Android 7.0 Nougat: alle nieuwe features, releasedatum en meer

Roel van Hout
13 min leestijd
Android 7.0 Nougat

Android Nougat is de opvolger van Android 6.0 (Marshmallow). Deze nieuwe Android-versie biedt weer enkele handige functies voor je Android-toestel. Google heeft diverse testversies van Android Nougat beschikbaar gemaakt, die makkelijker dan ooit te installeren is. Google maakte bekend in juni bekend dat Android 7.0 Nougat de volledige naam is van het besturingssysteem.  

Lees verder na de advertentie.

Android Nougat videoreview

Android 7.0 Nougat videoreview: de 5 belangrijkste features

→ Check ook ons Android 7.0 update-overzicht om te zien welke toestellen de Android 7.0-update krijgen. Dit overzicht wordt dagelijks bijgewerkt.

Nieuwe functies in Android 7.0

Android Nougat biedt een boel nieuwe functies voor je smartphone en tablet. De onderdelen waarvan bekend is  dat ze  in de update terugkomen, hebben we hieronder op een rijtje gezet.

 • Twee apps tegelijk tonen met splitscreenmodus
 • Picture-in-picture-modus voor video’s
 • Automatische updates op de achtergrond
 • VR-modus maakt het besturingssysteem geschikt voor virtual reality
 • Nieuwe look voor mapjes
 • Sluit alle apps tegelijk met een nieuwe knop
 • Nieuwe en betere emoji
 • Nieuwe notificaties om sneller berichten te sturen
 • Doze verbeterd en databesparingmodus
 • Een geheel vernieuwd instellingenmenu
 • Meer mogelijkheden voor Android for Work
 • Diverse bugfixes en stabiliteitsverbeteringen
 • Android Nougat release op 22 augustus 2016

Twee apps tegelijk tonen met splitscreenmodus

Met de splitscreenmodus kun je op je Android-toestel twee apps tegelijk draaien. De apps nemen dan elk de helft van het scherm in beslag. Deze functie was al onderdeel van een previewversie van Android Marshmallow, maar niet meer terug te vinden in de uiteindelijke release  van Android 6.0. Mogelijk werkte het systeem nog niet helemaal naar wens, maar nu heeft Google er een jaar langer aan gewerkt.

android n splitscreen klein

Het scherm wordt in tweeën verdeeld door van onderen naar boven te swipen. Hierna wordt de grootte van de apps aangepast aan de hoeveelheid ruimte die ze op het scherm krijgen. Op Android-smartphones worden de apps boven en onder elkaar geplaatst, terwijl applicaties op tablets naast elkaar worden getoond. Applicaties  passen zich automatisch aan wanneer je de smartphone in de landschapsmodus gebruikt.

Een vergelijkbare functie is al een tijdje aanwezig op toestellen van Samsung en LG, maar het is nog niet standaard onderdeel van het Android-besturingssysteem. Ook Apple heeft een splitscreenmodus toegevoegd in de laatste versies van iOS.

Picture-in-picture-modus voor video`s

Android 7.0 Nougat bevat ook een handige picture-in-picture-modus. Deze functie werkt op eenzelfde manier als de YouTube-app. Het is mogelijk om video`s te verkleinen en verplaatsen, zodat je tegelijkertijd een andere app kunt opstarten. Multitasken wordt hierdoor makkelijker, omdat je bijvoorbeeld je mail-app kunt starten terwijl je een video bekijkt.

What’s New in Android N

Automatische updates

android nougat

Misschien wel de handigste verbetering is dat beveiligingsupdates met Android Nougat op de achtergrond worden gedownload en geïnstalleerd. Dit betekent dat je zelf niet meer de instellingen hoeft in te duiken om updates te installeren, omdat dit automatisch door het systeem zelf wordt gedaan. Een fijne feature, omdat je zo nog sneller alle beveiligingsupdates draait. Daarnaast zijn de meldingen van apps die aan het updaten zijn, in Android Nougat verdwenen.

VR-modus

Google geeft steeds meer prioriteit aan virtual reality en daarom is er een VR-modus in Android 7.0 Nougat verwerkt. Dit maakt het besturingssysteem geschikter voor virtual reality. De meeste fabrikanten kunnen straks aan de slag met de modus, al ontbreken Lenovo en Sony in het rijtje.

Nieuwe notificaties

android n notificaties klein

In Android Nougat gaan ook de notificaties op de schop. Naast een verbeterd uiterlijk is  een Direct Reply-functie toegevoegd. Met deze nieuwe feature is het mogelijk om sneller op berichten te reageren. Dit werkt op eenzelfde manier als bij Facebook Messenger en Google Hangouts. Gebruikers kunnen vanuit de notificatiebalk een reactie op een bericht typen en versturen. Handig is dat in Android Nougat elke app  van deze optie gebruik kan maken.

Ook nieuw is dat Android Nougat notificaties bundelt. Ontvang je meerdere meldingen uit dezelfde app, dan worden ze gebundeld tot één notificatie. De verbetering komt vooral van pas bij groepsgesprekken in chat-apps, omdat je beter het overzicht bewaart en alle notificaties tegelijk  kunt wegvegen. Ook is het mogelijk om de bundel te openen en op een afzonderlijk bericht te reageren.

Doze verbeterd en databesparing

Doze, de energiebesparende functie die geïntroduceerd werd in Marshmallow, is  in Android 7.0  verbeterd. Waar de functie momenteel  alleen werkt als  een Android-toestel stil  op tafel ligt, wordt hij in Nougat ook ingeschakeld zodra het scherm uit staat.

Android N

Daarnaast biedt Android Nougat een handige functie om op data te besparen. Waar het al mogelijk is om een datalimiet in te stellen, kun je in Nougat een functie activeren die voorkomt dat data op de achtergrond wordt gebruikt. Hierdoor houd je meer  MB`s over om te gebruiken. Om te voorkomen dat je belangrijk meldingen mist, kun je apps aan een whitelist toevoegen. Apps op deze lijst mogen wél op de achtergronddata verbruiken.

Onafhankelijke updates

Een groot hekelpunt voor Android is dat updates eerst enkel op de Nexus-platformen beschikbaar zijn. Later volgen de andere smartphones van bijvoorbeeld Samsung en LG. Omdat deze fabrikanten een eigen skin over  Android leggen, moeten gebruikers altijd wachten tot de update voor die software is klaargestoomd. Vaak kan dit maanden of zelfs langer duren.

Android N updates

In Android Nougat zijn hints te vinden van een beter updatesysteem. In de bestandsstructuur en partitionering is een scheiding te zien tussen de Android-code en de software die de fabrikant maakt. Als dit onderscheid wordt doorgevoerd, is het mogelijk dat Google beveiligingsupdates voor Android kan uitsturen zonder dat de software van de fabrikant in de weg zit. Updates zouden ook direct voor niet Nexus-toestellen beschikbaar komen.

Kleinere features en verbeteringen

Omdat Android 5.0 (Lollipop) het volledige design van Android heeft aangepast, hoefde Android Marshmallow hier niet zoveel op te verbeteren. Met Android 7.0  worden kleine veranderingen doorgevoerd, maar verwacht geen volledig nieuw ontwerp. Het Material Design is juist gericht op de universele look, wat wordt verpest als Google het over een volledig andere boeg gooit.

Android N

Verder voegt Android Nougat veel  kleinere features en andere verbeteringen door. Zo is het instellingenscherm vernieuwd, waarbij een hamburgermenu ervoor zorgt dat je sneller tussen secties schakelt.  Ook staat onder elk item een status, waardoor je ziet welke verbindingen zijn ingeschakeld en hoe het zit met de accu of het werkgeheugen. In het overzicht van je geopende apps is er ook een knop toegevoegd waarmee je alle apps tegelijk af kunt sluiten.

3D Touch en emoji

Ook ondersteunt Android Nougat emoji unicode 9, wat betekent dat vooral de menselijke emoji er beter  uitzien. Het betekent ook dat je bij sommige emoji nu de huidskleur uit kunt kiezen. De tweede preview van Android Nougat voegt daarnaast stortcuts toe aan apps. Deze zorgen ervoor dat je direct naar een bepaald onderdeel van de app kunt springen, zonder dat je hem daarvoor eerst moet openen. Dit is vergelijkbaar met de snelle acties die 3D Touch mogelijk maakt op de iPhone 6S.

This is 3D Touch in Android N

Bij de vernieuwde nachtmodus kun je de helderheid en kleurentint zelf aanpassen, en aangeven wanneer de modus moet worden ingeschakeld. Daarnaast moet Android Nougat nog iets sneller en stabieler werken dan vorige Android-versies.

Android for Work

Android for Work, het zakelijke platformen Google dat specifiek is gericht op bedrijven, krijg met Android Nougat een update. Een belangrijke vernieuwing is dat bedrijven een toestel kunnen klaarmaken voor Android for Work door een qr-code te scannen. Daarnaast wordt de veiligheid opgeschroefd, werkprofielen gekoppeld  met een VPN-verbinding en kan een smartphone op afstand opnieuw worden opgestart.

Android for Work

 

Android Nougat 7.0 release

Android 6.0 Marshmallow kwam begin oktober 2015 uit. Android Nougat is vanaf 22 augustus 2016 beschikbaar voor de Nexus 6PNexus 5X, Nexus 6, Nexus 9, Pixel C en General Mobile Android One. De update is over-the-air beschikbaar, wat betekent dat je gebruikers ‘m automatisch op hun toestel binnenkrijgen. Bij toestellen van andere telefoonmakers duurt het (veel) langer voordat ze van de nieuwe Android-versie worden voorzien. Inmiddels zijn de meeste belangrijke Android-smartphones van Nougat voorzien. In ons Android 7.0 update-overzicht zie je wanneer jouw smartphone een update krijgt, of al is bijgewerkt.

Android Nougat is de opvolger van Android 6.0 (Marshmallow). Deze nieuwe Android-versie biedt weer enkele handige functies voor je Android-toestel. Google heeft diverse testversies van Android Nougat beschikbaar gemaakt, die makkelijker dan ooit te installeren is. Google maakte bekend in juni bekend dat Android 7.0 Nougat de volledige naam is van het besturingssysteem.  

Lees verder na de advertentie.

Android Nougat videoreview

Android 7.0 Nougat videoreview: de 5 belangrijkste features

→ Check ook ons Android 7.0 update-overzicht om te zien welke toestellen de Android 7.0-update krijgen. Dit overzicht wordt dagelijks bijgewerkt.

Nieuwe functies in Android 7.0

Android Nougat biedt een boel nieuwe functies voor je smartphone en tablet. De onderdelen waarvan bekend is  dat ze  in de update terugkomen, hebben we hieronder op een rijtje gezet.

 • Twee apps tegelijk tonen met splitscreenmodus
 • Picture-in-picture-modus voor video’s
 • Automatische updates op de achtergrond
 • VR-modus maakt het besturingssysteem geschikt voor virtual reality
 • Nieuwe look voor mapjes
 • Sluit alle apps tegelijk met een nieuwe knop
 • Nieuwe en betere emoji
 • Nieuwe notificaties om sneller berichten te sturen
 • Doze verbeterd en databesparingmodus
 • Een geheel vernieuwd instellingenmenu
 • Meer mogelijkheden voor Android for Work
 • Diverse bugfixes en stabiliteitsverbeteringen
 • Android Nougat release op 22 augustus 2016

Twee apps tegelijk tonen met splitscreenmodus

Met de splitscreenmodus kun je op je Android-toestel twee apps tegelijk draaien. De apps nemen dan elk de helft van het scherm in beslag. Deze functie was al onderdeel van een previewversie van Android Marshmallow, maar niet meer terug te vinden in de uiteindelijke release  van Android 6.0. Mogelijk werkte het systeem nog niet helemaal naar wens, maar nu heeft Google er een jaar langer aan gewerkt.

android n splitscreen klein

Het scherm wordt in tweeën verdeeld door van onderen naar boven te swipen. Hierna wordt de grootte van de apps aangepast aan de hoeveelheid ruimte die ze op het scherm krijgen. Op Android-smartphones worden de apps boven en onder elkaar geplaatst, terwijl applicaties op tablets naast elkaar worden getoond. Applicaties  passen zich automatisch aan wanneer je de smartphone in de landschapsmodus gebruikt.

Een vergelijkbare functie is al een tijdje aanwezig op toestellen van Samsung en LG, maar het is nog niet standaard onderdeel van het Android-besturingssysteem. Ook Apple heeft een splitscreenmodus toegevoegd in de laatste versies van iOS.

Picture-in-picture-modus voor video`s

Android 7.0 Nougat bevat ook een handige picture-in-picture-modus. Deze functie werkt op eenzelfde manier als de YouTube-app. Het is mogelijk om video`s te verkleinen en verplaatsen, zodat je tegelijkertijd een andere app kunt opstarten. Multitasken wordt hierdoor makkelijker, omdat je bijvoorbeeld je mail-app kunt starten terwijl je een video bekijkt.

What’s New in Android N

Automatische updates

android nougat

Misschien wel de handigste verbetering is dat beveiligingsupdates met Android Nougat op de achtergrond worden gedownload en geïnstalleerd. Dit betekent dat je zelf niet meer de instellingen hoeft in te duiken om updates te installeren, omdat dit automatisch door het systeem zelf wordt gedaan. Een fijne feature, omdat je zo nog sneller alle beveiligingsupdates draait. Daarnaast zijn de meldingen van apps die aan het updaten zijn, in Android Nougat verdwenen.

VR-modus

Google geeft steeds meer prioriteit aan virtual reality en daarom is er een VR-modus in Android 7.0 Nougat verwerkt. Dit maakt het besturingssysteem geschikter voor virtual reality. De meeste fabrikanten kunnen straks aan de slag met de modus, al ontbreken Lenovo en Sony in het rijtje.

Nieuwe notificaties

android n notificaties klein

In Android Nougat gaan ook de notificaties op de schop. Naast een verbeterd uiterlijk is  een Direct Reply-functie toegevoegd. Met deze nieuwe feature is het mogelijk om sneller op berichten te reageren. Dit werkt op eenzelfde manier als bij Facebook Messenger en Google Hangouts. Gebruikers kunnen vanuit de notificatiebalk een reactie op een bericht typen en versturen. Handig is dat in Android Nougat elke app  van deze optie gebruik kan maken.

Ook nieuw is dat Android Nougat notificaties bundelt. Ontvang je meerdere meldingen uit dezelfde app, dan worden ze gebundeld tot één notificatie. De verbetering komt vooral van pas bij groepsgesprekken in chat-apps, omdat je beter het overzicht bewaart en alle notificaties tegelijk  kunt wegvegen. Ook is het mogelijk om de bundel te openen en op een afzonderlijk bericht te reageren.

Doze verbeterd en databesparing

Doze, de energiebesparende functie die geïntroduceerd werd in Marshmallow, is  in Android 7.0  verbeterd. Waar de functie momenteel  alleen werkt als  een Android-toestel stil  op tafel ligt, wordt hij in Nougat ook ingeschakeld zodra het scherm uit staat.

Android N

Daarnaast biedt Android Nougat een handige functie om op data te besparen. Waar het al mogelijk is om een datalimiet in te stellen, kun je in Nougat een functie activeren die voorkomt dat data op de achtergrond wordt gebruikt. Hierdoor houd je meer  MB`s over om te gebruiken. Om te voorkomen dat je belangrijk meldingen mist, kun je apps aan een whitelist toevoegen. Apps op deze lijst mogen wél op de achtergronddata verbruiken.

Onafhankelijke updates

Een groot hekelpunt voor Android is dat updates eerst enkel op de Nexus-platformen beschikbaar zijn. Later volgen de andere smartphones van bijvoorbeeld Samsung en LG. Omdat deze fabrikanten een eigen skin over  Android leggen, moeten gebruikers altijd wachten tot de update voor die software is klaargestoomd. Vaak kan dit maanden of zelfs langer duren.

Android N updates

In Android Nougat zijn hints te vinden van een beter updatesysteem. In de bestandsstructuur en partitionering is een scheiding te zien tussen de Android-code en de software die de fabrikant maakt. Als dit onderscheid wordt doorgevoerd, is het mogelijk dat Google beveiligingsupdates voor Android kan uitsturen zonder dat de software van de fabrikant in de weg zit. Updates zouden ook direct voor niet Nexus-toestellen beschikbaar komen.

Kleinere features en verbeteringen

Omdat Android 5.0 (Lollipop) het volledige design van Android heeft aangepast, hoefde Android Marshmallow hier niet zoveel op te verbeteren. Met Android 7.0  worden kleine veranderingen doorgevoerd, maar verwacht geen volledig nieuw ontwerp. Het Material Design is juist gericht op de universele look, wat wordt verpest als Google het over een volledig andere boeg gooit.

Android N

Verder voegt Android Nougat veel  kleinere features en andere verbeteringen door. Zo is het instellingenscherm vernieuwd, waarbij een hamburgermenu ervoor zorgt dat je sneller tussen secties schakelt.  Ook staat onder elk item een status, waardoor je ziet welke verbindingen zijn ingeschakeld en hoe het zit met de accu of het werkgeheugen. In het overzicht van je geopende apps is er ook een knop toegevoegd waarmee je alle apps tegelijk af kunt sluiten.

3D Touch en emoji

Ook ondersteunt Android Nougat emoji unicode 9, wat betekent dat vooral de menselijke emoji er beter  uitzien. Het betekent ook dat je bij sommige emoji nu de huidskleur uit kunt kiezen. De tweede preview van Android Nougat voegt daarnaast stortcuts toe aan apps. Deze zorgen ervoor dat je direct naar een bepaald onderdeel van de app kunt springen, zonder dat je hem daarvoor eerst moet openen. Dit is vergelijkbaar met de snelle acties die 3D Touch mogelijk maakt op de iPhone 6S.

This is 3D Touch in Android N

Bij de vernieuwde nachtmodus kun je de helderheid en kleurentint zelf aanpassen, en aangeven wanneer de modus moet worden ingeschakeld. Daarnaast moet Android Nougat nog iets sneller en stabieler werken dan vorige Android-versies.

Android for Work

Android for Work, het zakelijke platformen Google dat specifiek is gericht op bedrijven, krijg met Android Nougat een update. Een belangrijke vernieuwing is dat bedrijven een toestel kunnen klaarmaken voor Android for Work door een qr-code te scannen. Daarnaast wordt de veiligheid opgeschroefd, werkprofielen gekoppeld  met een VPN-verbinding en kan een smartphone op afstand opnieuw worden opgestart.

Android for Work

 

Android Nougat 7.0 release

Android 6.0 Marshmallow kwam begin oktober 2015 uit. Android Nougat is vanaf 22 augustus 2016 beschikbaar voor de Nexus 6PNexus 5X, Nexus 6, Nexus 9, Pixel C en General Mobile Android One. De update is over-the-air beschikbaar, wat betekent dat je gebruikers ‘m automatisch op hun toestel binnenkrijgen. Bij toestellen van andere telefoonmakers duurt het (veel) langer voordat ze van de nieuwe Android-versie worden voorzien. Inmiddels zijn de meeste belangrijke Android-smartphones van Nougat voorzien. In ons Android 7.0 update-overzicht zie je wanneer jouw smartphone een update krijgt, of al is bijgewerkt.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu