Samsung Galaxy S25 Plus review: beter, zonder echte vernieuwing

7 februari 2025, 19:22
11 min leestijd
Samsung Galaxy S25 Plus review: beter, zonder echte vernieuwing

Reviewscore

7,5

De Samsung Galaxy S25 Plus is sneller dan ooit, maar verder een nogal saaie smartphone. Wij hebben ‘m, en de lading nieuwe AI-functies, uitgebreid voor je getest. Dit is de review.

Lees verder na de advertentie.

Dit is de Samsung Galaxy S25 Plus review

Waarschijnlijk heb je de reviews van de Samsung Galaxy S25 en Galaxy S25 Ultra op Android Planet al gelezen. Nu is het tijd voor de Galaxy S25 Plus, het tussenmodel. De telefoon is – net als voorgaande jaren – groter en iets beter dan het instapmodel, maar kan qua specificaties niet tippen aan de Ultra.

Samsung zet dit jaar vol in op Galaxy AI en laat grote hardwaretechnische verbeteringen achterwege. Dat kunnen we ergens wel begrijpen, want de basis van de S24 Plus van vorig jaar is sterk. Helaas ontbreekt échte vernieuwing in de software. Hoe het precies zit, lees je in deze uitgebreide review.

Het reviewmodel van de Galaxy S25 Plus is ter beschikking gesteld door Samsung.

Samsung Galaxy S25 Plus review in het kort

De Samsung Galaxy S25 Plus is geen spannend vlaggenschip. De smartphone lijkt sprekend op zijn voorganger en heeft op hardwaregebied weinig nieuws te bieden. De snellere processor is echter een welkome verbetering en ook over het scherm, design en de accu hebben we weinig te klagen. Met de focus op Galaxy AI moet de S25 Plus zich vooral onderscheiden door de software. Helaas werken juist die AI-functies (nog) niet zo goed.

Pluspunten

  • Razendsnel
  • Goede accuduur
  • Uitstekende updatebeleid van Samsung

Minpunten

  • AI-functies voegen weinig toe
  • Langzaam opladen
  • Verouderde camera’s
Samsung Galaxy S25 (Plus) review: beter, zonder grote vernieuwing

Camera’s gaan al een tijdje mee

Door de nieuwe ringetjes rondom de camera’s lijkt het alsof Samsung gewoon wat nieuwe lenzen heeft opgeplakt, en dat klopt. Het bedrijf heeft intern niks aan de camera’s veranderd. De Samsung Galaxy S25 Plus beschikt over dezelfde 50 megapixel-hoofdcamera, 12 megapixel-groothoeklens en 10 megapixel-telelens die het bedrijf al jaren gebruikt. Ook de 12 megapixel-selfiecamera is hetzelfde gebleven.

Dat de camera’s al wat jaartjes meegaan, beginnen we inmiddels te merken. Veel fabrikanten schieten de S25 (Plus) voorbij, al maakt de Samsung-telefoon zeker geen slechte foto’s. Door AI en de krachtige Snapdragon 8 Elite weet de S25 Plus toch mooiere plaatjes te produceren.

Samsung Galaxy S25 Plus review

In onze Galaxy S25 review nemen we de camera’s uitgebreid onder de loep en zie je veel voorbeeldfoto’s geschoten met de verschillende lenzen. Omdat de S25 Plus over precies dezelfde camera’s beschikt, raden we aan om die review te checken voor ons oordeel. De S25 Ultra, die wél een nieuwe camera heeft gekregen, hebben we uiteraard ook getest.

Om het toch even samen te vatten: de camera’s gaan bij daglicht nog goed mee en produceren dan mooie foto’s. Ook de oude groothoek- en telelens stellen met genoeg licht niet teleur, maar hebben het in het donker serieus moeilijk om goede plaatjes vast te leggen. De hoofdcamera, die lichtsterker is dan de andere lenzen, levert veel nettere kiekjes af.

Herkenbaar design

Samsung heeft weinig veranderd aan het uiterlijk van de Galaxy S25 Plus. De smartphone ziet er vrijwel hetzelfde uit als de S24 Plus, maar is wel een stukje dunner geworden. Het toestel is slechts 7,3 millimeter en dat is opvallend slank. Ook is de telefoon lichter dan zijn voorganger, al is het verschil erg klein.

Op de bouwkwaliteit is verder weinig aan te merken. De Galaxy S25 Plus heeft een glazen voor- en achterkant met een aluminium frame, en voelt hierdoor stevig en luxe aan. De achterzijde is aan de gladde kant, dus het is slim om een hoesje te gebruiken om de Plus netjes en heel te houden.

Samsung Galaxy S25 Plus review

Daarnaast is de S25 Plus voorzien van een IP68-certificatie, waardoor ‘ie tegen een plens water kan. Een laagje Gorilla Glass Victus 2 beschermt de telefoon tegen krasjes en barsten. Gorilla Glass Armor 2, dat beter reflecties vermindert, ontbreekt helaas.

Hetzelfde uitstekende scherm

De Galaxy S25 Plus heeft exact hetzelfde scherm als de S24 Plus van vorig jaar. Erg is dat overigens niet, want het display ziet er simpelweg uitstekend uit. Het scherm is 6,7 inch groot, heeft erg dunne en symmetrische randen en een klein gat bovenin voor de selfiecamera.

De maximale helderheid van 2600 nits is ook onveranderd, maar meer dan goed genoeg om altijd het beeld af te kunnen lezen. Het display kun je ook flink terugschroeven, wat fijn is als je net wakker bent en even je gemiste notificaties wil checken.

Samsung Galaxy S25 Plus review

Door de 120Hz-ververssnelheid ziet alles er vloeiend uit, waarbij de S25 Plus dankzij ltpo-technologie ook de ververssnelheid automatisch kan verlagen om de accu te sparen.

De maximale resolutie bedraagt 3120 bij 1440 pixels, maar standaard staat de smartphone op full-hd ingesteld. Dat doet Samsung ook om energie te besparen en eerlijk is eerlijk: wij zien het verschil niet.

Lees verder na de advertentie.

Hardware: sneller dan ooit

De belangrijkste verbetering onder de motorkap is de nieuwe processor. De Samsung Galaxy S25 Plus beschikt over een Snapdragon 8 Elite-processor, die aanzienlijk sneller is dan de Exynos-chip uit de S24 Plus. Daarmee hoort de Galaxy S25 Plus tot de snelste smartphones van nu.

Dat merk je in de praktijk ook wel. Het toestel voelt razendsnel aan en vliegt door de interface heen. Je hoeft niet te wachten op je apps en multitasken gaat altijd zonder problemen. De S25 Plus is ook prima geschikt als gamingtelefoon, mede dankzij de ruime hoeveelheid werkgeheugen (12GB).

Samsung Galaxy S25 Plus review

Verder krijg je standaard 256GB aan opslagruimte, wat voor een telefoon van 1149 euro ook wel mag. Samsung verkoopt ook een 512GB-versie van de Plus, die 120 euro duurder is. Het is niet mogelijk om zelf opslag toe te voegen met een micro-sd-kaartje, dus bedenk vooraf goed hoeveel geheugen je nodig denkt te hebben.

Bij de vingerafdrukscanner is niets veranderd ten opzichte van vorig jaar. Dat is geen enkel probleem: hij werkt snel en accuraat, waardoor je al met een kort tikje van je duim de S25 Plus kan ontgrendelen.

One UI 7 en heel veel AI

De Galaxy S25 Plus draait op Android 15 met de nieuwste versie van Samsungs software: One UI 7. Deze schil heeft een flinke lik verf gekregen en ziet er visueel fris en modern uit. Icoontjes zijn bijvoorbeeld aangepast, alles oogt iets kleurrijker en Samsung gaat voortaan anders om met notificaties en de snelle instellingen.

Veeg je nu van de linkerbovenhoek van het scherm naar beneden, dan zie je ontvangen notificaties. De snelle instellingen open je door vanaf rechtsboven naar beneden te swipen. Dit werkt fijn, al moest ik er wel even aan wennen. Je kunt echter ook instellen dat je zowel je meldingen als instellingen tegelijk te zien krijgt als je naar beneden swipet.

Het updatebeleid van Samsung is uitstekend. De S25 Plus krijgt de komende zeven jaar Android-versie-upgrades en beveiligingspatches en is daarmee klaar voor de toekomst. Tot begin 2032 loop je dus geen nieuwe features mis.

Galaxy AI

Een belangrijke nieuwe feature volgens Samsung is Now Brief. Hiermee krijg je gedurende de dag een persoonlijk overzicht met informatie. Klinkt interessant, maar in de praktijk heeft Now Brief weinig om het lijf. Je ziet enkel je afspraken, het weerbericht en vaak een willekeurige Spotify-afspeellijst. Zo intelligent is deze AI-functie dus niet.

Wat veel beter werkt, is Gemini. Samsung werkt met Google samen voor Galaxy AI, waardoor je Gemini kan activeren door simpelweg de aan/uit-knop eventjes in te drukken. De kunstmatige intelligentie kan nu meerdere apps tegelijk raadplegen en dat werkt best aardig.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om Gemini te vragen de eerstvolgende wedstrijden van De Graafschap op te zoeken en deze meteen in je agenda-app te zetten. Ook kun je naar een recept vragen en deze meteen in de notities-app bewaren, zodat je in de winkel weet welke ingrediënten je in huis moet halen.

Best handig dus, en dat geldt ook voor de functie om artikelen door Galaxy AI te laten samenvatten. In de browser van Samsung zie je onderaan een knopje waarmee je bijvoorbeeld een uitgebreide review op Android Planet kan laten samenvatten. In een paar alinea’s ben je dan op de hoogte. Baanbrekend willen we het echter ook niet noemen.

