De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Nvidia Tegra X1: nieuwe chip benadert rekenkracht PS4 en Xbox One

Gijs Ettes
5 januari 2015, 12:15
1 min leestijd
Nvidia Tegra X1: nieuwe chip benadert rekenkracht PS4 en Xbox One

Nvidia heeft de Tegra X1 aangekondigd, een nieuwe mobiele chip die dit jaar verschijnt en met 1 teraflop de rekenkracht van high-end pc’s en spelcomputers benadert.

Lees verder na de advertentie.

Tegra X1: sneller dan ooit

tegra x1

De Tegra X1-chip heeft een octacore-processor met vier Cortex A57 en vier Cortex A53-chips (64-bit). Vier kernen van de processor zijn lager geklokt en zijn daarmee geschikt voor het uitvoeren van minder intensieve taken. Over de maximale kloksnelheid van de cores heeft Nvidia niets bekendgemaakt.

De gpu  van de X1  is gebaseerd op de Maxwell-architectuur en ruim twee keer zo krachtig als die van de Tegra K1, die precies een jaar geleden werd aangekondigd. Hij is goed voor een rekenkracht van 1 teraflop, waar bijvoorbeeld de Xbox One en PlayStation 4 respectievelijk 1,3 en 1,84 teraflop doen. De kloksnelheid van de gpu is niet bekend.

Wel ondersteunt de Tegra X1 het snelle LPDDR4-geheugen, 4K-video met 60 beeldjes per seconde en hmdi 2.0 en hdcp 2.2. Ook heeft de X1 ondersteuning voor veelgebruikte grafische standaarden als Unreal Engine 4, DirectX 12, OpenGL 4.5, CUDA, OpenGL ES 3.1 en de Android Extension Pack. Meer specs vind je hier.

Toepassingen

De Tegra X1 gaan we terugzien in mobiele apparaten, maar Nvidia is ook voornemens om de chip in te bouwen in auto’s. Hiervoor heeft de fabrikant een eigen platform ontwikkeld, genaamd Drive CX. Deze stuurt het infotainmentsysteem in je auto aan en wordt in het tweede deel van 2015 verwacht. De eerste smartphones en tablets  met de Tegra X1-chip zullen in het eerste deel van 2015 verschijnen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu