Een lofzang voor… het slaapverbeterende effect van Twilight

Erwin Vogelaar
9 december 2015, 15:00
3 min leestijd
Een lofzang voor… het slaapverbeterende effect van Twilight

We gebruiken onze telefoons de hele dag door, ook vaak `s avonds en vlak voordat we gaan slapen. Het blauwe licht dat de apparaten uitstralen, hebben echter een negatief effect op onze nachtrust. De app Twilight biedt uitkomst.

Lees verder na de advertentie.

Een lofzang voor Twilight

Wellicht ben je al bekend met een programma als f.lux voor pc en Mac. Hoewel de software niet beschikbaar is voor Android, kun je in Google Play wel terecht voor  de minstens zo goede app Twilight. Het idee achter beide programma`s is dat het blauwe licht dat  je scherm uitstraalt, wordt verminderd. Normaal schijnt je smartphone of tablet namelijk veel van dit  licht in je ogen. Dit is niet erg, want het maakt het beeld scherp en duidelijk. Maar vlak voor het slapen lijkt het  meer kwaad dan goed te doen.

Als je hersenen namelijk blauw licht registreren, denkt je lichaam dat het overdag is. Vervolgens wordt er minder van het  slaaphormoon melatonine aangemaakt.  Niet iedereen zal daar evenveel last van hebben, maar het is goed mogelijk dat je nachtrust hier onder lijdt.

Naar bed met je smartphone

Het hoort eigenlijk niet, maar mijn smartphone is vaak  een van de laatste dingen die ik zie voordat ik in slaap val. Nog even een stuk van die spannende serie kijken of die tweets lezen. Nog even een hoofdstuk meepakken van dat boek. En dan `s ochtends de telefoon er direct weer bij pakken om alles te lezen dat  ik de afgelopen nacht gemist heb. Ook al zet ik de helderheid van mijn Android-telefoon op zulke momenten op z`n laagst, dan nog is het te fel.

htc one m8s twilight

Installeer je Twilight, dan wordt er ‘s avonds geleidelijk een rode waas over het scherm geplaatst. Dit is het wegfilteren van blauw op je scherm. Het fijne van Twilight zijn de opties om deze waas aan te passen, namelijk de temperatuur van de kleur, de intensiteit en de helderheid. De kleur gaat van donker rood naar lichtblauw, met daar tussenin nog wat oranje en geel. Hoe donkerder de kleur, des te beter het is voor je ogen. De intensiteit van de kleur kun je ook aanpassen. Dus als je voor rood kiest, kan de kleur nog verschillen van licht roze naar echt vol donker rood. De helderheid spreekt voor zich. Met deze slider geef je aan hoe helder het scherm `s avonds moet worden.

Even wennen

Twilight

Het idee is dat het scherm dus overdag gewoon de standaardhelderheid en -kleur behoudt, maar dat het in de loop van de avond heel subtiel een stukje roder wordt. Dit gaat onopgemerkt als je de telefoon regelmatig erbij pakt. Je kunt er ook voor kiezen je telefoon de hele dag door rood te houden, maar  dat heeft geen duidelijke voordelen.

Je kunt aangeven waar je woont zodat  automatisch de tijden van de zonsondergang en zonsopgang door de app gevonden worden en het scherm op het  juiste wordt gedimd.  Er zijn tevens opties om de tijd zelf in te stellen of aan te passen. De app heeft zelfs een optie voor “burgelijke zonsondergang tijden“ voor als je toch echt wat eerder je nest uit gaat.

Het is  erg wennen zijn om Twilight voor het eerst te gebruiken. Zeker als je het een keer uitschakelt kun je schrikken hoe groot het verschil met normaal gebruik is. Laat je de app echter een tijdje draaien, dan weet je al snel niet beter. Zelf gebruik ik f.lux op mijn desktop, Melatonin op mijn Chromebook en Twilight op mijn Android. En ik zou niet meer zonder willen. Slaap ik er beter door? Geen idee, maar `s avonds werken is nu in ieder geval een stuk minder vermoeiend voor m`n ogen. Als ik dan ook nog een betere nachtrust heb is dat alleen maar mooi  meegenomen.

Download Twilight in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu