WhatsApp: tips en wat je moet weten

Redactie
7 min leestijd
WhatsApp

WhatsApp wordt door één miljard mensen gebruikt en ook in Nederland is de app enorm populair. Android Planet zet alles wat je moet weten over WhatsApp Messenger op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws over WhatsApp

Wie zit er achter WhatsApp?

WhatsApp Messenger is begonnen als een startup met Jan Koum achter het roer. De online berichtendienst is in 2009 door Koum in samenwerking met Brian Acton gestart. Beide heren zijn afkomstig van Yahoo en WhatsApp bevindt zich sindsdien in Santa Clara in CaliforniĂ«. Begin 2014 is WhatsApp voor 16 miljard dollar overgenomen door Facebook en in februari 2016 heeft de chatdienst één miljard gebruikers. Dagelijks worden er zo’n 42 miljard berichten in 53 verschillende talen verstuurd en 1,6 miljard foto’s en 250 miljoen video’s gedeeld.

Wat kun je precies met WhatsApp?

Met WhatsApp kunnen gebruikers naast tekstberichten ook foto’s, video’s, geluidsopnames, documenten, locaties en contactgegevens delen. Ook deel je via de dienst spraakopnames. Dit doe je door op het microfoontje rechts van het tekstveld te drukken. Houd ‘m net zo lang ingedrukt tot je klaar bent met spreken. Als je de vinger van het icoon haalt, wordt de spraakopname automatisch verstuurd.

whatsapp

Verder bekijkt WhatsApp je gehele contactenlijst om contacten te vinden die ook WhatsApp hebben. Zij worden in het volledige contactenoverzicht weergegeven. Het is daarnaast mogelijk om groepsgesprekken te starten en massaberichten te verzenden. Bij laatstgenoemde kun je heel snel naar al je contactpersonen een bericht verzenden. Dit wordt veelal gebruikt voor nieuwjaarswensen.

Is WhatsApp ook in de browser te gebruiken?

Ja! Sinds januari van 2015 is het mogelijk om WhatsApp Web te gebruiken.  WhatsApp Web  is te bezoeken via web.whatsapp.com.  De  website toont een QR-code die gebruikers met de WhatsApp-app kunnen scannen. Deze QR-code verifieert de inlogpoging voor jouw telefoonnummer, want WhatsApp werkt niet met gebruikersnamen en wachtwoorden. Je vind de scanfunctie bij het menu van WhatsApp, onder `WhatsApp Web`.

whatsappweb2

Als de QR-code is gescand, log je in op de webversie van WhatsApp. Hier kun je jouw conversaties zien en berichten naar anderen versturen. Ook is het mogelijk om foto`s te versturen en meldingen te ontvangen. Verder kunnen gebruikers nieuwe chats beginnen en meldingen en geluiden aanpassen.

Het is wel belangrijk dat je smartphone waar de WhatsApp-app op draait, met het internet verbonden blijft. De webversie haalt eigenlijk alle informatie van de smartphone, waardoor berichten niet in de cloud maar gewoon op je toestel worden opgeslagen. Via de app heb je weer de mogelijkheid om browser-sessies te beëindigen en nieuwe sessies te starten.

Kun je ook bellen met WhatsApp Messenger?

Ook dat is mogelijk! Bellen met WhatsApp is voor alle Android-gebruikers beschikbaar. Bellen met WhatsApp gaat via de internetverbinding van je smartphone. Je verbruikt dus geen belminuten, maar megabytes. Een wifi-verbinding wordt aangeraden voor de beste kwaliteit. Daarnaast bellen gebruikers via een wifi-verbinding ook zonder belminuten of data te verbruiken. Ook is het mogelijk om via 4G of 3G te bellen, wat de gesprekskwaliteit wel negatief kan beĂŻnvloeden.

Het dataverbruik bij bellen met WhatsApp valt mee. We hebben verschillende minuten gebeld, met verschillende versies van de app en onder verschillende omstandigheden (3G/4G/wifi), waarbij we uitkomen op een gemiddeld gebruik van 250KB per minuut. Dit betekent dat je per vier minuten zo’n 1MB verbruikt, wat aanzienlijk minder is dan bij bijvoorbeeld Skype.  Met 100MB uit jouw databundel zou je via WhatsApp 400 minuten kunnen bellen.

Daarnaast kun je ook videobellen met WhatsApp Messenger. Het icoontje hiervoor staat naast het icoon voor een audiogesprek. Vanaf juli 2018 is het ook mogelijk om met een hele groep een audio- of videogesprek te voeren via WhatsApp. Hiervoor start je via een van de icoontjes rechtsboven een gesprek met één contactpersoon en druk je vervolgens op het icoontje dat opnieuw rechtsboven verschijnt. Vanuit hier voeg je anderen toe. Je kan maar met maximaal vier mensen tegelijk bellen.

Hoeveel kost WhatsApp?

WhatsApp is volledig gratis. WhatsApp toont geen advertenties. Hierdoor moest de online berichtendienst een aantal jaar geleden op een andere manier aan inkomsten zien te komen. Voorheen deed WhatsApp dit door abonnementen te verplichten voor nieuwe gebruikers. De app rekende dan 0,89 euro per jaar. Dit werd in 2013 ingevoerd.

In 2016 besloot het bedrijf om het betaalmodel voor nieuwere gebruikers af te schaffen. Van moederbedrijf Facebook, dat het in 2014 overnam, hoeft WhatsApp namelijk geen geld te verdienen.

Tenminste, niet aan normale gebruikers. Sinds 2018 moeten bedrijven betalen om WhatsApp te gebruiken voor hun onderneming. Hierdoor kunnen ze gebruikers die hun nummer aan hen doorgeven bijvoorbeeld berichten, verzendbevestigingen of boarding passes sturen.

Daarnaast verschijnen er vaker advertenties op Facebook van ondernemingen die gekoppeld zijn met WhatsApp. Zodra je daarop klikt, kun je appen met het bedrijf. Er is bedrijven veel aan gelegen om snel te reageren. Als je vraag, suggestie of klacht namelijk niet binnen 24 uur wordt beantwoord moet men betalen.

Tot slot kunnen bedrijven voortaan direct klantondersteuning bieden via de groene chat-app. Sta je bijvoorbeeld op het vliegveld en is er iets mis met je ticket? Dan kun je (in theorie) direct met KLM appen om alsnog met het vliegtuig mee te kunnen.

Hoe verberg ik mijn laatst gezien-status?

Het is in de Android-app van WhatsApp Messenger mogelijk om de laatst gezien-status aan te passen. Je kunt hiervoor naar Instellingen > Account > Privacy gaan, waar je de mogelijkheid hebt om de laatst gezien-status aan iedereen, jouw contacten of niemand te laten zien.

In deze sectie heb je ook de mogelijkheid om aan te passen wie jouw profielfoto en WhatsApp-status kan zien. Onderaan kun je ook de blauwe vinkjes uitschakelen.

Wat betekenen de groene en blauwe vinkjes precies?

Er is veel verwarring ontstaan over wat de groene vinkjes precies betekenen. Als er één vinkje bij een bericht staat, betekent dit dat het bericht succesvol is verstuurd via Whatsapp en nog niet bij de ander is aangekomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de ander zijn of haar telefoon uit heeft staan.

whatsapp+vinkjes

Bij twee vinkjes is het bericht afgeleverd bij de ander, maar dit hoeft niet te betekenen dat het bericht ook daadwerkelijk is gelezen. De ander kan ook alleen een notificatie hebben ontvangen en deze hebben weggedrukt. Knoop dit vooral goed in je oren om ruzies te voorkomen.

Als er twee blauwe vinkjes staan, heeft de ontvanger het bericht ook daadwerkelijk geopend en daarmee hoogstwaarschijnlijk gelezen.

Het uitschakelen van de blauwe vinkjes is mogelijk door naar  Instellingen > Account > Privacy  en vervolgens de functie ‘leesbewijzen’ uit te vinken.

Hoe blokkeer ik iemand?

Het is natuurlijk voor te stellen dat je een contactpersoon wilt blokkeren. Denk aan een vervelende ex of opdringerige scharrel. Dit kan door binnen de instellingen naar contacten te gaan, en vervolgens geblokkeerde contacten aan te klikken. Hier vind je alle contacten die je hebt geblokkeerd. Als je dan iemand wilt blokkeren, voeg je de betreffende contactpersoon gewoon toe aan de lijst. Wil je iemand deblokkeren? Dan verwijderd je hem of haar weer.

Hoe zet ik mijn chatgeschiedenis over naar een andere smartphone?

Als je een nieuwe Android-telefoon hebt gekocht, wil je natuurlijk al je WhatsApp-gesprekken meenemen. Dit kan heel gemakkelijk door een simpele backup-functie van WhatsApp. Ga naar Instellingen > Chatinstellingen > Reservekopie van gesprekken en al je gesprekken worden op de sd-kaart opgeslagen. Stop de sd-kaart in je nieuwe Android-toestel, installeer WhatsApp en kies tijdens de installatie om de gespreksgeschiedenis te herstellen.

whatsappbackup

Heb je geen sd-kaart of kun je geen sd-kaart meer gebruiken? Dan is het handig op de gespreksgeschiedenis via een bestandsbeheerder naar jezelf te e-mailen of naar bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive te uploaden. De map die je moet kopiĂ«ren (of uploaden), is sdcard/WhatsApp/ (de gehele WhatsApp-map). In sdcard/WhatsApp/Databases staan de meest recente backup’s, in sdcard/WhatsApp/Media staan al je WhatsApp-foto’s, -video’s en -audiobestanden.

Kan ik ook meerdere smileys toevoegen?

Om meerdere smileys te selecteren druk je het icoon van het menu met de smileys voor enkele seconden in waarna het menu opent. Je kunt dan zoveel smileys selecteren als je zelf wilt, die vervolgens allemaal aan je bericht worden toegevoegd.

Heeft dit artikel je geholpen?

WhatsApp archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu