Google is de ontwikkelaar van Android, de software die op nagenoeg alle smartphones behalve Apple’s iPhone draait. Google heeft jarenlange ervaring met het maken en verkopen van smartphones, eerst als partner en sinds 2013 ook alleen. Eerst bracht het bedrijf smartphones met de standaard Android-versie (stock-Android) uit onder de Nexus-naam. Hiervoor werd samengewerkt met smartphonemakers als LG (Nexus 4, 5 en 5X), Motorola (Nexus 6) en Huawei (Nexus 6P). Er verschenen ook Nexus-tablets, ontwikkeld in samenwerking met Asus, Samsung en HTC.
Google zette zich ook een tijdje in voor Google Play Editions van populaire smartphones, voorzien van stock-Android. Deze toestellen zijn nooit in Nederland uitgebracht. Wel in de Verenigde Staten, maar zonder echt succes. De Nexus-serie was door de jaren heen grotendeels wel in Nederland verkrijgbaar maar werd in 2013 ook stopgezet. Google richt zich sindsdien op het zelf ontwikkelen en verkopen van Pixel-smartphones, uit eigen fabriek en zonder samenwerking met een fabrikant. Lees in dit achtergrondartikel de geschiedenis van Google’s Nexus- en Pixel-toestellen.
Google Pixel niet officieel verkrijgbaar in Nederland
Google’s Pixel-smartphones zijn tot dusver nooit officieel in Nederland uitgebracht. Het bedrijf geeft hier geen reden voor, maar het heeft vast en zeker te maken met kosten, distributie en marketing. Toch is het enigszins vreemd, want verschillende andere producten van de zoekgigant zijn hier wel te koop. De aandacht gaat dus uit naar specifieke markten en het is niet duidelijk of Nederland hier later bij gaat horen.
Via grijze import is het wel mogelijk om een Pixel-smartphone in Nederland aan te schaffen en te gebruiken. Features als 5G werken ook, maar soms pas later na een software-update. Ook krijg je gewoon als eerste beveiligings- en versie-updates. Garantie verloopt via de verkoper, bijvoorbeeld die Nederlandse webwinkel of de Duitse elektronicawinkel. Mogelijk ben je je toestel bij een reparatie langer kwijt dan je zou denken, omdat het toestel misschien naar het buitenland moet.
Google Pixel-series
Pixels zijn te verkrijgen in meerdere smaken. Zo zijn er de ‘normale’ toestellen zoals de Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Dat zijn de meest krachtige toestellen die voorzien zijn van de meeste features. Dan zijn er ook nog de afgeslankte modellen zoals de Google Pixel 4a. Die bieden wel de voordelen als jarenlange en snelle updates, maar zijn op het gebied van hardware en bijvoorbeeld camera’s wat minder goed uitgerust. Inmiddels heeft Google ook de Pixel 5a uitgebracht, maar die verschijnt niet voor de Europese markt.
Meer dan alleen smartphones
Google brengt hier dus geen smartphones op de markt, maar verschillende andere apparatuur van de zoekgigant is in Nederland wel officieel te koop. Denk daarbij aan slimme speakers zoals de Google Nest Mini of Nest Audio. Ook verschillende oplossingen voor het internet zoals de Google Nest Wifi zijn hier gewoon te krijgen.
Dan zijn er ook nog de slimme hdmi-dongles van de fabrikant, oftewel Chromecasts. Het bedrijf heeft er de afgelopen jaren al verschillende uitgebracht. Denk aan de Google Chromecast en Chromecast Ultra. Ook de Chromecast met Google TV is hier goed verkrijgbaar bij diverse (web)winkels, maar niet via Google zelf.
Naast hardware richt het bedrijf zich ook op software. Zo is Android natuurlijk te vinden op allerlei apparaten, maar is er bijvoorbeeld ook de gamestreamingdienst Stadia. Daarmee kun je op smartphones, tablets of andere apparatuur games van de servers van Google hosten. Zo heb je geen dure hardware nodig als een pc of console om de beste games te kunnen spelen.