In 3 stappen in-app aankopen uitschakelen in Android

Zo’n 98 procent van de apps die je in Google Play vindt, werken volgens het free-to-play principe. Je kunt ze gratis downloaden, maar voor bepaalde functies zijn (dure) in-app aankopen vereist. In deze tip laten we je zien hoe je deze uitschakelt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Gratis is niet altijd gratis

Veel apps en games voor Android zijn prima gratis te gebruiken, zonder dat er in-app aankopen aan te pas komen. Vaak is het wel nodig om echt geld uit te geven om bijvoorbeeld advertenties te verwijderen of toegang tot premiumfuncties te krijgen. Bij games is het doorgaans zo dat je het spelverloop kunt beïnvloeden of versnellen met een in-app aankoop. Denk bijvoorbeeld aan Clash of Clans, Candy Crush en Hay Day; deze gratis spellen staan hierdoor al geruime tijd in de top van best verdienende apps en leveren de ontwikkelaar bakken met geld op.

in-app aankopen uitschakelen

Voor gebruikers kunnen in-app aankopen echter behoorlijk in de papieren lopen. In het verleden hebben diverse ouders een gepeperde rekening gekregen nadat hun kind nietsvermoedend allerhande aankopen binnen een spel deed. Gelukkig kun je in Android in-app aankopen uitschakelen en hieronder laten we zien hoe.

In-app aankopen uitschakelen doe je zo

  1. Open de Google Play-app, tik op de menuknop linksboven en ga naar ‘Instellingen’;
  2. Scrol naar het menu ‘Gebruikersinstellingen’ en tik op de optie ‘Verificatie vereisen voor aankopen’;
  3. Kies vervolgens ‘Voor alle aankopen via Google Play op dit apparaat’ en voer je wachtwoord in om je keuze te bevestigen. Hierna  is voor de aanschaf van elke betaalde app en in-app aankoop een wachtwoord vereist.

In oudere versies van Google Play is in het instellingenmenu de optie ‘Gebruik PIN voor aankopen’ te vinden. Dit werkt in principe hetzelfde; voor elke (in-app) aankoop is  het nodig om een code in te voeren om deze te bevestigen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.