De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android 5.1 Lollipop: het complete overzicht

Wouter Nijsen
4 min leestijd
Android 5.1 Lollipop

Android 5.1 is de opvolger van Android 5.0 en draagt nog steeds de naam Lollipop. Deze Android-versie is niet zo’n ingrijpende update als zijn voorganger, die een volledig nieuw design met zich meebracht met onder meer een ander kleurgebruik, nieuwe animaties en 3D-effecten, snelle instellingen en slimmere notificaties.

Android 5.1 richt zich met name op het repareren van bugs die 5.0 introduceerde en moet vooral worden gezien als een verbeterde versie van Lollipop, zonder veel spannende toevoegingen. Toch zorgt deze update voor een besturingssysteem dat soepeler en stabieler werkt. En dat is alleen maar prettig!

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws over Android 5.1

Hieronder lees je de laatste nieuwsberichten die betrekking hebben op Android 5.1 Lollipop. Verderop deze pagina laten we je zien wat er allemaal nieuw is in deze Android-versie.

Video: dit is er allemaal nieuw in Android 5.1 Lollipop

Android 5.1 Lollipop: dit is er allemaal nieuw

Dit brengt de Android 5.1 update

Lange tijd was onduidelijk wat we precies van de Android 5.1 update konden verwachten. Nu weten we dat deze in ieder geval de stille modus in Lollipop terugbrengt. Deze werd in Android 5.0 vervangen door een systeem met meldingen, prioriteitsmeldingen en geen meldingen, maar dat vonden niet alle gebruikers even handig.

Android 5.1

Android 5.1 verbetert daarnaast de stabiliteit van het besturingssysteem, zodat de interface nog soepeler werkt en apps minder vaak vastlopen. Sowieso wordt aangeraden om afzonderlijke apps regelmatig te updaten om ervoor te zorgen dat ze optimaal met Android Lollipop werken. Is een app die jij gebruikt nog niet geoptimaliseerd voor Android 5.0 en werkt hij niet naar behoren, dan kun je ‘m beter tijdelijk van je toestel verwijderen.

Andere belangrijke vernieuwingen  zijn de toevoeging van ondersteuning voor twee simkaarten, waardoor het bij toestellen met dualsim mogelijk wordt om in de telefoon-app te kiezen met welk nummer je wilt bellen. Dit is met name handig voor goedkopere telefoons die veelal van dualsim-ondersteuning zijn voorzien.

Device Protection en telefoongesprekken in hd

De tweede belangrijke verandering die de nieuwe Lollipop-versie brengt, is Device Protection. Deze technologie zorgt ervoor dat je gestolen of verloren smartphone of tablet vergrendeld blijft totdat je weer inlogt met je Google-profiel. Deze functie komt alleen beschikbaar op toestellen die vanuit de doos op Android 5.1 draaien en op de Nexus 6 en Nexus 9.

android 5.1 lollipop

De laatste grote toevoeging is HD-telefoongesprekken met een hogere audiokwaliteit. Ook bieden de knoppen in het snelle-instellingen-paneel voor bluetooth en wifi voortaan meer opties, zoals het direct verbinden met een specifiek wifi-netwerk of bluetooth-apparaat.

Met de nieuwe Android-versie heeft Google tot slot  verbeteringen doorgevoerd in het accu- en geheugenverbruik. Lollipop had voorheen last van een vreemde geheugenbug (die met name de Nexus 5 teisterde), waardoor de software opeens niet genoeg werkgeheugen kan bereiken. Een simpele reboot werkt veelal, maar de update moet deze bug sowieso oplossen.

Alle verbeteringen op een rijtje

Wil je weten wat de Android 5.1 update allemaal met zich meebrengt? Hieronder hebben we de belangrijkste verbeteringen van deze Android-versie op een rijtje gezet.

 • Ondersteuning voor twee simkaarten: kies zelf met welke je wilt bellen
 • Device Protection: je toestel blijft vergrendeld totdat je inlogt met je Google-account
 • HD-telefoongesprekken met een hogere audiokwaliteit
 • Stille modus in Lollipop keert terug
 • Heads-up notificaties verdwijnen nu als meldingen worden weggeveegd
 • Verbeteringen in de stabiliteit van het systeem
 • Oplossing voor vreemde geheugenbug in Android 5.0
 • Terugkeer van animatie bij inschakelen autorotatie
 • Nieuwe animaties bij het wisselen tussen schermen in de klok-app
 • Wifi- en bluetoothverbindingen zijn direct via het snelle instellingen-paneel te beheren
 • Oplossingen voor plotseling crashende apps
 • Verbeteringen in het accuverbruik
 • Oplossingen voor problemen met wifi-verbinding
 • Oplossing voor probleem met ‘Ok Google’-stemcommando
 • Oplossing voor bug met notificaties
 • Oplossingen voor geluidsproblemen bij sommige Android-toestellen
 • Overige verbeteringen voor kleine foutjes in Android 5.0

Android 5.1 downloaden

Android 5.1 werd eerder  al geleverd met de Android One-toestellen die Google heeft uitgebracht in Indonesië, India en de Philippijnen. Deze budgettoestellen hebben de primeur dat ze uit de doos op deze Android-versie draaien. Hieronder kun je de officiële aankondigingsvideo van Android One bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=X7UPR9z3OV8

Sinds 9 maart 2015 is de uitrol van Android 5.1 gestart voor de Nexus- en Google  Play Edition-toestellen. De verwachting is dat (high-end) toestellen van andere fabrikanten later volgen.  Wil je op de hoogte blijven wanneer je Android 5.1 kunt downloaden, houd dan Android Planet scherp in de gaten. Zodra we meer over de update weten, lees je het op deze pagina!

Weten wanneer jouw toestel wordt bijgewerkt? Check ons Android Lollipop update-overzicht!

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu