Nothings nieuwste Phone (3a)-smartphones zijn sneller, luxer en bieden veel waar voor hun geld. Dat maakt ze een uitstekende koop, zoals je in deze review kunt lezen.
Lees verder na de advertentie.
Dit is de Nothing Phone (3a) en (3a) Pro review
Nothing introduceerde ongeveer een jaar geleden de Phone (2a), de goedkoopste smartphone van de fabrikant tot nu toe. Het bedrijf leverde voor 329 euro een toptelefoon af, waar weinig op aan te merken was. Dit legt de lat behoorlijk hoog voor de Phone (3a) en Phone (3a) Pro, die nu in Nederland te koop zijn.
Je leest het goed: Nothing brengt dit keer twee toestellen uit. Dat doet de fabrikant naar eigen zeggen om consumenten meer keuze te bieden in het middensegment. Ze verschilen op het eerste gezicht nauwelijks van elkaar, maar de (3a) Pro heeft toch een unieke feature aan boord. Daar betaal je wel voor: de Pro is met een adviesprijs van 479 euro flink duurder dan de (3a) van 349 euro.
We hebben de telefoons uitgebreid voor je getest en bespreken alle ins en outs in deze review. Hieronder lees je alvast een korte samenvatting, of gebruik de inhoudsopgave om naar een specifiek onderdeel te gaan.
De reviewmodellen van de Phone (3a) en Phone (3a) Pro zijn beschikbaar gesteld door Nothing.
In de Nothing Phone (3a) review
Nothing Phone (3a) en (3a) Pro review in het kort
Met de Phone (3a) en Phone (3a) Pro levert Nothing simpelweg uitstekende middenklassers af. De telefoons hebben een erg goede prijskwaliteit-verhouding en geen grote minpunten. De (3a) is met 349 euro bovendien lekker scherp geprijsd en makkelijk aan te raden. De Phone (3a) Pro is duurder maar alsnog erg allround, vooral vanwege de camera’s.
Camera’s: periscooplens als blikvanger
Laten we beginnen bij de feature die de Nothing Phone (3a) Pro een ‘Pro’-smartphone maakt. De smartphone beschikt namelijk over een feature die we niet vaak in deze prijsklasse zien: een periscooplens. Deze camera kan 3x optisch inzoomen zonder kwaliteitsverlies en moet betere plaatjes maken dan een normale telelens.

De reguliere Phone (3a) heeft zo’n reguliere telelens die 2x optische zoom biedt. Daarnaast hebben beide toestellen een 50 megapixel-hoofdcamera en een 8 megapixel-groothoeklens. Laatstgenoemde is een beetje opvallend, want de Phone (2a) had nog een groothoeklens met een veel hogere 50 megapixel-resolutie. Hier lijkt Nothing op te hebben bespaard.





De foto’s die de periscooplens van de Phone (3a) Pro maakt zijn best indrukwekkend. Ingezoomde plaatjes hebben veel detail, een prima contrast en komen overeen met de hoofdcamera. In de camera-app zie je een knopje om 6x in te zoomen en ook dan zijn de resultaten prima.
Het is zelfs mogelijk om tot 60x digitaal in te zoomen, waarbij kunstmatige intelligentie een handje moet helpen om plaatjes te verscherpen. Bruikbare foto’s levert dit helaas niet op: er is nauwelijks detail aanwezig en kiekjes ogen uitgewassen en kunstmatig.




De hoofdcamera’s van de Phone (3a) en (3a) Pro presteert naar behoren. Foto’s zijn scherp, hebben vrij neutrale kleuren en een goed contrast. De telefoons maken ook bij minder licht prima plaatjes, waarbij genoeg detail zichtbaar is. Uiteraard is er een nachtmodus in de camera-app aanwezig.
De minst indrukwekkende camera is de 8 megapixel-groothoeklens. Door de lagere resolutie hebben foto’s minder detail, al kun je er met name overdag gewoon een acceptabel kiekje mee maken. De randen zijn wel een beetje soft en in het donker heeft de groothoeklens overigens het helemaal lastig.

Typisch Nothing-design
De Phone (3a) en Phone (3a) Pro zien eruit als typische Nothing-telefoons. Oftewel: ze beschikken over een transparante achterkant, waarbij je sommige onderdelen ziet zitten. Ook de Glyph-interface, een sjieke naam voor de lichtjes achterop, is weer aanwezig. Dat blijft een beetje een gimmick, maar het ziet er wel uniek uit.
Wat je niet zo snel ziet, is dat Nothing de smartphones luxer heeft gemaakt. De achterkant is nu van glas in plaats van plastic. Het camera-eiland is ook hoogwaardiger afgewerkt met aluminium en glas. Het frame is daarentegen wel van plastic en voelt iets goedkoper aan. Desondanks vinden we de smartphones er erg tof uitzien.

Aan de linkerkant zitten de volumeregelaars, terwijl je rechts de aan/-uitknop en nog een knopje vindt. Dat is de zogeheten Essential Key, waarover later meer. Het probleem is dat de knopjes te dicht bij elkaar zitten, waardoor je continu op de verkeerde button drukt.
Ik heb vaak gehad dat ik de Phone 3a (Pro) wilde uitzetten, maar per ongeluk op de Essential Key drukte. Dat is irritant en je moet echt even wennen aan de plaatsing van de buttons. Het Essential Key-knopje ziet er door de glimmende afwerking ook een beetje goedkoop uit. De andere buttons zijn juist mat.
Door de IP64-certificatie zijn de Nothing-toestellen spatwaterbestendig, maar niet waterdicht. Ook is er een nfc-chip voor contactloze betalingen. De stereospeakers voldoen prima als je af en toe een muziekje luistert of serie kijkt en kunnen behoorlijk hard.
Prima schermen
Aan de voorkant zijn de Nothing Phone (3a) en (3a) Pro identiek. De smartphones hebben een groot 6,77 inch-scherm dat er erg mooi uitziet. Uiteraard is er een hoge ververssnelheid van 120Hz, zodat alles vloeiend over het display vliegt. Door de resolutie van 2392 bij 1080 pixels oogt alles scherp genoeg.
Wat opvalt is dat de randen rondom het scherm symmetrisch zijn. Bij veel telefoons zien we een ‘kin’ onderaan: een balk die net iets dikker is dan de andere bezels. Het oogt nét iets strakker en wij kunnen het wel waarderen, al zijn de randen een beetje dik.

Ten opzichte van de Phone (2a) van vorig jaar is de helderheid flink omhoog geschroefd. Volgens Nothing halen de (3a) en (3a) Pro een piekhelderheid van 3000 nits. Hierdoor is het scherm makkelijker af te lezen in de felle zon en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Je kunt het beeld ook flink dimmen, wat fijn is als je ‘s avonds in bed ligt.
Op het scherm hebben we eigenlijk verder weinig aan te merken, al moet je er wel rekening mee houden dat het vrij groot, en daarom moeilijker met één hand te bedienen is.
Hardware
Nothing kiest bij de Phone (3a)-telefoons voor een Snapdragon-chip en is daar behoorlijk trots op. De Phone (2a) van vorig jaar had nog een MediaTek-processor, die overigens niet per se tegenviel. Bij de (3a) en (3a) Pro krijg je een Snapdragon 7s Gen 3-chip.

De processor is behoorlijk rap en levert prima prestaties af. Tijdens onze reviewperiode hebben we dan ook nauwelijks haperingen gezien. Maar, in de prijsklasse van de Nothing Phone (3a) Pro – de telefoon kost bijna 500 euro – zijn er toestellen verkrijgbaar die krachtigere hardware hebben.
De Phone (3a) heeft 8GB aan werkgeheugen en 128GB opslag, al is er ook een versie met 12GB RAM en 256GB opslag verkrijgbaar. Daar betaal je 50 euro meer voor. De Phone (3a) Pro heeft standaard zoveel geheugen aan boord en is op papier iets krachtiger. Dat mag natuurlijk ook wel als je de telefoon Pro noemt.
Software: AI voegt weinig toe
Nothing-smartphones staan bekend om de schone Android-ervaring en dat is hier niet anders. De Phone 3a en 3a Pro draaien op Android 15 met de nieuwste versie van Nothings eigen software. Die past het uiterlijk flink aan, omdat app-icoontjes en menu’s in zwart, grijs en wit worden getoond.
De software van Nothing bevat allerlei extra functies, maar ziet er toch minimalistisch uit. Wij kunnen dit wel waarderen, omdat alles overzichtelijk en clean oogt. Nothing blijft behoorlijk dicht bij de stock-versie van Android, al zou je dat op het eerste gezicht dus niet denken.

De belangrijkste vernieuwing is de Essential Space. Dit is een soort AI-hub waar je screenshots en spraakmemo’s kan opslaan. Dat doe je weer met het knopje aan de zijkant. Het is op zich een interessant idee, maar de Essential Space is helaas erg beperkt en werkt bovendien alleen in het Engels.
Essential Space
De Essential Space is nu vooral een verzamelbak met willekeurige herinneringen. Dit kan desondanks handig zijn. Ik zocht bijvoorbeeld naar de eerstvolgende wedstrijd van Vitesse, maakte een screenshot en gaf hierbij aan dat de AI me moet herinneren om tickets te kopen.






In de Essential Space wordt de screenshot geanalyseerd en de belangrijkste informatie samengevat. De to-do verschijnt vervolgens bovenaan en de kunstmatige intelligentie stelt meteen een herinnering in voor over een aantal dagen.
Dat kan van pas komen, maar veel verder dan dat gaat de Essential Space niet. Het instellen van een to-do (en reminder) kan natuurlijk ook met een app als Google Tasks, dus echt veel meerwaarde biedt het niet.
Updatebeleid
Op het updatebeleid is gelukkig minder aan te merken. De Nothing Phone (3a) en (3a) Pro krijgen in de toekomst drie grote Android-upgrades en worden daarmee tot en met Android-versie 18 ondersteund.
Beveiligingspatches verschijnen zes jaar lang en dat is netjes. Dit was bij de (2a) overigens nog vier jaar. Het updatebeleid is nog niet zo goed als dat van bijvoorbeeld Samsung – dat zes grote Android-updates belooft – maar wel ruim voldoende.
Erg goede accuduur
De Nothing Phone (3a) en Phone (3a) Pro hebben een 5000 mAh-accu, wat tegenwoordig zo’n beetje de standaard is. Over de accuduur kunnen we eigenlijk kort zijn: die is behoorlijk goed. De toestellen gaan met gemak een volle dag mee en vaak hadden we nog genoeg batterij over om de tweede dag door te komen.

De Nothing-telefoons ondersteunen snelladen met 50 watt, waardoor ze iets meer dan een uur nodig hebben om van 0 naar 100 procent te gaan. Je hebt dan uiteraard wel een geschikte lader nodig, want die levert Nothing niet mee. Gebruik je een andere stekker, dan moet je langer wachten. Draadloos opladen kan overigens niet.
In een half uur vul je de accu voor ongeveer 60 procent. Dat is niet heel indrukwekkend, maar snel genoeg. Er zijn toestellen verkrijgbaar die in die tijd (bijna) hele vol zitten. Het helpt natuurlijk wel dat omdat de accuduur zo goed is, je een hele tijd met de telefoon kan doen – ook al heb je niet veel tijd om op te laden.
Conclusie Nothing Phone (3a) (Pro) review
De Nothing Phone (3a) en (3a) Pro zijn uitstekende smartphones die veel te bieden hebben. Vooral de Phone (3a) is met zijn adviesprijs van 349 euro een erg goede deal. De toestellen hebben een uniek design, mooi scherm, vlotte hardware en een goede accuduur. Ook de camera’s vallen niet tegen, met name bij de 3a Pro.
Voor die extra cameramogelijkheden betaal je echter flink meer: de (3a) Pro kost 479 euro. Of je het extra geld wil neerleggen voor alleen een betere zoomcamera, moet je echt zelf bepalen. Voor de meeste mensen zal de goedkopere (3a) voldoen, al vinden we de (3a) Pro alsnog een fijne koop.
Nothing Phone (3a) of (3a) Pro kopen
Met de nieuwe Nothing Phone (3a) of (3a) Pro haal je een prima smartphone in huis. Heb je een nieuw toestel nodig en zie je de Nothings wel zitten? Je koopt de (3a) voor 349 euro, terwijl de (3a) Pro voor 479 euro over de toonbank gaat. De beste deals check je via de prijsvergelijkers hieronder.

Nothing Phone (3a) prijzen vergelijken
Bekijk product
Nothing Phone (3a) Pro prijzen vergelijken
Bekijk productAlternatieven
Google Pixel 8a
De Google Pixel 8a is weliswaar iets ouder, maar nog steeds een uitstekende smartphone. Hij is bovendien goedkoper geworden, waardoor hij qua prijs tussen de Nothing Phone (3a) en (3a) Pro in zit. De Google-telefoon is door het 6,1 inch-scherm veel compacter dan de Nothings en draait op de ‘schoonste’ en nieuwste software. De camera’s zijn iets minder veelzijdig, maar maken alsnog uitstekende foto’s.
Samsung Galaxy S24 FE
Zoek je een alternatief van Samsung, dan kun je de Galaxy S24 FE overwegen. Het toestel was bij de release eigenlijk te duur, maar is gelukkig flink in prijs gedaald. De S24 FE is behoorlijk allround, al is de zoomcamera minder goed. Hij krijgt nog wel jarenlang de nieuwste Android-updates en is ongeveer even groot als de Nothing-toestellen.
OnePlus Nord 4
De OnePlus Nord 4 is lekker snel en valt vooral op door de grote 5500 mAh-accu. Die laadt een stuk sneller op, want met de juiste stekker zit ‘ie binnen 30 minuten helemaal vol. Wel ontbreekt er een zoomcamera, waardoor je alleen een hoofdcamera en groothoeklens tot je beschikking hebt.
Samsung Galaxy A56
De nieuwe Galaxy A56 van Samsung hebben we nog niet kunnen testen. Hij is precies even duur als de Nothing Phone (3a) Pro en profiteert van een beter updatebeleid. Hij ziet er ook neutraler uit dan zijn Nothing-concurrent. Het camerasysteem is daarentegen minder veelzijdig.
Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij heeft zien komen – én dus heeft getest. We beschikken over de nodige ervaring.
De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.
In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.
Lees meer reviews:
- OnePlus Pad 3 review: krachtpatser met weinig concessies (5 jun)
- Motorola Razr 60 Ultra review: de beste flip-telefoon op de markt (3 jun)
- Motorola Edge 60 Pro review: een stap terug, twee stappen vooruit (29 mei)
- Samsung Galaxy S25 Edge review: lekker dun, vervelend duur (28 mei)
- Samsung Galaxy A26 review: budgettelefoon valt tussen wal en schip (24 apr)