Wat is 4G+ en wat kun je ermee?

Thomas Haenen
3 min leestijd
4G Plus

Terwijl 5G nog in ontwikkeling is, kun je al aan de slag met 4G+. Maar hoe werkt deze snellere versie van 4G precies en hoe kun je het gebruiken?

Hoe werkt 4G+ precies?

4G+ is eigenlijk een uitbreiding van het 4G-netwerk zoals consumenten het nu al gebruiken. Het 4G-netwerk maakt gebruik van twee frequenties: 800Mhz en 1800Mhz. Bij 4G+ wordt 20Mhz van de 1800Mhz-frequentie gecombineerd met de 10Mhz van de 800Mhz-frequentie. De gecombineerde 30Mhz bestaat uit zes 5Mhz-blokken, wat kenmerkend is voor 4G+.

Ook 4G gebruikt deze 5Mhz-blokken. Elk blok biedt in theorie een maximale snelheid van 37,5 Mbit/s. Bij 4G worden er vier blokken gebruikt, wat een maximale snelheid van 150Mbit/s oplevert. Bij 4G+ wordt het aantal blokken verhoogd naar zes, waardoor er een maximale snelheid van 225Mbit/s kan worden behaald.

Lees verder na de advertentie.

Is 4G+ echt sneller?

4gplus1

Simpel gezegd: ja. 4G+ is sneller dan 4G, maar niet heel veel sneller. Het verschil tussen 4G en 4G+ is te vergelijken met 3G en HSDPA (3G+), en niet met het verschil tussen 3G en 4G. De maximale snelheden voor 4G en 4G+ zijn respectievelijk 150 en 225 Mbit/s, ofwel 18,75 MB/s en 28,13 MB/s. Het snelheidsverschil tussen 4G en 4G+ kan maximaal 9,38 MB/s zijn.

Het verschil in snelheid valt te nuanceren. Zo is 4G voor velen al geschikt om fijn mobiel te internetten, bijvoorbeeld voor het streamen van audio en video of het uploaden van foto’s. Een snelheidsverschil van 75 Mbit/s zal daarom voor velen niet direct merkbaar zijn, omdat 4G al aan  de wensen van de meeste consumenten voldoet.

Eén van de andere voordelen die 4G+ echter biedt, is dat het netwerk er stabieler van wordt. Er is ruimte voor meer gebruikers tegelijkertijd. Vooral tijdens evenementen of andere drukke momenten zul je dat werken. Was je in het verleden dan al gauw onbereikbaar, met 4G+ kun je zelfs met topdrukte nog gerust WhatsApp of je browser gebruiken.

Waarom gaan we niet direct over naar 5G?

5G is nog volop in ontwikkeling. Telecomproviders en netwerkbeheerders werken veelal met een tussenstap, zoals ook bij 3G en HSDPA (3G+), alvorens ze naar een nieuw netwerkvorm overgaan. Op dit moment zijn verschillende partijen bezig met de ontwikkeling van het 5G-netwerk, waaronder Huawei en Ericsson.

5G wordt wel drastisch sneller dan 4G en 4G+, en wordt daarom gezien als de volgende evolutie van het mobiele netwerk. 5G wordt veel sneller dan de gemiddelde kabelverbinding van mensen. Er zijn door Samsung al testen van 7,5 Gbp/s succesvol afgerond, wat neerkomt op een maximale snelheid van 938 MB/s. Deze enorme snelheid betekent dat zware content streamen tijdens het treinreizen, zoals 4K-video, gewoon mogelijk wordt.

Waar is 4G+ beschikbaar?

Omdat 4G+ zowel de 800Mhz- als 1800Mhz-frequentie gebruikt, moeten beide frequenties op de betreffende plek beschikbaar zijn. Dat is meestal alleen zo in steden. Providers kiezen ervoor om 4G+ alleen uit te rollen in drukbevolkte gebieden, omdat het netwerk daar zwaarder belast wordt. Bovendien is het relatief prijzig om 4G+ overal uit te rollen, terwijl in het uithoeken van het land en grote open gebieden een stuk minder essentieel is. Inmiddels zou je 4G+ wel in vrijwel alle grote steden moeten kunnen gebruiken.

4gplus-vodafone

KPN, Vodafone en T-Mobile bieden op dit moment 4G+ aan. Op de websites van de providers kun je de huidige 4G+ dekking bekijken. Het zal echter lastig blijven om ook in gebouwen een stabiele 4G+ te ontvangen, omdat de niet 1800Mhz-frequentie zo goed door muren gaat als de 800MHz-frequentie.

Hoe weet je of jouw toestel 4G+ ondersteunt?

Bij de specificaties van een toestel staat bij ‘netwerk’ veelal of een smartphone geschikt is voor gebruik met het 4G+ netwerk. Het betekent niet dat als een smartphone 4G ondersteunt, 4G+ ook automatisch wordt ondersteund. Gebruikmaken van het 4G+ netwerk vergt een speciale smartphone.

De meeste high-end-smartphones die tegenwoordig worden uitgebracht, zijn voorzien van 4G+ ondersteuning. Ook steeds meer middenklassers en zelfs enkele budgetsmartphones kunnen tegenwoordig voor het snellere internet gebruikt worden. Daar hoef je vervolgens niets extra’s te doen. Je stopt de simkaart in je smartphone, en als je provider 4G+ aanbiedt kun je er direct mee aan de slag.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu