De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Welke provider heeft de beste dekking? Je ontdekt het hier

Redactie
10 oktober 2022, 18:50
9 min leestijd
Welke provider heeft de beste dekking? Je ontdekt het hier

Je wil overstappen van mobiele provider of bent in de markt voor een nieuw mobiel abonnement, maar je weet niet zeker welke mobiele provider de beste dekking heeft. Wij hebben het voor je uitgezocht en vertellen je er hier alles over.

Lees verder na de advertentie.

Wat is het beste mobiele netwerk?

In Nederland zijn er nog drie grote mobiele netwerken over. Dat zijn die van T-Mobile, Vodafone en KPN. Alle andere providers zoals Simyo, Ben en Simpel zijn vrijwel altijd zogenaamde virtuele providers, ze maken gebruik van een van die drie netwerken.

Wanneer we willen weten welk mobiele netwerk in Nederland het beste is, kunnen we naar drie belangrijke graadmeters kijken. Dan hebben we het over de drie onderzoeksbureau’s Ookla, Umlaut en Opensignal. Laten we per organisatie kijken welke provider als beste uit de bus komt in 2022.

Umlaut

Umlaut is een gerenommeerde en gerespecteerde Duitse organisatie die sinds 2015 jaarlijks de kwaliteit van de drie grote Nederlandse mobiele netwerken test. Dan hebben we het over T-Mobile, KPN en Vodafone.

De test omvat onderzoeken naar gesprekskwaliteit, snelheid van dataverkeer en bereik(baarheid) middenin een grote groep mensen of stad.

Infographic over de best geteste mobiele netwerken van Nederland in 2022
Best geteste mobiele netwerk van Nederland volgens Umlaut

Zoals je hierboven kunt zien, komt provider KPN als beste uit de bus in het onderzoek van Umlaut. Wil je meer lezen over het onderzoek van Umlaut, dan kun je het uitgebreide PDF document op de website van Umlaut vinden.

Ookla

Ookla staat vooral bekend om haar eigen snelheidstest waarmee je de kwaliteit en verbinding van je internetverbinding kan testen. Diezelfde speedtest is ook beschikbaar via de smartphone app van Ookla, die in de play store al meer dan honderdmiljoen keer is gedownload.

Ookla gebruikt de data van deze thuistests om te bepalen welk netwerk het sterkst is. En met zoveel gebruikers is het denkbaar dat het onderzoeksintituut over meer dan genoeg data beschikt om goed te kunnen bepalen welke provider in Nederland het beste mobiele netwerk aanbiedt.

Speedtest 2022 award van Ookla
Ookla speedtest award van 2022

In de jaarlijkse ‘Speedtest Award’ van Ookla komt provider KPN ook als winnaar uit de test naar voren, en bij Ookla scoort KPN het best op alle onderdelen. We hebben het dan over beste netwerk algemeen, het snelste 5G-netwerk, de beste dekking en het snelste netwerk (4G en lager).

Ookla speedtest KPN

Zoals we eerder aanhaalden is de speedtest van Ookla ook mobiel uit te voeren met de app van Ookla. In onderstaande afbeeldingen kun je de testresultaten zien van een test op het netwerk van KPN, via provider Ben. Het gaat om een 4G+ verbinding.

Ben claimt op haar website een theoretische maximum snelheid van 220 Mbps voor het downloaden, en 80 Mbps voor uploaden. Die claim is gebaseerd op tests uitgevoerd door klanten met behulp van de Ookla-app.

Zoals je kunt zien komt de downloadsnelheid met 220 Mbps aardig in de buurt, maar blijft de uploadsnelheid met 18,6 Mbps achter. De locatie heeft veel invloed op de snelheid, maar ook de hoeveelheid mensen die verbonden zijn met dezelfde mast waarmee jij verbonden bent speelt een belangrijke rol. De test is dan ook bijzonder tijdsgebonden. Onze test werd uitgevoerd vanuit het centrum van Nijmegen.

Meer weten over de snelheidsverschillen tussen 4G en 5G? Lees dan ons artikel over alle verschillen tussen 4G en 5G.

Opensignal

Ook onderzoeksbureau Opensignal voert met regelmaat een onderzoek uit naar de kwaliteit van de Nederlandse mobiele netwerken.

Infographic over de Opensignal Mobile Experience Awards
Opensignal Mobile Experience Awards maart 2022

Zoals je ziet scoort KPN op alle vlakken goed, en met name de dekking van het 4G-netwerk springt er uit. Op gebied van consistentie moet de provider het afleggen tegen concurrent T-Mobile.

Welke provider bied de beste dekking in Nederland?

Kijken we specifiek naar de dekking van de drie grote mobiele providers, dan pakken we het onderzoek van Opensignal er nog eens bij. Opensignal is een onderzoeksbureau dat regelmatig een onderzoek uitvoert naar alle beschikbare (4G) netwerken in Nederland.

Ze onderzoeken onderstaande zaken:

  • 4G dekking
  • streamen van video
  • download snelheid
  • upload snelheid
  • latency (vertraging binnen het netwerk)

Laten we met beginnen met het onderwerp waarvoor je dit artikel aan het lezen bent: de dekking van de 4G-netwerken.

4G Dekking

4G dekking mobiele netwerken in Nederland

Zoals je in de infographic kunt zien is KPN niet alleen tot beste mobiele provider van 2022 benoemd door het Duitse onderzoeksbureau Umlaut, maar zien we ook in het onderzoek van Opensignal terug dat KPN op dit moment over de beste landelijke 4G-dekking beschikt.

Daar moeten we wel bij vermelden dat het verschil met de netwerken van providers T-Mobile en Vodafone bijzonder klein is. Nederland loopt qua technologie en kwaliteit van de mobiele netwerken wereldwijd voorop, en je kunt er vanuit gaan dat 95 procent van Nederland voorzien is van een goede 4G-dekking.

Welke providers maken gebruik van het KPN netwerk?

Bovenstaande betekent dat alle providers binnen het KPN-netwerk over de beste dekking beschikken. Dit zijn de mobiele providers die op dit moment gebruikmaken van het netwerk van KPN:

-> Budget Mobiel
-> Lebara
-> Youfone
-> Simyo

Mocht je in de markt zijn voor een sim only-abonnement, en twijfel je welke provider het beste bij jou past, lees dan onze review op AndroidPlanet.nl over de beste sim only-providers van 2022.

4G Beschikbaarheid

Bij het onderzoeken van de 4G beschikbaarheid vanuit Opensignal wordt gekeken naar de kwaliteit van de verbinding. Er wordt onder verbonden gebruikers gekeken naar hoe lang de kwaliteit van het netwerk 4G (of hoger) is. Het gaat hier dus minder om dekking en meer om kwaliteit. De vraag is niet of er verbinding is, maar hoe goed (of slecht) deze is.

Infographic over de beschikbaarheid van Nederlandse 4G netwerken

In bovenstaande infographic zie je dat KPN het op het gebied van kwaliteit aflegt tegen providers T-Mobile en Vodafone.

De conclusie is als volgt: qua landelijke 4G-dekking gaat KPN er met de prijs vandoor, maar T-Mobile en Vodafone zijn net iets beter wanneer het aankomt op de kwaliteit van de netwerkverbinding.

Hoe voert Opensignal deze onderzoeken uit?

Dat doet het onderzoeksbureau bijzonder efficient. Opensignal bied al jaren een gratis smartphone-app aan, waarmee je het mobiele netwerk waarmee je verbonden bent kunt testen.

Gebruik je de app, dan ga je akkoord met de algemene voorwaarden. In die voorwaarden staat vermeld dat alle data die jij op jouw toestel genereert, gebruikt zal worden in de onderzoeken die het bureau uitvoert. De data waarop zij dingen baseren is dus afkomstig van honderdduizenden toestellen in Nederland.

Welke provider heeft de beste dekking in het buitenland?

Wanneer je buiten het land waar je jouw mobiele abonnement hebt afgesloten belt of gebruik maakt van internet, heet dat roaming. Vaak moet je om in het buitenland te kunnen internetten een roamingfunctionaliteit inschakelen op je (dual sim) smartphone. Hoe roaming precies werkt lees je in dit artikel.

Zolang je binnen Europa blijft, mogen er door de provider geen extra kosten voor internetten en bellen in rekening worden gebracht. Het bellen en internetten valt dus binnen de bestaande bundel. Dit staat in een wet die in 2017 door de EU is aangenomen en eerder dit jaar tot 2032 werd verlengd. Wanneer een provider niet over een eigen netwerk beschikt in een land, wordt gebruik gemaakt van het netwerk van een partner.

Sommige providers gaan (positief) creatief om met de definitie van de EU en geven op eigen website(s) aan welke landen zij onder het EU tarief scharen. Die overzichten zijn hier te vinden:

Maar welke van de drie grote providers met een eigen mobiel netwerk biedt de beste dekking in het buitenland?

Vodafone dekking in het buitenland

Vodafone claimt op haar website de grootste wereldwijde 4G-dekking van alle providers in Nederland te bieden. Op dit moment kun je op het Vodafone-netwerk in 186 landen gebruikmaken van 4G.

T-Mobile dekking in het buitenland

T-Mobile bied op haar website een overzicht aan van dekking en tarieven in het buitenland. Zo kun je voor zowel particuliere als zakelijke abonnementen inzien met welke providers T-Mobile in het buitenland afspraken heeft gemaakt, en of ze beschikken over een 4G-netwerk.

Het overzicht voor particulieren kun je hier vinden en het overzicht voor zakelijke abonnementen hier.

KPN dekking in het buitenland

De voorwaarden, bundels en tarieven voor bellen en internetten in Europa en daarbuiten kun je op de website van KPN vinden.

Conclusie mobiele dekking buitenland

Uit de beschikbare informatie die zowel de drie grote providers (KPN, T-Mobile, Vodafone) als andere bronnen op het internet bieden is eigenlijk niet op te maken via welke provider je de beste dekking in het buitenland hebt.

Buiten Nederland maak je namelijk niet langer gebruik van het netwerk van je provider, maar ben je afhankelijk van het netwerk van een buitenlandse provider.

Wat je voor jezelf kunt doen is onderzoeken welke providers in jouw land van bestemming een mobiel netwerk aanbieden, en welke van die providers een afspraak met jouw eigen (Nederlandse) provider hebben gemaakt. Vervolgens kun je met wat creatief zoekwerk op Google ontdekken hoe de dekking via die provider in dat specifieke land geregeld is, en of je over 4G en/of 5G kunt beschikken.

Conclusie

Volgens onderzoeksbureau’s Umlaut, Opensignal en Ookla is KPN de op dit moment beste mobiele provider met de beste landelijke dekking. KPN legt het af tegen concurrent T-Mobile op het gebied van de kwaliteit van die verbinding. Op de consistentie van het netwerk scoort T-Mobile namelijk beter.

Ook qua snelheid (zonder en met 4G) gaat KPN er met de prijs vandoor. Bij welke provider je het beste terecht kunt voor een betrouwbare dekking in Europa en daarbuiten, is moeilijk te zeggen. Buiten onze landsgrenzen ben je namelijk toegewezen op buitenlandse providers waarmee je Nederlandse provider afspraken heeft gemaakt. Eerder in dit artikel beschreven we waar je kunt zien met welke providers jouw provider afspraken heeft gemaakt. Vervolgens kun je op de website van de die provider de dekkingskaart bekijken om een indruk te krijgen van de netwerkkwaliteit.

In het algemeen geldt overigens dat de verschillen in Nederland erg klein zijn.

KPN sim only

150 min of 150 sms

0MB (5G)

2 jaar

€ 11,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij KPN
KPN

KPN sim only

150 min of 150 sms

0MB (5G)

1 jaar

€ 12,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij KPN
KPN

KPN sim only

onbeperkt min en onbeperkt sms

0MB (5G)

2 jaar

€ 12,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij KPN
KPN

KPN sim only

onbeperkt min en onbeperkt sms

0MB (5G)

1 jaar

€ 13,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij KPN
KPN

KPN sim only

150 min of 150 sms

0MB (5G)

1 maanden

€ 14,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij KPN
KPN
Bekijk alle deals

Veelgestelde vragen

Welke provider is het beste?

Welke provider in 2022 als het beste wordt beoordeeld lees je in het beste providers van Nederland artikel hier op AndroidPlanet.nl.

Welke provider heeft de beste dekking?

De mobiele provider met de beste dekking van Nederland in 2022 staat vermeld in de conclusie van dit artikel.

Welk netwerk gebruikt Budget Mobiel?

Budget Mobiel maakt gebruik van het netwerk van 1 van de 3 grote providers in Nederland met een eigen netwerk – namelijk dat van provider KPN.

Welk mobiel netwerk gebruikt Ziggo?

Ziggo maakt als mobiele provider sinds de fusie met Vodafone natuurlijk gebruik van het netwerk van Vodafone onder de (nieuwe) naam VodafoneZiggo.

Welk mobiel netwerk gebruikt HollandsNieuwe?

HollandsNieuwe maakt sinds de oprichting gebruik van het netwerk van mobiele provider VodafoneZiggo.

Welk mobiel netwerk gebruikt Youfone?

Youfone maakt als dochterprovider gebruik van het mobiele netwerk van provider KPN.

Welk mobiel netwerk gebruikt Simpel?

Simpel is bekend van haar reclames en maakt als budgetprovider gebruik van het mobiele netwerk van provider T-Mobile.

Wat zijn de voordelen van eSIM?

Alle voordelen en nadelen van eSIM, wat eSIM is en wat je er mee kunt lees je in ons eSIM artikel.

Bronnen: Opensignal, Ookla, Umlaut
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu