Wil jij graag tuinieren, maar heb je geen groene vingers? Dan heb je een planten-app nodig. Deze apps helpen je niet alleen bij het herkennen van groene vrienden, maar ook bij het verzorgen ervan. Dit zijn de beste planten-apps op een rij.
Lees verder na de advertentie.
Welke plant is dit? Deze planten-apps herkennen en verzorgen jouw groene vrienden
Ga jij deze zomer letterlijk de bloemetjes buitenzetten en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan ben je er waarschijnlijk achter gekomen dat de Google Play Store uitpuilt van de planten-apps. De juiste uitzoeken is daarom nog best een klus.
Geen zorgen, want in dit artikel hebben we de beste planten-apps geselecteerd. Sommige apps blinken vooral uit in het scannen van planten en ze herkennen, terwijl anderen helpen bij de verzorging. Weer andere apps doen zelfs allebei. Dit zijn de beste planten-apps in onwillekeurige volgorde.
Snelnavigatie
1. Pl@ntnet
Shazam, maar dan voor planten. Zo kun je Pl@ntnet het best omschrijven. Deze planten herken-app weet aan de hand van een video precies welke plant jij in huis hebt gehaald. Je kunt deze kiekjes uploaden vanuit de galerij, of een nieuwe foto schieten.



Vervolgens pakt Pl@ntnet haar database erbij om te kijken met welke plantensoort jouw groene vriend het meest overeenkomt. Meestal werkt dit mechanisme heel aardig, op voorwaarde dat je foto duidelijk, scherp en goed belicht is.
Over die database gesproken: hier kun je actief aan bijdragen. Zodra jouw plant is herkend kun je onder meer foto’s uploaden ter verificatie, en de voortgang bijhouden. Spot je een wilde plant? Geef dan op een kaartje aan waar je deze hebt gevonden.
Concrete verzorgingstips geeft Pl@ntnet helaas niet. Wel heeft de planten-app allerlei tabbladen met daarin verwijzingen naar bronnen met achtergrondinformatie. Denk aan Wikipedia en gespecialiseerde planten-websites.
Overigens: Pl@ntnet is niet alleen een planten herken-app. Je kunt de applicatie namelijk ook gebruiken om bloemen, vruchten en zelfs types boomschors mee te spotten.
2. Plantsome
Ben jij in staat om zelfs een cactus te laten uitdrogen? Dan heb je Plantsome nodig. Deze planten-app blinkt namelijk uit in het delen van verzorgingstips. Zodra jouw groene vrienden een douche (of een mager druppeltje) nodig hebben geeft de app je een seintje. In deze melding staat heel specifiek hoeveel water en/of voeding je planten nodig hebben.



Plantsome werkt ontzettend simpel. Je begint door ‘paspoorten’ aan te maken voor je plantenfamilie. Hierin staan de belangrijkste gegevens per plant. Denk aan de plantensoort, hoeveel (indirect) zonlicht je vriend krijgt en hoe groot het gewas is. Ook geef je aan hoe oud je vriend(in) is. Vervolgens geeft de planten-app je allerlei verzorgingstips.
Helaas is Plantsome geen app om planten mee te herkennen. De applicatie wordt daarom pas nuttig op het moment dat je weet met welke plant(soort) je te maken hebt. Wel is de planten-app ontzettend mooi en fris vormgegeven. De aanwijzingen spreken voor zich en zelfs zonder groene vingers weet je precies wat de makers bedoelen.
3. Planta
Planta is net als Plantsome een prachtig vormgegeven en laagdrempelige planten-app. De makers vermijden jargon en daardoor is de applicatie erg toegankelijk. Extra fijn is dat Planta zich aanpast aan jouw ervaringsniveau.
Tijdens het opstarten van de app geef je aan hoeveel ervaring je hebt met planten. Geef je hier op dat je “hopeloos” bent, dan zijn de adviezen veel simpeler dan wanneer je “ervaren” of een “meester” bent. Ook vraagt de app naar jouw motivatie: hoeveel tijd en energie wil je in het verzorgen van je groene maatjes steken?



Planta is een overzichtelijke planten-app. Je voegt planten aan een kamer of ruimte toe, waardoor de nauwkeurigheid van de adviezen flink omhoog gaat. Een plant die veel zon meepakt in de woonkamer heeft immers andere behoeftes dan een groene rakker die op een schaduwrijke plek in de slaapkamer staat.
Planta geeft niet alleen verzorgingstips, maar is ook een plantenscanner – mits je de portemonnee trekt. De app zit namelijk boordevol extra’s die je alleen tegen betaling kunt gebruiken, waaronder een lichtmeter (om te controleren hoeveel licht een plant ontvangt) en een manier om planten te identificeren. Een jaarabonnement op Planta kost 37,99 euro.
4. My Jungle
Zit je niet te wachten op de toeters en bellen van Planta? Bekijk dan My Jungle eens. Deze planten-app houdt het een stuk simpeler en zet vooral in op verzorgingstips.



Eerst vertel je de app in welke kamers je planten staan, waarna je wederom per groene vriend een paspoortje aanmaakt. Planten herkennen kan My Jungle niet, dus hiervoor moet je een alternatief gebruiken. Wel helpt de planten-app je een stukje op weg door duidelijke foto’s bij alle planten in de lijst te plaatsen.
Staan de planten er eenmaal in, dan houdt My Jungle je op de hoogte over de optimale verzorging. Je krijgt onder meer te zien hoeveel zonlicht een plant (niet) fijn vindt, hoeveel water hij/zij nodig heeft en of de groene rakker wel/niet giftig is.
5. MijnTuin
Een encyclopedie voor je tuin: dat is MijnTuin in een notendop. Deze planten-app van Belgische makelij zit boordevol informatie over alles dat buiten groeit. MijnTuin blinkt uit in volledigheid en geeft niet alleen achtergrondinformatie over vrijwel alle flora en fauna, maar weet ook precies hoe je ze moet verzorgen.



Wil je iets weten over de winterhardheid van een tuinplant? MijnTuin weet het antwoord. Ben je benieuwd hoe goed een kamerplant tegen zonlicht kan? MijnTuin praat je bij. Wil je weten wanneer je een struik het best kunt snoeien? Je raadt het al.
De planten-app kan niet alleen overweg met binnen- en buitenplanten, maar weet ook alles over grassoorten, bloemen en vrijwel alles dat buiten groeit.
In de compleetheid van MijnTuin schuilt overigens ook een nadeel. De app heeft een nogal ouderwets design en kan voor beginners ietwat overweldigend overkomen.
MijnTuin.org
Gekiere.com
6. Makkelijke Moestuin
Heb je weinig ruimte, maar wil je wel heel graag een tuin? Of wil je het niet direct te groot aanpakken, omdat je niet weet of een tuin wel ‘iets’ voor jou is? Probeer dan Makkelijke Moestuin eens. Zoals de naam doet vermoeden is deze ‘planten-app’ helemaal gericht op moestuintjes.



Het bedrijf verkoopt kant-en-klare pakketen om snel en simpel aan de slag te gaan met je eigen moestuin. Zodra je de duurzame, compacte moestuinbak hebt ontvangen is het tijd om de bijbehorende app te downloaden. Deze neemt je helemaal bij de hand om het maximale uit je compacte tuin te halen.
Makkelijke Moestuin helpt je niet alleen met inzaaien en de optimale inrichting van de bak, maar geeft ook praktisch advies over de beste planten, beste zaaitijden en nog veel meer. Zodra het harde werk is gedaan voorziet de app je van verzorgingstips. Zodoende is Makkelijke Moestuin een ideale manier om makkelijk met een tuintje te beginnen.
7. iNaturalist
iNaturalist is niet alleen een app om planten mee te herkennen, maar ook een dierenkenner. Deze bevat meer dan 100 miljoen planten- en diersoorten en heeft een actieve gemeenschap achter zich – mét dossierkennis. iNaturalist wordt bijvoorbeeld door veel wetenschappers gebruikt en is mede een initiatief van Natural Geographic Society.



Door iNaturalist te gebruiken draag jij je eigen steentje bij aan wetenschappelijk onderzoek. Upload een foto van een plant of dier, waarna de gemeenschap er probeert achter te komen om wat voor soort het gaat. Zodra dit duidelijk is, worden de bevindingen voor allerlei wetenschappelijke studies gebruikt.
Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.