Liever geen notificaties over die update die je nog moet installeren op je smartphone? Zo stel je automatische updates voor software in.
Lees verder na de advertentie.
Automatische updates op je Android-smartphone
Het is belangrijk dat je telefoon en apps draaien op de nieuwste updates. Niet alleen omdat je dan toegang krijgt tot toffe nieuwe functies, maar ook omdat Android-, beveiligings- en app-updates de beveiliging van de telefoon of applicatie bijspijkeren. Zo kun jij ze veilig blijven gebruiken. Hier lees je hoe je het automatisch installeren van zulke updates aanzet.
Let op: wij hebben deze tip getest op de Google Pixel 8 Pro. Op smartphones van andere fabrikanten heten menu’s en opties mogelijk iets anders.

Automatische software-updates inschakelen
Om beveiligingsupdates en nieuwe Android-versies automatisch te installeren, volg je deze stappen: Allereerst moet je de ontwikkelaarsopties op je telefoon ontgrendelen in de instellingen-app. Ga naar ‘Over de telefoon’ en scrol helemaal naar beneden. Tik zo’n tien keer snel achter elkaar op ‘Buildnummer’ tot er een pop-up verschijnt. Je bent nu ‘ontwikkelaar’.
Ga je nu naar het kopje ‘Systeem’ in de instellingen, dan zie je een nieuw menu: ‘Ontwikkelaarsopties’. Klik hierop en scrol tot je ‘Automatische systeemupdates’ ziet. Haal hiernaast de schakelaar over. Je telefoon installeert nu nieuwe software als je jouw smartphone opnieuw opstart. Vooral handig dus als je hem ’s nachts volledig uitschakelt. Anders moet je helaas toch zelf voor een update op ‘Installeren’ klikken.
Automatische app-updates inschakelen
Het automatiseren van app-updates is ook ontzettend handig en makkelijker in te stellen dan de beveiligingsupdates. Open de Play Store en selecteer je profielfoto rechtsboven in beeld. Klik hier op ‘Instellingen’ en ga naar het kopje ‘Netwerkvoorkeuren’. Hier vind je de optie ‘Apps automatisch updaten’.
Als je hierop klikt, verschijnen er vier opties: ‘Alle apps updaten via wifi of mobiele data’, ‘Updaten met beperkte hoeveelheid mobiele data’, ‘Alleen updaten via wifi’ en ‘Apps niet automatisch updaten’. De opties spreken redelijk voor zich, maar zorg dat je de juiste kiest, zeker als je een beperkte mobiele databundel hebt. Anders kan het je per ongeluk flink wat data kosten.

Optie gekozen? Dan kun je de instellingen sluiten. Mogelijk moet je apps die nog niet automatisch geĂĽpdatet zijn nog wel een keertje zelf bijwerken. Die vind je in de Play Store, als je op je profielfoto klikt, onder ‘Apps en apparaat beheren’ en dan bij het kopje ‘Beheren’.
Natuurlijk lees je op Android Planet alles over Android-updates. Iedere vrijdagmiddag zetten we onder elkaar welke toestellen nieuwe software ontvangen. Zo weet jij wanneer jouw telefoon aan de beurt is.
Meer Android-tips
Wil je op de hoogte blijven? Houd Android Planet dan goed in de gaten. We praten je via onze app en nieuwsbrief bij over de laatste ontwikkelingen. Volg ons ook op WhatsApp, Google Nieuws, Facebook, Instagram en X (voorheen Twitter).
- Zo ruim je de Google Foto’s-app op: weg met screenshots en meer (12 jun)
- Zo vind je de Android 16 Easter Egg – en dit kun je ermee (11 jun)
- Met AI je foto’s bewerken: dit zijn de opties in Google Foto’s (10 jun)
- Bestanden van en naar Android overzetten doe je zo (7 jun)
- Android Auto werkt niet: 9 tips om snel weer op pad te gaan (31 mei)