Tips om te zorgen dat je Samsung Galaxy Tab langer meegaat

Redactie
25 november 2010, 19:58
4 min leestijd
Tips om te zorgen dat je Samsung Galaxy Tab langer meegaat
galaxy-tab-2

De Samsung Galaxy Tab is de eerste volwassen Android-tablet. De tabletcomputer kan veel taken tegelijkertijd uitvoeren, zoals surfen op het internet, muziek afspelen en bellen. Helaas ligt de Galaxy Tab bij intensief gebruik iedere avond aan de oplader. Dit hoeft niet! Er zijn namelijk een aantal tips om accutijd te besparen en om te zorgen dat je Galaxy Tab langer meegaat.

Lees verder na de advertentie.

Zet de mobiele internetverbinding uit

quick-settings

Als je de Galaxy Tab zonder simkaartje gebruikt, dan verbruik je geen mobiele data. Toch staat deze optie ondertussen nog wel aan, waardoor de batterij snel in kracht afneemt. Download de applicatie ‘Quick Settings‘ in de Android Market. Hiermee kun je het mobiele dataverbruik uitzetten. Handig! Scan de QR-code hieronder om Quick Settings direct te downloaden.

Geen zin om een applicatie te downloaden? Open dan de ‘dailer’ en typ:
*#*#4636#*#*
Vervolgens klik je op ‘Telefooninformatie’. Druk de Menu-knop in en kies ‘Disable data connection’.

Stel de helderheid van het scherm in

De Galaxy Tab heeft een groot touchscreen van zeven inch. Een helder scherm is prachtig om te zien, maar kost ook een heleboel stroom, vooral voor een tabletcomputer. Als je niet altijd een oplader in je buurt hebt, is het verstandig om de helderheid van het scherm te verlagen. Dit doe je door de notificatiebalk van de Galaxy Tab naar beneden te trekken. Zet de helderheid iets lager of vink het vakje ‘Automatisch’ aan. Ga ook naar ‘Instellingen’ -> ‘Beeld’ om de optie Time-out scherm in te stellen. Het is verstandig om deze optie zo laag mogelijk in te stellen, bijvoorbeeld op 15 seconden.

Zet Wi-Fi en Bluetooth uit

Nog zulke stroomvreters zijn Wi-Fi, Bluetooth en GPS. Door de notificatiebalk van je Galaxy Tab naar beneden te trekken, kun je deze drie opties uitzetten. GPS en Bluetooth heb ik standaard uit staan, omdat ik die nooit gebruik. En als ik ze wel gebruik, dan zet ik ze tijdelijk aan door de notificatiebalk naar beneden te schuiven. Het is zó gedaan! Als je thuis bent, en een Wi-Fi-netwerk tot je beschikking hebt, dan is het verstandig om de optie Wi-Fi aan te houden. Onderweg heb je er echter niets aan, dus dan kun je deze optie het beste uitzetten.

Onderzoek welke applicaties batterijtijd vreten

Ga naar ‘Instellingen -> Over het toestel -> Batterijgebruik’ om te zien welke programma’s veel batterijtijd kosten. Jouw Samsung Galaxy Tab houdt precies bij hoeveel batterijduur verloren is gegaan aan welke toepassingen. Stel, je gebruikt de hele dag de Mail-applicatie, dan is het niet fair om Mail af te rekenen op een hoge positie in de lijst. Maar gebruik je bijvoorbeeld de TweetDeck-applicatie vijf minuten per dag, en neemt deze app een plek in de top vijf in, dan heb je een batterijvretend programma gevonden. Over het algemeen kost het display (oftewel: het scherm) veel elektriciteit. Ook (video)bellen slurpt energie.

Sychroniseren? Niet continu!

Het is leuk en aardig dat de ingebouwde Mail-applicatie om de 15 minuten synchroniseert, maar is dat eigenlijk wel nodig? Stel, je krijgt een paar mailtjes per dag, dan is het toch ook prima om een paar keer per dag automatisch te synchroniseren? Nog handiger is om te kiezen voor de optie ‘handmatig synchroniseren’. Hoe je dit instelt? Ga naar de e-mail-inbox en klik op ‘Instellingen’. Vervolgens selecteer je ‘Accountmanager’. Klik op één van de mailaccounts. Ga nu naar ‘Controlefrequentie e-mail’ en selecteer een zo laag mogelijke optie, bijvoorbeeld ‘eenmaal per dag’ of ‘nooit’.

Of ga naar ‘Instellingen -> Account- en synchronisatie-instellingen’ en onderzoek welke applicaties toestemming hebben om automatisch te synchroniseren. Je kunt deze applicaties met één klik uitschakelen.

Download JuiceDefender

JuiceDefender is een applicatie die – zonder dat je het merkt – verschillende opties aan- en uitschakelt, waardoor je de batterijtijd tot twee keer kunt verlengen. Er is een Easy Mode, maar ook een geavanceerde modus voor die hards. Zo kun je alles zelf regelen! Download JuiceDefender gratis in de Android Market of scan de onderstaande QR-code om op de juiste pagina te belanden.

Nog een paar tips

  • Leuk, die Live Wallpapers, maar ze knijpen de batterij van de Galaxy Tab leeg. Het is beter voor je tabletcomputer om een statische achtergrond te kiezen. Ga naar je homescreen, klik op de ‘Menu’-knop en kies ‘Achtergrond’. In de ‘Achtergrondgalerie’ vind je een aantal mooie en statische achtergrondafbeeldingen.
  • Of schakel een aantal widgets uit, zoals bijvoorbeeld de ‘Feeds and Updates’-widget. Heb je een widget niet nodig? Weg ermee!
  • Probeer het aantal pagina’s van je homescreen zo laag mogelijk te houden.
  • Leg je Galaxy Tab ook altijd op een koele plaats neer. Stel, je legt je Android-toestel in de volle zon, dan raakt de accu oververhit. Het gevolg is dat de batterij sneller leeg is.
  • Ligt de Galaxy Tab aan de lader? Zorg dat je de tabletcomputer op een platte ondergrond legt – bijv. tafel – en dus niet op een matras of bank. Hierdoor kan de batterij oververhit raken, waardoor deze niet goed oplaadt.
  • Neem je de Galaxy Tab mee op reis en weet je zeker dat je de Tab de komende uren nog niet gaat gebruiken? Zet de tabletcomputer dan gewoon uit en schakel deze pas in als je het apparaat nodig hebt.
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu