De Jeremy Renner-app is één van de vreemdste dingen van deze zomer. De app zegt veel over de huidige staat van sociale media en fancultuur.
Lees verder na de advertentie.
De Jeremy Renner-app en fancultuur
Acteur (en blijkbaar ook zanger) Jeremy Renner had een nieuwe manier om in contact te komen met zijn fans: de Jeremy Renner-app. Installeerde je deze app, dan had je niet alleen altijd het hoofd van Jeremy Renner als icoontje op je telefoon staan, maar kon je ook nog eens op de hoogte blijven over alles rond het leven van Jeremy Renner.
Ik ken Jeremy Renner voornamelijk van het saaiste personage uit de Marvel-films, met de superkracht om heel goed pijlen te schieten. In een poging om hem interessanter te maken, kreeg hij in de nieuwste film een tattoo en edgy kapsel. Dat hielp natuurlijk niet. Toch heeft Jeremy Renner een hoop fans en die zich verzamelden zich in zijn smartphone-app.
Het klinkt als een aardig idee: een plekje voor fans waar ze elkaar kunnen vinden en op de hoogte blijven over het leven van hun idool. Daar doe je niemand kwaad mee. Toch zit er meer achter.
Sterren kopen
De Jeremy Renner-app is inmiddels verwijderd, maar toen de app nog draaide, zag het er uit als een versie van Instagram waar alleen Jeremy Renner dingen op kon plaatsen.
Fans konden sterren geven aan deze foto’s. Deze sterren dienden als een soort likes, maar in plaats van één like per foto kon je honderden sterren tegelijk geven. Een aantal van deze sterren kreeg je alvast van Jeremy Renner zelf, om die daarna dus weer terug te geven aan Jeremy Renner. De rest moest je kopen.
Maar waarom zou je sterren kopen? Als je bij de top drie fans hoorde, dan zou Jeremy Renner je mogelijk zien. En als je geluk had, kreeg je zelfs een reactie van hem (waarschijnlijk geschreven door een assistent).
Stans
Sociale media draait grotendeels om gezien worden. Jeremy Renner wil gezien worden met de app, maar bovenal willen zijn fans gezien worden door Jeremy Renner. Dat zijn mensen die mogelijk eenzaam zijn en vreugde vinden in hun fandom.
De Jeremy Renner-app voelt echter smerig, want deze mogelijk kwetsbare mensen moeten betalen voor een kans om gezien te worden. Straks is al je opgespaarde geld foetsie om andere fans te verslaan, zodat Jeremy Renner je misschien een keer heeft gezien en daarna weer vergeet.
Maar ergens is de app ook briljant. Stancultuur (stan is de overtreffende trap van fan) is namelijk één van de meest giftige hoeken van sociale media, omdat ‘stans’ van verschillende beroemdheden elkaar vaak naar het leven staan. Er wordt wel eens geklaagd dat we teveel in onze bubbels zitten, maar wat als we daar helemaal verkeerd naar kijken. Misschien zijn onze bubbels juist veel te groot en is de Jeremy Renner-app het voorbeeld waarvan we niet wisten dat we het nodig hadden.
Meer columns
Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.
- Column: Helaas gaat de keuze nog vaak tussen innovatie en duurzaamheid (23-7-2022)
- Column: Abonnementen voor autofuncties drijven mensen naar onveilige software (16-7-2022)
- Column: Ik wil gewoon screenshots van Netflix maken (2-7-2022)
- Column: Open komende vakantie eens de Geocaching-app (25-6-2022)
- Column: Hoe asociale wielrenners worden gemotiveerd door een app (18-6-2022)
- Column: Bank-apps hebben teveel storingen, maar wat is het alternatief? (11-6-2022)
- Column: Zou je gratis data nemen in ruil voor reclame? (28-5-2022)
- Column: Eetstoornissen vermomd als fitness op TikTok (14-5-2022)
- Column: Er moet een betere manier zijn om oude apps te bewaren (30-4-2022)
- Column: Elon Musk gaat Twitter niet verbeteren (14-4-2022)