Prima accuduur, traag opladen

Dan de accuduur van de Samsung Galaxy S25 Plus. Het toestel heeft – net als zijn voorganger – een 4900 mAh- batterij, die net zo snel oplaadt als vorig jaar. Niet echt bijzonder dus, maar gelukkig is de accuduur van de Plus goed. De smartphone houdt het bij normaal gebruik makkelijk een dag vol. Ook als je de hele dag met de telefoon in de weer bent.

Doe je het rustiger aan en heb je een ‘smartphonevrij’ weekend, dan kun je ook twee dagen zonder opladen doen. Helaas is er bij het opladen niets veranderd. Met een kabeltje haalt de S25 Plus een maximale snelheid van 45 watt, draadloos is dit 15 watt. Andere apparaten laadt de S25 Plus met maximaal 4,5 watt op.

Samsung Galaxy S25 Plus review

In de praktijk zit de smartphone na 30 minuten voor zo’n 60 procent vol, mits je beschikt over de juiste lader. Een hele oplaadbeurt neemt anderhalf uur in beslag. We schrijven het nu al een aantal jaren in Samsung-reviews, maar de oplaadsnelheid houdt écht niet over. Samsung loopt stevig achter op de concurrent en lijkt geen zin te hebben om hier verandering in te brengen.

De Galaxy S25 Plus ondersteunt – net als de S25 en S25 Ultra – de nieuwe Qi2-standaard voor draadloos opladen. Veel heb je daar niet aan: je moet een geschikt Qi2-hoesje aanschaffen en het laden gaat niet sneller.

Conclusie Samsung Galaxy S25 Plus review

Samsung laat met de Galaxy S25 Plus zien dat je zonder echte vernieuwing toch een betere smartphone kan afleveren. Vergelijk je de Plus met zijn directe voorganger, dan gaat ‘ie langer mee op een volle accu en de nieuwe Snapdragon 8 Elite-chip is beduidend sneller.

Maar, daar houdt het ook wel op. De S25 Plus lijkt als twee druppels water op de S24 Plus, heeft hetzelfde scherm, dezelfde (inmiddels verouderde) camera’s en laadt nog net zo langzaam op. Het updatebeleid van Samsung en de nieuwe look van One UI verdienen dan wel weer complimenten.

Het probleem is echter dat Samsung met de S25-telefoons vol inzet op Galaxy AI – en dat is nou net het onderdeel dat niet echt indruk weet te maken. De enorm gedaalde prijs van 1149 euro naar € 799,- is de enige grote reden om het toestel aan te raden.

Samsung Galaxy S25 Plus kopen

Zie je de Samsung Galaxy S25 Plus wel zitten als je nieuwe smartphone? In de prijsvergelijker hieronder zetten we de beste prijzen en deals op een rijtje. De smartphone heeft een adviesprijs van 1149 euro, voor de versie met 512GB opslag betaal je 1269 euro.

Samsung Galaxy S25 Plus

Samsung Galaxy S25 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 38,- p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 799,-

Bekijk prijzen

Alternatieven

Samsung Galaxy S24 Ultra

Voor minder geld dan de Galaxy S25 Plus haal je ook het échte Samsung-vlaggenschip van vorig jaar in huis. De Galaxy S24 Ultra wordt nog jarenlang ondersteund, krijgt hoogstwaarschijnlijk dezelfde Galaxy AI-functies en is nog steeds razendsnel. Een groot voordeel is dat de camera’s van de S24 Ultra veelzijdiger zijn dan die van de nieuwste Plus. De Samsung Galaxy S24 Ultra kost momenteel € 879,99.

OnePlus 13

Een ander uitstekend alternatief voor de Samsung Galaxy S25 Plus is de OnePlus 13. Het toestel beschikt over een nog iets groter scherm van 6,82 inch en dezelfde Snapdragon 8 Elite-processor. Hij heeft daarnaast betere camera’s, een uitstekende accuduur en kan snelladen met maar liefst 100 watt. Hierdoor pomp je de telefoon in nog geen 40 minuten helemaal vol. Dat zijn snelheden waar Samsung alleen maar van kan dromen. Je koopt de OnePlus 13 voor € 873,-.

OnePlus 13 officieel
De OnePlus 13

Google Pixel 9 Pro XL

Ook bij Google is een goed alternatief voor de S25 Plus te vinden. De Pixel 9 Pro XL is een fractie groter (6,8 inch) dan de Samsung en heeft een mooi en helder scherm. De camera’s zijn een stuk beter en op de accuduur is weinig aan te merken. De Tensor-chip in de Pixel is daarentegen wel minder krachtig. Door het goede updatebeleid van Google wordt de smartphone nog jarenlang ondersteund. Met een prijs van € 839,- is ‘ie ook goedkoper.

Reviews op Android Planet

Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij heeft zien komen – én dus heeft getest. We beschikken over de nodige ervaring.

De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.

In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.

Lees meer reviews op Android Planet:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S25 Plus
Samsung Galaxy S25 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu