Google Play: tips en alles wat je moet weten

Wouter Nijsen
3 min leestijd
Google Play

Google Play is Googles officiële app-winkel waar je apps en games kunt downloaden. Lees hier het laatste nieuws en tips om de mogelijkheden van de Play Store te benutten.

Lees verder na de advertentie.

Laatste Google Play-nieuws

Google Play handmatig installeren

Heb je de app per ongeluk van je toestel verwijderd of werkt hij niet meer? Download de Google Play Store en lees hoe je de app handmatig installeert.

Naast apps en games biedt Google Play ook films, muziek, boeken en apparaten aan. Deze zijn te bereiken via specifieke secties, zoals Google Play Films, Google Play Muziek en Google Play Boeken.

Van Android Market naar Google Play

market-play

Google Play is in augustus 2008 opgericht als de ‘Android Market’. Daar was het voor gebruikers mogelijk om apps en games te downloaden. De Android Market begon de concurrentiestrijd met Apples App Store, waarna Google de naam van zijn app-winkel veranderde in ‘Google Play. Door de naamsverandering kon Google gemakkelijker meer secties met content toevoegen, waarvan Google Play Films, Google Play Muziek en Google Play Boeken al in Nederland beschikbaar zijn. Ook Google Play Kiosk, waar gebruikers nieuws kunnen lezen en tijdschriften kunnen kopen, is in Nederland te gebruiken.

Wat kun je er kopen?

In Google Play heb je de mogelijkheid om apps en games te kopen. Als je niet tevreden bent over een app of game, kun je binnen vijftien minuten een restitutie aanvragen. Dit doe je door de applicatie te deïnstalleren binnen de vijftien minuten nadat je ‘m hebt aangeschaft. Het bedrag wordt dan niet van je gekoppelde rekening gehaald.

Verder is het mogelijk om muziek, boeken en tijdschriften aan te schaffen. Dit gaat per artikel, zoals een album, een boek of een tijdschrift. Bij Google Play Muziek kun je ook nog losse nummers aanschaffen of een streamingabonnement afsluiten. Een abonnement kost 9,99 euro per maand en laat je onbeperkt naar miljoenen nummers luisteren. Ook is het mogelijk om 20.000 nummers uit je eigen collectie in de cloud van Google Play Muziek op te slaan, waardoor je via de app altijd toegang hebt tot deze muziek.

Google Play Films biedt de mogelijkheid om films te kopen of huren. Nieuwe films huren kost meestal 3,99 euro voor een sd-versie en 4,99 euro voor een hd-versie. De hd-versie biedt een hogere kwaliteit dan de sd-versie. Bij kopen kost de sd-versie bij nieuwe films gemiddeld 13,99 euro en de hd-versie 16,99 euro. Oudere films zijn vaak enkele euro’s goedkoper.

Aangeschafte content wordt aan jouw Google Play-account toegevoegd. Je hebt de mogelijkheid om deze content, van boeken tot films, op jouw Android-apparaten te downloaden en te gebruiken. Bij films en muziek kun je de content ook naar de Chromecast streamen. Bij het huren van een film verdwijnt de aangeschafte content na 24 uur, nadat je op start hebt gedrukt.

Apparaten zijn beperkt in Google Play beschikbaar en kunnen alleen via de webversie worden aangeschaft. Hier worden bijvoorbeeld Nexus-toestellen of specifieke Google-hardware als de Chromecast verkocht.

Hoe betaal je met Google Play?

Google Play biedt verschillende betalingsopties aan. Je hebt de mogelijkheid om een creditcard of PayPal-account aan je Google Play-profiel te koppelen. Als je een aankoop doet, wordt het bedrag uiteindelijk via je creditcard of PayPal-account verrekend.

Ook is het mogelijk om Google Play-krediet aan te schaffen. Deze kredietkaarten worden nog niet officieel verkocht in Nederland, maar het is al wel mogelijk om online dergelijke kaarten aan te schaffen. Op die kredietkaarten is een code te vinden die je via de Google Play-app kunt inwisselen. Het bedrag op de kredietkaart wordt vervolgens automatisch aan je Google Play-account toegevoegd.

Heeft dit artikel je geholpen?

Google Play archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's