De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

OnePlus is duidelijker over verzamelen persoonlijke data

Erwin Vogelaar
15 oktober 2017, 9:53
2 min leestijd
OnePlus is duidelijker over verzamelen persoonlijke data

OnePlus voegt voor nieuwe installaties van OxygenOS een melding toe. Hiermee krijg je de keuze om je af te melden voor de verzameling van persoonlijke data. De privacy-optie komt na kritiek van gebruikers.

Lees verder na de advertentie.

OnePlus privacy-optie bij nieuwe installatie

Stel je vanaf eind oktober voor het eerst OxygenOS in op een OnePlus-toestel, dan krijg je de keuze om je af te melden voor de verzameling van persoonlijke data. OnePlus kreeg afgelopen week namelijk veel kritiek over deze verborgen praktijk.

OnePlus-toestellen blijken gebruikersdata door te sturen naar de servers van de fabrikant. Dit gebeurt zonder dat gebruikers er erg in hebben. Zo worden alle wifi-verbindingen en mobiele netwerken in je buurt bijgehouden. Er wordt zelfs geregistreerd wanneer en hoe vaak je het toestel ontgrendelt of een app opent en sluit.

oneplus privacy

OnePlus kan dus per gebruikers precies zien hoe diegene de smartphone gebruikt. Ook wordt er toestelinfo verzameld. Zo worden het IMEI-nummer, MAC-adres en serienummer van het toestel naar de OnePlus-servers verzonden.

Reactie OnePlus

OnePlus reageerde op de kritiek door te stellen dat je jezelf deels kan uitschrijven voor deze dataverzameling. Het delen van gebruiksgegevens schakel je uit via ‘Settings > Advanced > Join user experience program’.

OnePlus stelt tevens dat de data enkel wordt gebruikt om betere ondersteuning te kunnen bieden. De data wordt volgens het bedrijf niet met derde partijen gedeeld.

De schakelaar voor het delen van gebruiksgegevens staat echter standaard aan. Velen hebben niet door dat deze schakelaar staat ingeschakeld en er dus persoonlijke data wordt gedeeld. Na de kritiek op deze praktijk maakt OnePlus een aanpassing.

Bij het voor het eerst instellen van een OnePlus-toestel met OxygenOS, krijgen gebruikers vanaf eind oktober een melding waarin ze zich direct kunnen afmelden voor het delen van gebruikersgegevens. Ook wordt informatie als telefoonnummers, het MAC-adres en wifi-punten niet meer verzameld door het bedrijf.

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu