De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Redactiestatuut: hoe Android Planet zijn kwaliteit en onafhankelijkheid beschermt

Om te verzekeren dat we op Android Planet kwalitatief hoge en journalistiek onafhankelijke artikelen kunnen schrijven, houdt de Android Planet-redactie zich aan een aantal spelregels. Deze regels zijn te lezen in ons redactiestatuut. Op deze pagina hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

1. Redactionele onafhankelijkheid

De redactie van Android Planet werkt strikt gescheiden van de commerciële afdeling van onze uitgever BigSpark. Op die manier weet jij als lezer zeker dat je onafhankelijke artikelen leest, waarbij de adviezen en standpunten die je daar tegenkomt niet zijn beïnvloed door een commerciële partij. 

Om deze redactionele onafhankelijkheid te waarborgen, zijn er meerdere spelregels waar de redactie van Android Planet zich aan houdt. Wij zijn hierover graag transparant naar jou als lezer. Daardoor weet je welke afwegingen er achter de schermen gemaakt worden en kun je bij twijfel ook controleren aan welke eisen onze artikelen voldoen.

2. Reviews en testproducten

Net als nieuwsberichten en tips zijn alle recensies en opinie-artikelen volledig onafhankelijk. Deze artikelen bevatten de mening of het koopadvies van een redacteur, waardoor jij als lezer bijvoorbeeld weet of een nieuw product het geld waard is. 

Soms krijgen we testproducten toegestuurd van fabrikanten, wat ons de kans geeft om meer producten te reviewen en dus meer adviezen te geven. Als een fabrikant ons een product opstuurt om te testen, heeft dat nooit invloed op de inhoud van onze reviews. Om die reden kan een review ook nooit gesponsord worden. Ter transparantie vermelden we dit altijd als we een toegestuurd testexemplaar gebruiken in een review.

3. Advertenties en advertorials

In samenwerking met de marketingafdeling en contentmarketeer verschijnen regelmatig advertorials op Android Planet. Deze advertorials worden ingekocht door adverteerders en staan dus los van de Android Planet-redactie.

Deze advertorials zijn duidelijk te herkennen aan het ‘Advertentielabel’ in de afbeelding, de afkorting (ADV) in de titel en dat de tekst op naam van ‘Advertentie’ staat. Zo weet jij als lezer precies wat een advertorial is, welke partij ervoor betaalt en welke artikelen dus buiten onze ‘redactionele content’ vallen. De vuistregel hierbij is: 

Staat een artikel op naam van een Android Planet-redacteur, dan is er geen commerciële invloed op de inhoud geweest.

4. Winacties

Zo nu en dan geven we spullen weg met een winactie. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen winacties en gesponsorde winacties. Zoals de naam al zegt is een gesponsorde winactie betaald door een adverteerder. 

Deze herken je dan ook aan dezelfde kenmerken als een advertorial (zie punt 3): ze staan niet op naam van de redactie of een redacteur en worden aangeduid met (ADV) en een label op de afbeelding. Reguliere winacties zijn winacties die we zelf organiseren, bijvoorbeeld als we een nieuwe smartphone aanschaffen om aan een lezer te geven. 

Deze artikelen worden door de redactie zelf geschreven, al kan het wel gebeuren dat een externe partij een product opstuurt om weg te geven. Is dat het geval, dan staat ook dit duidelijk vermeld in de tekst. 

5. Affiliatelinks

Vaak komt het voor dat we in artikelen een link plaatsen naar een andere website. Doorgaans zijn dat nieuwsbronnen, zodat jij weet waar we onze artikelen op baseren. Zo nu en dan zijn het webshops, bijvoorbeeld als we een accessoire bespreken en lezers laten zien waar deze verkrijgbaar is. 

Waar mogelijk gebruiken we voor dit soort links zogenaamde ‘affiliatelinks’. Dit zijn speciale links waarmee Android Planet geld verdient als jij via deze links doorklikt en vervolgens iets koopt in de webshop waar we je naartoe sturen.

Het wel of niet plaatsen van een affiliatelink heeft geen invloed op de inhoud van onze artikelen: we schrijven eerst het artikel, kiezen de producten uit die we aanraden en pas daarna wordt er gekeken of er een affiliatelink geplaatst kan worden. Onder artikelen waarin we deze links gebruiken, staat altijd een disclaimer waarin we dit aangeven.

Meer weten? Check ons redactiestatuut

Heb je vragen of opmerkingen over de manier waarop de redactie van Android Planet te werk gaat? Of twijfel je over de inhoud van een artikel? Stuur dan een mailtje naar redactie@bigspark.com en lees het volledige redactiestatuut via deze link.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu