Dit zijn 50 beste games voor Android-smartphones van nu

Redactie
25 april 2019, 19:08
28 min leestijd
Dit zijn 50 beste games voor Android-smartphones van nu

Hieronder vind je een overzicht van de beste gratis en betaalde Android-games. Het is natuurlijk een kwestie van smaak wat de beste Android-spelletjes zijn. Vandaar dat we een zo gevarieerd mogelijke selectie hebben gemaakt, die goed laat zien hoe breed het aanbod van games in de Play Store is.

Lees verder na de advertentie.

1. Fortnite

fortnite

Honderd spelers springen uit een vliegende bus, om te landen op een eiland vol wapens. Het speelveld krimpt rap, dus iedereen komt steeds dichter bij elkaar. Jij moet zorgen dat je als laatste overblijft. Dat doe je door te schieten, maar ook door te bouwen en gebruik te maken van allerlei items die je op het eiland vindt.

Fortnite is volledig gratis te spelen. Dingen die je met geld koopt, veranderen enkel de cosmetische kant van de game. Ben je echter groot fan, dan zijn de Battle Passes een leuke manier om de ervaring uit te breiden met uitdagingen. Fortnite staat niet in de Play Store, maar wordt aangeboden via maker Epic Games.

Zo download je Fortnite via Epic Games (gratis)

2. Florence

florence

Een meisje ontmoet een jongen, waarna er al snel een mooie relatie opbloeit. Als speler volg jij deze relatie. Florence is niet lang, maar toch weet de game na ongeveer drie kwartier een enorme indruk achter te laten. Dat komt deels door het herkenbare verhaal en de fantastische stijl. Grotendeels is het echter de interactie.

Jouw input wordt namelijk niet alleen gevraagd om het verhaal verder te helpen, maar vertelt daadwerkelijk een deel van dat verhaal. Zo wordt interactie gebruikt om bijvoorbeeld een ruzie over te brengen, of moeite in communicatie te laten zien.

Download Florence in Google Play (betaald)

3. Stardew Valley

stardew valley

In Stardew Valley erf je de boerderij van je opa. Het gebouw en de omgeving is flink vervallen, dus je moet de handen uit de mouwen steken. Daarnaast is er een dorpje dichtbij waar je langs kunt om de mensen te helpen en relaties op te bouwen. En durf je de mijnen in te gaan?

Stardew Valley is een rustgevende game waar je even naar kunt ontsnappen, maar het is ook een game waarin heel veel is te doen, zodat jij je nooit hoeft te vervelen. De game is zowel geschikt voor korte sessies van enkele minuten, waarin je bijvoorbeeld alleen even je gewassen water geeft, als voor uren speelplezier achter elkaar. Het is maar net waar jij zin in hebt.

Download Stardew Valley in Google Play (betaald)

4. Monument Valley 2

monument valley 2

Monument Valley is wellicht wel de bekendste indiegame voor smartphones. Het vervolg doet er nog een schepje bovenop. In deze game los je puzzels op door het hoofdpersonage langs M.C. Escher-achtige levels te sturen. Pas als je het level draait, ontstaan er nieuwe paden.

In het tweede deel reist het meisje Ro niet alleen door de wereld. Deze keer gaat haar moeder mee. De twee worden regelmatig van elkaar gescheiden en het is aan jou om ze weer bij elkaar te brengen. Hoewel dit geen moeilijke games zijn, weet maker Ustwo je aandacht te grijpen met een mooie wereld en originele puzzels.

Download Monument Valley 2 in Google Play (betaald)

5. PUBG Mobile

pubg mobile

Duik in het gras en speur rond, of spring in een auto en rijd over het eiland heen. In deze Battle Royale-game is het aan jou om een speelstijl te kiezen. Zolang je maar als laatste overblijft. Je springt namelijk samen met 99 andere spelers uit een vliegtuig en moet wapens en bepantsering vinden om de strijd aan te kunnen gaan als je de anderen tegenkomt.

Want spelers tegenkomen zul je. Het speelveld wordt namelijk steeds kleiner, waardoor de mensen die nog leven steeds dichterbij elkaar komen. Dat levert een hele hoop spanning op. Is Fortnite iets te kinderachtig voor je? Dan kun je helemaal los met PUBG Mobile.

Download PUBG Mobile in Google Play (betaald)

6. Gorogoa

gorrogoa

Puzzelgame Gorogoa is een interactief kunstwerk. Alles draait om het verschuiven van panelen. Door te schuiven kom je verder en onthul je nieuwe kanten van de wereld en het verhaal. De game start simpel, om de effecten van het schuiven te introduceren. Zo moet er bijvoorbeeld een appel in een kom vallen, die je daarom onder elkaar schuift.

Al snel lopen de panelen echter op unieke manieren in elkaar over en beïnvloeden ze elkaar. Je moet deze game gespeeld hebben om compleet te stappen hoe tof dat is.

Download Gorogoa in Google Play (betaald)

7. Minecraft

minecraft

De bekende blokkenwereld van Minecraft is één van de meest complete games op Android. Laat je creativiteit de vrije loop door in de Creative-modus de meest complexe constructies te bouwen, of duik in de Survival-modus om te overleven in deze bijzondere wereld. Natuurlijk hoef je niet alleen te spelen, want Minecraft is het beste samen met vrienden.

Aanvankelijk was er een speciale smartphone-editie van het populaire Minecraft, maar inmiddels is dat niet meer nodig. Alle versies zijn namelijk helemaal hetzelfde. Dat betekent dat je op je Android-smartphone dezelfde game hebt als op de pc, inclusief alle content.

Download Minecraft in Google Play (betaald)

8. Ridiculous Fishing

ridiculousfishing

In Ridiculous Fishing van het Nederlandse Vlambeer, bestuur je een oude visser die zijn hengel in het water werpt. De lijn en het haakje moet je zo ver mogelijk naar beneden zien te krijgen, door alle vissen, kwallen en andere zeedieren te ontwijken. Als je op een gegeven moment toch iets raakt, komen het lijntje en haakje weer omhoog en moet je zo veel mogelijk vissen proberen mee te nemen.

Eenmaal boven het water worden deze vissen de lucht in gegooid en knal je ze via verschillende wapens kapot. Ja, echt. Verder zijn er een reeks aan handige upgrades voor je hengel te koop, kun je de oude visser van een nieuw outfitje voorzien en heb je de mogelijkheid om nieuwe wapens te kopen.

Download Ridiculous Fishing in Google Play (betaald)

9. Alto’s Odyssey

alto's odyssey

Alto’s Odyssey is de opvolger van snowboardgame Alto’s Adventure. Deze keer glijd je door het zand, maar daar merk je verder weinig verschil in. In beide games wil je zo ver mogelijk komen, terwijl je gevaren ontwijkt en gevaarlijke stunts doet. Val je verkeerd, dan is het game over. De hele game bestuur je met maar één vinger. Springen is genoeg, maar wanneer en hoelang spring je?

Nieuw in dit deel is dat je soms een duik onder water neemt of tegen een muur op rijdt. Dat voegt net een extra dimensie toe aan de gameplay. Alto’s Odyssey heeft een prachtige stijl met rustgevende muziek, waardoor je zo lange tijd achter elkaar speelt.

Download Alto’s Odyssey in Google Play (gratis)

10. You Must Build A Boat

youmustbuildboat-icon

In You Must Build A Boat bouw je, logischerwijs, een boot. Zo’n boot maak je met behulp van goudstukken, die je verdient door monsters af te slachten. Het vechten gaat echter op een speciale manier: met puzzels. Via een soort drie-op-een-rij, dat we kennen van populaire games als Candy Crush Saga, val je vijanden aan en probeer je ze te verslaan. Het goud dat je verdient door vijanden te doden, gebruik je om een krachtigere boot te maken en nog betere wapens te kopen.

De boot gebruik je om andere werelden te ontdekken en hier verschillende missies aan te nemen. Uiteraard worden die, naarmate je in het spel vordert, steeds lastiger om te voltooien. Op deze manier dwingt de game je om steeds verder te spelen en je personage uit te bouwen, wat enorm verslavend werkt en je uren bezig houdt zonder je een moment te vervelen.

Download You Must Build A Boat in Google Play (betaald)

11. Threes

threes

In Threes verdubbel je cijfers op een digitaal speelbord. Dat klinkt heel makkelijk, en dat is het eigenlijk ook wel, maar Threes is enorm moeilijk om écht goed onder de knie te krijgen en hoge highscores te behalen.

De speler begint met een speelveld van 12 vakjes met enkele gekleurde steentjes. Steentjes waar een 1 op staat zijn blauw, steentjes waar een 2 op staat kleuren rood. Die twee steentjes moet je combineren om een 3 te krijgen. Die steentjes, en de verdere vermenigvuldigingen, zijn allemaal wit. Zo worden twee steentjes met 3 één steentje met 6, twee steentjes van 6 één steentje van 12 enzovoorts. Hierdoor bouw je een highscore, en hoe hoger het cijfer op alle steentjes hoe hoger jouw highscore.

Download Threes in Google Play (betaald)

12. Pokémon GO

pokemon go

Geen game heeft zoveel mensen naar buiten gelokt als Pokémon GO. In de game is het de bedoeling om Pokémon te verzamelen. Deze monstertjes zijn verspreid over de wereld te vinden en je moet er fysiek naar toelopen om een poging te doen ze te vangen.

De game is sinds die populaire lancering enorm uitgebreid, met veel meer redenen om er op uit te gaan. Ondere andere omdat je items kunt verdienen door kilometers te maken, je samen kampen van andere spelers kunt aanvallen en er allerlei missies te volbrengen zijn. Daarnaast worden er regelmatig nieuwe Pokémon toegevoegd, zodat je collectie altijd uit te breiden is.

Download Pokémon GO in Google Play (gratis)

13. Hidden Folks

hidden folks

De zoekplaatjes van Hidden Folks leven. In de verschillende handgetekende platen moet je objecten of personages zoeken. Dat betekent speuren naar details, maar ook overal op tikken. Elk voorwerp en personage heeft eigen geluidjes, die allemaal met de stem zijn opgenomen. Alleen daarom is het al leuk om overal op te tikken. Daarnaast zitten de objecten die je zoekt ook verstopt en moet je ze tevoorschijn halen.

Hidden Folks is de perfecte game om samen met je kinderen te spelen, omdat je samen kunt speuren en tikken. Maar natuurlijk is het in je eentje ook leuk.

Download Hidden Folks in Google Play (betaald)

14. Grand Theft Auto: San Andreas

grand theft auto san andreas

De Grand Theft Auto-games zijn een fenomeen in de game-industrie. Ook op Android zijn deze games goed speelbaar. Het beste voorbeeld daarvan is GTA: San Andreas. Dit deel heeft de meeste mogelijkheden en is op de beste manier geoptimaliseerd voor smartphones.

In deze game neem je de controle over CJ, die na jaren afwezigheid terugkomt in zijn geboortestad. Daar moet hij zichzelf weer bewijzen tegenover zijn gang, dus dat betekent de straten van San Andreas ingaan.

Download Grand Theft Auto: San Andreas in Google Play (betaald)

15. Clash Royale

clash royale

Twee spelers staan tegenover elkaar met hun torens. Het is je doel om de toren van de tegenstander te vernietigen. Dat doe je door kaarten te spelen met monsters en andere krijgers. Die lopen vervolgens automatisch naar voren. De tegenstander doet natuurlijk hetzelfde, waardoor de krijgers elkaar midden in het veld al tegenkomen.

De spanning ligt in het feit dat je maar een beperkt aantal punten hebt om kaarten mee uit te spelen. Daardoor is zowel de keuze voor de kaart als het moment heel belangrijk. Dat betekent dus dat je strategisch moet nadenken niet zomaar kaarten op tafel gooit.

Download Clash Royale in Google Play (gratis)

16. The Walking Dead

the walking dead

The Walking Dead-game volgt niet direct het verhaal van het stripboek of de serie van The Walking Dead, maar vertelt zijn eigen verhaal. In The Walking Dead volg je Lee Everett en een klein meisje met de naam Clementine. Je bestuurt de game door alleen maar te tikken om te lopen en hele belangrijke keuzes te maken die de game beïnvloeden.

Het spel is één grote achtbaan van emoties en velen vinden de The Walking Dead-serie van Telltale Games één van de beste gamereeksen van de afgelopen jaren.

Download The Walking Dead in Google Play (betaald)

17. Plants vs Zombies 2

plants vs zombies 2

Het idee van een game waarin zombies en planten tegen elkaar vechten klonk ooit bizar, maar inmiddels weten we niet beter. De zombies komen in golven op je af en jij moet de juiste planten neerzetten om ze tegen te houden. Dat zijn natuurlijk geen simpele madeliefjes, maar erwtenschieters, walnootpantsers en boksandijvie.

Er zijn inmiddels allerlei verschillende delen uitgekomen, maar Plants vs Zombies 2 is de beste. Met veel meer soorten planten en zombies dan het origineel, is er ook veel meer plezier.

Download Plants vs Zombies 2 in Google Play (gratis)

18. Animal Crossing Pocket Camp

animal crossing pocket camp

In Animal Crossing Pocket Camp bouw je een camping, maar de dieren uit de omgeving komen niet zomaar op bezoek. Ze hebben namelijk veel eisen. Je hebt de juiste meubels nodig, voordat ze je een kans geven. Om die meubels te verdienen doe je allerlei opdrachten, zoals het verzamelen van fruit, insecten en het vangen van vissen.

Langzaamaan groeit je camping uit tot een plek waar je jouw creativiteit op los kan laten, met allerlei verschillende stijlen. Deze camping biedt een plek waar je als speler altijd even naartoe kan om tot rust te komen en enkele opdrachtjes te doen.

Download Animal Crossing: Pocket Camp in Google Play (gratis)

19. Angry Birds Space

angry birds space

De Angry Bird-games zijn sinds het eerste deel uit 2009 een fenomeen geworden. Er is nu zelfs een animatiefilm van verschenen, maar bovenal ook heel veel verschillende games. Het leukste deel is wat ons betreft Angry Birds Space.

In de basis blijft de game hetzelfde. Je werpt vogels richting gebouwen toe, in de hoop dat ze volledig instorten en je op deze manier de gemene varkentjes verslaat. In Angry Birds Space wordt daar echter zwaartekracht rond kleine planeetjes aan toegevoegd, wat de gameplay een hele leuke draai geeft. Letterlijk en figuurlijk.

Download Angry Birds Space in Google Play (gratis)

20. Thumper: Pocketuitgave

thumper

Thumper: Pocket Edition is één van de meest intense games die je in de Play Store kunt vinden. In de game ben je een ruimtekever die snoeihard over een baan racet. Het is aan jou om met die kever obstakels te ontwijken en bochten te nemen. Dat klinkt makkelijk, maar is het zeker niet.

Door de snelheid, stijl en bovenal muziek, word je in de game gezogen. Ben je eerst voornamelijk bezig met het halen van het einde van de levels, kun je later terug om alles perfect te doen. Pas als je terug gaat naar deze oude levels, merk je pas hoe goed je eigenlijk bent geworden.

Download Thumper: Pocketuitgave in Google Play (betaald)

21. Hearthstone

hearthstone

Hearthstone is het beste kaartspel voor Android. Het is een strategische game, waarin je altijd tegen een andere speler speelt. Je verzamelt een collectie aan kaarten die elk levenspunten en aanvallen hebben. Door kaarten op het juiste moment te plaatsen en uit te spelen, kun je jouw tegenstander te slim af zijn.

Er zijn een hele hoop verschillende kaarten beschikbaar, dus je weet nooit wat je tegenstander gaat doen. Het tij kan plots keren, waardoor de potjes altijd spannend zijn. De game komt van Blizzard, de mensen achter onder andere World of Warcraft en Diablo. Daarom weet je dus dat het met de kwaliteit in ieder geval wel goed zit.

Download Hearthstone in Google Play (gratis)

22. Grim Fandango

grimfandango

Cultklassieker Grim Fandango wordt gezien als één van de belangrijkste avonturengames ooit gemaakt. Grim Fandango is een film noir-achtige game, waarin je bizarre puzzels oplost in een wereld boordevol Mexicaanse folklore.

Je speelt als skelet Manny Calavera, die in het land van de doden leeft. Hij is een zogeheten Grim Reaper, wat betekent dat hij overledenen aanbiedt om hen naar de hemel mee te nemen. Hoe meer geld je hebt, hoe sneller en luxer de reis is.

Calavera verkoopt die tickets om zijn eigen schuld uit zijn vorige leven af te betalen. Als hij die schuld uiteindelijk heeft afbetaald, mag hij voor altijd rusten. Als Calavera op onderzoek uitgaat waarom hij niet zoveel luxe tickets meer verkoopt, komt hij terecht in een wereld vol corruptie en wantrouwen.

Download Grim Fandango in Google Play (betaald)

23. Machinarium

machinarium

Machinarium is een prachtig avonturenspel vol interessante puzzels. In de game geef je het kleine robotje Josef opdrachtjes. Dit robotje wordt achtergelaten op een schroothoop, waar hij zichzelf weer in elkaar zet en op avontuur gaat.

De game straalt onder andere door het fantastische ontwerp, vol mooi getekende achtergronden en leuke personages. De game heeft ook veel humor, en vertelt een leuk verhaal zonder tekst.

Download Machinarium in Google Play (gratis)

24. Crossy Road

crossyroad

In het spel Crossy Road moet je een dier, personage of figuur naar keuze naar de overkant van het level brengen. Het is je doel de auto’s, treinen, rivieren en andere obstakels zo lang als mogelijk te vermijden.

Van uitspelen is geen sprake in Crossy Road, omdat het spel eindeloos door blijft gaan. Daarmee haakt het spel in op de endless runner: een game waarin spelers te maken krijgen met eindeloze levels, waar je onderweg objecten ontwijkt, spullen verzamelt en (hopelijk) de hoogste score neerzet.

Download Crossy Road in Google Play (gratis)

25. Reigns: Her Majesty

reigns her majesty

Wat als je het swipen van Tinder combineert met het regeren van een koninkrijk? Dat idee zit achter het fantastische spel Reigns. Als heerser krijg je keuzes voorgeschoteld met wat er met je burgers moet gebeuren. Die keuzes kunnen flinke gevolgen hebben.

Je doel is om de pilaren van je koninkrijk, zoals de economie en je leger, in balans te houden. Dat is moeilijker dan het lijkt. Dit tweede deel breidt het idee van Reigns verder uit, met meer mogelijkheden en een nieuw verhaal.

Download Reigns: Her Majesty in Google Play (betaald)

26. Wordfeud

wordfeud

Wordfeud is een digitaal bordspel, dat bestaat uit 15 bij 15 vakjes. Je krijgt zeven letters, waarmee je een woord kunt maken. Dit woord leg je op het speelbord neer, waarna de tegenstander aan de beurt is. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk punten scoort.

Je kunt punten scoren door ‘dure’ letters te gebruiken, zoals de letters Q, V en X. Of leg een woord op een bepaalde manier neer op het speelbord, zodat je het dubbele aantal punten krijgt voor een letter of woord. Een digitale Scrabble, zeg maar.

Download Wordfeud in Google Play (gratis)

27. Downwell

downwell

In roguelikes probeer je zover mogelijk in een kerker te komen die elke keer anders is ontworpen. Door te leren van je fouten als je dood gaat, doe je het de volgende keer een stuk beter. Downwell volgt hetzelfde principe, maar met een leuke twist. In de game val je naar beneden in een eindeloze put. Daar kom je allerlei gevaren tegen. Gelukkig heb je geweren aan je voeten zitten om te overleven.

Val je ver genoeg, dan mag je upgrades kiezen die de manier van spelen drastisch veranderen. De game heeft maar drie kleuren, maar dat is genoeg voor een unieke en direct herkenbare stijl.

Download Downwell in Google Play (betaald)

28. Canabalt

canabalt

In Canabalt ren je zover je kunt van links naar rechts over donkere daken. Ondertussen ontwijk je obstakels. Het enige wat je hoeft te doen is springen, terwijl het spel het tempo steeds sneller opvoert. Dat klinkt misschien makkelijk, maar dat is het niet bepaald.

Daarnaast kun je met z’n tweeën gamen, waarbij je beiden op het scherm drukt om te springen. Het recept voor een zeer hectisch potje spelen! De game heeft zeer veel prijzen gewonnen, waarbij Canabalt werd geprezen om zijn minimalistische vormgeving en uitdagende gameplay.

Download Canabalt in Google Play (betaald)

29. Superbrothers Sword & Sworcery

superbrothers

Superbrothers Sword & Sworcery is een soort magisch sprookje. In de game speel je als een krijger in een vreemde, maar prachtige wereld. Deze krijger kan de gedachten van anderen lezen, en tussen twee werelden teleporteren. Deze middelen moet de krijger gebruiken om een quest te volbrengen. Belangrijk in de game is de stand van de maan, die verbonden is met de tijd in de echte wereld. Daardoor kun je bepaalde acties enkel op bepaalde tijdstippen doen.

De game valt voornamelijk op door de unieke stijl, die later vaak is gekopieerd. Daarnaast blijft bovenal de sublieme soundtrack nog lang hangen.

Download Superbrothers Sword & Sworcery in Google Play (betaald)

30. Pocket City

pocket city

Pocket City is SimCity, als SimCity gemaakt zou zijn voor smartphones. In de game bouw je een stad door wegen en gebieden te plaatsen. Denk aan een woon-, werk- en shopgebied. Daarnaast moet je er voor zorgen dat iedereen stroom en water heeft, maar ook dat er genoeg ziekenhuizen, politiestations en brandweerstations zijn.

De mogelijkheden worden steeds verder uitgebreid, waardoor je de kans krijgt om de stad te laten groeien en te moderniseren. Tot de drones over je creatie vliegen.

Download Pocket City in Google Play (gratis)

31. Badland

Badland

Badland is een uniek spel dat je bestuurt door lang of kort op het scherm te tikken. Daarmee laat je kleine zwarte figuurtjes vliegen om zo boobytraps, cirkelzagen en andere dodelijke obstakels te ontwijken. Met powerups kun je de figuurtjes vermenigvuldigen of verkleinen om je zo een weg langs alle puzzels te banen.

In totaal zijn er zestig levels te ontdekken, die naast verslavend ook erg pittig zijn. Hierdoor ben je met gemak uren kwijt aan de ingenieuze puzzelgame.

Download Badland in Google Play (gratis)

32. Chuchel

chuchel

Chuchel is een bolletje stof met een hoedje, dat niets liever wil dan een kers eten. Op één of andere manier ligt dat fruit echter steeds net buiten zijn bereik. In een hele reeks geinige puzzels help jij Chuchel een handje op weg om zijn droom in vervulling te laten gaan.

Deze puzzels zijn niet moeilijk. Je probeert gewoon alles uit. Je tikt op elk voorwerp en wezen dat je ziet, totdat je de oplossing tegen het lijf loopt. Maar Chuchel is zo goed, omdat elke keer als je tikt er iets leuks gebeurt. De game zit vol met humor en ziet er ook nog eens heel leuk uit.

Download Chuchel in Google Play (betaald)

33. Limbo

LIMBO-icon

In Limbo speel je als een jongetje dat op zoek is naar zijn zusje. Waarom zij is verdwenen en wat het verhaal hierachter is, blijft lange tijd onduidelijk. Wel kom je er al snel achter dat de reis naar het meisje geen gemakkelijke zal zijn, want onderweg kom je allerlei obstakels tegen. Aan jou de taak om het jongetje succesvol door de verschillende werelden te loodsen en de puzzels op te lossen.

Kenmerkend aan LIMBO zijn de duistere werelden en het minimale gebruik van kleur. De game is namelijk volledig in zwart-wit en dat ziet er schitterend uit. Het spel is daarnaast voorzien van subtiele geluidseffecten, een toffe soundtrack en een korrelig grafisch effect. Dit alles zorgt voor een griezelige sfeer, waardoor jij je tijdens het spelen op een fijne manier behoorlijk ongemakkelijk voelt.

Download Limbo in Google Play (betaald)

34. Bounden

bounden

Bounden is een dansgame die de Utrechtse gamestudio Game Oven in samenwerking met het Nationale Ballet heeft gemaakt. De game wil je laten dansen met een partner door beiden een smartphone (of ietwat onhandiger: een tablet) vast te houden. Het toestel begeleidt de dans, waardoor twee spelers langs elkaar bewegen. Hoe beter je er in wordt, des te professioneler de dans eruitziet.

Bounden maakt gebruik van de interne gyroscoop van mobiele apparaten. Hierdoor kan de game aangeven welke bewegingen je moet maken. De dansen zijn echt ‘ballet-achtig’, waarbij je ronddraait en langs elkaar heen beweegt.

Download Bounden in Google Play (betaald)

35. Framed

framed

Framed is een bijzonder interactief stripboek. Hierin volg je een spion die moeten sluipen om heelhuids zijn missies te kunnen volbrengen. Dat gaat echter niet zomaar. Hiervoor moet hij op de juiste volgorde acties ondernemen. Jij kiest die volgorde.

Dat gebeurt door plaatjes zoals in een stripboek op de juiste volgorde te leggen. Dat betekent dus eigenlijk dat jij het stripboek samenstelt en zo het einde bepaalt.

Download Framed in Google Play (betaald)

36. Holedown

holedown

Je kent waarschijnlijk Breakout wel, de games waarin je met balletjes de blokjes in de lucht moet kapot maken. Holedown draait dit letterlijk om, door je balletjes naar beneden te laten schieten.

Het doel is aanvankelijk om de bodem te bereiken, zonder dat blokjes de bovenkant van het scherm aanraken. Later, als je alle levels hebt uitgespeeld, kun je oneindig doorspelen voor een highscore. Met de juiste upgrades schiet je zo tientallen balletjes tegelijk de afgrond in, wat er spectaculair uitziet.

Download Holedown in Google Play (betaald)

37. Her Story

her story

In Her Story volg je op unieke wijze een verhaal. Met de experimentele game duik je in een video-archief van de politie, om stukjes van een interview te vinden. Je moet alleen weten op welke termen je kunt zoeken. Daarvoor let je goed op tijdens de fragmenten en puzzel je de stukjes bij elkaar.

Omdat de game werkt met zoekwoorden die je zelf verzint, doorloopt iedereen op een andere manier het verhaal van Her Story. Dat maakt het een bijzondere ervaring.

Download Her Story in Google Play (betaald)

38. Thomas Was Alone

thomaswasalone

Deze game wordt omschreven als ‘een minimalistische game over vriendschap en springen’. Klinkt misschien gek, maar dat klopt precies. In het spel spring je en gebruik je andere personages als obstakels. Zo probeer je steeds het level uit te spelen. Ook kun je speciale krachten inzetten. De puzzels en platformelementen zijn uitdagend genoeg om het zo’n honderd levels lang uitdagend te houden.

Thomas is een stukje kunstmatige intelligentie in de vorm van een rechthoek, die in een centrale computer leeft. Hij gaat op zoek naar de zin van het leven en het mysterie van zijn bestaan. Daarvoor gaat hij op reis. Onderweg komt hij andere personages tegen – allemaal vierkanten en rechthoeken – die je eveneens kunt besturen. Het verhaal wordt met een vertelling van de Britse humorist Danny Wallace uit de doeken gedaan. Dankzij hem én de simpele vormen krijgt Thomas Was Alone enorm veel sfeer.

Download Thomas Was Alone in Google Play (betaald)

39. Bury Me, My Love

bury me my love

Games hoeven niet allemaal leuk te zijn, om goed te zijn. Bury Me, My Love is een vermakelijke game, maar voornamelijk goed omdat het spelenderwijs inzicht geeft in de belevingswereld van vluchtelingen en de belangrijke rol die een smartphone in hun leven speelt.

Specifiek gaat deze game over een vrouw die van Syrië naar Duitsland vlucht. Ze staat in contact met haar man in Syrië via tekstberichtjes. Als speler maak je soms keuzes in de berichtjes die de man stuurt. Maar heb je wel alle informatie om de juiste keuzes te maken?

Download Bury Me, My Love in Google Play (betaald)

40. Mini Metro

mini metro

Ken je die Britse kaarten waarin het metrostelsel wordt weergegeven? In Mini Metro speel je daarmee door zelf een succesvol netwerk neer te leggen. Het doel is natuurlijk om alle reizigers naar hun bestemming te krijgen. Deze bestemming wordt aangegeven door de vorm. Een driehoekje moet naar een station met een driekhoekje, en een vierkantje naar een station met een vierkantje.

Tot zover is het simpel, maar de game introduceert ook meerdere kleuren die staan voor de verschillende lijnen. Dat wordt al snel hectisch. Gelukkig krijg je de mogelijkheid om het spel te pauzeren.

Download Mini Metro in Google Play (betaald)

41. XCOM: Enemy Within

xcom enemy within

In XCOM sta je als mensheid tegenover buitenaards gevaar. In plaats van rondlopen en knallen, moet je goed nadenken over elke beweging. Daarom is de game turn based, wat betekent dat beide partijen om de beurt hun zet doen. Maak je een fout? Dan kun je een soldaat voor altijd kwijt zijn. Goed nadenken is dus belangrijk.

Enemy Within is een opzichzelfstaande uitbreiding voor XCOM: Enemy Unknown, met een hoop nieuwe mogelijkheden. Denk aan nieuwe wapens en vijanden, maar ook andere manieren om tactisch de overhand te krijgen.

Download XCOM: Enemy Within in Google Play (betaald)

42. Clash of Clans

Clash of Clans update

In Clash of Clans is het de bedoeling om een stadje op te bouwen en uit te breiden, bondgenootschappen te sluiten met andere spelers en je mannetje te staan op het slagveld. De game vereist geduld, maar biedt voldoende gameplay om je geamuseerd te houden.

Clash of Clans draait om het verzamelen van goud en elixer, waarmee je jouw stad opbouwt en beter bestand maakt tegen aanvallen van buitenaf. Daarnaast bouw je een kampement voor het uitbreiden van je leger, waarmee je weer andere steden kunt plunderen voor hun goud en elixer.

Download Clash of Clans in Google Play (gratis)

43. Temple Run 2

templerun2

De verslavende game Temple Run 2 laat je rennen. Heel lang rennen. Zo lang mogelijk rennen, totdat je uiteindelijk een keer in een sprong mist en zo naast de baan belandt en naar beneden valt. Door te swipen laat je het personage in de game een specifieke kant op rennen, springen of glijden. Probeer alle obstakels te mijden en zo veel mogelijk goudstukken te verzamelen. Hiervan kun je namelijk power-ups kopen die hard nodig zijn om hogere highscores te behalen.

Het toffe aan Temple Run 2 is dat je daadwerkelijk beter wordt naarmate je vaker speelt. Je krijgt steeds meer gevoel voor de sprongen die je moet maken en hoe je obstakels het beste kunt mijden. Inmiddels hebben vele games het concept van Temple Run overgenomen, maar de originele game blijft toch de koning onder de ‘ren-games’.

Download Temple Run 2 in Google Play (gratis)

44. Cut the Rope Magic

cut the rope magic

Het dottige, groene monstertje Om Nom heeft weer honger. Cut the Rope Magic is een puzzelgame die de basis van Cut the Rope pakt, maar er een leuke draai aan geeft. Magie staat namelijk centraal in het spel, wat invloed heeft op zowel de puzzels als de presentatie.

In de game is het uiteraard weer de bedoeling om het snoepje in de mond van het monstertje Om Nom te krijgen. Dit is in het begin makkelijk, maar geleidelijk wordt de moeilijkheidsgraad met nieuwe obstakels opgeschroefd. In Cut the Rope Magic zijn enkele nieuwe personages aanwezig die je helpen om de puzzels te voltooien.

Download Cut The Rope Magic in Google Play (gratis)

45. Super Hexagon

super hexagon

Als pijltje draai jij om een hexagon heen. Alleen door de juiste kant op te wijzen kom je verder. Er komen namelijk razendsnel obstakels op je af, maar er is altijd een gaatje waar het pijltje doorheen past.

Deze game staat bekend om zijn simpel maar zeer doeltreffend ontwerp. Door te spelen word je vanzelf beter, maar natuurlijk gaat de game ook steeds sneller. Ook worden er nieuwe obstakels opgeworpen om de boel interessant te houden.

Download Super Hexagon in Google Play (betaald)

46. The Room: Old Sins

the room old sins

Er bestaan mogelijk geen betere puzzelgames dan die van The Room. Met Old Sins is dat niet anders. Je hersenen worden aan het werk gezet om in puzzels, die uniek gemaakt zijn voor besturing met een touchscreen, op te lossen. Dit vierde deel in de serie lijkt het concept te perfectioneren.

In de game maak je kennis met een eng poppenhuis, in je zoektocht om een ambitieuze engineer te vinden. In dit poppenhuis biedt elke kamer een andere ervaring. Weet je te ontsnappen?

Download The Room Old Sins in Google Play (betaald)

47. Lara Croft Go

Lara Croft GO

Lara Croft GO volgt het al uitstekende Hitman GO op, maar gaat veel verder dan zijn voorganger. De Tomb Raider-stijl gecombineerd met eigen spelelementen werkt zo goed dat het smaakt naar meer. Hoewel de originele game met 75 levels al geen kleintje was, zijn er later tevens nieuwe levels toegevoegd.

De uitbreiding heet The Shard of Life en voegt maar liefst 26 nieuwe levels toe in een compleet nieuw gebied genaamd The Cave of Fire. Deze puzzels bouwen voort op het basisspel, dus ze zijn weer een stukje lastiger. Je hoeft de basisgame niet uitgespeeld te hebben om aan de nieuwe levels te beginnen, maar het wordt wel aangeraden.

Download Lara Croft GO in Google Play (betaald)

48. Candy Crush Saga

candycrush

Candy Crush Saga werkt volgens een simpel principe: verschuif snoepgoed op een raster om het te sorteren. Vervolgens verdwijnt het snoep, en komt er nieuw lekkers voor in de plaats. Doe je dit snel en creëer je lange kettingen met hetzelfde snoep, dan scoor je meer punten en ontgrendel je power-ups.

Er worden je bepaalde doelen gesteld, en door het spel heel veel te spelen en meer power-ups te verzamelen kom je sneller bij je doel en krijg je meer mogelijkheden. De populariteit van Candy Crush Saga is zo groot dat de ontwikkelaars op een goede dag zo’n 500.000 euro met de game binnen harken. Inmiddels zijn er veel verschillende versies en varianten van Candy Crush uitgebracht.

Download Candy Crush Saga in Google Play (gratis)

49. Fruit Ninja

fruitninja

Fruit Ninja is een game waarbij je zo veel mogelijk stukken fruit met je vinger doormidden moet hakken. De sinaasappels, meloenen en aardbeien worden vanaf de onderkant van het scherm omhoog gegooid en je moet als speler daarbij snel reageren door een veegbeweging over het stuk fruit te maken. Mis je een vrucht of raak je één van de bommen, dan is het spel afgelopen.

Download Fruit Ninja in Google Play (gratis)

50. Prune

In Prune moet jij voor je eigen digitale bonsaiboompje zorgen. Dit klinkt op het eerste gezicht niet erg spannend, maar het is moeilijker dan dat je denkt. Het doel is om een zaadje door middel van zonlicht tot een boompje te laten groeien. De boom kan echter de verkeerde kant op groeien, iets wat jij moet tegenhouden door `m voorzichtig te snoeien.

Het is zaak om goed op te letten, want je hebt te maken met een vijandige spelwereld. Zo verschijnen er rode cirkels die de boom beschadigen. Prune is zeker geen alledaagse game, maar door de mooie en minimalistische aankleding en originele opzet is het spel zeker het proberen waard.

Download Prune in Google Play (betaald)

Op de hoogte blijven van de nieuwste games? Schrijf je dan in voor de Android Planet-nieuwsbrief en download onze app!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu