Vanaf dit voorjaar ligt de LG G8 ThinQ in de winkels, een toestel dat barst van de opvallende features. Wij probeerden de palmherkenning, veegbediening en driedubbele camera’s vast uit.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze LG G8 ThinQ preview
LG heeft een paar zware jaren achter de rug. Het Koreaanse bedrijf brengt nog steeds goede smartphones uit, maar met het smartphonegeweld van Huawei, Samsung en andere grote fabrikanten wordt LG een beetje ondergesneeuwd. De hardware van het bedrijf haalt het vaak net niet bij de concurrentie, terwijl de prijzen iets te hoog liggen.
Met de G8 ThinQ gooit LG het daarom over een andere boeg. Het toestel is nog steeds uitgerust met de beste hardware van het moment, maar biedt daarnaast enkele opmerkelijke features. We nemen onze eerste indruk van de vier meest opvallende features met je door.

1. Palmherkenning: toch wat onhandig
Boven het scherm van de LG G8 zit een notch met een dubbele camera in. Naast een ‘gewone’ 8 megapixel-camera voor selfies zit LG’s nieuwe Z Camera. Die heeft een zogenaamde Time of Flight-sensor die diepte meet. Zo’n 3D-camera kan je gebruiken voor augmented reality-apps en verbeterde beveiliging.
LG heeft hele opvallende toepassing bedacht: palmherkenning. De G8 ThinQ heeft een vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning, maar je kunt het toestel ook ontgrendelen door je hand voor de selfiecamera te houden. Volgens LG is de palm namelijk veel unieker en dus veiliger dan een vingerafdruk. Bovendien kun je het toestel zo hands-free ontgrendelen in de auto of tijdens het koken.

Ik heb de functie kort kunnen testen, maar ben vooralsnog verre van overtuigd. Je moet je hand op zo’n tien tot twintig centimeter afstand houden van het scherm, maar de precieze plaatsing komt vrij nauwkeurig. Misschien raak je er na een langere gebruiksperiode aan gewend, maar ik moest m’n hand meerdere keren verplaatsen voordat ik de juiste plek had gevonden.
Zit je hand op de goede plek, dan duurt het al gauw een volle seconde tot het toestel ontgrendeld is. Het is merkbaar langzamer dan een vingerafdrukscanner. De technologie is misschien indrukwekkend, maar nog lang niet goed genoeg om daadwerkelijk dag in dag uit te gebruiken. Je ontgrendelt je toestel immers ruim honderd keer per dag, en dan zijn snelheid en gemak het allerbelangrijkste.
2. Air Gestures: liever met handen
De Z Camera wordt ook ingezet voor zogenaamde ‘Air Gestures’. Daarmee kun je de G8 ThinQ besturen zonder het touchscreen aan te raken. Je knijpt je vingers samen, en houdt ze vervolgens voor de Z Camera in beeld. Door op het homescreen naar links of rechts te vegen in de lucht open je verschillende apps.
In sommige LG-apps kun je daarnaast navigeren door te vegen. Door je hand links- of rechtsom te draaien, zet je het volume harder of zachter. Alsof je een denkbeeldige volumeknop vasthoudt.

Het idee is dat je de LG G8 ThinQ zo ook kan besturen als je het scherm even niet kan of wil aanraken, bijvoorbeeld als je aan het koken bent of achter het stuur zit. Afgaande op mijn eerste indruk betwijfel ik of dat een goed idee was. Ook hier geldt namelijk dat je behoorlijk precies moet zijn in waar je hand zit en hoe je veegt en draait.
Op het demomodel heb ik de Air Gestures ruim een kwartier kunnen proberen, maar echt handig werd ik niet in. Ook een vriendelijke LG-medewerker die het meerdere keren voor probeerde te doen, ging geregeld de mist in. Hands-free besturing moet juist feilloos werken, en dat lijkt er echt niet in te zitten. Een app openen met stembesturing of even op de volumeknop drukken werkt foutlozer, vlotter en dus beter.
3. Trillend scherm maakt geluid
De derde verbetering aan de voorkant bevalt gelukkig een stuk beter. Omdat het 6,1 inch-scherm van de G8 ThinQ bijna de hele voorkant vult, was bovenaan het beeld geen ruimte meer voor de speaker. In plaats daarvan heeft het toestel een scherm dat meetrilt met het geluid. Hele kleine trillingen van het beeld veroorzaken geluid dat volgens LG net zo goed geluid maakt als een gewone speaker.
Dat bevalt, al is het wel even wennen. Zet je het volume maximaal, dan is het scherm van de G8 ThinQ stevig aan het trillen. Wil je lekker hard naar ABBA luisteren, dan is het geluid kraalhelder en goed maar voelt het scherm een beetje alsof je een lawinelading aan sms-berichten ontvangt. Ligt het toestel echter plat op tafel, dan heb je daar geen last van. Een interessante aanpak die voor nu uitstekend lijkt te werken.
4. Drie camera’s voor elke situatie
Achterop de LG G8 ThinQ vind je liefst drie camera’s. Er is een primaire camera van 12 megapixel, met een diafragma van f/1.5. Dat betekent dat je zelfs in situaties met weinig licht nog snel scherpe foto’s schiet.

Daarnaast vind je een 16 megapixel-groothoeklens, met een kijkhoek van 107 graden. Daarmee schiet je bredere foto’s, zodat je bijvoorbeeld een panorama schiet zonder het toestel te draaien. Er is ook nog een 12 megapixel-telefotolens, waarmee je 2x optische zoom krijgt. Je zoomt dan in zonder kwaliteitsverlies.
Ik heb de camera’s nog maar kort kunnen testen, bovendien in een vrij donkere, drukke ruimte. Toch zagen de eerste foto’s er erg goed uit. Ook indrukwekkend is de Live Bokeh-mode, waarmee je een bokeh-effect aan video’s toevoegt terwijl je ze filmt. In onze volledige review vertellen we je hoe de camera’s presteren onder andere omstandigheden.
En een sterke basis
We hebben de basis van de LG G8 ThinQ nog niet genoemd, maar die is ijzersterk. Het toestel heeft een oled-scherm met mooie, levendige kleuren. De gloednieuwe Snapdragon 855-chip met 6GB werkgeheugen zorgt voor uitstekende prestaties. Apps openen snel, zelfs als je vlot tussen applicaties wisselt.
Op moment van schrijven zijn de adviesprijs en releasedatum van de LG G8 ThinQ nog onbekend. De prijs is waarschijnlijk in lijn met eerdere LG-toptoestellen. Een woordvoerder vertelde ons dat het toestel nog voor de zomer in Nederland verschijnt, maar een precieze datum staat nog niet vast.
Lees het laatste nieuws over LG
- Waarom optische zoom op je smartphone in de toekomst beter wordt (28-12-2022)
- Beveiligingslek: Samsung-telefoons waren kwetsbaar voor malware (2-12-2022)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 46 (18-11-2022)
- Iconische smartphones: de kromme, zelfhelende LG G Flex (1-6-2022)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 21 (27-5-2022)