De 6 grootste veranderingen in Preview 3 van Android Marshmallow

Redactie
18 augustus 2015, 13:04
4 min leestijd
De 6 grootste veranderingen in Preview 3 van Android Marshmallow

De Developer Preview 3 van Android  Marshmallow is verschenen, en toont de laatste ontwikkelaarsversie voordat het officiële  Marshmallow in het derde kwartaal van dit jaar wordt uitgebracht.

Lees verder na de advertentie.

In dit artikel behandelen we de veranderingen die te vinden zijn in de derde Preview van  Marshmallow. Wil je alles weten over Android 6.0  Marshmallow en alle veranderingen? Lees dan verder op de versiepagina, waar we de belangrijkste nieuwe features van het nieuwe Android  onder de loep nemen. Daarnaast kun je ons Android 6.0 update-overzicht met alle toestellen en data checken.

Deze vernieuwingen introduceert  Marshmallow Preview 3

1. Bootanimatie

Het eerste dat opvalt, is de nieuwe bootanimatie van Android 6.0. Google behoudt het vernieuwde Android-logo met de ronde letters, maar de opbouw naar het logo duurt iets langer. Hierdoor staat ‘Android’ minder lang in beeld, en kijkt de gebruiker langer naar de animaties terwijl de smartphone of tablet aan het opstarten is.

De bootanimatie begint bij vier gekleurde bolletjes; blauw, rood, geen en groen. Deze bolletjes gaan plotseling bewegen, waarna de kleuren zich op verschillende manieren door de andere bolletjes verplaatsen. Dit proces duurt redelijk lang, ongeveer twintig seconden, voordat het Android-logo tevoorschijn komt. Als het Android-logo wordt getoond, start het systeem binnen enkele seconden op.

2. Geen bluetooth- en accu-problemen meer

De Developer Preview 2 introduceerde nogal wat problemen met bluetooth en de accuduur. Zo kon de smartphone veelal niet meer verbinden  met bluetooth-accessoires zoals smartwatches of externe boxen. Dit tot grote ergernis van gebruikers, die niet snapten waarom de bluetooth-verbinding in de Developer Preview 2 opeens zo slecht was. In de derde preview heeft Google dit probleem aangepakt, waardoor verbinding met allerlei accessoires weer mogelijk is.

Ook de accuduur is volgens gebruikers verbeterd. De tweede previewversie van  Marshmallow zorgde voor een hoog energieverbruik, met name als de smartphone in standbymodus stond. Het was echter onduidelijk waar de wakelocks – de momenten dat je toestel ‘wakker wordt gemaakt’ door een app of dienst – vandaan kwamen. In de laatste previewversie lijkt dit probleem te zijn aangepakt. Doze, dat met name invloed heeft op de accuduur van tablets, is eveneens nog steeds aanwezig. De accuduur van tablets in standbymodus blijft hierdoor sterk verbeterd.

3. Wallpapers

De derde preview van  Marshmallow bevat ook een reeks nieuwe wallpapers, waaronder één van een piramide, één van de Grand Canyon en wat abstracte wallpapers die ondergetekende met name gebruikt. In een overzicht op Imgur zijn ze allemaal, in totaal negen stuks, te downloaden en op je telefoon te gebruiken.

P6eZnJT

Het gemakkelijkste is om het fotoalbum via Chrome op je smartphone of tablet te bezoeken, een wallpaper lokaal op te slaan en deze vervolgens in te stellen als achtergrond. Google biedt daarbij de optie om de verhouding van de wallpaper aan te passen.

4. SystemUI

In de vorige previewversies was het mogelijk om via de Developer Settings de System Tuner in te schakelen. Hiermee kun je onder andere de statusbalk en het snelle-instellingenpaneel naar eigen wens aanpassen, door bijvoorbeeld het klok-icoontje uit de statusbalk te verwijderen of de rangschikking van functies in het paneel aan te passen.

In de derde preview is deze functie niet meer te vinden onder de  Developer Settings, maar op een eigenaardige plek: door lang op het instellingen-wieltje in het snelle-instellingen-paneel te drukken. Het gaat dan ronddraaien, waarna je toegang krijgt tot de  System Tuner. Bovenstaande video laat de nieuwe animatie zien. In System Tuner is echter niets veranderd ten opzichte van de vorige previewversies.

5. Now on Tap-animatie

Google Now on Tap is de nieuwe zoekfunctie binnen Android. Even op de homeknop drukken en je krijgt direct informatie over hetgeen dat op dat moment het belangrijkst is op je scherm. Sms’t iemand of je vanavond naar een specifieke film wilt? Now on Tap toont direct informatie over de film en waar ‘ie allemaal in de buurt speelt.

SfHT7KK
K3rh5kO

In de derde preview is Now on Tap nog steeds niet beschikbaar, maar is er al wel een nieuwe verandering in de animatie van de nieuwe zoekfunctie: met lijntjes die om het scherm flitsen, waardoor Now on Tap duidelijk laat zien dat het informatie geeft over de context van het scherm.

→  Lees ook ons uitgebreide achtergrondartikel over Now on Tap, en hoe Google de zoekmachine weer sexy maakt

6. Geen 180-graden-rotatie

Google Now Launcher is in de derde previewversie van  Marshmallow aangepast, waardoor het bij smartphones niet meer mogelijk is om het scherm 180 graden te draaien. Dit betekent dat je bij de launcher  enkel toegang krijgt tot de verticale  modus, en je niet meer kunt draaien om naar de landschapsmodus te gaan.

android_m_launcher

Veel gebruikers klagen inmiddels op fora als XDA Developers en Reddit over het verwijderen van de 180-graden-rotatie van de launcher. Mogelijk wordt dit met een toekomstige update weer toegevoegd, maar vooralsnog heeft Google besloten om dit uit de Google Now Launcher van de derde preview te halen. Bij tablets werkt de rotatie nog wel.

Laatste nieuws over Android 6.0

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu