Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Google Chromecast

Dit is de Chromecast: maak van iedere ‘domme’ tv een smart tv

De Chromecast is het slimme apparaatje van Google waarmee je iedere tv met een hdmi-aansluiting de functies van een smart tv geeft. Zo kun je vanaf je smartphone of computer gemakkelijk films, series, foto’s, apps en games streamen naar het grote scherm van je tv. Op deze pagina lees je er alles over.

De nieuwe Chromecast: dit is er nieuw

In oktober 2018 onthulde Google de nieuwste (derde) generatie van de Chromecast. Het apparaat heeft bijna hetzelfde design als zijn voorganger, maar introduceert wederom een aantal mooie vernieuwingen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken.

 • Cirkelvormig design in de kleuren wit en zwart;
 • Stabielere en snellere internetverbinding met betere wifi-antenne;
 • 15 procent krachtiger, streamen in full-hd met 60 frames per seconde
 • Stream films, foto’s, apps, games en je hele Chrome-browser naar je televisie;
 • Te gebruiken met smartphones, tablets, laptops en computers.

De derde generatie Chromecast brengt een aantal belangrijke verbeteringen met zich mee. Allereerst is het ontwerp van de hdmi-dongle iets aangepast. Het apparaatje heeft geen glanzende behuizing meer, maar een matte afwerking. De magnetische connector verdwijnt helaas, maar het is nog steeds erg simpel om de Chromecast aan te sluiten.

Belangrijk is dat de nieuwe Chromecast een stukje sneller (volgens Google zo’n 15 procent) is geworden. Hierdoor worden YouTube-filmpjes, films en series sneller geladen en kun je eerder beginnen met kijken. Daarnaast is het nu mogelijk om beelden in full-hd (1920 bij 1080 pixels) met 60 frames per seconden. De tweede generatie kon dit maar in hd-kwaliteit (1280 bij 720 pixels).

Chromecast 2018 officieel

Tot slot heeft de nieuwe Chromecast ondersteuning voor multiroom audio. Wanneer je in je huis muziek afspeelt op meerdere speakers tegelijk, dan kun je de hdmi-dongle hieraan toevoegen. De Chromecast kost 39 euro en is nu in Nederland verkrijgbaar.

Deze apparaten kun je koppelen met de Google Chromecast

Hoewel Google de Chromecast maakt, kun je het apparaatje niet alleen koppelen met apparaten die op Android of ChromeOS draaien. Onderstaande apparaten ondersteunen de Google Chromecast:

 • Android-smartphones en tablets;
 • iOS: iPhones, iPads en iPod touch;
 • Windows;
 • macOS.

Zo werkt de Google Chromecast

Aan het apparaatje zit een buigbare hdmi-kabel die je gemakkelijk in je televisie steekt. Ook is er een micro-usb-aansluiting om de nieuwe Chromecast van stroom te voorzien. De Chromecast 2018 is er in de kleuren wit en zwart. Lees ook over de Chromecast Ultra, de hdmi-stick die 4K-beelden ondersteunt.

→ Check ook ons overzicht met 25 Chromecast apps die je niet mag missen

Chromecast kopen: hier kun je terecht

De nieuwe Chromecast is via diverse partijen verkrijgbaar. Hieronder vind je de goedkoopste aanbieders op een rijtje.

Dit moet je weten over de Chromecast

Een belangrijke functie van de Chromecast is Fast Play. Dit zorgt ervoor dat apps en content, waar dat te voorspellen is, vooraf worden ingeladen op de Chromecast wanneer gebruikers de corresponderende apps op hun smartphone of tablet openen. Als je de Netflix-app op je mobiele apparaat start, wordt deze ook op de Chromecast ingeladen en is hij direct klaar voor  gebruik. De corresponderende app moet Fast Play echter wel ondersteunen.

Gelijktijdig met de onthulling van de Chromecast werd ook de nieuwe app, met een zogenoemde ‘What’s On’-interface, gelanceerd. In deze app kun je precies zien welke content apps te bieden hebben die compatibel zijn met de Chromecast. Je kunt met de app ook meteen in compatibele apps zoeken naar de gewenste content.

Net als de nieuwe Apple TV heeft ook de Chromecast de mogelijkheid om games af te spelen, waarbij je je smartphone of tablet gebruikt voor de bediening. Bij de presentatie van het apparaat toonde Google hoe bijvoorbeeld Angry Birds Go op tv was te zien en werd bestuurd met een iPhone. Uiteraard kun je hiervoor ook een Android-smartphone of -tablet gebruiken. Voorwaarde is wel dat games ondersteuning voor Chromecast-bediening bieden.

Tot slot heeft  de Chromecast betere wifi-ontvangst. In tegenstelling tot zijn voorganger zijn er ditmaal drie antennes om te streamen via wifi, in plaats van één. De Chromecast houdt de videoresolutie hoog en de buffering beperkt dankzij ondersteuning voor wifi-verbindingen van 2,4/5 GHz en het  ingebouwde adaptieve antennesysteem. Helaas heeft de hdmi-stick vooralsnog geen ondersteuning voor 4K.

Chromecast release en prijs

De nieuwste Chromecast werd op 9 oktober 2018 officieel aangekondigd. De release vond op dezelfde dag plaats. Het apparaatje is in de Google Play Store verkrijgbaar voor 39 euro.

Chromecast 2018 officieel

Chromecast 2 review (2015): conclusie

De nieuwe Chromecast is een fraaie opfrisbeurt van een hele fijne gadget. De prijs is gestegen van 35 naar 39 euro, maar dat is nog steeds een prima prijs voor een gadget die je leven zo veel gemakkelijker maakt. Ondersteuning voor 5GHz-netwerken is anno 2015 wel een echte must-have, die er in combinatie met het  nieuwe Fast Play-technologie voor  zorgt dat de gadget veel sneller werkt dan zijn voorganger. Eén klein nadeeltje: we missen toch wel ondersteuning voor de 4K-resolutie. Die wordt waarschijnlijk aan de volgende Chromecast toegevoegd.

Moet je upgraden als je al een Chromecast hebt? Nee, dat hoeft niet. De eerste Chromecast werkt nog steeds prima. Upgraden is eigenlijk alleen nodig als je graag een 5GHz-netwerk wilt gebruiken om je verbinding sneller en stabieler te maken. Daarnaast raad ik de fanatieke Chromecast-gebruiker ook aan om de nieuwe versie te halen, want de Chromecast 2 is aanzienlijk sneller dan zijn voorganger. Als je de hdmi-gadget dagelijks gebruikt, is  39 euro een kleine investering voor een veel vloeiendere ervaring.

→ Lees het uitgebreide oordeel in de Chromecast 2 review

Pluspunten Chromecast

 • Vernieuwd design
 • Betere wifi-connectiviteit
 • Dankzij Fast Play worden apps sneller geladen

Minpunten Chromecast

 • Iets duurder dan voorganger
 • Geen ondersteuning voor 4K

Google Chromecast prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de meest scherpe Google Chromecast aanbiedingen van dit moment.

Laatste berichten

Tip: zo pas je de Ambient-modus van je Chromecast aan

Tip: zo pas je de Ambient-modus van je Chromecast aan

2 min
Tips
Wil je de achtergrond van je Chromecast aanpassen? Liever eigen foto's in plaats van kunstwerken in beeld? Dit is hoe je de ambient-modus aanpast via de Google Home-app.
‘Multiroomaudio komt ook naar oudere Chromecasts’

‘Multiroomaudio komt ook naar oudere Chromecasts’

2 min
Nieuws
Eén van de fijnste functies van de Chromecast (2018) komt ook naar oudere uitvoeringen van de hdmi-dongle: multiroomaudio. Hiermee stream je muziek naar meerdere speakers tegelijk.
Tip: zo gebruik je de gastmodus van de Chromecast

Tip: zo gebruik je de gastmodus van de Chromecast

2 min
Tips
De Chromecast-gastmodus geeft gebruikers de mogelijkheid om zonder met het wifi-netwerk van de hdmi-stick verbonden te zijn, toch content naar de Chromecast te casten.
Uitleg: zelf je nieuwe Chromecast instellen in 7 stappen

Uitleg: zelf je nieuwe Chromecast instellen in 7 stappen

3 min
Tips
Sinds kort ligt een verbeterde Chromecast in de winkels. Met de handige mediaspeler kijk je Netflix, YouTube of NPO Start op elke tv. Dit is hoe je de nieuwe Chromecast instellen kunt.

Download onze app

Download onze app