In augustus kondigde Asus vier nieuwe ZenPad-tablets aan, waaronder de compacte en betaalbare ZenPad 8.0. In deze review lees je of de tablet, waarvoor ook diverse cases beschikbaar zijn, de moeite waard is.
Lees verder na de advertentie.
We kennen Asus voornamelijk van de laptops en pc`s die het bedrijf produceert, maar de fabrikant is ook een belangrijke speler op de tabletmarkt. Zo was Asus bijvoorbeeld verantwoordelijk voor beide versies van de Nexus 7. Met de nieuwe ZenPad 8.0 brengt Asus opnieuw een interessante en compacte tablet op de markt, al valt het apparaat op sommige fronten tegen.
Design en scherm: niet indrukwekkend
De Asus ZenPad 8.0 is voorzien van een simpel design en heeft afmetingen van 209 bij 123 bij 8,5 millimeter. Hiermee is de tablet lekker compact, waarbij het ook helpt dat hij is voorzien van een 8 inch-scherm. Een fijn formaat wat ons betreft, omdat je de ZenPad 8.0 zo moeiteloos met één hand vasthoudt en goed kunt bedienen.
Aan de rechterkant bevinden zich de volume- en powerknoppen, terwijl je aan de bovenkant de hoofdtelefoon- en ook de micro-usb-aansluiting vindt. Dat is in het begin een beetje gek, omdat je uit gewenning het oplaadkabeltje in de onderkant van de tablet wilt steken. De aansluiting aan de bovenkant maakt het overigens wel makkelijker om het apparaat te gebruiken terwijl het wordt opgeladen.
De ZenPad 8.0 beschikt verder over een behuizing die volledig van plastic is gemaakt en er ietwat saai uitziet. Ondanks het gebruikte materiaal voelt de tablet stevig aan; het apparaat kan tegen een stootje en tijdens gebruik zijn geen kraakjes hoorbaar. Aan de zijkanten is een zilveren strip aanwezig, die de tablet een iets luxere uitstraling geven.
Het scherm van de Asus ZenPad 8.0 meet 8 inch en heeft een lage resolutie van 1280 bij 800 pixels. Voor tablets in deze prijsklasse is dat gangbaar, al is het in het begin wel even wennen. Door de lage resolutie oogt de interface nogal pixelig en is er maar weinig detail zichtbaar. Dit is vooral merkbaar wanneer je YouTube-filmpjes gaat bekijken: beelden zien er korrelig uit en ook in 720p laat de beeldkwaliteit te wensen over. Wel zijn de kijkhoeken prima en kan de helderheid flink worden opgeschroefd.
Hardware: wisselende prestaties
De Asus ZenPad 8.0 wordt aangedreven door een Intel Atom x3-C3200-chip. Die zorgt op papier voor vlotte prestaties, maar dat valt in de praktijk nogal tegen. Het navigeren in de interface en schakelen tussen menu`s verloopt vlot, maar de ZenPad 8.0 krijgt het al gauw moeilijk. Zo duurt het vrij lang voordat apps worden opgestart, draaien applicaties als Google Maps en Twitter ronduit traag en heeft de tablet het – ondanks dat `ie beschikt over 2GB aan werkgeheugen – ook lastig met multitasken.
Verder is de ZenPad 8.0 voorzien van 16GB aan opslagruimte, waarvan 4,7GB standaard wordt ingenomen door het besturingssysteem. Met iets meer dan 11GB is er dus maar een beperkte hoeveel opslag aanwezig, zeker wanneer je van plan bent om muziek en video`s op de tablet te zetten. Wel is er de mogelijkheid om het apparaat middels een micro-sd-geheugenkaartje (maximaal 64GB) uit te breiden.
Accessoires
De meest onderscheidende feature van de Asus ZenPad 8.0 is dat de tablet met allerlei accessoires te gebruiken is. De achterzijde van de tablet is namelijk verwijderbaar, waardoor je `m bijvoorbeeld gemakkelijk van een ander kleurtje kunt voorzien. Dat kan met de zogenoemde Z380 Zen Case, wat in feite een plastic achterkantje is dat extra bescherming biedt. De Zen Case oogt fraai en is beschikbaar in verschillende kleuren: zwart, wit, grijs, oranje en lichtblauw.
Audio Cover
Tof is de Audio Cover, een hoesje dat in feite 5.1 surround geluid toevoegt aan de ZenPad. De Audio Cover produceert aanzienlijk beter geluid dan de speakers van de tablet zelf en gaat ongeveer 6 uur op een volle lading mee. Wel wordt de tablet door het accessoire iets dikker, al is dit wat ons betreft geen ramp.
ZenClutch
Tot slot is ook de ZenClutch beschikbaar. Met deze hoes, gericht op het vrouwelijke publiek, wordt de ZenPad 8.0 voorzien van extra bescherming en een ander uiterlijk. De ZenClutch is afsluitbaar met een magneetje en heeft aan de binnenkant kleine gleuven waar je pasjes in kwijt kunt. Het is de minste functionele accessoire van het stel, maar wel de mooiste.
Er zijn diverse handige cases beschikbaar voor de ZenPad
Software: veel bloatware
De Asus ZenPad 8.0 wordt uit de doos geleverd met Android 5.0.2 (Lollipop) met daaroverheen de ZenUI-schil van Asus. Dit is een relatief lichte Android-schil die weinig visuele veranderingen doorvoert, al zijn sommige interface-elementen wel iets aangepast. Een voorbeeld hiervan is het snelle-instellingenpaneel, dat gebruikmaakt van grote gekleurde knoppen en hierdoor fraai en overzichtelijk oogt.
Wel levert Asus een boel bloatware mee met de Asus ZenPad 8.0. Denk hierbij aan verschillende games, een onhandige notitie-app en verschillende foto-apps. De applicaties bieden geen meerwaarde ten opzichte van de apps die in Google Play beschikbaar zijn en kun je eigenlijk gelijk verwijderen.
Camera en accuduur: niet bijzonder
Dan de camera`s van de Asus ZenPad 8.0. De tablet is voorzien van een 5 en 2 megapixel-camera aan respectievelijk de achter- en voorzijde, en die zijn niet bijzonder. Geschoten foto`s zien er – ook met veel daglicht – korrelig uit en missen zichtbaar detail. De standaard camera-app bevat verschillende mogelijkheden om kiekjes wat op te fleuren, maar mooie foto`s zul je met de ZenPad 8.0 niet maken. Ook de frontcamera is matig, al is `ie wel geschikt voor incidentele selfies.
De Asus ZenPad 8.0 krijgt zijn stroom van een 4000 mAh-accu, die op een volle acculading 7 ¡ 8 uur meegaat. Dat is niet bijzonder lang, maar voldoende om de dag mee door te komen. Wel merkten we tijdens onze tests dat de tablet veel minder lang meegaat wanneer we films of series gingen streamen met Netflix. Dit is jammer, want met het fijne formaat is de ZenPad 8.0 juist zo’n ideaal apparaat voor multimediadoeleinden.
De accuduur is matig, maar te verlengen met een accessoire
Om de batterijduur van de tablet te verlengen, brengt Asus de zogenoemde Power Case uit. Het accessoire, dat verkrijgbaar is voor circa 35 euro, zorgt ervoor dat je op een volle acculading ongeveer 15 uur met de ZenPad kunt doen. Een waardevolle toevoeging, waarbij het ook fijn is dat de Power Case er fraai uitziet.
Conclusie Asus ZenPad 8.0 review
De Asus ZenPad 8.0 is een tablet met duidelijke voor- en nadelen. Zo zijn we te spreken over de bouwkwaliteit van het apparaat en is het fijn dat het te gebruiken is met verschillende handige accessoires. Jammer zijn de matige prestaties, het korrelige scherm, de vele apps die Asus meelevert en de middelmatige batterijduur. Asus heeft veel concessies moeten doen, maar daar staat een lage adviesprijs van 179 euro tegenover. Daar krijg je een aardige tablet voor, maar wel eentje die nergens echt in uitblinkt en eigenlijk alleen geschikt is voor de niet veeleisende gebruiker.