De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

OnePlus

OnePlus

OnePlus is een relatief jong smartphonemerk dat bekend werd met zijn scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Inmiddels verkoopt het bedrijf uiteenlopende budget tot high-end smartphones en ook andere producten, waaronder smartwatches, tv’s en draadloze oordopjes. OnePlus focust zich op uitstekende specificaties en innoveert met handige features als sneller (draadloos) opladen en 5G. OnePlus is een zustermerk van Oppo en Vivo. De gedeelde identiteit zie je terug in het ontwerp van de smartphones, de nieuwe features en prijsstelling. Toch zijn OnePlus-telefoons wel echt anders. Lees verder

OnePlus 11: deze 8 dingen moet je weten

Laatste OnePlus reviews

OnePlus nieuws

Haal alles uit je OnePlus

De beste tips van de Android Planet-redactie. Bekijk alle OnePlus tips.

Tip: zo maak je een domme speaker slim met je oude smartphone
Tim Ligterink

Tip: zo maak je een domme speaker slim met je oude smartphone

Tim Ligterink — 25 oktober 2022
Tip: zo zoom je nog verder in op je Android-smartphone
Tim Ligterink

Tip: zo zoom je nog verder in op je Android-smartphone

Tim Ligterink — 12 september 2022
Tip: zo gebruik je ‘snelle gebaren’ op je OnePlus-toestel
Colin Baak

Tip: zo gebruik je ‘snelle gebaren’ op je OnePlus-toestel

Colin Baak — 13 oktober 2021

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox? Schrijf je in voor de Android Planet-nieuwsbrief.

OnePlus OxygenOS

OnePlus OxygenOS

Op een OnePlus-smartphone is Android geïnstalleerd, het besturingssysteem van Google. OnePlus legt zijn OxygenOS-schil over de software heen. OxygenOS wijkt visueel weinig af van stock-Android en voegt vooral handige features toe zodat je de software meer naar eigen smaak kan aanpassen. OnePlus werkt inmiddels nauw samen met Oppo en zal zijn besturingssysteem op termijn volledig samenvoegen met Oppo’s ColorOS. Wat dat gaat betekenen voor de gebruiksvriendelijkheid moeten we nog afwachten.

OnePlus garandeert voor zijn duurste smartphones (zoals de OnePlus 11) vier jaar versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Een toestel dat met Android 13 uitkomt, krijgt dus updates naar Android 14, 15, 16 en 17) De goedkopere Nord en Nord CE-modellen krijgen twee nieuwe Android-versies en drie jaar lang beveiligingspatches. De OnePlus Nord N10 5G en Nord N100 moeten het doen met slechts één nieuwe versie van Android, maar krijgen eveneens drie jaar beveiligingsupdates.

Alle OnePlus smartphones met prijzen

Alle OnePlus oordopjes met prijzen

Alle OnePlus tablets met prijzen

OnePlus telefoon kopen

OnePlus draait korter mee dan oudgedienden als Samsung, Sony en HTC. Het merk is eind 2013 opgericht en bracht in 2014 zijn eerste smartphone uit, de OnePlus One. In de jaren erna volgden meer toestellen. In het begin richtte OnePlus zich op één smartphone per jaar met een messcherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Zo wierf het bedrijf veel aandacht en klanten. Later ging de fabrikant duurdere smartphones verkopen en kwamen er ook goedkopere modellen bij. In 2020 introduceerde OnePlus zijn eerste budgetsmartphones, die overigens matig beoordeeld werden vanwege de eenvoudige specificaties en gebrekkige softwareondersteuning.

OnePlus verkoopt elk jaar meer smartphones, met name in Europa. Het bedrijf profiteert sinds 2019 van de problemen van Huawei, dat vanwege handelsbeperkingen fors minder toestellen uitbrengt en verkoopt. OnePlus-telefoons zetten – nog steeds – in op een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding, al lukt dit dus niet altijd.

OnePlus modellen

OnePlus en Pro-serie

De cyclus waarin OnePlus smartphones uitbracht was lange tijd vrij voorspelbaar, waardoor je snel wist of je nog even moest wachten op nieuwe modellen. Bij onder andere de OnePlus 6– en 7-serie zagen we niet alleen normale modellen verschijnen, maar ook Pro-varianten. Enkele maanden later verschenen dan ook nog eens de T-toestellen, met licht verbeterde specificaties. Vanaf de OnePlus 8-serie is het bedrijf afgestapt van de vernieuwde Pro-versies die later dat jaar uit werden gebracht.

Zo heb je bijvoorbeeld de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro die in mei 2019 gepresenteerd en in oktober volgden de OnePlus 7T en 7T Pro. Bij de 8-serie bewandelde het bedrijf dus een ander pad. Zo zijn er wel een OnePlus 8 en 8 Pro op de markt gekomen, waarna later nog de OnePlus 8T volgde. OnePlus liet toen ook weten dat een 8T Pro geen goede keuze zou zijn, omdat de vernieuwingen minimaal zouden zijn. Inmiddels lijken tweejaarlijkse updates helemaal verleden tijd. Zo heeft het bedrijf wel een OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro uitgebracht, maar geen tussentijdse T-versies. Van de nieuwe OnePlus 10 Pro zagen we dan ook geen update meer. Wel werd de goedkopere OnePlus 10T gepresenteerd. Begin 2023 was het tijd voor de onthulling van de gloednieuwe OnePlus 11.  

OnePlus Nord-lijn

Hoewel OnePlus eerder al een toestel in het middensegment uitbracht (de OnePlus X) richt het zich pas sinds half 2020 echt op betaalbare smartphones. Zo werd de OnePlus Nord geïntroduceerd, een toestel met een vanafprijs van 399 euro, waarmee het bedrijf een ander publiek wilde bereiken.

Inmiddels is er een hele lijn van Nord-smartphones uitgebracht, variërend in prijs en specificaties. Zo zijn onder andere de OnePlus Nord N10 5G en N100 op de markt gebracht, hoewel dat geen al te imposante toestellen waren. In juni 2021 werd de OnePlus Nord CE gepresenteerd, een smartphone vanaf 299 euro met (voor die prijs) imposante hardware en prestaties. Inmiddels zijn ook de OnePlus Nord 2 en OnePlus Nord 2T beschikbaar met eveneens een prima prijs-kwaliteitverhouding. In 2023 verwachten we de OnePlus Nord 3, met een veel groter scherm dan zijn voorgangers. 

Meer dan alleen smartphones 

Duurdere modellen innoveren met features als 5G en steeds sneller opladen via de usb-c-kabel en draadloze oplader. Deze features vind je ook terug in even dure Oppo-toestellen, want OnePlus en Oppo delen hun kennis en ontwikkelingsmogelijkheden. OnePlus mikt ook steeds meer op serieuze foto- en videografen en stopt daarom steeds betere camera’s in zijn smartphones. Het bedrijf werkt sinds 2021 samen met fotografiemerk Hasselblad. De kennis van Hasselblad is verwerkt in de camera’s en camerasoftware van de OnePlus 9 (Pro) en nieuwer.

In de afgelopen jaren is OnePlus zich ook gaan richten op producten die samenwerken met je smartphone. Zo verscheen er een eigen serie smart-tv’s, bracht het bedrijf verschillende soorten draadloze oordopjes uit en is in 2021 de eerste smartwatch geïntroduceerd: OnePlus Watch. Deze producten werken het beste samen met een OnePlus-smartphone, maar zijn ook compatibel met een toestel van een ander merk. OnePlus hoopt door het bredere portfolio zijn naamsbekendheid te vergroten en natuurlijk meer te verdienen.

2023 was het jaar waarin nog meer andere producten werden geïntroduceerd. Naast verschillende televisies (niet beschikbaar in Europa) werd ook de OnePlus Pad (een tablet) geïntroduceerd, inclusief een toetsenbord en stylus. Ook bracht het bedrijf de OnePlus Buds Pro 2 uit. Al met al richt het bedrijf zich dus steeds meer op andere producten dan alleen mobiele telefoons.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu