De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Doorzoek het web zonder privacyproblemen met Qwant

Rick van der Veer
22 februari 2017, 17:07
2 min leestijd
Doorzoek het web zonder privacyproblemen met Qwant

Qwant is een Franse zoekmachine die zich onderscheidt door enkele fijne privacyfeatures. De app laat je naar websites, afbeeldingen en social media-resultaten zoeken.

Lees verder na de advertentie.

Veilig zoeken op internet met Qwant

Met de Qwant-app kun je rechtstreeks vanaf je Android-smartphone gebruikmaken van de veilige zoekmachine. Deze zoekmachine indexeert het web niet helemaal zelfstandig: sommige resultaten komen uit Bing van Microsoft.

Eén van de voordelen die Qwant heeft over zijn concurrenten is dat de zoekmachine ook meteen op sociale netwerken zoals Twitter zoekt. Deze resultaten worden in een losse kolom weergegeven op de desktopversie, maar verschijnen in de lijst met resultaten in de Android-app. Deze hebben wel een ander kleurtje dan web-resultaten, net zoals video’s, afbeeldingen en nieuwsresultaten.

Als je een resultaat opent in Qwant wordt standaard Chrome gebruikt. De makers van Qwant hebben de Liberty-webbrowser in de app verwerkt, die ook tracking tegengaat. Liberty heeft daarnaast opties om inlog- en betalingsgegevens veilig op te slaan en deze automatisch voor je in te vullen. Hiervoor moet je wel een account maken.

De Qwant-app bevat ook een aantal aanraders op het gebied van andere apps. In de Application Hub vind je voor verschillende categorieën apps terug die in hun gebied het best met je privacy omgaan. Zo vind je hier bijvoorbeeld ProtonMail voor veilig emailen en Firefox als aanrader voor je dagelijkse browser.

Qwant is opgericht als alternatief voor bestaande zoekmachines, zoals Bing en Google. Waar het bedrijf zich mee profileert is dat het bedrijf geen gegevens van gebruikers bijhoudt. Het verdienmodel van de website is gebaseerd op het doorsturen van bezoekers naar sites als Ebay en het tonen van advertenties op sommige pagina’s met zoekresultaten. Dit zijn dan wel advertenties die niet gebaseerd zijn op het surfgedrag van gebruikers. Daarnaast wordt er geen geschiedenis bijgehouden van wat je in de zoekmachine hebt opgezocht.

Qwant downloaden

Qwant is gratis te downloaden uit de Play Store via onderstaande link. Om de app te kunnen gebruiken heb je Android 4.1 of hoger nodig.

Download Qwant in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu