De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Boeken lezen op je smartphone: de 6 beste ebook-apps voor Android

Michel van 't Klaphek
8 juli 2019, 16:37
4 min leestijd
Boeken lezen op je smartphone: de 6 beste ebook-apps voor Android

Deze zomer is er niets fijner dan op het strand of op de camping liggen met een goed boek. Of je nou gaat voor de nieuwe Karen Slaughter of het complete oeuvre van J.K. Rowling, ebooks zijn stukken makkelijker dan dikke boeken. Dit zijn de beste ebook-apps voor je smartphone!

Lees verder na de advertentie.

Dit zijn onze favoriete ebook Android-apps

Echte boekenliefhebbers roepen dat er niets beter is dan met een papieren boek luieren op het strand, bij het zwembad of onderweg in het vliegtuig. Toch zullen zij ook toegeven dat ebooks verschillende voordelen hebben.

Zo zit je koffer al snel vol als je een meerdere pageturners meeneemt, terwijl de gemiddelde smartphone of e-reader ruimte biedt voor duizenden boeken. Bovendien kun je met een ebook aantekeningen maken en je favoriete quotes opslaan. Met deze ebook-apps voor Android ben jij deze winter onder de pannen.

1. Kobo Books

Het lezen van ebooks is één ding, maar het verkrijgen van (legale) digitale boeken zorgt nog wel eens voor wat meer gedoe. De Kobo-app maakt het simpel, want hij beschikt over zijn eigen digitale webwinkel. Daar kun je zowat alle populaire boeken van dit moment vinden, Nederlands- én Engelstalig. Er is zelfs een variant van de app met Bol.com-ondersteuning, waar je terecht kunt voor de boeken van die webwinkel. Of bekijk de uitgebreide selectie gratis boeken.

Kobo geeft bovendien persoonlijke aanbevelingen op basis van je leesgedrag. Heb je een e-reader van het bedrijf, zoals de Kobo Aura One, dan wordt je voortgang automatisch gesynchroniseerd. Zo kun je op je smartphone verdergaan waar je met je reader gebleven was. De app heeft een nachtmodus, aanpasbare lettertype en lettergrootte en andere manieren om het lezen zo aangenaam mogelijk te maken.

Download Kobo Books in Google Play (gratis)

Download Bol.com Kobo Books in Google Play (gratis)

2. Amazon Kindle

Fysieke boeken kun je in Nederland nog niet kopen bij Amazon, maar ebooks hebben ze wel. Die kun je vervolgens lezen via een Kindle-reader, of via de Kindle-app op je smartphone. Geniet van boeken of tijdschriften, maak aantekeningen of deel je favoriete quotes via Goodreads. Een nadeel van Kindle is dat de app alleen Amazons eigen boeken ondersteunt; wil je je eigen epub-titels lezen, dan moet je die met een flinke omweg toevoegen.

Het grote voordeel van Amazon is daarentegen de uitgebreide selectie Engelstalige boeken. Die zijn namelijk stukken goedkoper dan Nederlandse titels. Het bedrijf heeft altijd een uitgebreide selectie van Engelse boeken verkrijgbaar voor 99 cent. Ook werkt het bedrijf hard aan exclusieve content, boeken die je alleen bij Amazon kunt kopen en lezen. Dat zijn voornamelijk kortere verhalen, maar wel van bekende namen als Stephen King en Margaret Atwood.

Download Amazon Kindle in Google Play (gratis)

3. Google Play Books

Eerlijk is eerlijk: de Google Play Books-app heeft enkele gebreken. Zo is het moeilijk om nieuwe titels te ontdekken die aansluiten op je interesses, en is de categorisering van de winkel soms wat verwarrend. Desalniettemin heeft Google één groot voordeel: de Play Books-app staat standaard op een groot deel van alle Android-smartphones.

Bovendien is de leeservaring zelf dik in orde. Je kunt het lettertype en het formaat gemakkelijk aanpassen, om maar wat te noemen. Er zijn meerdere kleuren voor je notities beschikbaar, en er is zelfs een tekst-naar-spraak optie. Bovendien kun je gemakkelijk je eigen epub- of pdf-bestanden toevoegen aan je eigen bibliotheek.

Download Google Play Books in Google Play (gratis)

4. Aldiko Book Reader

Heb je al een eigen digitale boekencollectie, en geen behoefte aan een app met zijn eigen winkel? Overweeg dan de Aldiko Book Reader, een simpele app zonder fratsen. De gratis versie biedt ondersteuning voor epub en pdf zodat je vrijwel alle boeken kan lezen. Tegen betaling kun je een versie krijgen die je aantekeningen en notities laat maken.

Download Aldiko Book Reader in Google Play (gratis)
Download Aldiko Book Reader Premium in Google Play (5,49 euro)

5. Wattpad

Niet alle goede verhalen komen van bekende auteurs. Via Wattpad kan iedereen zijn eigen verhaal delen. Daardoor heeft de site een uniek aanbod met boeken en verhalen die je bijna allemaal nergens tegenkomt.

Vooral romantiekverhalen, fan fiction en verhalen met supernatuurlijke elementen zijn populair. Via de Wattpad-app kun je de verhalen offline opslaan om ze overal en altijd te lezen. En heb je zin om zelf eens wat te schrijven, dan kun je dat verhaal direct kwijt bij Wattpad. Niet alleen de app, maar ook de meeste verhalen zijn gratis.

Download Wattpad in Google Play (gratis)

6. Audible

Audible

Geen zin om zelf te lezen, maar wel in een goed verhaal? Probeer dan eens een audioboek, voorgelezen verhalen. Audible heeft een uitgebreide verzameling audioboeken, hoewel de meeste wel in het Engels zijn. De app is van alle gemakken voorzien, zodat je het tempo kan versnellen of verlagen of gemakkelijk naar specifieke hoofdstukken kunt skippen.

Audible is een onderdeel van Amazon, en werkt daardoor op ingenieuze wijze samen met de Kindle-app. Sommige boeken kun je tegelijkertijd als ebook en audioboek aanschaffen. Vervolgens wordt je voortgang in deze twee versies bijgehouden. Lees je twee hoofdstukken in het Kindle-boek, dan zal Audible op het munt waarop je gestopt bent verder gaan met voorlezen.

Download Audible in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu