De 50 beste games voor Android
Redactie

Hieronder vind je een overzicht van de beste gratis en betaalde Android games. Het is natuurlijk een kwestie van smaak wat de beste Android spelletjes zijn: wie niet van retrogames houdt zal bijvoorbeeld nooit John NES installeren. Vandaar dat we een zo gevarieerd mogelijke keuze hebben gemaakt, die goed laat zien hoe breed het aanbod van games in Google Play is.

1. Monument Valley

monumentvalleyIn Monument Valley gebruik je verschillende perspectieven om een level uit te spelen. De game is op een specifieke manier vormgegeven waardoor je constant van perspectief kunt veranderen, om op deze manier nieuwe objecten te ontdekken en achter nieuwe game-elementen te komen. En dat zorgt voor een zeer eigenzinnige game-ervaring. Spelers van de populaire puzzelgame Fez zullen bekend zijn met spelen vanuit verschillende perspectieven.

De game is gebaseerd op het werk van Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher, die veel speelde met wiskundige principes. Zijn werken lijken oneindig te zijn, maar door zijn kunst op verschillende manieren te bekijken wordt het perspectief en daarmee ook de kunst compleet anders. Door het gebruik van meerdere dimensies en optische illusies is Monument Valley onvoorspelbaar en enorm leuk.

Download Monument Valley in Google Play (betaald)

2. Ridiculous Fishing

ridiculousfishingIn Ridiculous Fishing, die door Nederlandse gamedesigners is gemaakt, bestuur je een oude visser die zijn hengel in het water werpt. De lijn en het haakje moet je zo ver mogelijk naar beneden proberen te halen, door alle vissen, kwallen en andere zeedieren te ontwijken. Als je op een gegeven moment toch iets raakt, gaan het lijntje en haakje weer omhoog en moet je zo veel mogelijk vissen proberen mee te nemen.

Eenmaal boven het water worden deze vissen de lucht in gegooid en kun je ze via verschillende wapens afknallen. Ja, echt. Verder zijn er een reeks aan handige upgrades voor je hengel te koop, kun je de oude visser van een nieuw outfitje voorzien en heb je de mogelijkheid om nieuwe wapens te kopen.

Download Ridiculous Fishing in Google Play (betaald)

3. Bounden

boundenBounden is dansgame die de Utrechtse gamestudio Game Oven in samenwerking met het Nationale Ballet heeft gemaakt. De game wil je laten dansen met een partner door beiden een smartphone (of ietwat onhandiger: een tablet) vast te houden. Het toestel begeleidt de dans, waardoor twee spelers langs elkaar bewegen. Hoe beter je er in wordt, des te professioneler de dans eruitziet.

Bounden maakt gebruik van de interne gyroscoop van mobiele apparaten. Hierdoor kan Bounden aangeven welke bewegingen je moet maken. De dansen zijn echt `ballet-achtig`, waarbij je ronddraait en langs elkaar heen beweegt.

Download Bounden in Google Play (betaald)

4.  You Must Build A Boat

youmustbuildboat-iconIn You Must Build A Boat bouw je, logischerwijs, een boot. Zo’n boot bouw je met behulp van goudstukken, die je verdient door monsters af te slachten. Het vechten gaat echter op een speciale manier: met puzzels. Via een soort drie-op-een-rij, dat we kennen van populaire games als Candy Crush Saga, val je vijanden aan en probeer je ze te verslaan. Het goud dat je verdient door vijanden te doden, gebruik je om een krachtigere boot te maken en nog betere wapens te kopen.

De boot gebruik je om andere werelden te ontdekken en hier verschillende missies aan te nemen. Uiteraard worden die, naarmate  je in het spel vordert, steeds lastiger om te voltooien. Op deze manier dwingt de game je om steeds verder te spelen en je personage uit te bouwen, wat  enorm verslavend werkt en je uren bezighoudt zonder je een moment te vervelen.

Download You Must Build A Boat in Google Play (betaald)

5. Rayman  Classic

rayman classicUbisoft heeft de  originele Rayman beschikbaar gemaakt voor Android. Het is een vrijwel  directe overzetting van de originele platformgame, al bedien je de game nu met de virtuele knoppen op het scherm. De game biedt echter ook ondersteuning voor gamepads.

Het doel in Rayman Classic is hetzelfde gebleven: ren en sla je een weg door de levels, en maak af en toe gebruik van de superkrachten van Rayman. Rayman Classic is behoorlijk pittig, dus zorg dat je goed oplet en weinig foutjes maakt.

Download Rayman Classic  in Google Play (betaald)

6. Minecraft

Minecraft updateMinecraft is een zogenaamd sandboxspel waarbij het de bedoeling is om objecten te bouwen met grote pixelblokken. Je kunt zelf kiezen wat je wilt bouwen in Minecraft. Zo kun je gebouwen, computers of andere constructies gaan maken. Ook kun je, zoals de naam van het spel al zegt, de mijnen ingaan om zo waardevolle mineralen op te delven.

Er zijn 36 verschillende soorten blokken waarmee je kan bouwen. Het is ook mogelijk om te spelen tegen je vrienden over wifi.

Download Minecraft in Google Play (betaald)

7. Threes

threesIn Threes verdubbel je cijfers in een kek digitaal bordspel. Dat klinkt heel makkelijk, en dat is het eigenlijk ook wel, maar Threes is enorm moeilijk om écht goed onder de knie te krijgen en hoge highscores te behalen.
De game vormt zich rondom steentjes die je bij elkaar moet optellen of vermenigvuldigen. Het speelbord raakt echter één keer vol met allerlei steentjes, en dan is het afgelopen.

De speler begint met een speelveld van 12 vakjes met enkele gekleurde steentjes. Steentjes waar een 1 op staat zijn blauw, steentjes waar een 2 op staat kleuren rood. Die twee steentjes moet je combineren om een 3 te krijgen. Die steentjes, en de verdere vermenigvuldigingen, zijn allemaal wit. Zo worden twee steentjes met 3 één steentje met 6, twee steentjes van 6 één steentje van 12 enzovoorts. Hierdoor bouw je een highscore, en hoe hoger het cijfer op alle steentjes hoe hoger jouw highscore.

Download Threes in Google Play (betaald)

8. The Walking Dead: Season TwoThe Walking Dead Season Two

The Walking Dead game volgt niet direct het verhaal van het stripboek of de serie van The Walking Dead, maar vertelt zijn eigen verhaal. In The Walking Dead: Season Two vervolg je het verhaal van Lee Everett en een klein meisje met de naam Clementine. Je bestuurt de game door alleen maar te klikken en hele belangrijke keuzes te maken die de game beïnvloeden.

De game is één grote achtbaan van emoties en velen vinden de The Walking Dead-serie van TellTale Games één van de beste gamereeksen van de afgelopen jaren.

Download The Walking Dead: Season Two  in Google Play (gratis)

9. Ingress

Ingress Android gameIngress laat spelers letterlijk op pad gaan om de bronnen van de mysterieuze energie te ontdekken en te gebruiken voor de factie die je hebt gekozen. Het is de bedoeling voorwerpen te verzamelen, grondgebied te veroveren en bondgenootschappen te sluiten met andere spelers.

Het spel wil mensen uit de huiskamer trekken en laten spelen in de fysieke wereld, zodat je anders naar je omgeving gaat kijken. Er wordt informatie aan de ‘echte wereld’ toegevoegd, wat ook wel augmented reality wordt genoemd. Je loopt buiten rond waar het mogelijk wordt om virtuele voorwerpen op te pakken door er overheen te lopen. De verkregen energie spendeer je bij bepaalde portalen, die te vinden zijn in openbare locaties zoals bibliotheken. Daarmee game je dus echt in je achtertuin.

Download Ingress in Google Play (gratis)

10. Angry Birds 2

angry birds 2Angry Birds 2  is  het eerste échte vervolg in de serie die eind 2009 het levenslicht zag. Ook in dit deel nemen de boze vogeltjes het weer op tegen groene varkens die hun eieren proberen te stelen.  Bij het starten van de nieuwe Angry Birds vallen direct twee zaken op. Allereerst ziet de game er prachtig uit, met een introductie die niet onderdoet voor een animatiefilm, en fraaie getekende achtergronden die het tweedimensionale spel wat diepgang geven.

Ontwikkelaar Rovio heeft in Angry Birds 2 de nodige effecten toegevoegd, waardoor er veel spektakel plaatsvindt als je een vogeltje richting een stellage met varkens katapulteert. De schreeuwtjes en explosies die je hoort wanneer je een stellage succesvol neerhaalt, geven een voldaan gevoel. Wel jammer zijn de vele in-app aankopen, die nogal afbreuk doen aan het spelplezier.

Download Angry Birds 2 in Google Play (gratis)

11.  Fallout Shelter

Fallout ShelterFallout Shelter is de eerste mobiele game uit de populaire Fallout-reeks die we kennen van de spelcomputers en pc. Het spel, dat is ontwikkeld door Bethesda, werd in juni tijdens de gamebeurs E3 onthuld en direct beschikbaar gemaakt voor iOS. Een Android-versie bleef echter uit, maar daar is vandaag verandering in gekomen. Fallout Shelter is nu beschikbaar voor Android.

Fallout Shelter is een losstaand spel waarin het de bedoeling is om een ondergrondse basis (of Vault) te bouwen, waar mensen worden beschermd tegen de gevolgen van een kernramp. Het is aan jou om de bevolking van je Vault te onderhouden en te zorgen dat ze tevreden blijven. Dat doe je bijvoorbeeld  door ze van werk te voorzien, te upgraden en te beschermen tegen de gevaren van het post-apocalyptische leven.

Download Fallout Shelter in Google Play (betaald)

12. Spaceteam

spaceteamAls je van knopjes houdt en schreeuwen naar je vrienden, is Spaceteam volgens de makers van de Android-game voor jou. In Spaceteam moet je namelijk in teams voorkomen dat je ruimteschip ontploft, en dat gaat er hectisch aan toe. Spaceteam speel je met 2 tot 4 spelers, en dit werkt met andere Android- én iOS-apparaten. Verbinding maken tussen Android- en Apple-apparaten gaat wel alleen via wifi.

Iedere speler krijgt een willekeurig `control panel`, waarop allerlei knopjes, schakelaars sliders en draaiknoppen staan afgebeeld. Het is zaak om zo snel mogelijk de instructies van de game op te volgen, zodat je ruimteschip niet ontploft. De twist is dat jouw instructies bij je vriend op zijn beeldscherm verschijnen. Lekker samenwerken is dus een must.

Download Spaceteam in Google Play (gratis)

13. Plants vs. Zombies

plantsvszombiesPlants vs Zombies is een tower defense-game waarbij je ervoor moet zorgen dat je zombies je tuin niet overnemen. Door planten te plaatsen zorg je ervoor dat de zombies wegblijven. Je verzamelt gedurende de game steeds meer planten die je steeds op een andere manier moet inzetten om de zombies te bestrijden.

De zombies hebben verschillende aanvallen en gedragen zich iedere keer weer anders. Gebruik daarom diverse wapens om je huis te beschermen en vernietig alle engerds. Van Plants vs. Zombies, dat al enkele jaren uit is, zijn inmiddels al nieuwe edities te downloaden.

Download Plants vs. Zombies in Google Play (betaald)

14.  GTA Liberty City Stories

Grand Theft Auto Liberty City StoriesGrand Theft Auto is de enorm populaire gamereeks van Rockstar, waarbij je in de huid kruipt van veelal een beginnende crimineel. Humor, een open wereld en heel veel actie is kenmerkend voor Grand Theft Auto, waarvan enkele delen voor Android beschikbaar zijn.  Het spel verscheen tien jaar geleden voor de PlayStation Portable en werd destijds  goed ontvangen.

De game werd geprezen om zijn grote open wereld en het spannende verhaal. Liberty City Stories is nu overgezet naar Android en voorzien van tal van grafische verbeteringen. Zo ogen de omgevingen een stukje scherper en is de draw distance verbeterd, wat betekent dat je beter in de verte kunt kijken.

Download Grand Theft Auto: Vice City in Google Play (betaald)

15. Smash Hit

smashhitandroidGlas kapot gooien is heerlijk en dat heeft de ontwikkelaar van Smash Hit absoluut begrepen. De Android-game is een echte rail shooter: een spel waarin de computer jou beweegt, en jij de schoten moet vuren. In de Smash Hit-game doe je dit door ijzeren balletjes naar glazen objecten te schieten. Sommige objecten leveren meer balletjes op, andere objecten moet je gewoonweg kapot maken om door het leven heen te komen. Zo simpel, en zo slim.

Allerlei glazen platen komen op je af, schuiven langs je heen en door al die heisa moet je nog steeds de blauwe driehoekige piramide-achtige glazen objecten raken. Hoe meer ijzeren ballen je verzamelt, hoe meer ballen je tegelijkertijd kunt gooien. En meer tegelijkertijd gooien betekent: meer glas dat kapot gaat.

Download Smash Hit in Google Play (gratis)

16. Botanicula

botaniculaIn de fraaie point-and-click ontdekkingsgame Botanicula speel je met een vijftal tuinfiguurtjes (Mr Lantern, Mrs Mushroom, Mr Poppyhead, Mr Twig en Mr Feather) die op pad gaan om hun leefgebied te verdedigen. De game valt op door de aparte visuele stijl die het best tot zijn recht komt op het grote scherm van een tablet. Je kunt alles met je vingers aantikken en ziet dan alle fraaie effecten en pracht en praal. Je krijgt in de game nauwelijks aanwijzingen, maar moet door te tikken en swipen zelf de omgeving verkennen. Achter elk blad zit een grapje verstopt, dus je wordt beloond om op ontdekkingstocht te gaan.

Naast de grapjes volg je uiteraard de verhaallijn. Dit doe je door objecten te verzamelen en in puzzels te gebruiken. Je moet alles op eigen houtje uitvinden: er is geen tekst of gesproken taal om iets duidelijk te maken, hooguit een pijltje. Vaak tik je dus alles in het scherm aan om te kijken wat en óf er iets in werking wordt gezet.

Download Botanicula in Google Play (betaald)

17. Temple Run 2

templerun2De verslavende game Temple Run 2 laat je rennen. Heel lang rennen. Zo lang mogelijk rennen, totdat je uiteindelijk een keer in een sprong mist en zo naast de baan belandt of lang naar beneden valt. Door te swipen kun je het personage in de game een specifieke kant op laten rennen, ‘m laten springen of juist laten glijden. Probeer alle obstakels te mijden en zo veel mogelijk goudstukken te verzamelen. Hiervan kun je power-ups kopen die hard nodig zijn om hogere highscores te behalen.

Het toffe aan Temple Run 2 is dat je daadwerkelijk beter wordt naarmate je vaker speelt. Je krijgt steeds meer gevoel voor de sprongen die je moet maken en hoe je obstakels het beste kunt mijden. Inmiddels hebben vele games het concept van Temple Run overgenomen, maar de originele game blijft toch de koning onder de ‘ren-games’.

Download Temple Run 2 in Google Play (gratis)

18. Grim Fandango

grimfandangoDe cultklassieker Grim Fandango, die wordt gezien als één van de belangrijkste avontuurgames ooit gemaakt, is er ook voor Android-smartphones en -tablets.  Grim Fandango is een film noir-achtige game waarin je bizarre puzzels oplost in een wereld boordevol Mexicaanse folklore. En dat is veel leuker, spannender en hilarischer dan het klinkt.

In Grim Fandango speel je met het skelet Manny Calavera, die in het land van de doden leeft. Hij is een zogeheten Grim Reaper, wat betekent dat hij overledenen aanbiedt om hen naar de hemel mee te nemen. Hoe meer geld je hebt, hoe sneller en luxer de reis is. Maar Calavera verkoopt helaas niet meer zo vaak dure tickets, waardoor hij op zoek gaat naar de reden waarom hij zo weinig dure tickets meer verkoopt.

Calavera verkoopt die tickets om zijn eigen schuld uit zijn vorige leven af te betalen. Als hij die schuld uiteindelijk heeft afbetaald, mag hij voor altijd rusten. Als  Calavera op onderzoek uitgaat, komt hij terecht in een wereld vol corruptie en wantrouwen, waarbij het oplossen van (hele lastige) puzzels het belangrijkste is.

Download Grim Fandango  in Google Play (betaald)

19.  Crossy Road

crossyroadIn het spel Crossy Road moet je een dier, personage of figuur naar keuze naar de overkant van het level brengen. Alleen bestaat die overkant helemaal niet en is het je doel de auto`s, treinen, rivieren en andere obstakels zo lang als mogelijk te vermijden.  Je ontwijkt eveneens auto`s en gebruikt boomstammen om rivieren om over te steken. Ben je aan de overkant, dan heb je het level uitgespeeld.

Vooral van dat uitspelen lijkt geen sprake in Crossy Road, omdat het spel eindeloos door blijft gaan. Daarmee haakt het spel in op de endless runner: een game waarin spelers te maken krijgen met eindeloze levels, waar je onderweg objecten ontwijkt, spullen verzamelt en (hopelijk) de hoogste score neerzet.

Download  Crossy Road  in Google Play (gratis)

20. The Wolf Among Us

wolfamongusNaast The Walking Dead heeft gameontwikkelaar Telltale Games ook The Wolf Among Us op zijn naam staan. The Wolf Among Us is een verhalende point-and-click-game, gebaseerd op de Amerikaanse stripboekenreeks Fables. De game combineert de uitstekende verhaalvertelling, emotionele keuzes en hartverscheurende dilemma`s met een duistere film noir-achtige setting.

In The Wolf Among Us bestuur je protagonist Bigby Wolf door op mensen of objecten te klikken. Deze besturing is uitstekend geschikt voor Android-smartphones en -tablets, want de besturing is enorm gemakkelijk en vergt niet veel variatie. In The Wolf Among Us draait het, zoals bij vele point-and-click-games, om het verhaal en de keuzes die je maakt.

Download The Wolf Among Us in Google Play (gratis)

21. Candy Crush Saga

candycrushCandy Crush Saga werkt volgens een simpel principe: verschuif snoepgoed op een raster om het te sorteren. Vervolgens verdwijnt het snoep, en komt er nieuw lekkers voor in de plaats. Doe je dit snel en creëer je lange kettingen met hetzelfde snoep, dan scoor je meer punten en ontgrendel je power-ups.

Er worden je bepaalde doelen gesteld, en door het spel heel veel te spelen en meer power-ups te verzamelen kom je sneller bij je doel en krijg je meer mogelijkheden. De populariteit van Candy Crush Saga is zo groot dat de ontwikkelaars op een goede dag zo’n 500.000 euro met de game binnen harken. Inmiddels zijn er veel verschillende versies en variaties van Candy Crush uitgebracht.

Download Candy Crush Saga in Google Play (gratis)

22. Wordfeud

wordfeudWordfeud is een digitaal bordspel, dat bestaat uit 15 bij 15 vakjes. Je krijgt zeven letters, waarmee je een woord kunt maken. Dit woord leg je op het speelbord neer, waarna de tegenstander aan de beurt is. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk punten scoort. Je kunt punten scoren door `dure` letters te gebruiken, zoals de letters Q, V en X. Of leg een woord op een bepaalde manier neer op het speelbord, zodat je het dubbele aantal punten krijgt voor een letter of woord. Een digitale Scrabble, zeg maar.

Download Wordfeud in Google Play (gratis)

23. Dots

dotsIn Dots krijg je zestig seconden om zo veel mogelijk verbindingen tussen bolletjes te maken. Het onderscheid tussen die verbindingen wordt gemaakt met kleurtjes. Blauwe dots zijn aan elkaar te verbinden, groene met groen. Streep je er een paar weg, dan verschijnen er weer nieuwe op die kortstondig lege punten. Het is aan jou om zoveel mogelijk punten te scoren in die ene minuut.

Iedere dot die je verdient, is overigens uit te geven aan speciale power-ups. Met de Time Stop kun je de tijd even stoppen, de Shrinker zorgt ervoor dat er flink wat dots verschijnen die je mogelijk dwarszitten en met de Expander kun je alle dots van een bepaalde kleur in een klap laten verdwijnen.

Download Dots in Google Play (gratis)

24. Canabalt

canabaltIn Canabalt ren je zover je kunt van links naar rechts over donkere daken. Ondertussen ontwijk je obstakels. Het enige wat je hoeft te doen is springen, terwijl het spel het tempo steeds sneller opvoert. Dat klinkt misschien makkelijk, maar dat is het niet bepaald.

Daarnaast kun je met z’n tweeën gamen, waarbij je beiden op het scherm drukt om te springen. Het recept voor een zeer hectisch potje spelen! Daarnaast heeft de game zeer veel prijzen gewonnen, waarbij Canabalt werd geprezen om zijn minimalistische vormgeving en uitdagende gameplay.

Download Canabalt in Google Play (betaald)

25. Agar.io

agario-iconAgar.io is een zogeheten MMO, een massive multiplayer online. Bij de game is het mogelijk om een account aan te maken of als gast te spelen, waarna je begint met een bobbeltje. Het is van levensbelang om groter te worden, want grotere bolletjes kunnen kleinere bolletjes opeten. En dan ben je af. Dood. Klaar. Daarmee is Agar.io enorm verslavend en frustrerend.

In  Agar.io bestuur je het bolletje door met je vinger over het scherm te vegen. In het begin zul je vooral de hele kleine bolletjes `opeten`, om vervolgens langzaamaan nieuwe spelers te verorberen. Hoe groter je wordt, hoe langzamer je beweegt. Daardoor is het ook aanzienlijk moeilijker om andere spelers op te eten.

Download Agar.io in Google Play (gratis)

26. Badland

BadlandBadland is een uniek spel dat je bestuurt door lang of kort op het scherm te tikken. Daarmee laat je kleine zwarte figuurtjes met afrohaar vliegen om zo boobytraps, cirkelzagen en andere dodelijke obstakels te ontwijken. Met powerups kun je de figuurtjes vermenigvuldigen of verkleinen om je zo een weg langs alle puzzels te banen.

In totaal zijn er 60 levels te ontdekken, die naast verslavend ook erg pittig zijn. Hierdoor ben je met gemak uren kwijt aan de ingenieuze puzzelgame.

Download Badland in Google Play (gratis)

27. Limbo

LIMBO-iconIn LIMBO speel je als een jongetje dat op zoek is  naar zijn zusje. Waarom zij is verdwenen en wat het verhaal hierachter is, blijft lange tijd  onduidelijk. Wel kom je er al snel achter dat de reis naar het meisje geen gemakkelijke zal zijn, want onderweg kom je allerlei obstakels tegen. Aan jou de taak om het jongetje succesvol door de verschillende werelden te loodsen en de puzzels op te lossen.

enmerkend aan LIMBO zijn de duistere werelden en het minimale gebruik van kleur. De game  is namelijk volledig in zwart-wit en dat ziet er schitterend uit. Het spel  is daarnaast voorzien van subtiele geluidseffecten, een toffe soundtrack en een korrelig grafisch effect. Dit alles zorgt voor een griezelige sfeer, waardoor je je tijdens het spelen op een fijne manier behoorlijk ongemakkelijk voelt.

Download Limbo  in Google Play (betaald)

28. Hay Day

haydayIn Hay Day is het de bedoeling om een boerderij op en uit te bouwen door het land te bewerken en te zorgen voor je kippen, varkens, koeien en schapen. Je kunt gewassen verbouwen en bakkerijen, suikerfabrieken en zuivelfabrieken opzetten. Vervolgens handel je met vrienden om zo je reputatie als boer te vestigen.

Hay Day is door zijn simulatiekarakter een enorm verslavende game die tevens zeer in trek is bij kinderen. Let er daarom goed op dat zij geen in-app-aankopen kunnen doen, anders kun je opeens een zeer hoge rekening ontvangen.

Download Hay Day in Google Play (gratis)

29. QuizUp

quizup.pngBij QuizUp is het mogelijk om vrienden of vreemden uit te dagen voor een quiz, waarbij meer dan 400 categorieën beschikbaar zijn. Er zijn honderdduizenden vragen beschikbaar. De vragen gaan van tv-shows tot boeken, sport en muziek, en worden in het Engels gesteld.

Met QuizUp kun je vrienden of onbekenden uitdagen voor een quiz, waarvan jij de categorie selecteert. Je kunt vervolgens direct beginnen met de quiz, of wachten tot je medespeler ook live meespeelt. Als je alvast begint, kan jouw tegenstander de quiz op een later moment maken. Elke quiz bestaat uit zeven vragen en duurt ongeveer een kleine minuut.

Download QuizUp in Google Play (gratis)

30.  Alphabear

Alphabear-iconAlphabear verraadt in één klap waar de game over gaat: het alfabet en beren. Simpel gezegd: Alphabear is een woordspelletje met beren. Heel veel beren. In de game speel je levels en probeer je steeds verder te komen. Maar hoe verder je komt, hoe lastiger het raden van een woord wordt.

De levels bestaan uit een vlak met letters. Als je met die letters een woord bedenkt en invoert, verschijnen er beren in beeld. Door letters rondom de beren weg te spelen, groeien de beren. Hoe groter ze worden, hoe meer punten ze opleveren. Alphabear maakt het je echter niet gemakkelijk: na elke beurt veranderen de letters van kleur. Als ze rood worden moet je ze zo snel mogelijk wegspelen, want anders veranderen ze in blokken die je niet meer kunt verwijderen.

Download Alphabear in Google Play (betaald)

31. Thomas Was Alone

thomaswasaloneDe game wordt omschreven als `een minimalistische game over vriendschap en springen`. Klinkt misschien gek, maar dat klopt precies. In het spel spring je en gebruik je andere personages als obstakels. Zo probeer je steeds het level uit te spelen. Ook kun je speciale krachten inzetten. De puzzels en platformelementen zijn uitdagend genoeg om het zo`n honderd levels lang uitdagend te houden.

Het verhaal is behoorlijk vaag. Thomas is een stukje kunstmatige intelligentie in de vorm van een rechthoek, die in een centrale computer leeft. Hij gaat op zoek naar de zin van het leven en het mysterie van zijn bestaan. Daarvoor gaat hij op reis. Onderweg komt hij andere personages tegen – allemaal vierkanten en rechthoeken – die je eveneens kunt besturen. Het verhaal wordt met een vertelling van de Britse humorist Danny Wallace uit de doeken gedaan. Dankzij hem én de simpele krijgt Thomas Was Alone enorm veel sfeer.

Download Thomas Was Alone (betaald)

32. Clash of Clans

Clash of Clans updateIn Clash of Clans is het de bedoeling om een stadje op te bouwen en uit te breiden, bondgenootschappen te sluiten met andere spelers en je mannetje te staan op het slagveld. De game vereist geduld, maar biedt voldoende gameplay om je geamuseerd te houden.

Clash of Clans draait om het verzamelen van goud en elixer, waarmee je jouw stad opbouwt en beter bestand maakt tegen aanvallen van buitenaf. Daarnaast bouw je een kampement voor het uitbreiden van je leger, waarmee je weer andere steden kunt plunderen voor hun goud en elixer.

Download Clash of Clans in Google Play (gratis)

33.  Radical Rappeling

radicalrappelling-icon

Radical Rappelling is gemaakt door Halfbrick Studios, de ontwikkelaar die eerder het verslavende Jetpack Joyride en Fruit Ninja afleverde. Het nieuwe spel gebruikt dezelfde visuele stijl, maar is in sommige opzichten nog leuker dan zijn voorgangers. Dat komt vooral door de simpele, maar erg verslavende aanpak.

In Radical Rappelling staat – zoals de naam van de game al doet vermoeden – abseilen centraal. Het is de bedoeling om met het  personage zover mogelijk naar beneden te raken van een oneindig hoge berg. Je maakt sprongen naar beneden door op het scherm te tikken en even vast te houden. Al snel kom je allerlei obstakels tegen, waardoor je je sprongen goed moet timen. Een foutje betekent namelijk al game-over.

Download Radical Rappelling in Google Play (gratis)

34. Cut the Rope Magic

cut the rope magicHet dottige, groene monstertje Om Nom heeft weer honger. Cut the Rope Magic is  een puzzelgame die de basis van Cut the Rope pakt, maar er een leuke draai aan geeft. Magie staat namelijk centraal in het spel, wat invloed heeft op zowel de puzzels als de presentatie.

In de game is het uiteraard weer de bedoeling om het  snoepje in de mond van het monstertje Om Nom te krijgen. Dit is in het begin makkelijk, maar geleidelijk wordt de moeilijkheidsgraad met nieuwe obstakels opgeschroefd. In Cut the Rope Magic zijn enkele nieuwe  personages aanwezig die je helpen om de puzzels te voltooien.

Download Cut The Rope Magic in Google Play (gratis)

35. Sonic Dash

Sonic DashDe snelste egel ter wereld heeft een nieuw avontuur op Android dankzij Sonic Dash. Deze `endless runner` heeft nog het meeste weg van Temple Run, maar speelt zich af in de kleurrijke spelwereld van Sonic. Je kunt spelen als de blauwe egel of zijn vriendjes Tails, Knuckles, Blaze, Amy en Shadow.

De besturing in Sonic Dash verloopt door links en rechts over het scherm te vegen. Je kunt dus niet het scherm kantelen om te bewegen. Door naar beneden te vegen, laat je de egel rollen om zo obstakels te ontwijken of vijanden aan te vallen. Door naar boven te vegen springt Sonic, waarna hij met een tik op het scherm van platform (of vijanden) naar platform vliegt.

Download Sonic Dash in Google Play (gratis)

36.  Broken Age

brokenage-iconBroken Age is ontwikkeld door gamelegende  Tim Sch ¤fer, die legendarische titels als Grim Fandango, Full Throttle en The Secret of Monkey Island op zijn naam heeft staan. Broken Age werd op Kickstarter gelanceerd en haalde door meer dan 87.000 backers 3,45 miljoen dollar op. Daarmee is het spel één van de populaire gameprojecten op Kickstarter ooit.

In de point-and-click-avonturengame  Broken Age speel je met twee personages: een jongen die alleen in een ruimteschip woont en heel benieuwd is naar de buitenwereld, en een meisje uit een dorp dat moet worden geofferd aan een groot beest om het dorp te redden. De jongen komt uit de toekomst, het meisje uit het verleden, waarbij de verhalen zo enorm op elkaar lijken terwijl beiden uit een compleet andere wereld komen.

In het spel onderzoek je objecten, ondervraag je andere personages en luister je aandachtig, om de meest lastige puzzels op te lossen.  Tijdens het spelen is het mogelijk om tussen beide personages te wisselen, waardoor je met een ander personage verder kunt als je met de ander even vastzit.

Download Broken Age  in Google Play (betaald)

37. Bad Piggies

badpiggiesBad Piggies, van de makers van Angry Birds, draait om het bouwen van een constructie waarmee je het einde van het level kunt behalen. Hierdoor moet je van kleine wieltjes, motors, flessen, hout en andere objecten een eigen constructie maken. Het is belangrijk dat je constructie niet uit elkaar valt of tijdens de rit kapot gaat.

Door het maken van verschillende constructies kun je kijken wat het meeste effect heeft en waar je het verst mee komt. Het is enorm leuk om te experimenten met verschillende bouwfuncties en tactieken, om op deze manier een zo hoog mogelijke score te halen.

Download Bad Piggies in Google Play (gratis)

38.  Evoland

evoland-iconEvoland is als game verfrissend, leerzaam en uniek, omdat het een interactieve geschiedenisles in de wereld van games en gaming is.  Je begint in Evoland met een spelwereld die eruitziet als de eerste generatie games: zwart-wit met nog maar weinig mogelijkheden. In deze wereld zoek je naar voorwerpen die je laten vorderen in de game.

Langzaam verandert de wereld in een nieuwere kleurenversie, zoals de Game Boy-game Pokémon Yellow. Hoe verder je in de game komt, hoe `nieuwer` de game wordt.  Zo verandert de game op een gegeven moment van 2d naar 3d, waardoor de game-ervaring compleet verandert.  Niet alleen de graphics veranderen, ook de gameplay, gamemuziek en mogelijkheden die je als speler hebt veranderen naarmate je meer speelt. Daarmee  is Evoland is een prachtige interactieve geschiedenisles in games.

Download Evoland in Google Play (betaald)

39. Timberman

timbermanIn Timberman speel je een houthakker die maar door kan blijven hakken. Aan jou de taak om aan de goede kant van de boom te hakken. Hoe je dit doet? Door één van de twee knoppen aan de onderkant van het scherm in te drukken. Met de linker knop laat je de houthakker links hakken, met de rechter knop aan de rechterkant.

En dat is moeilijker dan het klinkt, want aan beide kanten van de boom zijn takken te vinden. En als je die op je kop krijgt, ben je af. Dat wordt dus hectisch wisselen van de ene naar de andere kant om zo veel mogelijk hout te hakken. Je mag echter niet stoppen met hakken, want de game heeft een timer die kan leegraken. En dan ben je ook af.

Download Timberman in Google Play (gratis)

40.  Alto’s Adventure

Alto's Adventure In de basis is de game weer een endless runner waarin je zover mogelijk moet zien te komen zonder een fout te maken. Toch is Alto`s Adventure veel meer dan dat, met een unieke kijk op het genre en een waanzinnig ontwerp.

Je bent in de game een skiër die lama`s vangt. De lama`s, die verrassend snel zijn in de sneeuw, zijn echter maar een klein onderdeel van de punten die je kunt verdienen. Door salto`s te maken, te grinden over daken en vlaggetjeslijnen en het verzamelen van muntjes kom je tot een hoge score. Het doel? Een hogere score krijgen dan je vrienden natuurlijk. Maar zelfs zonder dat competitieve element is Alto`s Adventure een genot om te spelen.

Download Alto’s adventure  in Google Play (gratis)

41. Pocket Planes

pocketplanesPocket Planes is gemaakt door de ontwikkelaars van het eveneens hele leuke en populaire Tiny Tower en draait om het organiseren van je eigen vliegtuigmaatschappij, met eigen vliegtuigen en luchthavens. In Pocket Planes kun je naar 250 verschillende steden vliegen en krijg je betaald naarmate je meer mensen of cargo vervoert. Het gave aan Pocket Planes is dat je constant aan het afwegen bent wat de meest gunstige uitkomst van een vlucht is. Sommige vluchten kunnen meer mensen meenemen (en leveren dus meer geld op), maar duren ook langer waardoor de prijs weer gerelativeerd kan worden.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om onderdelen aan te schaffen voor je vliegentuigen, luchthavens uit te breiden en reclame voor je eigen vluchten te maken. De game mag dan soms ietwat gemakkelijk en kinderlijk ogen, de diepte van Pocket Planes zit hem in de spelervaring.

Download Pocket Planes in Google Play (gratis)

42.  The Room Three

Er bestaan mogelijk geen betere puzzelgames dan die van The Room. Met het derde deel is niet anders. Je hersenen worden aan het werk gezet om in puzzels, die uniek gemaakt zijn voor besturing met een touchscreen, op te lossen. In dit deel heb je meer ruimte om rond te bewegen en meer puzzels om op te lossen. The Room 3 is daardoor een langere game dan de vorige titels in de serie, waardoor je meer waar voor je geld krijgt.

In The Room 3 word je door de mysterieuze Craftman naar een eiland gestuurd waar je puzzels moet op zien te lossen. Lukt het je om het einde te bereiken zonder de oplossingen op te zoeken?

Download The Room Three  in Google Play (betaald)

43.  Lara Croft Go

Lara Croft GO

Lara Croft GO was een van de grote verrassingen van het afgelopen jaar. De game volgde de al uitstekende Hitman GO op, maar gaat veel verder dan zijn voorganger. De Tomb Raider-stijl gecombineerd met eigen spelelementen werkt zo goed dat het smaakt naar meer. Hoewel de originele game met 75 levels al geen kleintje was, zijn er nu nieuwe levels toegevoegd.

De uitbreiding heet The Shard of Life en voegt maar liefst 26 nieuwe levels toe in een compleet nieuw gebied genaamd The Cave of Fire. Deze puzzels bouwen voort op het basisspel, dus ze zijn weer een stukje lastiger. Je hoeft de basisgame niet uitgespeeld te hebben om aan de nieuwe levels te beginnen, maar het wordt wel aangeraden.

Download Lara Croft GO  in Google Play (betaald)

44. Ruzzle

ruzzleRuzzle is simpel gezegd een woordzoeker. Je speelt tegen anderen en moet binnen twee minuten zo veel mogelijk Nederlandse woorden in een letter-overzicht swipen. In totaal speel je drie rondes en het totaal van die drie rondes telt als je uiteindelijke score. Je mag zelf bepalen tegen wie je speelt, maar je kunt Rumble ook automatisch een tegenstander laten selecteren. De drie rondes hoeven niet per se achter elkaar gespeeld te worden, waardoor je tegen verschillende tegenstandsters bezig kunt zijn.

Rumble draait niet om de meeste woorden vinden, maar om de meeste punten scoren. En dat blijft belangrijk om te onthouden. Het is daarmee een uitermate verslavend spelletje dat je door de hoge speelintensiteit opnieuw blijft spelen.

Download Ruzzle in Google Play (gratis)

45.  FireWhip

firewhip-iconIn FireWhip bestuur je een vuurzweep die je in de rondte moet zwaaien om vijanden dood te maken. Met toffe geluidseffecten en pixelated graphics is de game verslavender dan je denkt.  De speler speelt in de game een pixelachtige vlek met een zweep die bestaat uit vlammen. Het verhaal daarachter is niet bekend; hier zul je het mee moeten doen.

Het zwaaien van de vuurzweep is best lastig. Je swipet in een cirkel om de vlek heen om de zweep te activeren en rond te draaien. Hoe sneller je swipet, hoe krachtiger de zweepslag. Probleem is dat je niet te snel moet swipen, anders raakt `ie al zijn kracht kwijt. Maar als je op het juiste moment je vinger van het scherm haalt, voer je een verwoestende vuuraanval uit die veel krachtiger is dan een normale slag van de vuurzweep.

Download FireWhip in Google Play (betaald)

46. John NES Lite – NES Emulator

johnnesliteWil je retrogames op je Android-toestel spelen, dan is John NES Lite de oplossing. Dit is een emulator voor Nintendo-games, geschikt voor vrijwel alle populaire games: Donkey Kong, Zelda, Double Dragon en Final Fantasy. In de gratis Lite-versie zie je reclame, in de betaalde versie niet.

Om de app te kunnen gebruiken moet je de originele NES ROMs in bezit hebben. Je kunt de games opslaan op je geheugenkaartje, waardoor je verschillende games bij je kunt dragen. Altijd handig!

Download John NES Lite in Google Play (gratis)

47. Fruit Ninja

fruitninjaFruit Ninja is een game waarbij je zo veel mogelijk stukken fruit met je vinger doormidden moet hakken. De sinaasappels, meloenen en aardbeien worden vanaf de onderkant van het scherm omhoog gegooid en je moet als speler daarbij snel reageren door een veegbeweging over het stuk fruit te maken.

Mis je een vrucht of raak je één van de bommen, dan is het spel afgelopen.

Download Fruit Ninja in Google Play (gratis)

48.  Prune

In Prune moet jij voor je eigen digitale bonsaiboompje zorgen. Dit klinkt op het eerste gezicht niet erg spannend, maar het is moeilijker dan dat je denkt. Het doel is om een zaadje door middel van zonlicht tot een boompje te laten groeien. De boom kan echter de verkeerde kant op groeien, iets wat jij moet tegenhouden door `m  voorzichtig te snoeien. Het is zaak om goed op te letten, want je hebt te maken met een vijandige spelwereld. Zo verschijnen er rode cirkels die de boom beschadigen.

Prune is zeker geen alledaagse game, maar door de mooie en minimalistische aankleding en originele opzet is het spel zeker het proberen waard.

Download Prune  in Google Play (betaald)

49. Football Mafia

Football MafiaCorruptie en de voetbalwereld lijken anno 2015 bijna hand in hand te gaan. De nieuwe Android-game Football Mafia speelt daar op een grappige manier op in en daagt je uit zo corrupt mogelijk te spelen.  Het begint in Football Mafia allemaal met het omkopen van één of meerdere  ballenjongen. Heb je genoeg geld verdient met de ballenjongens, dan is de volgende stap het omkopen van spelers en assistent-coaches.

Pas echter op, want als de FBI je in de gaten heeft en je gepakt wordt, kan het zomaar zijn dat je alles kwijtraakt. Gelukkig heb je de optie om een gedeelte van je verdiende geld af te staan en de schuld in de schoenen van iemand anders te schuiven.  Je kunt de game ook gedeeltelijk automatisch spelen, al moet je voor deze functie een reclamefilmpje bekijken.

Download Football Mafia in Google Play (betaald)

50. Goat Simulator

Goat SimulatorIn Goat Simulator moet je als geit zoveel mogelijk schade aanrichten in je omgeving. Het is natuurlijk geen echte simulator, maar een game vol humor en bugs die een loopje met de zwaartekracht neemt. De makers zijn in hun beschrijving wel eerlijk: “Goat Simulator is een compleet belachelijk spel en eerlijk gezegd kun je beter je geld aan iets anders besteden, zoals een hoepel, stapel stenen of een echte geit.”

In ieder geval heb je wel voor een korte tijd heel, heel veel plezier met Goat Simulator.

Download Goat Simulator in Google Play (betaald)

Tip ons!

Ook een leuke games gezien die nog niet in dit lijstje staat? Tip ons via het contactformulier!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.