De piraterij van illegale .APK’s is volgens Miles Jacobson, directeur van Sports Interactive, een groot probleem voor game-ontwikkelaars. De Android-versie van Football Manager Handheld 2012 (€7,99) wordt door meer dan 100.000 gebruikers gespeeld, alleen van die groep gebruikers heeft maar tien procent voor de game betaald. Dit zegt hij in een interview met Wired. Jacobson maakte deze berekening op basis van de installatie-statistieken, want voor elke nieuwe installatie van Football Manager moet een aparte skin worden gedownload vanwege de verschillende schermresoluties van Android-toestellen.
In het interview praat hij over de moeilijkheden rondom Android voor game-ontwikkelaars, piraterij en een mogelijke oplossing.
Lees verder na de advertentie.
“Het ontwikkelen van een game kost veel tijd vanwege de verschillende Android-versies en -toestellen. Daarnaast is de Google Play Store niet ideaal en worden apps niet verkocht via de Amazon Store. Ondanks deze problemen wilden we de game toch op Android uitbrengen. In de eerste week stonden we in de top 20 van best betaalde apps met een waardering van 4.4 uit 5 sterren. Dat klinkt goed, maar je verliest gewoon enorm veel inkomsten door piraterij.”
“Piraterij is nu éénmaal een onderwerp waar je als game-ontwikkelaar rekening mee moet houden. Ik denk niet dat de volle honderd procent voor onze game betaalt, maar we lopen wel inkomsten mis: zowel direct als indirect. Natuurlijk levert een game minder op, maar je moet ook rekening houden met serverkosten (voor de downloads van skins), ondersteuningskosten (gebruikers die hulp nodig hebben) en toekomstige kosten als het maken van beveiligingen en nieuwe licenties voor de game. En dat gaat allemaal ten koste van de tijd en het geld dat je in de ontwikkeling van een game steekt.”
“Een goede oplossing zou een app-store zijn zoals je Steam voor pc-games hebt. Je hebt een gebruiksvriendelijke beveiliging, een overzicht van online scores en een sociaal netwerk waar je alles op kunt delen. Dat zou echt een revolutie voor game-apps kunnen betekenen. Het is helaas de realiteit dat we een tijd tegemoet gaan waar ontwikkelaars liever de rug naar Android keren dan het besturingssysteem te omarmen.”