Asus ZenPad 8.0 Review: compacte budgettablet presteert matig

Wouter Nijsen
8 oktober 2015, 13:45
6 min leestijd
Asus ZenPad 8.0 Review: compacte budgettablet presteert matig

Reviewscore

6,5

In augustus kondigde Asus vier nieuwe ZenPad-tablets aan, waaronder de compacte en betaalbare  ZenPad 8.0. In deze review lees je of  de tablet, waarvoor ook diverse cases beschikbaar zijn, de moeite waard is.

Lees verder na de advertentie.

We kennen Asus voornamelijk van de laptops en pc`s die het bedrijf produceert, maar de fabrikant is ook een belangrijke speler op de tabletmarkt. Zo was Asus  bijvoorbeeld verantwoordelijk voor beide versies van de  Nexus 7. Met de nieuwe ZenPad 8.0 brengt Asus opnieuw een interessante en compacte tablet op de markt, al valt het apparaat op sommige fronten tegen.

Design en scherm: niet indrukwekkend

De Asus ZenPad 8.0 is voorzien van een simpel design en heeft afmetingen van 209 bij 123 bij 8,5 millimeter. Hiermee is de tablet lekker compact, waarbij het ook helpt dat hij is voorzien van een 8 inch-scherm. Een fijn formaat wat ons betreft, omdat je de ZenPad 8.0 zo moeiteloos met één hand vasthoudt  en goed kunt bedienen.

asus zenpad 8.0 review 3

Aan de rechterkant bevinden zich  de volume- en powerknoppen, terwijl je aan de bovenkant de hoofdtelefoon- en ook de micro-usb-aansluiting vindt. Dat is in het begin een beetje gek, omdat je uit gewenning het oplaadkabeltje in  de onderkant van de tablet wilt steken. De aansluiting aan de bovenkant maakt het overigens wel makkelijker om het apparaat  te gebruiken terwijl het wordt opgeladen.

De ZenPad 8.0 beschikt verder over een behuizing die volledig van plastic is gemaakt en er ietwat saai uitziet. Ondanks het gebruikte materiaal  voelt de tablet stevig aan; het apparaat kan tegen een stootje en tijdens gebruik zijn  geen kraakjes hoorbaar. Aan de zijkanten  is een zilveren strip aanwezig, die  de tablet een iets luxere uitstraling geven.

asus zenpad 8.0 review 4

Het scherm van de Asus ZenPad 8.0 meet 8 inch en heeft een lage resolutie van 1280 bij 800 pixels. Voor tablets in deze prijsklasse is dat gangbaar, al is het in het begin wel even wennen. Door de lage resolutie oogt de interface nogal pixelig en is er maar weinig detail zichtbaar. Dit is vooral merkbaar wanneer je YouTube-filmpjes gaat bekijken: beelden zien er korrelig uit en ook in 720p laat de beeldkwaliteit te wensen over. Wel zijn de kijkhoeken prima en kan de helderheid flink worden opgeschroefd.

Hardware: wisselende prestaties

De Asus ZenPad 8.0 wordt aangedreven door een Intel Atom x3-C3200-chip. Die zorgt op papier voor vlotte prestaties, maar dat valt in de praktijk nogal tegen. Het navigeren in de interface en schakelen tussen menu`s verloopt vlot, maar de ZenPad 8.0 krijgt het al gauw  moeilijk. Zo duurt het vrij lang voordat apps worden opgestart, draaien applicaties als Google Maps en Twitter ronduit traag en heeft de tablet het – ondanks dat `ie beschikt over 2GB aan werkgeheugen – ook lastig met  multitasken.

asus zenpad 8.0 review

Verder is de ZenPad 8.0 voorzien van 16GB aan opslagruimte, waarvan 4,7GB standaard wordt ingenomen door het besturingssysteem. Met iets meer dan 11GB is er dus maar een beperkte hoeveel opslag aanwezig, zeker wanneer je van plan bent om muziek en video`s op de tablet te zetten. Wel  is er de mogelijkheid om het apparaat middels een micro-sd-geheugenkaartje (maximaal 64GB) uit te breiden.

Accessoires

De meest onderscheidende feature van de Asus ZenPad 8.0 is dat de tablet met allerlei accessoires te gebruiken is. De achterzijde van de tablet is namelijk verwijderbaar, waardoor je `m bijvoorbeeld gemakkelijk van een ander kleurtje kunt voorzien. Dat kan met de zogenoemde Z380 Zen Case, wat in feite een plastic achterkantje is dat extra bescherming biedt. De Zen Case oogt fraai en is beschikbaar in verschillende kleuren: zwart, wit, grijs, oranje en lichtblauw.

asus zenpad 8.0 review 1

Audio Cover

Tof is de Audio Cover, een hoesje dat in feite 5.1 surround geluid toevoegt aan de ZenPad.  De Audio Cover produceert aanzienlijk beter geluid dan de speakers van de tablet zelf en gaat ongeveer 6 uur op een volle lading mee. Wel wordt de tablet door het accessoire iets  dikker, al is dit wat ons betreft geen ramp.

ZenClutch

Tot slot is ook de ZenClutch beschikbaar. Met deze hoes, gericht op het vrouwelijke publiek, wordt de ZenPad 8.0 voorzien van extra bescherming en een ander  uiterlijk. De ZenClutch is afsluitbaar met een magneetje en heeft aan de binnenkant kleine gleuven waar je pasjes in  kwijt kunt. Het is de minste functionele accessoire van het stel, maar wel de mooiste.

Er zijn diverse handige cases beschikbaar voor de ZenPad

Software: veel bloatware

De Asus ZenPad 8.0 wordt uit de doos geleverd met Android 5.0.2 (Lollipop) met daaroverheen de ZenUI-schil van Asus. Dit is een relatief lichte Android-schil die weinig visuele veranderingen doorvoert, al zijn sommige interface-elementen wel iets  aangepast. Een voorbeeld hiervan is het snelle-instellingenpaneel, dat gebruikmaakt van grote gekleurde knoppen en hierdoor fraai en overzichtelijk oogt.

Wel levert Asus een boel bloatware mee met de Asus ZenPad 8.0. Denk hierbij aan verschillende games, een onhandige notitie-app en verschillende foto-apps. De applicaties bieden geen meerwaarde ten opzichte van de apps die in Google Play beschikbaar zijn en kun je eigenlijk gelijk verwijderen.

Camera en accuduur: niet bijzonder

Dan de camera`s van de Asus ZenPad 8.0. De tablet is voorzien van een 5 en 2 megapixel-camera aan respectievelijk de achter- en voorzijde, en die zijn niet bijzonder. Geschoten foto`s zien er – ook met veel daglicht – korrelig uit en missen zichtbaar detail. De standaard camera-app bevat verschillende mogelijkheden om kiekjes wat op te fleuren, maar mooie foto`s zul je met de ZenPad 8.0 niet maken. Ook de frontcamera is matig, al is `ie wel geschikt voor incidentele  selfies.

De Asus ZenPad 8.0 krijgt zijn stroom van een 4000 mAh-accu, die op een volle acculading 7 ¡ 8 uur meegaat. Dat is niet bijzonder lang, maar voldoende om de dag mee door te komen. Wel merkten we tijdens onze tests dat de tablet veel  minder lang meegaat wanneer we films of series gingen streamen met Netflix. Dit is jammer, want met het fijne formaat is de ZenPad 8.0 juist zo’n ideaal apparaat voor multimediadoeleinden.

De accuduur is matig, maar te verlengen met een accessoire

Om de batterijduur van de tablet te verlengen, brengt Asus de zogenoemde Power Case uit. Het accessoire, dat verkrijgbaar is voor circa 35 euro, zorgt ervoor dat je op een volle acculading ongeveer 15 uur met de ZenPad kunt doen. Een waardevolle toevoeging, waarbij het ook fijn is dat de Power Case er fraai uitziet.

Conclusie Asus ZenPad 8.0 review

De Asus ZenPad 8.0 is een tablet met duidelijke voor- en nadelen. Zo zijn we te spreken over de bouwkwaliteit van het apparaat en is het fijn dat het te gebruiken is met verschillende handige accessoires. Jammer zijn de matige  prestaties, het korrelige scherm, de vele apps  die Asus meelevert en de middelmatige batterijduur. Asus heeft veel concessies moeten doen, maar daar staat een  lage adviesprijs van 179 euro tegenover. Daar krijg je een aardige tablet voor, maar wel eentje die nergens echt in uitblinkt en eigenlijk alleen geschikt is voor de niet veeleisende gebruiker.

WinkelUitvoeringPrijs
Coolblue16GB, zwartBekijken
Coolblue16GB, witBekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus ZenPad 8.0
Asus ZenPad 8.0

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu