De Honor 3C is de tweede smartphone van Honor, de dochteronderneming van Huawei, en het eerste toestel dat bedoeld is voor het budgetsegment. Wij zochten uit hoeveel Android je krijgt voor 140 euro.
Lees verder na de advertentie.
Design: stevig plastic
De Honor 3C werd tegelijk met de Honor 6 aangekondigd, een midrange smartphone die we al eerder onder handen namen. Wat bij dat toestel – en ook hier weer – opvalt is hoeveel gelijkenissen het vertoont met de budgettoestellen van Huawei. Het design is net zo saai en de interface is exact hetzelfde, maar voor een relatief lage prijs krijg je een smartphone die best veel waar voor zijn geld biedt.
Zoals zoveel smartphones in deze prijsklasse heeft de 3C een ontwerp dat slaapverwekkend is. Het toestel is in principe een stuk plastic met een scherm en qua afmetingen (139.5 x 71.4 x 9.2 millimeter) en gewicht (140 gram) nou niet bepaald compact. Toch moeten we Honor ook wel credits geven, want met de afwerking is niets mis. Het toestel voelt stevig aan en zal niet snel uit elkaar vallen. Bovendien is er ruimte voor twee simkaarten, een micro-sd-kaart en zijn de powerknop en volumetoetsen binnen handbereik. De schoonheidsprijs zal de 3C echter niet winnen.
Scherm en hardware
Schakel je de Honor 3C in, dan vergeet je waarschijnlijk al snel het saaie design. Het 5 inch-scherm ziet er namelijk scherp en helder uit en dat is bij veel budgetsmartphones wel anders. Het display heeft een hd-resolutie van 1280 bij 720 pixels; voor dit formaat ruim voldoende. De pixeldichtheid (294 ppi) is hoog genoeg, zodat je niet zo snel afzonderlijke pixels ziet. Verder is de helderheid flink op te schroeven en is de kleurweergave van het ips-scherm goed. Houd je het scherm in een hoek, dan kun je teksten en afbeeldingen nog steeds goed bekijken.
De specs van het toestel zijn redelijk. Zo is er een 1,3GHz-quadcore-processor aan boord, die wordt bijgestaan door 2GB aan werkgeheugen. Standaard is er 8GB aan opslagruimte aanwezig, dat je kunt uitbreiden tot maximaal 32GB met een geheugenkaartje. Dat laatste is voor veeleisende gebruikers wel aan te raden, aangezien er van de opslag nog zo’n 5GB over blijft voor apps en multimedia.
De prestaties van de hardware zijn redelijk goed; met de meeste apps en games heeft de 3C geen moeite en ook navigeren door de interface gaat vloeiend. Wel zijn er wat vertragingen merkbaar als je webpagina’s opent en heen en weer scrolt. Heel storend is dit niet, maar surfen op de Honor 6 verloopt beduidend vloeiender. Grafisch zware games als Asphalt 8 draaien wat hakkelig, maar zijn nog net speelbaar. De camera start en fotografeert gelukkig wel vlot.
Het grootste nadeel op hardwaregebied is echter het gebrek aan 4G-ondersteuning. Je zult met de Honor 3C dus alleen mobiel kunnen internetten via wifi en 3G. Dat is op zich geen ramp als je geen abonnement met 4G hebt, maar als dat in de toekomst verandert, kun je niet gebruikmaken van de toename in snelheid. Daarmee is de 3C niet bepaald toekomstbestendig.
Software en camera
In tegenstelling tot de Honor 6 draait de 3C niet op KitKat, maar op een oudere versie van Android (4.2.2). Het toestel wordt nog bijgewerkt naar een nieuwe versie, maar deze was op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. De gebruikerservaring is niettemin te vergelijken met de Honor 6 en de toestellen van Huawei, wat voornamelijk komt door de Emotion UI-skin. Deze pakt het iets anders aan omdat alle geïnstalleerde apps op de homescreens zijn te vinden. Het doet een beetje denken aan iOS, temeer omdat standaard al veel tools, games en de Google-apps zijn onderverdeeld in mapjes. Ook de afgeronde pictogrammen en de snelle opties die worden getoond als je het vergrendelingsscherm naar boven trekt, doen sterk denken aan de iPhone. Zelf prefereren we stock-Android, al werkt de interface prima.



Het aanbod apps is erg compleet, met een geluidsrecorder, fm-radio, alle Google-apps, Kingsoft Office en een bestandsbeheerder. De vele games hadden wat ons betreft niet gehoeven, maar zijn gelukkig wel te verwijderen. De toevoegingen die we handiger vinden zijn de meldingenbeheerder en het eenvoudige startscherm, dat de interface indeelt met grote pictogrammen. Ideaal voor ouderen of gebruikers met een visuele handicap.



De Honor 3C is voorzien van twee camera’s die plaatjes schieten met 8 en 5 megapixels. De camera aan de achterkant beschikt over autofocus en een led-flitser en doet zijn werk redelijk goed. Ook op druilerige dagen in december wordt er voldoende detail vastgelegd en foto’s met scherptediepte schieten is goed mogelijk. De foto’s die de selfiecamera schiet zijn wat korreliger en minder kleurrijk, maar op zich prima om bijvoorbeeld via social media te delen. Bovendien zijn er voldoende opties om de witbalans en belichting aan te passen en ook het schieten van hdr-foto’s en panorama’s is zo gepiept.
Accuduur
De batterij van de Honor 3C gaat bij normaal gebruik zo’n anderhalf tot twee dagen mee. Daarmee is de accuduur niet meer dan gemiddeld. Om deze te verlengen zijn er wel enkele energiebesparende opties beschikbaar, maar veel meer dan een aantal uur extra gebruik kun je hier niet mee behalen. Wil je écht accu besparen, dan is het slimmer om je wifi- of gps-verbinding uit te schakelen.
Conclusie Honor 3C Review
De Honor 3C is een budgetsmartphone met duidelijke voor- en nadelen. Hij is aantrekkelijk geprijsd en biedt best behoorlijke prestaties, maar het design is saai en dat 4G ontbreekt kan anno 2014 eigenlijk niet meer. Ook draait het toestel nog op een verouderde versie van Android met een kleurrijke skin die niet iedereen zal aanspreken. In deze prijsklasse zijn er slechtere, maar ook aanzienlijk betere smartphones verkrijgbaar. Check onze uitgebreide Honor 3C review!