De maximale resolutie van het display is 2780 bij 1264 pixels, maar standaard is het ingesteld op 2376 bij 1080 pixels ingesteld. Dat scheelt stroom en eerlijk is eerlijk: het verschil in scherpte is niet te zien. De randen rondom het scherm zijn lekker dun, al is de ‘kin’ aan de onderkant een fractie dikker.

OnePlus heeft nog een stel geinige extra’s toegevoegd. Nieuw is de handschoenmodus, waardoor je het scherm beter kan bedienen als je handschoenen aan hebt. Wel zo handig tijdens deze koude maanden. Door Aqua Touch kun je de 13R ook prima gebruiken als het scherm nat is, of de telefoon in een waterbestendig hoesje zit.

OxygenOS en updatebeleid

Net als zijn duurdere broer draait de OnePlus 13R op Android 15, de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Daar ligt een dikke laag met OnePlus’ eigen software overheen: OxygenOS 15. De ‘skin’ ziet er strak uit en werkt vlot, maar wijkt duidelijk af van de standaardversie van Android.

Wel zijn er allerlei handige functies aanwezig. Vooral handig is het gesplitste meldingenscherm, waarbij je op het homescherm van linksboven naar beneden kan vegen om notificaties te checken. Veeg je vanaf rechtsboven, dan zie je de snelle instellingen. Daar moet je eventjes aan wennen, maar het werkt goed.

Ook handig is dat Circle to Search aanwezig is, de feature om snel naar iets te zoeken door een cirkel op het scherm te tekenen. Uiteraard heeft OnePlus allerlei eigen AI-functies in het toestel gestopt, waardoor je bijvoorbeeld onscherpe foto’s meer detail kan geven en reflecties uit kiekjes kan halen. Dit werkt over het algemeen wel aardig.

OxygenOS oogt vloeiend, maar tijdens mijn testperiode merkte ik wel dat je vaak op animaties aan het ‘wachten’ bent. Tik je op een mapje of wil je snel het app-overzicht openen, dan duurt het simpelweg eventjes voordat de animatie klaar is. Hierdoor voelt alles net iets minder snappy.

De OnePlus 13R krijgt in de toekomst vier grote Android-updates, waardoor je tot en met Android 19 bent verzekerd van de nieuwste features. Beveiligingspatches rollen zes jaar lang uit naar de 13R. Het updatebeleid van OnePlus is niet zo goed als dat van Google en Samsung, maar we vinden het alsnog voldoende.

Fantastische accuduur

Waar de OnePlus 13R echt in uitblinkt, is de accuduur. De smartphone heeft een enorme 6000 mAh-batterij en die staat zijn mannetje. De accuduur is simpelweg uitstekend, want de 13R kun je zonder problemen twee dagen zonder laden doen.

Aan het einde van de dag hadden we vaak nog ruim 60 procent over en dat is erg netjes. Het is fijn dat je je eigenlijk nooit zorgen hoeft te maken over de batterij.

OnePlus 13R review

Opladen gaat behoorlijk snel. De OnePlus 13R ondersteunt snelladen met maximaal 80 watt, waardoor je de accu in twintig minuten voor de helft kan vullen. Een hele oplaadbeurt duurt iets meer dan 50 minuten. De OnePlus 13 doet het nog een stukje sneller, maar we mogen zeker niet klagen.

De benodigde SuperVOOC-lader moet je overigens wel los aanschaffen, want die zit niet in het doosje. OnePlus verkoopt ‘m zelf voor zo’n 50 euro. Draadloos opladen ontbreekt helaas op de 13R en dat vinden we – voor een telefoon van 749 euro – toch een beetje jammer.

Conclusie OnePlus 13R review

Met de 13R zet OnePlus een goed en betaalbaar alternatief neer voor de dure OnePlus 13. Eigenlijk loop je niet zoveel mis als je voor het goedkopere broertje gaat: de 13R heeft een strak design, uitstekend scherm, lange accuduur en krachtige hardware.

Minpunten zijn er ook. De OxygenOS-software kan nog beter, het updatebeleid van OnePlus loopt achter op sommige concurrenten en de camera’s overtuigen niet allemaal. Dat mag de pret niet drukken, want voor 749 euro haal je met de 13R een aanrader in huis.

OnePlus 13R prijzen en kopen

Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden en wil je de OnePlus 13R aanschaffen? De smartphone heeft een adviesprijs van 749 euro en is nu te bestellen. Je krijgt standaard 12GB RAM en 256GB opslag en kan kiezen uit twee kleuren: zwart/grijs en wit/grijs.

OnePlus 13R

OnePlus 13R prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 27,50 p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 549,-

Bekijk prijzen

Alternatieven

Samsung Galaxy S24 Plus

Een goed alternatief voor de OnePlus 13R is de Galaxy S24 Plus van Samsung. Het toestel is ongeveer even groot en heeft betere camera’s dan de 13R. Ook het updatebeleid van Samsung is een pluspunt, want de S24 Plus krijgt nog zes jaar lang de nieuwste Android-updates. De accuduur is daarentegen minder goed; hier heeft de OnePlus 13R een streepje voor. De Samsung-telefoon kost momenteel € 765,-.

Google Pixel 9

Zoek je een krachtige smartphone in een compact jasje? Dan is de Google Pixel 9 het overwegen waard. Vooral fijn aan de Pixel 9 is de kale software, waarbij je altijd direct de nieuwste updates krijgt. De camera’s zijn ook beter dan bij de OnePlus 13R. De batterij van de Pixel 9 loopt wel sneller leeg en het opladen duurt een eeuwigheid. De Google Pixel 9 haal je voor € 589,- in huis.

OnePlus 12

Ook bij OnePlus zelf is een uitstekend alternatief voor de 13R te vinden, namelijk het vlaggenschip van vorig jaar. De OnePlus 12 heeft veel gemeen met de 13R, maar maakt mooiere foto’s met de betere groothoeklens en zoomcamera. De accu is met 5400 mAh wel een stukje kleiner, al zit ‘ie sneller vol dan bij de 13R. Je koopt de OnePlus 12 voor € 676,-.

Reviews op Android Planet

Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij heeft zien komen – én dus heeft getest. We beschikken over de nodige ervaring.

De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.

In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.

Lees meer reviews:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 13R
OnePlus 13R

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu