Meldpunt AfzetAbbo: claim geld terug voor ‘gratis smartphone’

Redactie
31 december 2015, 10:43
2 min leestijd
Meldpunt AfzetAbbo: claim geld terug voor ‘gratis smartphone’

Stichting Consument & Telecomsector (ConTel) is een kruistocht begonnen tegen KPN, T-Mobile en Vodafone. De stichting wil de providers  aanklagen omdat ze jarenlang onterecht met ‘gratis’ telefoons bij een abonnement hebben geadverteerd.

Lees verder na de advertentie.

Meldpunt AfzetAbbo

Donderdagochtend liet ConTel in  het AD  weten dat maar liefst twee miljoen Nederlanders iedere maand meer hebben betaald dan vooraf vermeld. De geadverteerde ‘gratis smartphone’ was namelijk niet echt gratis en werd gewoon doorberekend in het abonnement. Voor hen is de stichting het meldpunt ‘AfzetAbbo’ gestart  om providers verantwoordelijk te houden voor hun misleiding.

afzetabbo

Transparantie

Het meldpunt geeft  op de  eigen website aan dat zij een betere rechtsbescherming wil voor consumenten die gebruikmaken van telefonie en compensatie voor gedupeerden. Ook het creëren van een transparantere telefoonmarkt voor de consument is een belangrijke pijler. De strijd tegen onduidelijke advertenties is al langer aan de gang. In 2014 oordeelde de Hoge Raad al dat het eigenlijk een koop op afbetaling betreft en dat de Wet Financiële Toezicht van kracht is.

“De telecombedrijven hebben de strenge regels jarenlang ontweken en kredieten verstrekt zonder dat abonnementshouders zich daarvan bewust waren,” stelt woordvoerder Don Ceder van ConTel. “Zij hebben daardoor te veel voor hun abonnementen betaald.”

Massaclaim

ConTel maakt zich nu via het meldpunt AfzetAbbo hard voor iedereen die op een dergelijke manier is misleid. Ben jij eerder in zee gegaan met een provider die adverteerde met een gratis toestel als je een abonnement afsloot, dan kun je je aanmelden bij het meldpunt. Je dient hiervoor wel enkele persoonlijke gegevens, zoals adres en telefoonnummer, door te geven. ConTel verklaart de  gegevens geheim te houden en niet naar derden door te spelen. Hoewel de schade per Nederlander en abonnement zal verschillen, kan het totaal van de claim wel eens op 800 miljoen euro uitkomen. Dit is de grootste massaclaim die ooit in Nederland is ingediend.

Bronnen: AfzetAbbo, AD
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu