Asus ZenPad 3S 10 review: dunne Android-tablet met goede specs

Thomas Haenen
19 augustus 2016, 13:30
6 min leestijd
Asus ZenPad 3S 10 review: dunne Android-tablet met goede specs

Reviewscore

8

De Asus ZenPad 3S 10 is een relatief prijzige Android-tablet. Daarvoor haal je echter wel een dunne, krachtige tablet in huis, zo bespreken we in deze ZenPad 3S 10 review.

Lees verder na de advertentie.

Asus ZenPad 3S 10 review

De ZenPad 3S 10, die vanaf deze maand in Nederland verkrijgbaar is, is een beetje een zeldzaamheid. Met een adviesprijs van 399 euro is het namelijk één van de weinige duurdere Android-tablets. De laatste jaren verschijnen er sowieso al steeds minder Android-tablets, maar op high-end gebied is het aanbod karig. Samsung probeert het een paar keer per jaar nog met zijn Galaxy Tab S-serie, maar verder lijkt niemand de concurrentie aan te durven met Apples dominante maar prijzige iPad.

Asus verwacht met de ZenPad 3S 10 een goed alternatief te bieden voor de populairste tablet op de markt, de iPad Pro 9.7. De nieuwe ZenPad beschikt ook over een groot 9,7 inch-scherm, een dunne metalen behuizing, een vingerafdrukscanner en verschillende andere extra’s. In deze ZenPad 3S 10 review bespreken we of Asus daarmee de nieuwe koning onder de Android-tablets aflevert.

Dun, smal maar nog altijd niet heel handzaam

Het design van de ZenPad 3S 10 past in ieder geval bij de prijs: de smalle randen en dunne, metalen behuizing voelen erg premium aan. Geen plastic achterkant of lelijke hoekjes dus, want alles aan de ZenPad is keurig en mooi afgewerkt. Hoewel de fabrikant claimt dat het met een dikte van 5,3 millimeter een van de dunste tablets ooit is, is dat slechts op het dunste punt. In het midden en rond de camera loopt de dikte op naar iets meer 7 millimeter. Nog altijd zeer gering, maar niet helemaal genoeg om records te breken.

zenpad s3 10 review

Met een gewicht van 430 gram is het één van de lichtste grote tablets van het moment. Asus heeft daarnaast de rand rond het scherm zeer klein weten te houden. Heb je iets grotere handen, dan kun je de ZenPad 3S 10 nog nĂ©t met een hand vasthouden, ook al is de tablet voorzien van een fors 9,7 inch-scherm. Het is een design dat veel gelijkenissen vertoont met de iPad, maar door die geringe bezel is de ZenPad wel bijna een volle centimeter smaller. Veel compacter kun je een tablet van dit formaat niet maken en daar verdient Asus absoluut complimenten voor.

De tablet is bovendien uitgerust met een vingerafdrukscanner, die ingebouwd zit in de homeknop onder het scherm. De scanner werkt goed en herkende het overgrote deel van de tijd onze vingers direct. Door het grote formaat van de tablet is het niet altijd even makkelijk de scanner te gebruiken: houd je de Asus met één hand vast, dan zul je wat moeten manoeuvreren om je vinger goed te plaatsen.

De ZenPad 3S 10 heeft een vlotte vingerafdrukscanner

Scherp en helder scherm

Het scherm heeft een resolutie van 2048 bij 1536 pixels, wat neerkomt op 264 pixels per inch. Dat is laag vergeleken met de meeste high-end smartphones die dit jaar verschijnen maar doorgaans zit je dan ook wat minder dicht op het scherm bij een tablet. Van dichtbij valt bijvoorbeeld op dat sommige app-icoontjes niet al te scherp zijn, maar op een normale afstand is het beeld dik in orde.

zenpad s3 10 review

Ook met de helderheid zit het wel goed: in de volle zon is het scherm helder genoeg om video’s te kunnen kijken op het terras, terwijl het ‘s nachts flink teruggebracht kan worden zodat je geen felle gloed hebt in je slaapkamer. Er is bovendien een blauwlichtfilter dat het scherm voorziet van een gelige tint, zodat het scherm in een donkere omgeving wat rustiger is voor je ogen.

Hardware: vlotte apps, haperende games

Asus heeft de ZenPad uitgerust met een nieuwe chip van MediaTek, de MT8176. Deze bestaat uit zes cores, waarvan er vier geklokt zijn op 1,7GHz en twee op 2,1GHz. Ook is er een ruime 4GB werkgeheugen aanwezig. Zoals je zou verwachten loopt Android zeer vlot op deze hardware: apps worden vliegensvlug geladen, switchen tussen verschillende applicaties gaat zonder gehaper en websites worden razendsnel in beeld gebracht. Netflix, YouTube en andere media-apps zijn voor de ZenPad dus geen enkel probleem.

zenpad s3 10 review

Met games heeft de tablet iets meer moeite. Grafisch intensieve spellen als GTA: San Andreas en Real Racing 3 lijken op sommige momenten wat te stotteren of haperen. Het is niet zo erg dat de spellen onspeelbaar zijn, maar het is duidelijk niet waar de ZenPad 3S 10 voor gebouwd is.

Software: Slechte combinatie Android en tablets, met veel bloatware

De ZenPad 3S 10 loopt op Android 6.0 (Marshmallow), waarbij Asus een flink aantal aanpassingen heeft gemaakt. Sommige features zijn handig, zoals ondersteuning voor de los verkrijgbare Z Stylus waarmee je (aan)tekeningen kunt maken. Ook het eerder genoemde blauwlichtfilter is een welkome toevoeging.

Minder prettig: het grote aantal apps dat Asus meelevert. Denk bijvoorbeeld aan apps voor notities en to-do-lijsten, maar ook Instagram en Asus’ eigen apps voor muziek, video’s en foto’s worden meegeleverd. Dan zijn er ook nog allerlei features die niet direct nuttig ogen, zoals applicaties die claimen het geluid van je koptelefoon te verbeteren en de prestaties van je processor te optimaliseren. Van de 32GB opslagruimte is bovendien maar 23GB beschikbaar voor de gebruiker, dus liever hadden we gezien dat Asus al deze applicaties achterwege had gelaten.

Android en tablets is bovendien al een tijdje geen geweldige combinatie meer. Ontwikkelaars maken nauwelijks applicaties die goed gebruik maken van grotere schermen, waardoor je met veel uitvergrote mobiele apps zit. De multiwindow-functie, waarmee je meerdere apps tegelijkertijd in beeld kunt krijgen, zit bovendien pas in Android 7.0 Nougat. Het is onbekend of en wanneer de ZenPad 3S 10 die update krijgt. Pas met dergelijke verbeteringen wordt deze tablet niet alleen interessant voor media, maar ook om op te werken.

Camera en accuduur

Van de 8 megapixel-camera achterop de ZenPad moet je niet te veel verwachten. Foto’s die we schoten waren vrij grof en korrelig en bovendien al snel overbelicht. Veel foto’s hadden bovendien een gelige tint en een rare waas rondom de randen van veel objecten. Nu is de camera op een tablet niet heel belangrijk, maar voor de prijs die Asus voor de ZenPad vraagt hadden we wel iets meer verwacht.

zenpad s3 10 review

De ZenPad heeft ondanks zijn geringe dikte nog een redelijke accucapaciteit van 5900 mAh. Doorgaans konden we de tablet zo’n zeven tot negen uur actief gebruiken voor hij weer aan de oplader moest. Zelfs met een langere treinrit of vliegreis kun je dus aardig wat films of afleveringen van tv-series kijken voordat de accu leeg is.

Conclusie Asus ZenPad 3S 10 review

De Asus ZenPad 3S 10 heeft een flink aantal pluspunten, waaronder een strak design, vlotte hardware en een groot en helder scherm. Extra’s als een vingerafdrukscanner zijn daarnaast mooi meegenomen. Met een adviesprijs van 399 euro is het echter wel één van de duurste tablets van het moment en daardoor wegen de minpunten ook wat zwaarder. De teleurstellende camera en de overvloed aan overbodige meegeleverde apps frusteren. Het is een prima tablet, maar dat Asus vrijwel geen concurrentie heeft, betekent ook weer niet dat er geen ruimte is voor verbetering.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus ZenPad 3S 10
Asus ZenPad 3S 10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu