Chromecast 2 Review: fijne opfrisbeurt voor topgadget

Redactie
7 oktober 2015, 14:00
5 min leestijd
Chromecast 2 Review: fijne opfrisbeurt voor topgadget

Reviewscore

8,5

Twee jaar na de release krijgt de Chromecast zijn officiële opvolger. De Chromecast 2 biedt niet heel veel nieuws, maar is een hele fijne update van één van de beste gadgets van de afgelopen paar jaar.

Lees verder na de advertentie.

De vraag was niet of maar wanneer Google een nieuwe Chromecast zou uitbrengen. De gadget is sinds de release in 2013 een grote hit. Het apparaatje is goedkoop en maakt het mogelijk om op een gemakkelijkere manier content vanaf een computer, smartphone of tablet naar de tv te streamen.

Wat kun je met een Chromecast?

Een Chromecast maakt je domme tv weer slim, of je slimme tv nog slimmer. Het ronde apparaatje verbind je via een hdmi-kabel met je tv en vervolgens heeft je tv toegang tot het internet. Je kunt dan media streamen naar de Chromecast, die op de tv wordt getoond. Denk aan series via Netflix of Plex, muziek via Spotify of een tabblad via Chrome. Ook games zijn te besturen, waarbij je telefoon of tablet fungeren als controller.

chromecast review 2

Als je smartphone of tablet (met Android of iOS) met hetzelfde wifi-netwerk is verbonden als de Chromecast, verschijnt er in apps een Cast-icoontje waarmee je – indien mogelijk – de media vanuit de app naar de tv kunt streamen. Via de officiële app kun je een nieuwe Chromecast instellen en laten verbinden met je wifi-netwerk.

Wat is er nieuw?

Allereerst heeft de Chromecast een nieuw uiterlijk. Het hdmi-stickje is veranderd in een ronde ijshockeypuck, die in de kleuren zwart, geel en rood beschikbaar is. Het apparaatje bungelt middels een kort en stevig hdmi-kabeltje aan je tv. Dit zorgt er volgens Google voor dat de wifi-ontvangst wordt verbeterd, omdat de Chromecast –  in tegenstelling tot de eerste versie – niet meer zo dicht op de tv zit.

chromecast review 3

Ook heeft Google één van de meest gehoorde kritieken aangepast. De nieuwe Chromecast heeft een krachtigere wifi-chip en ondersteunt naast 2,4GHz-netwerken nu ook 5GHz-netwerken. Dat is fijn nieuws voor mensen die in drukke gebieden wonen en waar veel wifi-netwerken zijn, want 2,4GHz-netwerken lijden onder die wifi-drukte. 5GHz-netwerken zie je nog niet heel vaak, waardoor de internetverbinding van de Chromecast 2 sneller en stabieler is.

Als je de nieuwe Chromecast met een 5GHz-netwerk verbindt, merk je direct dat het apparaat een stuk sneller is dan de eerste Chromecast. Het verbinden van een app en starten van een stream gaat via een 5Ghz-netwerk enkele seconden sneller. Dit lijkt niet zo veel, maar de nieuwe Chromecast voelt hierdoor tijdens het gebruik veel  vloeiender  aan.  Je drukt op een knop en de actie wordt lekker vlot uitgevoerd. Vooral voor mensen die dagelijks de Chromecast gebruiken (of ‘m hebben ter vervanging van hun tv-abonnement) is  dit een belangrijke verbetering.

chromecast review 4

Een belangrijke nieuwe functie van de Chromecast 2 is Fast Play. Deze technologie laadt de verbinding met een app en de content die je wilt afspelen al in voordat je op de knop hebt gedrukt. Stel: je wilt Netflix gaan kijken. Je drukt op de Netflix-app en op de achtergrond wordt er al een verbinding met de Chromecast opgestart. Je drukt op het Cast-icoontje en direct verschijnt het Netflix-scherm op de tv. Dan kies je een serie, waarna Fast Play de serie alvast naar de Chromecast streams. Zodra je de serie afspeelt, verschijnt ‘ie op de tv. Daarmee zou de Chromecast “sneller dan live tv” zijn. Helaas wordt Fast Play pas in 2016 beschikbaar.

Een andere belangrijke vernieuwing die de Chromecast brengt, is de eerder genoemde mogelijkheid om games op de tv te spelen. De smartphone of tablet wordt gebruikt om de game te besturen.  Een voordeel hiervan is dat het beeld van de smartphone niet op de tv wordt getoond, maar dat het mobiele apparaat echt verandert in een controller.

Denk bijvoorbeeld aan een golfgame, waarbij het scherm van de smartphone toont waar je de bal kunt raken en welke golfclub je kunt gebruiken. Door de smartphone te bewegen, beweegt de golfer op het scherm mee. Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om Chromecast-ondersteuning aan hun games of apps  toe te voegen. Naarmate de tijd vordert, zullen we meer spellen op deze manier kunnen spelen.

Conclusie Chromecast 2 review

De nieuwe Chromecast is een fraaie  opfrisbeurt van een hele fijne gadget. De prijs is gestegen van 35 naar 39 euro, maar dat is nog steeds een prima prijs voor een gadget die je leven zo veel gemakkelijker maakt. Ondersteuning voor 5GHz-netwerken is anno 2015 wel een echte must-have, die er in combinatie met het  nieuwe Fast Play-technologie voor  zorgt dat de gadget veel sneller werkt dan zijn voorganger. Eén klein nadeeltje: we missen toch wel ondersteuning voor de 4K-resolutie. Die wordt waarschijnlijk aan de volgende Chromecast toegevoegd.

chromecast review

Moet je upgraden als je al een Chromecast hebt? Nee, dat hoeft niet. De eerste Chromecast werkt nog steeds prima. Upgraden is eigenlijk alleen nodig als je graag een 5GHz-netwerk wilt gebruiken om je verbinding sneller en stabieler te maken. Daarnaast raad ik de fanatieke Chromecast-gebruiker ook aan om de nieuwe versie te halen, want de Chromecast 2 is aanzienlijk sneller dan zijn voorganger. Als je de hdmi-gadget dagelijks gebruikt, is  39 euro een kleine investering voor een veel vloeiendere ervaring.

Chromecast 2 kopen: hier kun je terecht

De nieuwe Chromecast is via diverse partijen verkrijgbaar in de kleuren rood, geel en zwart. Hieronder vind je de goedkoopste aanbieders op een rijtje.

WinkelVerzendingVanafprijs
CoolblueGratis (binnen 24u)€39,-Bekijken
MediaMarktGratis (binnen 24u)€39,-Bekijken
Google Play StoreGratis (1-2 werkdagen)€39,-Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Chromecast
Google Chromecast

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu