Geen fan van de Google Assistant die op elke Android-smartphone staat? Je kunt nu zelf een standaard virtuele assistent kiezen, zoals Amazons Alexa.
Lees verder na de advertentie.
Met Android Google Assistant vervangen
Google Assistant heeft een prominente rol op vrijwel iedere Android-smartphone. Je opent de virtuele assistent al door de homeknop ingedrukt te houden. Vervolgens kun je Assistant vragen stellen en dingen laten opzoeken, maar ook de opdracht geven om apps te openen of lampen in je huis aan te sturen. Ben je niet blij met wat Googles hulpje allemaal kan, dan zijn er echter ook andere opties.
Zo hebben onder andere Microsoft en Amazon hun eigen virtuele assistenten gebouwd, respectievelijk Cortana en Alexa. Beide zijn in app-vorm te vinden in de Play Store, maar waren tot voor kort een stuk lastiger om te openen. Terwijl je van een virtuele assistent juist verwacht dat je hem op elk moment kunt aanroepen, moest je voor een vraag aan Alexa of Cortana eerst handmatig de juiste app openen.
Stel je eigen assistent in
Daar is nu verandering in gekomen, want Google laat je nu handmatig een ‘standaard-assistent’ selecteren. Die wordt vervolgens automatisch geopend als je de homeknop enkele seconden ingedrukt houdt. Volg onderstaande stappen om een alternatief voor Google Assistant in te stellen.
- Ga naar de instellingen op je smartphone;
- Selecteer ‘Apps’;
- Kies de optie ‘Standaard-apps’ en ga naar ‘Assistentie en spraakinvoer’;
- Ga naar ‘App voor assistentie’;
- Daar kun je kiezen tussen alle virtuele assistenten die op je toestel staan. Zorg wel dat je dus eerst Alexa (download) of Cortana (download) hebt binnengehaald via de Play Store.
Stemgestuurde assistenten in het Nederlands
Helaas zijn er vooralsnog geen Nederlandstalige assistenten beschikbaar. Alexa, Google Assistant en Cortana werken allemaal alleen in het Engels. Een Nederlandse versie van de Google Assistant verschijnt waarschijnlijk in de zomer van 2018, voor een lokale versie van de slimme hulpjes van Microsoft en Amazon is nog geen releasedatum.
Het laatste nieuws over Google
- Android-tips: ruim je smartphone op in 3 stappen met Files by Google (9-12)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 49 (8-12)
- Opinie: welke functies maken een telefoon (niet) premium? (7-12)
- Laatste Feature Drop 2023: nieuwe functies voor je Pixel-apparaten (7-12)
- Gemini maakt Google Bard veel beter: dit moet je weten (7-12)