Honor

Honor

Honor is een smartphonemerk dat voorheen van Huawei was en in 2020 verkocht is aan een groep Chinese bedrijven. Sindsdien maakt het bedrijf smartphones die niets meer met Huawei te maken hebben. Op moment van schrijven is Honor niet in Nederland actief. De toestellen die hier eerder uitgebracht zijn, krijgen nauwelijks tot geen updates meer omdat ze vorige eigenaar last heeft van Amerikaanse handelssancties. De nieuwe eigenaar van Honor ondervindt hier geen hinder van. Moderne Honor-smartphones draaien op Android met een zware eigen softwareschil. Het updatebeleid daarvan is op moment van schrijven onbekend. Lees verder

Laatste Honor reviews

Honor nieuws

Bekende software uit de stallen van Huawei

Bekende software uit de stallen van Huawei

Zeg je Honor dan zeg je Huawei, want een van de gemeenschappelijke delers van beide merken is de softwareschil over Android heen. Honor was in den beginne een serie van het machtige Huawei en toestellen van die lijn waren dan ook voorzien van de EMUI-software. Die was identiek aan die van Huawei-toestellen en bevatte daarom ook veel onnodige software en visuele aanpassingen. Er werden verschillende apps voorgeïnstalleerd, zowel van eigen makelij als van derde partijen. Wel biedt de schil veel mogelijkheden om hem te personaliseren qua uiterlijk, iets wat veel mensen juist ook weer fijn vinden.

Alle Honor smartphones met prijzen

Alle Honor smartwatches met prijzen

Honor, ooit onderdeel van Huawei

Honor is ontstaan als een serie van Huawei en werd een apart bedrijf binnen het grote Huawei. Achter de schermen werkten de merken veel samen. Zo draaiden Honor-toestellen op dezelfde EMUI-software die op Huawei-smartphones geïnstalleerd was, kwamen de telefoons uit dezelfde fabrieken en deden ze ook qua prijsstelling en features veel aan elkaar denken. In Nederland was Honor een tijd actief als dochtermerk van Huawei, zowel met goedkope toestellen als modellen voor het middensegment en vlaggenschepen. 

Handelsverbod ook invloed op Honor

Huawei en daarmee ook Honor zijn in mei 2019 op een zwarte lijst geplaatst van de Amerikaanse overheid, die de bedrijven verdenkt van spionagewerk voor de Chinese overheid. Huawei en Honor mochten door de plaatsing op de zwarte lijst geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven. Daarom werd het voor de smartphonemakers opeens heel moeilijk om aan genoeg en goede onderdelen, zoals processors, te komen. Ook mochten Huawei en Honor geen volledige Android-versie met Google-apps meer installeren op hun smartphones. In plaats daarvan werden ze aangewezen op de open-source-versie, die geen Google-apps mocht draaien en zonder een duidelijk updatebeleid kwam. 

Omdat de verkoop van Huawei- en Honor-smartphones in de maanden erna instortte, stopte Huawei in Europa grotendeels met het Honor-merk. In november 2020 verkocht Huawei Honor aan een groep Chinese investeringsbedrijven, met name om het merk niet ten onder te laten gaan. Onder de nieuwe eigenaar – die banden heeft met de Chinese overheid – kreeg Honor zijn vrijheden terug. De Verenigde Staten haalden Honor van de zwarte lijst en sindsdien kan het bedrijf weer zorgeloos componenten inkopen en mag het weer de reguliere Android-software gebruiken. 

Plannen voor terugkeer naar Europa

Honor lanceerde begin 2021 zijn eerste smartphones onder de nieuwe eigenaar. Deze high-end modellen debuteerden in China. Volgens de fabrikant zijn er plannen om een terugkeer naar Europa te maken. Details ontbreken op moment van publicatie nog. 

Het is op dit moment niet mogelijk om een Honor-smartphone in Nederland aan te schaffen. Dan rekenen we de oude modellen niet mee, want die zijn vanwege hun leeftijd en gebrek aan updates geen aanrader meer. Mogelijk komen er op termijn nieuwe Honor-modellen in ons land uit. Tot die tijd kun je beter een smartphone van een ander merk kopen. Zo bieden modellen van onder meer Xiaomi, Realme en OnePlus een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Merken als Samsung en Nokia op hun beurt willen juist opvallen met een regelmatig en langdurig (drie tot vijf jaar, verschillend per toestel) updatebeleid.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu