Met ‘Art Selfie’ vertelt Google je welk kunstwerk jij bent

Florence Peeters
5 september 2018, 12:07
2 min leestijd
Met ‘Art Selfie’ vertelt Google je welk kunstwerk jij bent

Ben jij meer een Mona Lisa of een Picasso? De Art Selfie-functie van de Google-app Arts & Culture is eindelijk beschikbaar in Nederland. Met Google Art Selfie zie je op welk historisch schilderij je lijkt.

Lees verder na de advertentie.

Google Art Selfie toont je historische dubbelganger

De Arts & Culture-app bestaat al enkele jaren, maar heeft begin dit jaar pas de selfiefunctie gekregen van Google. Deze was lange tijd alleen beschikbaar in een beperkt aantal landen, waaronder de Verenigde Staten. De selfiefunctie is sinds vandaag ook beschikbaar in Nederland en België.

Het werkt zo: je maakt een selfie in de app en Google speurt zijn uitgebreide kunstcollectie af naar het meest lijkende personage op een schilderij. De app bevat duizenden schilderijen van meer dan 650 aangesloten kunstinstellingen en -collecties.

Vervolgens zie je verschillende overeenkomende schilderijen en hoeveel procent de geschilderde persoon en jij op elkaar lijken. Dan deel je snel via social media het duoportret. Door de functie leer je misschien nieuwe schilderijen kennen, maar het is vooral geinig om te zien op welke dubbelganger je lijkt.

Om dubbelgangers te vinden, maakt Google gebruik van visuele machine learning. Je gezichtsvorm en andere kenmerken van je gezicht worden gebruikt als herkenningspunten, om zo door alle schilderijen heen te bladeren. Wees echter niet verrast als er een dubbelganger van het andere geslacht uit komt, want daar selecteert de software niet op.

Probeer selfies vanuit verschillende hoeken en met andere gezichtsuitdrukkingen, want de suggesties veranderen hier sterk door. Je hoeft niet bang te zijn dat Google op deze manier allemaal selfies van je verzamelt voor andere doeleinden. De foto wordt namelijk alleen gebruikt voor de Art Selfie-functie, en de selfies worden niet naar een database verzonden.

Meer in zijn mars dan kunstselfies

Art Selfie is eigenlijk voor veel meer bedoeld dan ‘kunstselfies’. Je vindt er virtuele 360-graden-tours door de mooiste musea, uitgelichte kunstcollecties, interviews en inspiratie. Zo lees je bijvoorbeeld ook verschillende achtergrondverhalen over eeuwenoude stammen en groeperingen uit de hele wereld.

De app is dus niet alleen interessant voor kunstliefhebbers, maar voor iedereen die meer over andere culturen wil zien en lezen. Met de ‘Dichtbij’-functie zie je in één oogopslag welke musea er in de buurt zitten, of welke historische gebouwen er zijn of waren. Dit maakt de app een nuttige toevoeging voor op vakantie of wanneer je graag musea bezoekt.

Download Google Arts & Culture in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu