Samsung Galaxy Tab 3 review: de Android-tablet voor iedereen

Redactie
6 juli 2013, 15:09
7 min leestijd
Samsung Galaxy Tab 3 review: de Android-tablet voor iedereen

Reviewscore

8

De nieuwe lijn van de Samsung Galaxy Tab 3 komt in drie verschillende modellen: een 7,0, 8,0 en 10,1 inch-versie. De Galaxy Tab 3 review van Android Planet behandelt het middenmodel, de Samsung Galaxy Tab 3 8.0, ofwel de 8 inch-versie. Lekker voor onderweg, maar net een slagje groter dan het populaire 7 inch-model. Is de nieuwe tablet het perfecte formaat met de juiste hardware en software?

Lees verder na de advertentie.

Design

Het design van de Galaxy Tab 3 heeft veel weg van de Samsung Galaxy S4. Eigenlijk lijkt de Galaxy Tab 3 op een grotere versie van de Galaxy S4. De tablet heeft dezelfde ronde randen, witte achterkant, grijze aluminium-achtige rand en voelt, net als het huidige vlaggenschip van Samsung, erg licht aan. Deze overeenkomsten veroorzaken ook enkele nadelen. Hoewel het design van de Galaxy Tab 3 voor velen bekend zal voorkomen – dat is ook de reden waarom Samsung hetzelfde design voor zijn nieuwe toestellen hanteert – voelt het plastic nog steeds een beetje goedkoop aan en pakt de behuizing snel vette vingerafdrukken op.

TAB3-3

Als de Galaxy Tab 3 naast de Nexus 7 wordt geplaatst, is het verschil tussen 7 en 8 inch duidelijk merkbaar. Toch blijft de Galaxy Tab 3 klein ogen, mede vanwege de kleine schermrand (bezel). Ook het gewicht van iets meer dan 300 gram draagt hieraan bij. Ter vergelijking: de Nexus 7 is zwaarder dan de Galaxy Tab 3 terwijl de tablet van Google en Asus kleiner is.

Op de achterkant staat het logo van Samsung en wordt met het wifi-logo het wifi-model aangegeven. Aan de rechter bovenkant (of linker bovenkant gezien vanaf de achterkant) bevindt zich de lens van de 5 megapixel-camera. Verder is de Galaxy Tab 3 voorzien van een ingang voor de koptelefoon, micro-usb-kabel, volumenknoppen, powerknop, micro-sd-kaart-slot, twee speakers aan de onderzijde en de standaard knopindeling van Samsung. Deze omvat de menu-, terug- en homeknop.

Het 8 inch-formaat is mogelijk één van de fijnste formaten voor een tablet. De Galaxy Tab 3 weegt weinig, ligt goed in de hand en is door zowel zijn formaat als gewicht makkelijk mee te nemen. Dit valt met name op als je hem vergelijkt met 10 inch-tablets, die leuk voor op de bank zijn, maar wel minder flexibiliteit bieden.

Scherm

tab3-5

De resolutie van het 8 inch-scherm van de Galaxy Tab 3 betreft 1280 bij 800 pixels. Dat is geen full-hd-scherm, maar wel een hd-scherm. Hierdoor is de pixeldichtheid (189) niet erg hoog, maar is de schermkwaliteit goed genoeg om foto’s, video’s en webpagina’s mee te bekijken. Het valt daarbij wel op dat individuele pixels soms waar te nemen zijn, een eigenschap die bijvoorbeeld bij de Nexus 7 niet voorkomt. De tablet van Asus en Google heeft dan ook een hogere pixeldichtheid van 216 pixels per inch (ppi).

Ook valt het op dat het scherm bij vlagen erg donker is. De automatische helderheidsinstellingen van Samsung worden kennelijk niet altijd optimaal ingesteld. Bij gebruik in de buitenlucht schaalt Samsung de helderheidsinstellingen veelal wel goed, maar binnen blijft het scherm erg donker en moet je soms de nodige moeite doen om het beeld goed te bekijken of een tekst te lezen.

Hardware

Samsung heeft bij de Galaxy Tab 3 gekozen voor hardware die doorgaans snel genoeg is om de tablet goed te laten draaien. De 8 inch-versie is voorzien van een 1.5GHz dualcore-processor en 1.5GB aan werkgeheugen, waardoor de meeste taken lekker soepel verlopen. Webpagina’s laden gaat lekker rap en ook het opstarten van meerdere apps veroorzaakt geen vertraging. Met het wisselen tussen apps heeft de Galaxy Tab 3 ook geen probleem.

tab3-2

Al je foto’s en andere content kun je op het interne geheugen van 16GB opslaan. Dit geheugen is met een micro-sd-kaart uitbreidbaar via de zijkant van je tablet.

Software

De Galaxy Tab 3 draait op Android 4.2.2 (Jelly Bean) en Samsungs eigen TouchWiz. Hoewel sommigen TouchWiz niet zo fijn meer vinden werken, blijft de software van Samsung enkele handigheden bieden. Zo is het instellingen-menu met de lichte grijstinten een stuk overzichtelijker dan voorheen en kun je gebruikmaken van een handige reeks quick settings die met Android 4.2 geïntroduceerd zijn. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om snel instellingen aan te passen. Samsung maakt van eenzelfde functie al veel langer gebruik en de nieuwe quick settings bieden vooral meer opties en diversiteit.

Mocht de TouchWiz-launcher je niet bevallen, dan kun je altijd een externe launcher installeren. Dit geeft de tablet een meer Nexus-achtig uiterlijk en laat de software van de Galaxy Tab 3 ietwat rustiger overkomen.

Daarnaast heeft Samsung aan de Galaxy Tab 3 een reeks handige features van de Galaxy S4 toegevoegd, waaronder Smart Stay, de feature die naar je ogen kijkt en het scherm pas vergrendelt als je ogen niet meer op het scherm gericht zijn. Dit is met name handig tijdens het lezen van lange artikelen. Ook is Multi Window aanwezig, een feature waarmee het scherm in tweeën opgedeeld kan worden om sneller te multitasken. Denk bijvoorbeeld aan een document schrijven en tegelijkertijd een pdf-document inzien, of een video bekijken terwijl je aan het browsen bent.

Galaxy Tab 3

Het 8 inch-model is overigens erg interessant, omdat de tablet een stuk kleiner is dan de 10 inch-versie. Hierdoor wordt de tablet eerder gebruikt om te lezen (Pocket, Readability, nieuws-apps) en voor apps als Facebook en Twitter, in tegenstelling tot 10 inch-tablets die ook voornamelijk voor het bekijken van hd-video’s worden gebruikt. Daarom is de Galaxy Tab 3 8.0 misschien wel het ideale formaat voor een handige tablet om mee te nemen en lekker te lezen en toch, indien gewenst, een hd-video op te bekijken. Daar is het scherm ook nét groot genoeg voor.

Dat Samsung die lees-functie van de tablet erg belangrijk vindt, blijkt uit de speciale lezen-modus. Dit is per app in te stellen en dimt het scherm met een speciale gele kleur waardoor pijn aan de ogen wordt vermeden en het scherm niet te fel in het gezicht schijnt. De lezen-modus is daarmee één van de fijne features die TouchWiz biedt. En, hoewel het weinig lijkt, is het belangrijk dat Samsung ook met dit soort ‘problemen’ rekening houdt.

Camera

20130724_172205

De camera van de 8 inch-versie van de Galaxy Tab 3 telt 5 megapixels. Dat is niet enorm veel, maar ruim genoeg voor een apparaat dat niet primair vanwege zijn camera-functie wordt gebruikt. De camera-interface is, net als bij de Galaxy S4, overzichtelijk en biedt een reeks aan features. Zo kan de gebruiker een scenario als panorama, sport (bewegende beelden) en gezichtscorrectie (foto maken bij het lachen) instellen om de instellingen voor de foto te optimaliseren.

De uiteindelijke foto’s en video’s van de Galaxy Tab 3 zijn best goed te noemen. De 5 megapixel-camera mag het dan – zoals vele andere Android-toestellen – moelijk hebben in donkere omgevingen, met wat zon en de juiste lichtinval presteert de camera heel behoorlijk. Ook video-opnames worden zonder enige moeite opgenomen. Daar is de kwaliteit echter lang niet altijd even goed van, mede vanwege het veelvuldig scherpstellen van de lens.

Batterijduur

De Galaxy Tab 3 8.0 wifi-versie heeft een batterij van 4450 mAh. Die accu is groot genoeg om het scherm zo’n 8 tot 10 uur van stroom te voorzien: een prima prestatie voor een tablet, maar zeker niet ongewoon. Veel concurrenten halen dergelijke aantallen ook. Bij de 3g-versie van de Galaxy Tab 3 ligt de batterijduur vermoedelijk lager, omdat een 3g-verbinding meer energie verbruikt dan een wifi-verbinding.

Galaxy Tab 3 review: conclusie

tab3-4

In de Galaxy Tab 3 review hebben we de belangrijkste onderdelen van Samsungs tablet besproken. De Galaxy Tab 3 is nergens een hoogvlieger, maar een hele sterke middenmoter. Daar is de prijs ook naar: voor 300 euro ligt de 8 inch-versie van de Galaxy Tab 3 al in de winkels. Dat is een nette prijs voor degelijke specificaties, een dito design en een handjevol hele handige functies. Ook de gratis 50GB bij online opslagdienst Dropbox is altijd fijn meegenomen, een dienst die voor twee jaar toch zo’n 100 dollar kost.

Omdat de Galaxy Tab 3 een echte midrange-tablet van hoge kwaliteit is, heeft Samsung een hele interessante keuze gemaakt. In tegenstelling tot een dure en exclusieve tablet op de markt brengen, komt Samsung met een breed aanbod aan tablets voor de ‘grote massa’. De 8 inch-versie van de Galaxy Tab 3 is het meer premium-model van de 7 inch-versie die net wat meer diversiteit biedt, maar toch enorm betaalbaar en herkenbaar blijft: de twee belangrijkste speerpunten van Samsung.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Tab 3
Samsung Galaxy Tab 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu