De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Zo ondersteunen Google en Android de bestrijding van het zikavirus

Erwin Vogelaar
7 maart 2016, 19:30
5 min leestijd
Zo ondersteunen Google en Android de bestrijding van het zikavirus

Google zet zijn datakennis in ter bestrijding van het zikavirus, terwijl mensen in risicogebieden Android-apps gebruiken om zich veilig te voelen. Android Planet legt uit hoe het  in zijn werk gaat.

Lees verder na de advertentie.

Google zikavirus

Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zikavirus in Brazilië. Hoewel we in de Benelux niet bang hoeven te zijn voor het virus, omdat de mug die het verspreidt hier niet voorkomt, is het toch een probleem dat de hele wereld aangaat. Zeker omdat niet alles over de verspreiding bekend is. Door de grote hoeveelheid zoekopdrachten naar informatie over het virus, ziet Google dat de wereld met interesse en angst toekijkt. Het bedrijf gaat nu zijn kennis en geld inzetten ter bestrijding van het zikavirus, terwijl mensen in risicogebieden al Android-apps gebruiken om op de hoogte te blijven.

Zoekopdrachten

Eén van de duidelijkste manieren waarop de aandacht voor het zikavirus gepeild kan worden, is met data over hoeveel mensen er naar zoeken via Google. Op de kaart hieronder  is duidelijk te zien dat niet alleen het virus zich verspreidt, maar ook de interesse naar informatie over het virus. Door de tijdslijn te laten afspelen, of door langzaam de slider onderin de kaart te bewegen, is goed te zien waar en hoeveel er op het virus gezocht wordt.

Aanvankelijk beperkten de geringe zoekopdrachten zich tot Zuid-Amerika en Mexico om de verspreiding van het virus te begrijpen. Pas na november 2015, wanneer het bekend werd dat het virus schadelijk kan zijn voor ongeboren kinderen, groeide het aantal zoekopdrachten exponentieel. Eerst nog in dezelfde hoek van de wereld, maar vanaf half december begonnen  ook mensen in andere landen interesse te tonen. Het duurde  tot half januari toen  ook Nederland zichtbaar werd  op de kaart. Zodra de maand tot een einde komt, gloeide  Nederland (en in mindere mate België) letterlijk met interesse voor het zikavirus.

Data

Google heeft aangekondigd samen te werken met Unicef. Naast een beurs van 1 miljoen dollar, voor onder andere het kweken van bewustzijn, het verminderen van de muggenpopulatie en de ontwikkeling van vaccinaties, gaat Google zijn kennis over data inzetten. Ingenieurs van Google werken vrijwillig samen met Unicef om alle data over het virus te analyseren. Hiervoor wordt een opensource platform gebouwd, waarin data van bijvoorbeeld reispatronen en het weer gecombineerd worden om uitbraken te visualiseren. Op deze manier zal niet alleen duidelijk worden  hoe het virus zich verspreidt, maar kan mogelijk ook geanticipeerd worden op de toekomst.

Het doel van dit platform is om te zien welke regio`s risico lopen bij de verspreiding van dit specifieke virus. Hiermee wil Google naast Unicef ook overheden en NGO`s ondersteunen, omdat het inzichtelijk wordt naar welke locaties de aandacht voor hulp moet gaan. Toch wordt dit platform niet enkel voor het zikavirus gebouwd, maar ook met toekomstige problemen in het achterhoofd. Zodra de technologie werkt, kan het platform namelijk ook ingezet worden tijdens andere noodtoestanden.

Informatie

Google zikavirus

Een van de belangrijkste aandachtspunten tijdens een dergelijke uitbraak is dat mensen de juiste informatie kunnen vinden. Denk hierbij aan details over het virus, het gevaar en hoe men zich kan weren. Juiste informatie kan mensen geruststellen en paniek voorkomen. Ook zorgt het ervoor dat men niet verkeerd gaat handelen op onjuiste informatie, met mogelijk gevaarlijke gevolgen.

Sinds februari 2015 voegt Google informatie over ziektes toe aan de zoekresultaten in de Google-app of de reguliere zoekmachine. Sinds afgelopen september is die info enorm uitgebreid. Zodra er in Google naar een ziekte wordt gezocht, krijgt de zoeker direct relevante informatie te zien. Bijvoorbeeld hoe besmettelijk de ziekte is, welke leeftijden het meest risico lopen en hoe de ziekte zich verspreidt. Helaas is deze informatie  op dit moment enkel  voor mensen in de Verenigde Staten beschikbaar, maar de info over het zikavirus is inmiddels in zestien talen vertaald. We krijgen de informatie nog niet in het Nederlands te zien, maar hopelijk breidt Google de info over ziektes, en dus niet alleen het zikavirus, snel wereldwijd uit.

Naast de zoekresultaten gebruikt Google ook YouTube om informatie te verspreiden. Hiervoor werkt het bedrijf samen met bekende videomakers in Zuid-Amerika, zoals Sesamstraat. In onderstaande video wordt Elmo bijvoorbeeld op een luchtige manier uitgelegd hoe muggen ziektes kunnen verspreiden en dat daarom de deuren en ramen vooral dichtgehouden moeten worden.

Android

Naast Google zelf wordt ook Android  gebruikt door mensen om eigen angst weg te nemen via apps. Veel van deze apps richten zich op het geven van informatie. Het gaat hier om details over het virus, nieuwsberichten en kaarten waar de verspreiding op bijgehouden wordt. Dit gebeurt op zowel speelse als serieuze manieren. Zika Trivia is bijvoorbeeld een Spaanstalige app waarin informatie over het virus via een quiz wordt gepresenteerd. Aan de serieuzere kant zit bijvoorbeeld de World Health Organisation met een zika-app, waarin de nieuwste informatie over het virus wordt gedeeld.

De populairste zika-apps zijn Zika V ­rus – Not ­cias, waarin kort en bondig nieuwsberichten worden geplaatst. Maar ook X ´ Aedes, waarin mensen op een kaart berichten en foto`s kunnen plaatsen over de Aedes-mug die het virus verspreidt. Bijzonder zijn daarnaast apps waarin de kracht van de gemeenschap aangesproken wordt, zoals in Vaza Dengue!. In deze app kunnen gebruikers meldingen achterlaten en persoonlijke berichten plaatsen om zo samen sterk te staan. De situatie rond het zikavirus is een duidelijke drijfveer om via technologie informatieverspreiding en communicatie rond gevaarlijke ziektes te verbeteren. In de toekomst hebben we daar allemaal wat aan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu