De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Waarom je waarschijnlijk beter geen GO Toetsenbord kunt gebruiken

Erwin Vogelaar
24 september 2017, 10:27
2 min leestijd
Waarom je waarschijnlijk beter geen GO Toetsenbord kunt gebruiken

De GO Toetsenbord-apps in de Play Store spioneren mogelijk bij miljoenen gebruikers. Gebruik je een van deze toetsenborden? Dan is het wellicht slim om te wisselen van app.

Lees verder na de advertentie.

GO Keyboard-apps spioneren op gebruikers

Toen er eerder dit jaar plots advertenties verschenen in het Touchpal-toetsenbord op HTC-smartphones, besloot het bedrijf Adguard ook andere toetsenborden te controleren. Met name welke data deze toetsenborden bewaren en verzenden. Bij dit onderzoek vielen de GO Toetsenbord-apps extra op.

Het Chinese bedrijf GOMO Dev Team heeft twee populaire toetsenbord-apps in de Play Store staan. Dit gaat om GO Toetsbord – EMOJI en GO Toetsenbord – FREE EMOJI. De apps hebben meer dan tweehonderd miljoen installaties, met in totaal meer dan zes miljoen reviews. De reviews zijn grotendeels positief. Daarom lijken deze toetsenbord-apps best aantrekkelijk.

go toetsenbord

Volgens Adguard verzamelt GOMO echter gevoelige informatie via deze toetsenborden. Denk aan het e-mail-adres dat verbonden is met de Play Store, maar ook dingen als je schermformaat, Android-versie enzovoort. Daarnaast maken de apps verbinding met trackingnetwerken en wordt er code van afstand uitgevoerd. Enkele plugins worden ook door verschillende antivirusprogramma’s opgemerkt als adware. Zeker het verzamelen van je e-mail-adres en het uitvoeren van code van buiten de Play Store zijn niet toegestaan in de digitale winkel van Google.

Wees voorzichtig met toetsenbord-apps

Adguard heeft zijn bevindingen met Google gedeeld. Nu is het afwachten of het bedrijf er wat aan gaat doen. “Wat hun beslissing ook is, we vinden dit gedrag onacceptabel en gevaarlijk”, schrijft Adguard. “Miljoenen gebruikers hebben maakt een app niet betrouwbaar. Vertrouw niet blind op mobiele apps en controleer altijd hun privacybeleid en welke permissies ze nodig hebben voor de installatie.”

Zeker met toetsenbord-apps is het verstandig om uit te kijken. Via deze apps typen we namelijk alles op ons toestel. Persoonlijke berichtjes, wachtwoorden, pincodes enzovoort. Het is daarom aan te raden om alleen een toetsenbord-app te gebruiken van een  betrouwbaar bedrijf. Vertrouw je Google? Dan is Gboard een uitstekende optie.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu