De 5 beste alternatieven voor de Google Now Launcher

Rick van der Veer
8 februari 2017, 21:07
5 min leestijd
De 5 beste alternatieven voor de Google Now Launcher

Nu Google heeft aangekondigd te gaan stoppen met zijn Google Now Launcher ben je misschien op zoek naar een alternatieve app. In dit artikel laten we je de 5 beste launchers als alternatieven voor Googles homescreen-app zien.

Lees verder na de advertentie.

Google Now: de 5 beste launchers als alternatief

Google gaat de Google Now Launcher verwijderen uit de Play Store. De reden hiervoor is dat Google het makkelijker gaat maken voor app-ontwikkelaars en fabrikanten om het Google Now-paneel in hun eigen launchers te gaan verwerken. Dit paneel was voor veel mensen de belangrijkste reden om Googles launcher te gebruiken.

Het vervangen van je homescreen voor een app die anders werkt is één van de grootste pluspunten van Android. In dit artikel laten we je de vijf beste alternatieven voor Googles launcher zien. Op moment van schrijven bieden onderstaande apps nog niet dezelfde Now-functies als de Google-launcher, maar de kans is groot dat de ontwikkelaars van deze apps de functie toe gaan voegen zodra Google hier de juiste middelen voor vrijgeeft.

1. Smart Launcher

smart launcher

Smart Launcher is een homescreenvervanger die het net iets anders aanpakt. Op je centrale homescreen vind je snelkoppelingen naar je meest gebruikte apps, die in een cirkel of een ander patroon naar keuze weergegeven worden. Alle andere apps vind je in de app-drawer, die automatisch in categorieën wordt ingedeeld. Deze categorieën zie je links in beeld waardoor je snel de app kunt vinden die je nodig hebt.

Maar Smart Launcher heeft meer features aan boord. Naast een overzichtelijke app-drawer heeft Smart Launcher ook een slimme zoekfunctie. Hier kun je niet alleen naar apps zoeken, maar ook naar contactpersonen. Met de ingebouwde thema-functies kun je bovendien het uiterlijk van Smart Launcher aan je eigen voorkeuren aanpassen als het standaard uiterlijk je niet bevalt.

Smart Launcher is gratis te downloaden uit Google Play, maar er is ook een betaalde Pro-versie. In deze variant is het mogelijk widgets te verbergen achter een icoontje op je homescreen, kun je extra categorieën aan je app-drawer toevoegen en kun je gebaren toewijzen aan verschillende apps en acties.

Download Smart Launcher in Google Play (gratis)

2. Nova Launcher

nova launcher

Nova Launcher is één van de meestgebruikte alternatieve launchers voor Android. De app is namelijk in vrijwel ieder opzicht aanpasbaar aan de voorkeur van de gebruiker, van welke soort icoontjes er worden gebruikt tot aan hoe groot deze zijn. Ook de dock onderin beeld en de app-drawer zijn op deze manier aan te passen. Verschillende elementen van de interface zijn daarnaast aan te passen op basis van Android-versie. Zo kun je bijvoorbeeld je toestel het uiterlijk van Android 7.0 Nougat meegeven zonder dat je die versie daadwerkelijk op je toestel hebt staan.

Nova Launcher importeert bij de eerste keer opstarten je bestaande homescreen en waar je je icoontjes hebt staan. Met de ingebouwde backup-functie kun je op een later moment altijd je homescreen terugzetten, mocht je de app verwijderen of een radicale verandering terug willen draaien.

Je kunt Nova Launcher nu gratis downloaden uit Google Play. Met de betaalde Prime-versie krijg je toegang tot een aantal extra functies, waaronder zelf in te stellen gebaren, het aantal ongelezen meldingen bij een app te zien en en de mogelijkheid apps te verbergen in je app-drawer.

Download Nova Launcher in Google Play (gratis)

3. Arrow Launcher

arrow launcher

Microsofts Arrow Launcher heeft een andere insteek dan de meeste launchers. De launcher omvat namelijk maar een beperkt aantal homescreens, ieder met een eigen functie. Op het hoofdscherm kun je zelf een overzicht maken van je meestgebruikte apps en widgets zoals je dat ook bij andere launchers kan doen. Op het linkse homescreen vind je een overzicht met recente activiteit, waaronder telefoongesprekken, sms-berichten en nieuwe afbeeldingen.

Aan de rechterkant van je homescreen vind je een overzicht van personen, reminders en documenten. Met deze laatste kun je rechtstreeks zien welke documenten je het laatst hebt bewerkt op je telefoon of via je Microsoft-account zien hoe het met je cloud-documenten gesteld is. Je kunt daarnaast vanuit ieder scherm naar beneden slepen om de zoekfunctie te openen, die naar apps, personen en berichten zoekt.

Download Arrow Launcher in Google Play (gratis)

4. Action Launcher

action launcher

Action Launcher is een launcher die zich onderscheidt door niet alleen enorm aanpasbaar te zijn, maar ook allerlei features van de Google Pixel aan te bieden. Zo heb je met Quickcuts snel toegang tot specifieke app-functies door het icoontje langer ingedrukt te houden. De app-drawer kun je verbergen achter de home-knop, waarbij je ‘m met een veeg omhoog opent. Ook widgets kun je verbergen achter app-icoontjes en tevoorschijn halen met een veeg. Zo kun je bijvoorbeeld snel de Facebook-widget raadplegen zonder de hele app te hoeven openen.

Action Launcher heeft vergelijkbare aanpassingsmogelijkheden als sommige andere launchers. Zo kun je het uiterlijk en de grootte van je app-icoontjes aanpassen en bepalen hoeveel icoontjes je op één scherm te zien krijgt. Daarnaast zorgt Quicktheme er voor dat de kleuren in de launcher altijd corresponderen met die van je achtergrondafbeelding.

Voor sommige functies is het nodig om de betaalde Plus-versie aan te schaffen. Onder meer de Quicktheme-functie en een aantal Google Pixel-functies zitten achter de betaalmuur. De gratis versie biedt je daarentegen meer dan genoeg mogelijkheden om de launcher aan je voorkeuren aan te passen. Deze versie is via onderstaande link te downloaden uit Google Play.

Download Action Launcher in Google Play (gratis)

5. ADW Launcher 2

ADW Launcher 2

ADW Launcher is een app die al sinds de begindagen van Android bestaat. Onlangs kreeg de app een grote update die de homescreenvervanger naar moderne Android-versies bracht, waardoor hij ook nu weer interessant is. Bovendien heeft de app-ontwikkelaar een aantal features van de Google Pixel naar de app gebracht, waaronder app shortcuts en de zoekknop bovenaan het homescreen.

ADW Launcher heeft ook een paar features aan boord die je niet vaak in andere launchers terugziet. Zo past de app automatisch de kleuren van de interface aan op basis van je achtergrond en kun je de dock, app drawer en widgets aan je eigen voorkeur aanpassen.

Download ADW Launcher 2 in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu